Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Isòbares de la política

El concepte de criptomnèsia el vaig apendre d’Hubert Reeves. Vol dir que és possible creure que una idea o concepte l’has inventat tu però que un dia descobreixes que hi ha una altra persona que l’usa i tu no saps si l’has llegit abans i l’has assumit sense recordar-ho de forma conscient.

L’estudi de les fronteres és un dels meus passatemps preferits i he llegit a muntó sobre aquest tema. Sobretot textos de la poderosa escola francesa. Aquest cap de setmana, repassant llibres vells em trobe aquesta citació: ‘Il n’y a donc pas de bonne frontière mais des frontières résultant très souvent, à un moment donné, de la recherche d’equilibres politiques, diplomatiques et militaires, ce que J. Ancel nomme des isobares politiques’. Ancel? No recorde haver llegit res d’aquest geògraf de primeries del segle XX però ara ja no sabria dir si hem arribat per separat al concepte d’isòbara política per a definir la frontera o si es un cas de criptomnèsia. Jo sé que ho vaig escriure ja en textos de finals del vuitanta. Però havia llegit jo aleshores Ancel? O algú que parlava d’Ancel? No ho sé…

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

Si Bausset no està cansat…

Baixem a l’Octubre a sumar-nos als centenars de persones que volen retre el seu homenatge a Josep Lluís Bausset en ocasió dels cent anys d’aquest històric valencianista, independentista i partidari dels Països Catalans ja en plena dictadura de Primo de Rivera. L’acte ha estat molt notable. Des de l’alcalde de L’Alcúdia a l’ex-president Pujol els parlaments han estat al nivell de qualitat, de rigor que mereix un home com ell. El vaig conèixer fa molts anys quan em va portar a fer una conferència al seu poble i intercanvie amb freqüència correus amb el seu fill Josep. La seua trajectòria honora tot el nostre poble i ens anima. Em sembla que ha estat el rector de la Universitat de València que ha dit el que molts pensàvem: ‘si Bausset, als cent anys, no està cansat com anem a estar cansats nosaltres?’

Dit i fet: quan han anunciat que se sumava a l’homenatge un grup de dolçainers de la Ribera, la seua comarca, Bausset als seus cent anys ha estat el primer en posar-se dempeus per a escoltar l’himne. Com si l’hagueren punxat. Amb el rigor i la valentia que ha demostrat durant cent anys. He sentit enveja d’ell i m’he sentit confortat de saber que està sempre disposat i que no es cansa mai. Per sort de tots nosaltres, que tenim en ell un model de vida a seguir.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El mètode Pertegaz

Rep un correu spam d’aquells que m’aconsella aprendre anglès al llit. Home… Afirma que el llit és el millor lloc per a aprendre una llengua i això em porta al record el tio Pertegaz, Vicent.

El tio Pertegaz va ser un dels darrers oficials de la república a abandonar el país, muntat fora (fora, no dins) de la cabina d’un avió biplà que anava d’Alacant a Orà. Després va anar a parar a la Unió Soviètica on lluità amb l’exèrcit Roig contra Hitler i treballà en diverses institucions polítiques i culturals. inclòs el mateix Kremlin. Amb els anys, i enmig d’algun que altre problema amb el règim, acabà anant cap al sud, al Caucas, a la recerca d’algun paisatge que se semblara a València. Va viure a Geòrgia. crec que exactament a Adjària.

Després de la mort de Franco el tio Pertegaz va tornar al poble, on el seu germà Eugeni havia resistit la dictadura des de dins. I com no podia ser altrament els joves del poble ens reuníem al seu voltant per a escoltar unes històries fascinants que ens semblaven autèntics films d’aventures. Ell, a més, ho contava amb molta gràcia. Tenia un do narratiu extraordinari que va plasmar en diversos llibres autobiogràfics que no es van arribar a publicar.

