Lablasco

Vida senzilla

Bàsics universals, no tan universals

El fons d’armari (basic wardrobe) el formen un conjunt de peces que no passen de moda i que ens cobreixen les necessitats socials, laborals i familiars. Aquestes peces es diuen bàsics, solen ser de colors neutres i llisos, combinen amb tot i no tenen detalls. Després els hi afegirem accessoris segons l’ocasió i/o peces que estiguen de moda. S’entén que amb un bon fons d’armari, calen poques peces de temporada.

Part de l’exercici de l’armari càpsula és identificar què ens funciona a nosaltres com a fons d’armari. Si ens inspirem només en base a llistes que trobem per internet, ens desconcertarà trobar que idees molt bones no encaixen amb nosaltres.

En el meu cas, va ser la camisa blava. És molt versàtil, combinable, no passa de moda… però no la faig servir agust perquè no sóc jo. Finalment la vaig posar a la venda en ebay, s’ha venut, i espere que una altra persona li donarà el valor que es mereix.

Un altre dia parlarem de com elegir realment les peces de fons d’armari per a que això no passe. És més senzill del que sembla i a la vegada fa molts mandra fer la feina. Em va costar aprendre-ho, però ara puc apreciar un bon bàsic sense necessariament voler-lo per a mi.

 

Roba interior usada a Olio

Qui voldria roba interior usada? Doncs la meva (neta és clar), algú sí.

Aquestes calces les vaig necessitar al post-part i ara no me les poso perquè em van molt grans.
Estaven en bon estat, així que no volia tirar-es però tampoc sabia ben bé què fer amb elles.

Ebay no deixa llistar roba interior i mitjons usats, cosa que em fa ràbia perquè recordava aquest article de 2019 a El Periodico, on joves compromesos amb la roba de segona mà es queixaven de la dificultat de trobar roba interior usada en bon estat.

Així doncs, després de considerar opcions, finalment la vaig llistar a Olio i una senyora ha vingut a per elles avui. Diu que li les duu a la seva mare que està ingressada a l’hospital. I m’ha deixat molt il.lusionada poder ajudar a una iaia, pobreta. Com sempre que faig un intercanvi amb aquesta app, sóc un poquet més feliç, i no només per reduir residus. Al cap i a la fi, hi ha ciència darrere els actes aleatoris d’amabilitat.

Pantalons estripats arreglats

He trobat un lloc on m’han cosit els vaquers estripats de l’altre dia i la veritat que han quedat com nous, millor del que m’esperava. Estic tan contenta que me’ls he tornat a posar!

Sent que aquest any he après coses sobre els arreglos que m’han obert els ulls no només a aprofitar la roba que tinc ara sinò a la quantitat de rebuig que he generat en el passat. Especialment coses que m’agradaven molt i que si hagués recondicionat les estaria duent ara.

Càpsula d’hivern 2022

L’armari càpsula em simplifica tant la vida que ja forma part del meu dia a dia i no em plantege parar.

Ara que tornem a estar en hivern, me n’adone de la feinada que vaig fer amb la càpsula de l’any passat identificant necessitats i obtenint la roba per a cobrir-les. I també l’esforç en restaurar la roba que s’estava fent vella amb la màquina de llevar borreta. Tant és així que ha passat el mes de Gener i no m’ha calgut comprar res.

Al Febrer ha vingut el meu aniversari i he aprofitat per a reemplaçar dues coses: l’abric que estava molt vell i unes sabates que m’apretaven. Com a coses noves, un parell de collarets més i roba interior tèrmica.

Experiments reguleros (o no)

   

Fa uns mesos vaig comprar aquest tint granate per a uns pantalons rosa pastel, i la cosa no va eixir com esperava 🙁

Ja m’havia avisat el de la tintoreria que no quedaria exactament granate i que el color final depén del material i del color inicial. Així que en comptes de granate, el rosa es va enfosquir.

Amb l’experiment fallit,  vaig acabar comprant-me uns vaquers granate com volia (de segona mà), i els vaig fer servir molt a la tardor.

Ara que ha arribat l’hivern i que canvia el que m’agrada posar-me, he recuperat els pantalons rosa (ara lila) i els estic amortitzant per fi, contenta amb el canvi. El rosa pastel no és lo meu.

 

 

Historial d’outfits amb Dropbox

Hi ha aplicacions que donen estadístiques del que t’has posat i llistes de com ho has dut, però trobe que donen massa feina de mantenir i són incòmodes de consultar.

Jo tinc un planning mensual que vaig actualitzant durant el mes, segons tinga mes o menys ganes, i al final faig una captura de pantalla que guarde en una carpeta al núvol. Eixe es el meu senzill historial. Sovint hi falten coses, o no he actualitzat el planning, però em fa paper igualment.

