Josep Nadal

Músic, activista social, regidor a Pego i candidat a les Primàries de Compromís a les Corts Valencianes per la circumscripció d'Alacant.

Ràdio Ghetto 1 – 6 oct 2009

Ací teniu el primer programa que vaig fer fa ja dues setmanes. Per qüestions tècniques falten els primers minuts del programa, baix teniu  escrita la presentació que vaig fer i les cançons que no s’han gravat.

No sé si penjar-ho al goear és la millor opció però aniré provant.

Des de fa segles la música ha servit per comunicar sentiments, desitjos, queixes i plors, la gent cantava i vivia en la seua llengua materna. Des del poder sempre es va intentar comprar, silenciar, reprimir o censurar les cançons que el poble cantava. Controlar la música era controlar els sentiments, desitjos, queixes i pors del personal.

Amb els pas dels anys ha canviat la tecnologia, han canviat les modes i les cançons però el model continua sent si fa no fa el mateix. Com al 1984 d’Orwell tenim una cultura musical oficial que es podria resumir en dos dotzenes de paraules i un parell d’idees repetitives, i que a més d’arraconar els joglars que molesten fa tot el possible per  silenciar al màxim les cançons en la nostra llengua materna, per deixar el nostre poble en la foscor més absoluta.
Als Ghettos Jamaicans els rudes s’organitzaven en Sound Sistem per fer eixir la música del poble al carrer al mateix temps que s’enfrontaven a la policia.

Benvingudes i Benvinguts sóc Josep Nadal

I esteu escoltant Ràdio Gheto

Feliu Ventura – D’acord, d’acord
Roger Mas – Laura
Tryo – L’himne de nos campagnes
La Raiz – Malos Tiempos

Ràdio Ghetto a Ràdio Pego

Després de diverses aventures i desventures dins de la ràdio local del meu poble, torne a encetar un nou projecte radiofònic “Ràdio Ghetto”. Espere que em perdonen els mestres d’Skalariak per copiar-me miserablement el títol del seu memorable disc, però a banda de ser un homenatge a un dels grups que més m’han marcat em venia al pèl per explicar que és el que vull fer en aquest programa i per què no dir-ho se’m queda una sintonia per al programa excel·lent.

Parlaré sobretot de música, de música de veritat, aquella que és molt més que una simple concatenació de sons i sil.labes. Posaré la música que m’agrada i que conec, no sóc cap melòman erudit.

A més de parlar de música vull introduir textos, poemes i tots aquells comentaris que em passen pel cap. Sóc conscient que alguns amics em diran que sóc un temerari per tornar-me a ficar en una ràdio de la qual ja m’han expulsat tres voltes i m’ha dut en un parell d’ocasions als jutjats. Però bé Pego, és el meu poble i la ràdio municipal és meua, de tota la gent del poble i em fa fàstic que els quatre polítics mediocres de torn disposen d’ella com si fóra Canal 9.

Torne a Ràdio Pego per què crec que malgrat tot continua sent un projecte popular molt interessant i amb una programació variada i participativa, hereva de l’antiga Ràdio Lliure que com a mínim va sentar les bases de que la ràdio és de tots i totes.  Tinc molts amics de fa anys en l’emisora i sé que m’ho passaré molt bé. També m’he ficat per què m’he fartat de criticar la música que posen i he decidit passar a l’acció.

El progama serà cada dimarts de 8 a 9 de la vesparada, en teoria el podeu escoltar per la xarxa des la web de la ràdio, ara falta que funcione. També tinc idea de penjar els programes per a què ho pugueu escoltar quan us vinga en gana, però encara no sé com fer-ho. Si algú coneix una manera que siga ràpida i debades de penjar un programa radiofònic d’una hora que tinga la paciència d’explicar-m’ho.

Demà comence.