Un dia xerràvem amb ell sobre el coneixement de llengües. No només sabia rus sinó també diverses llengües caucàsiques, que són rematadament complicades. Semblava que tenia una certa facilitat natural i en preguntar-li-ho ens va donar una resposta tan certa com sorprenent. Va dir ‘xiquets: la millor gramàtica és un bon llit. Al costat d’una dona aprendreu qualsevol idioma per difícil que siga’. I nosaltres ens vam imaginar aquella barreja de Lenin i Humprey Bogart estudiant de la millor manera imaginable el georgià…

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Diputats al Twitter

Durant la llarga sessió al Parlament de Catalunya d’avui molts diputats han anat usant el twitter per a explicar com anava la discussió. Molt interessant i una indicació més de com canvien les coses fins i tot en la política.

He vist el president Benach, Santi Rodríguez, Consol Prados, Pere Aragonés, Marina Llansana, Carles Puigdemont, Núria Ventura, Miquel Iceta, Pia Bosch, Jordi Cuminal… de tots els partits i en abundància. Quin goig! 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Visita de l’Institut Agustí Serra

L’altre dia van visitar la redacció els alumnes de l’Institut Agustí Serra de Sabadell.  Els vam preparar una explicació de com es fa un diari, un xicotet debat sobre coses que haurien de tenir en compte quan fan ús d’internet i una demostració de com funciona VilaWeb, acompanyada d’una visita per la redacció. Ací trobareu les seues impressions.

La meua Sinera

Quan érem molt molt joves Toni Marzo, a Bétera, cantava Espriu. Ell va posar música a un poema sobre el carrer de l’Om

La teva mare broda
en el carrer de l’Om.
La teva mare broda
broda claror.
La pluja li contava
la teva mort,
la pluja li contava
com has mort sol.
Albes de fred agrisen
tot el record.
La teva mare plora
en el carrer de l’Om.

Jo aleshores no sabia que aquell era un poema escrit per a la mort del seu amic Bartomeu Rosselló-Pòrcel i encara menys sabia que Arenys de Mar, amb el pas dels anys seria també un poble meu, el poble d’Assumpció, de molts caps de setmana, de molts dies d’estiu, de les xiquetes, d’amics i família.

El carrer de l’Om de fet és la casa pairal de Rosselló-Pòrcel a Palma i no crec haver-hi estat mai. Però he recorregut pràcticament tota la geografia de Sinera i ara reconec en els poemes d’Espriu ecos vells, imaginacions de com era allò que llegia i reconec paraules i espais que tenen un significat concret per a mi. Quan llegia Espriu a Bétera les referències eren abstractes i poètiques. Ara a la seua Sinera sé què és un aloc, veig els tres turons i tem el bot desbocat del rial que ja no hi és però que jo he vist encara.

He tingut sort en eixe sentit. Seguisc dient que per al meu gust Espriu és massa trist i fosc. Però gràcies a la meua Sinera m’emocione quan escolte Raimon cantar ‘He mirat aquesta terra’ i ara ho faig no només per la terra tota simbòlica sinó també per la terra concreta, per Arenys. Hi ha matins que des de la boca del carrer de l’Olivar he vist una imatge extraordinària, quan la mar es veu allà baix alçant-se per damunt de la línia de l’horitzó, majestuosa i potent. I sempre que em passa això m’he d’aturar un segon a assaborir tanta bellesa, allà a la boca de la riera. En fer-ho me n’adone invariablement que ningú mai sabrà definir aquell paratge millor del que ho va fer Salvador Espriu en aquell vers de ‘la llum pujada des del fons del mar’

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Panera i màgic

En els actes a favor dels referèndums vas trobant a cada lloc particularitats interessants o divertides que fan impossible la monotonia. Anit a Breda hi havia el sorteig d’una panera impressionant. Impressionant per tot el que hi havia -n’he vist de grosses però cap com aquesta- i impressionant pel fet que eren regals de les botigues del poble i així doncs en un moment de l’acte van fer-ne l’agraïment. I allò era la guia comercial. Van llegir tants noms de botigues que se sumaven així al referèndum que arribava a impressionar.