La carpeta la tinc a Dropbox, perquè fa molt de temps que la vaig crear i perquè s’integra molt bé amb l’ordinador. Hi puc accedir amb el mòbil i les imatges no ocupen massa a l’espai gratuit.

Quan estic planificant un mes nou, em resulta útil veure què m’he posat anteriorment o en un mes similar, per a combinar les peces d’alguna manera diferent. Recombinar significa amortitzar més la roba i necessitar-ne menys, mantenint sensació de novetat.

Tindre un historic t’estalvia haver de recordar què vas dur a aquella boda, al Nadal, a aquella conferència o ocasió especial i haver de comprar roba nova.

El valor dels desastres

En el curs de dues setmanes he tingut un parell de desastres:
– El primer, un jersei s’ha cremat una mica
– El segon, uns vaquers s’han estripat

En el meu cas, no és tan fàcil com tirar-ho i comprar-ne de nou. I no només pel compromís de comprar poc de l’armari càpsula. També perquè la roba que faig servir ara és molt valuosa per a mi i no és tan fàcil de reemplaçar.

Ara em mire molt que la forma i els colors/estampats s’adeqüen a mi, i no tant jo a la roba. El jersei tenia la llargada i la forma del coll perfecta. Ara que ja no el venen, és difícil de trobar-ne un semblant. Els vaquers amb aquesta forma i color a mi m’agraden i ja no es troben perquè no estan de moda, i a més aquests estan entrats a la perfecció per la cintura per la meua modista preferida, que per cert, se n’ha anat del país i m’ha deixat molt trista.

Així doncs, entrem en el terreny de les reparacions. Per al jersei, després de donar-li moltes voltes i veure opcions, em vaig decantar per usar un pegat que tenia des de feia temps, combinat amb un trosset de tela de a la part de dins. No és que jo controle molt cosir, però per dins no es veu. Potser és un lloc inusual per a un pegat, a mi m’agrada. Per als vaquers ho veig més complicat, hauré de mirar opcions de noves modistes o arreglos pel barri.

Parxe jersei stormtrooperCosit jersei darrere

I res, m’ha deixat pensant com l’incentiu a reparar les coses creix quan més valor tenen per a nosaltres. I que la moda ràpida, comprada per impuls, no només té menys valor perquè és més barata i passa de moda ràpidament, sinò perquè no l’hem meditada objectivament, no soluciona una necessitat a llarg termini, no és còmoda, no encaixa amb nosaltres i per tant no té sentit invertir en mantindre-la i reparar-la.

Organitzar l’armari digital amb Power Point

Les presentations de drive (el power point de google) em resulten molt útils per a organitzar l’armari digital.

Una de les dispositives que tinc està plena de totes les imatges de la roba. Quan està tot a la vista, és més fàcil recordar el que tenim, evitant consumir innecessariament. Es veu millor què falta i què sobra.

I és tan fàcil com crear una presentació i copiar i pegar una imatge. Si no tenim un armari digitalitzat ja, podem buscar-ne de semblants a google.

Armari digital

A mesura que es van afegint més coses, es pot dividir en diferents diapositives. Jo en tinc una per als accessoris, i altra per a jaquetes i sabates.

Armari

Digitalitzar l’armari amb Pinterest

Faig servir Pinterest des de fa molts anys, en tres estadis de l’armari digital, des d’abans de l’armari càpsula, i trobe que segueix sent útil.

1. Wishlist
Les coses que veig i que m’agraden les guarde en un tauler de Pinterest. De vegades des d’una pàgina web i d’altres amb una foto feta amb el mòbil. Això m’ajuda a retrassar, meditar les compres i comparar coses similars que poden estar en llocs diferents.

2. Roba que tinc
Hi ha moltes maneres de digitalitzar l’armari, a mi em va bé tindre un tauler de Pinterest, on mantinc fotos de les coses que tinc i on passe les coses de la wishlist que volia i que ara tinc. De vegades penge fotos similars que he cercat a google que no són exactament el mateix però ajuda a fer-se una idea

3. Venda
Una vegada em vull desfer d’alguna cosa, utilitze la foto que tenia guardada a Pinterest per a l’anunci, junt a fotos actualitzades de l’estat de la peça. Pinterest també em recorda l’enllaç a la tenda original on sovint segueix, anys més tard, la composició, característiques, etc.

MAID i riquesa psicològica

Volia veure la serie de Netflix, però no en trobava mai el valor. Fins que he descobert que estava basada en un llibre i aquesta setmana l’he escoltat a Audible a la boca d’Stephanie Land, la seva autora, perquè les memòries són una cosa que vols de primera mà. Un cop acabat, m’he enganxat tant a la història que he hagut de veure la serie també.