L’altra gràcia de la nit va ser l’actuació de Claret Papiol, del Circ Cric. En principi sonava estrany que enmig dels parlaments hi hagués una actuació de circ -d’un màgic. Però va ser sensacional. Ens va obsequiar amb una demostració pràctica de l’espoli fiscal que a part de fer-nos petar de riure va ser tan contundent i inapelable que vaig pensar que l’hauríem de passar per televisió cada cinc minuts. Brillant de veritat. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Avui míting a Ventdelplà. Demà Xerta.

Continua la temporada de xerrades dels referèndums. Avui a Breda, és a dir a Ventdelplà, en un acte que compta amb la participació també de l’actor Miquel Gelabert, el Jaume de la sèrie.

Demà cap al sud. A Xerta. Serà un dia llarg anar-hi i tornar però en tinc ganes. Veig l’ambient molt més relaxat que al desembre i en algun moment em preocupa però en cada lloc que hi vaig l’entusiasme i les ganes de la gent que organitza els referèndums és realment engrescador.

Au. A la ruta…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Carme Ruscalleda, a l’Espai VilaWeb

Ahir Carme Ruscalleda va participar a l’Espai VilaWeb en un dels debats sobre com persones conegudes de diversos àmbits entenen què és avui la cultura popular (ací trobareu els vídeos de les intervencions anteriors de Carles Santos, Màrius Serra i Vicky Peña).

L’acte, que vos oferirem en vídeo la setmana vinent, era obert al públic com tots els que es fan a l’Espai VilaWeb però em fa gràcia destacar aquesta fotografia de l’Albert Salamé que explica un dels conceptes de la nostra nova redacció amb més claredat que no ho puc fer jo escrivint. En la fotografia és veu un home aturat al mig del carrer fent una foto amb un mòbil del que està passant dins la redacció.

Quan vam crear aquest local on som ara hi havia un element de transparència que ens importava molt: que des del carrer es poguera veure la feina que fem i que hi haguera una connexió directa i immediata entre el carrer i la redacció. Ens fa molta por això que els mitjans cada vegada són més búnquers i posen més traves a la presència dels lectors dins seu, físicament. Per això m’ha resultat particularment agradable la fotografia de l’Albert que exemplifica molt bé com el carrer ‘toca’ la redacció. Especialment en aquesta sala ja que en ella, de forma constant, hi fem actes, des de rodes de premsa o conferències fins al mateix consell de redacció nostre. I en aquest cas no només hi havia lectors a dins xerrant amb Carme Ruscalleda sinó també transeunts qualssevol que des del carrer podien veure com es fa tot això, encara que només fora per curiositat.

Ara al matí, per cert, tindrem també la primera visita d’un grup d’alumnes d’una escola que volen veure com es fa un diari digital.

Si mai voleu vindre o fer un acte a l’Espai VilaWeb, per cert, ací trobareu tota la informació sobre com fer-ho.

Com un lladre en la nit

És un dels millors llibres que he llegit mai i un dels llibres fets per periodistes que intentaria publicar si mai em passava pel cap la bogeria de fer una editorial. Es diu ‘Com un lladre en la nit’ i l’escriu John Cornwell. Tracta de la mort de Joan Pau I.

El llibre el vaig llegir en espanyol fa moltíssims anys i l’havia extraviat o perdut, o el té algú que no me l’ha tornat. Feia molts mesos que en parlàvem a la redacció i jo el posava com a exemple així que vaig intentar trobar una còpia a la venda. Com que no he trobat ni tan sols la referència de l’editor en espanyol (i no recorde qui era) vaig entrar a Amazon i el vaig comprar en anglès –vos el recomane i el podeu trobar ací.

L’he rellegit amb passió en dos dies. I m’he reafirmat en com de bo n’és. Cornwell el que fa és explicar la seua investigació, pas a pas amb una meticulositat extraordinària, Té a l’abast totes les fonts imaginables -o gairebé. I vist el que veu decideix que explicar al lector què passa dins el Vaticà i com funciona, interpretant que aquesta és la millor manera d’intentar treure aigua clara d’un afer tan estrany com la mort del papa Luciani.

Per si algú té interès en llegir-lo no explicaré les conclusions (tan lògiques com sorprenents) del relat però sí que explicaré la reflexió periodística al darrere. Hi ha uns fets, evidents i greus. Després hi ha un intent d’ocultació dels mateixos tan talòs que acaba magnificant els fets inicials. I a partir d’ací es crea una llegenda que en la seua major part no té cap base més enllà dels rumors. Aviat hi ha una selva de dades tan espesa i contradictòria que sembla impossible penetrar-la.

El que em resulta més interessant del llibre, rellegit avui, és exactament això: el mètode periodístic. I la convicció que és un exemple del que ens passa a vegades, del que ens ha passat algunes vegades. Que un fet original pot crear amb una certa facilitat un laberint de versions, no necessàriament interessades, que construeixen diverses històries possibles, partint d’interpretacions del fet mateix, de rumors basats en la vida passada o en els llocs comuns dels protagonistes. Hi ha el fet original, és clar i la nostra responsabilitat és arribar a aïllar-lo. Però fins i tot quan el descobreixes i documentes sense cap dubte pot passar que el fet substancial aparega envoltat de tantes ocultacions i diversions que siga factible narrar-lo però alhora siga impossible explicar-lo. O, pitjor encara, que siga demostrable la veracitat del fet malgrat acabar adonant-se que la pròpia investigació inicial es basa en proves falses, en l’assumpció de part d’aquest laberint de versions que no són reals però que al mateix temps han estat utils per a  posar de relleu, generalment per la torpesa del protagonista, el fet original que es volia ocultar.

A voltes pense que aquest meu és un ofici impossible… 

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

Espriu

Dilluns em sumaré a l’acte blocaire de record a Salvador Espriu, vint-i-cinc anys després de la seua mort. La idea és de la Roser Caño l Víctor Pàmies explica com anirà tot plegat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Fred

En això de la meteorologia cadascú reacciona com pot. A mi el fred no m’agrada. I el fred barrejat amb la pluja i el vent encara menys. Em quedaria a casa tot el dia ben tapat i arraulit. Dec ser tropical, jo…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Alella. Sant tornem-hi

Primer acte ahir en el qual participe pels referèndums del 28F. A Alella. Si fa no fa l’ambient dels del desembre, en un casal on es barrejaven partides de cartes, jocs de futbolí, urnes per a posar diners i comprar samarretes i l’acte pròpiament dit. Parlem en Carles Móra i jo i acabem tots plegats, amb els organitzadors, anant a prendre un sopar lleuger. Després em porten a casa en cotxe. Les converses al vehicle, anant i tornant, són gairebé el més interessant de la nit. Una altra tendència que es repeteix. Molts dels organitzadors dels referèndums no han fet política mai abans ni tenen cap intenció de dedicar-s’hi. I narren el cansament del país pel que vivim i la il·lusió pel que podem viure amb una senzillesa espaterrant. He pensat que seria un llibre bonic replegar aquestes converses prèvies i posteriors als mítings. La setmana vinent més…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

can Mandela

Avui fa vint anys de l’alliberament de Nelson Mandela. Recorde, com si fora ara mateix, que ho vaig veure per la televisió en el pis que tot just acabàvem d’estrenar perquè havia nascut la nostra major. Em recorde de fet dient-li a ella, que només tenia uns messets, que mirara bé aquell moment que ens passaven per la televisió, que era important. Era un diumenge de sol i havíem posat al terra una catifa d’un color verd intens.