Val a dir que tant el llibre com la serie són difícils. Es plora sovint. No sabria explicar per què l’he vista sense utilitzar el concepte de riquesa psicològica. Que és uns idea que vaig descobrir fa uns mesos en el poscast de Science Unescripted per a descriure la vida ideal, més enllà de la felicitat o de viure amb un propòsit. Aleshores, em vaig preguntar si sabria identificar una experiència rica psicològicament perquè és quelcom molt subjectiu. Es suposa que són experiències que canvien la manera que tens de veure el món i el teu lloc en ell, al reflexionar sobre elles i veure coses d’una manera que no veies abans.

 

I definitivament Stephanie Land m’ha colpit amb MAID. M’ha canviat la perspectiva sobre la felicitat i la maternitat. Però després d’escoltar-la, en la següent entrevista, me n’he adonat que m’interessa el que escriu no només perquè la seva història és interessant. És la seva mirada, la forma de reflexionar sobre les coses la que m’agrada. I ja estic impacient per saber quin serà el seu pròxim treball.

 

“Our space is a home because we love each other in it”

Xarxa de barri

 

Quan venc alguna cosa per internet, m’agrada anar a correus. M’agrada més que comprar el segell per internet i deixar el paquet en una bústia.

Crec que és perquè em dona certa seguretat que siga un expert el que decidisca quan val l’enviament del paquet, i que verifique l’adressa. Però també està el factor humà, la microinteracció tan valuosa durant la pandèmia, i que poc a poc ens anem coneixent.

 

I parlant de xarxa de barri, he negociat amb el de la tintoreria que el tint dels vaquers me’l farà ell.

Em sembla raonable pagar per aquest servei i no haver de preocupar-me per netejar-la després o fer tres rentades buides per a assegurar-me que no queda tint després i tenyeix la resta de la meva roba.

I m’he adonat que és la vegada que hem parlat més estona, i que, al igual que amb la meua modista de confiança, poc a poc i sense proposar-m’ho, estic no només recolzant el comerç de proximitat, sinò creant una xarxa de relacions personals i de confiança a la que ja no estem acostumats.

Grans magatzems, opció sostenible?

 

Ja tinc el meu tint per als vaquers. El podria haver demanat a Amazon, però vaig preferir anar al John Lewis amb la bici, estirar una mica les cames i no augmentar tant la meua petjada de carboni.

Mentre pedalava, pensava com ha canviat el món, que comprar en uns grans magatzems siga la opció sostenible…

On comprar/vendre roba de segona mà

Resumint la meu experiència comprant i venent de segona mà en diferents plataformes.

Ebay

 • Pros: Té més usuaris tant comprant com venent, i molts filtres de cerca. Va molt bé per vendre i comprar de segona mà si tens clar el que vols. És el que més faig servir, en tinc tot tipus de roba ia sabates.
 • Cons: Per a comprar, et pots perdre en la varietat. Per a vendre, si vols desfer-te de les coses, no guanyes gaire entre el preu baix, el pessiguet que s’endú ebay i el de Paypael.

Olio

 • Pros: Fenomenal per a desfer-se de coses molt usades que no estan per a vendre.
 • Cons: Aconseguir roba és difícil perquè tot desapareix molt ràpid. Així i tot jo tinc una armilla que justament volia.

DePop

 • Pros: Els venedors són joves i tenen molta cura en la comunicació i les fotos. Va bé per a trobar coses diferents/originals. Jo en tinc un jersei i unes sabatilles.
 • Cons: No té gaires filtres, és difícil trobar coses concretes.

Google shopping / google image search

 • Pros: Va molt bé per a bàsics molt específics que no saps en quina tenda buscar.
 • Cons: No sol tindre resultats de roba de segona mà

Contenidors o roba tirada al carrer

 • Pros: És gratis. Reduieixes residus.
 • Cons: Fàstic i mala olor.

Charity shops o ONGs

 • Pros: Els diners van a una bona causa
 • Cons: Tenen coses molt aleatòries, has de tindre la sort que tinguen algo que et fa falta

 

Vull compartir el vídeo de Cabrafotuda i donaré dos excuses.
Primer, que Fran conta com la roba que duen els seus personatges l’aconsegueix de segona mà en charity shops de Benidorm.
I segon, el seu comentari sobre crear contingut en Valencià “Per què he d’arribar a més gent? En la gent que tinga […] serà menos gent, però jo estaré content i estaré agust”

 

Afaitar roba vella

Doncs la màquina d’afaitar jerseis ha resultat ser tota una troballa i totalment addictiva, nivell explotar granets. N’estic molt pagada.

Coses que cal tenir en compte amb aquesta marca són que sovint es para. Cal anar buidant el contenidor de borreta i les fulles d’afaitar per a que torne a funcionar. També que la bateria tarda 5hores en carregar-se.

Ahir vaig ressussitar no només un dels meus jerseis favorits sino també dues samarretes i uns calcetins i ja he preparat entusiasmada més coses per a avui. El meu jersei sembla nou, i dur-lo posat és un xicotet plaer.