Jo havia estat mesos abans a Sud-àfrica, treballant en les que anaven a ser en definitiva les darreres eleccions de l’apartheid. Havia estat un treball dur. Molt dur. No només pel que veies entrant a les townships sinó també pel nivell increïble de violència que exercien els responsables de l’apartheid fins i tot contra nosaltres. Ja només arribar a Johanesburg ens van sotmetre a un interrogatori absolutament inusual que ens va posar en alerta. Després, entre provocacions constants, vàrem ser detinguts per la policia sud-africana. Havíem anat a filmar el funeral d’un dels morts en les càrregues policials i quan tornàvem a l’hotel ens van detenir per quedar-se la cinta i identificar els qui hi havien participat –entre altres el bisbe Tutu. Per sort vam reaccionar ràpid i la vam destruir sense que se n’adonaren ni pogueren fer res. Ens va costar unes quantes hores de maldecaps i vam perdre una bona exclusiva però vam garantir la seguretat de la gent de l’ANC i això era molt més important. A Ciutat del Cap, també, a la porta d’un míting de De Klerk, la policia ens va llençar els gossos damunt nostre i dies més tard vam haver de viure la terrible matança de Kaielisha. Va ser després d’aquesta mantança que un periodista anglès, mentre sopàvem junts una colla, ens va proposar anar a ‘can Mandela’.

Jo havia estat abans a Soweto, a la casa de la família Mandela i vaig pensar que hi tornaríem però trobava molt fort anar de Ciutat del Cap a Soweto, per la distància. Aviat vaig aclarir però que ‘can Mandela’ era de fet la presó Victor Verster, a prop de Ciutat del Cap, on el líder de l’ANC hi era des de feia poc temps. 

Pensat i fet vam fer una comitiva de cotxes, cinc o sis, amb una colla de periodistes de diversos llocs que vam fer cap a la porta de la presó. La nit era preciosa i els llums de Ciutat del Cap, en la llunyania, causaven una impressió important. Sempre he cregut que Ciutat del Cap és un dels llocs més bonics que mai no he vist i aquella nit, malgrat el dolor i la ràbia m’ho va semblar com mai. Arribats a la porta de la presó vam aturar els cotxes i ens vam plantar en silenci. Ens hi vam estar uns minuts abans que no van aparèixer els guàrdies i ens van dissoldre. Va ser només un gest però va ser un gest que a nosaltres ens va reconfortar molt i que a ells els va molestar molt. Recorde que un policia va comprovar amb despreci la meua acreditació oficial, expedida pel seu propi govern, i va remugar que com era possible que ens deixaren entrar al ‘seu’ país. Pel nerviosisme evident que explicitava vam saber que el gest els feia mal. Que sabien que aquell home que custodiaven allà dins era important pel món. Molt.

Mesos després del seu alliberament Mandela va visitar Barcelona i va parlar a la Plaça Sant Jaume. Hi van posar un entaulat modest i uns centenars de persones, pocs, ens hi vam aplegar per a escoltar-lo. Les autoritats polítiques, si no ho recorde malament, no el van voler rebre de forma oficial. Encara li tenien por, supose. Quan va tornar als Jocs del 92, però, ja era el líder aclamat per tots que Sud-àfrica tanta sort ha tingut de tenir. I can Mandela ja no era una presó.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Ros-Marbà

Publicat el 9 de febrer de 2010 per vicent

Anit vaig poder escoltar al Palau els cors de l’Orfeó Català. I em quede amb l’extraordinària novena simfonia dirigida pel mestre Ros-Marbà. Des del segon pis no pots veure molt de la gestualitat del director però avui l’han repetit el concert per televisió, l’acabe de veure, i és realment bonic veure un gran músic com ell tan emocionat com esgotat just després de dirigir una de les músiques més energètiques i exigents de la història. 

Des d’allà dalt però vaig veure un detall que em va cridar l’atenció i que avui ha quedat reflexat en la retransmissió. Vaig veure com el mestre escoltava el Cant de la Senyera refugiat de la mirada de la gent, allà en el xicotet passadís que dóna accés a l’escenari. Em va semblar que ho feia emocionat i així ho és pel que he vist en la televisió. Per això em quede amb aquesta imatge: un dels grans emocionat per una música que significa tant per a la música i per al país, mirant-ho humil i discret des d’un racó. Supose que el Cant de la Senyera l’ha de dirigir sempre el director de l’Orfeó però anit hauria estat un detall bonic deixar-li la batuta a Antoni Ros-Marbà.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari