Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Viatge a Itaca (IV)

Publicat el 28 de juny de 2009 per vicent
Ens hem alçat molt d’hora per a anar, finalment, a Itaca. Havíem d’agafar un ferri que eix a quarts de nou del matí des de Sami, a l’altra punta de Cefalònia i que et deixa a Itaca en vint minuts. La navegació va ser tan curta com agradable i ràpidament vam començar a divisar el port en el qual fondejaríem, res més que això: un port sense cap casa al voltant ni poble ni res. L’indret rep el nom d’Aetos i tot just si és un replà ja que només tocar terra hi ha una empinada costera amb un rètol de benvinguda a l’illa.

Per sort vam llogar un jeep. Itaca és xicoteta però passes del nivell del mar als vuits-cents metres d’alçada amb una facilitat que esborrona. I les carreteres dels cims, per a mi les més boniques de l’illa, no es pot dir que siguen un prodigi de manteniment.

Ens vam adreçar de cap a la capital, Vathi. Rau al fons d’una espectacular badia natural i com podia haver esperat des del primer moment resulta decebedora. És una població turística amb els bars, botigues i llocs que eren de preveure i que, finalment, no es diferencien en excés de qualsevol dels nostres ports. Vam fer un passeig lleu admirant l’única cosa que em sembla digna d’esmentar que és l’illa del Llatzaret, situada a l’entrada de la badia i ocupada per l’església ortodoxa que hi fa voleiar amb orgull l’antiga bandera bizantina.

Tot seguit però vam grimpar a les muntanyes i això ens depararia el moment més especial del dia. Eixint de Vathi cap al nord de l’illa hi ha el monestir de Katharon, que és també l’indret de més alçada de l’illa. Hi porta una carretera justeta i conforme anàvem pujant el canvi de temperatura es va acompanyar del pas entre els núvols. Uns núvols suaus que s’envolaven cap al cim amb molta elegància mentre intentàvem travessar-los a poc a poc, guaitant sempre la ruta per on transitàvem. I a dalt del cim el paisatge era excepcional, digne de ser recordat durant anys. Un extens ramat de cabres salvatges senyorejava el voltant del monestir des de l’abadia del qual podies mirar a baix i veure els núvols per sota i quan aquests deixaven una clariana l’extraordinària badia d’Itaca al davant. Ens hi vam estar minuts en silenci abans de llegir en veu alta el poema de Kavafis que el nostre acompanyant local va ser tant amable de recitar-nos en grec. El grec és una llengua aparentment dura però confesse que vaig quedar molt tocat per la musicalitat i la cadència del text original. La cançó de Llach la tenim massa dins del nostre cor i la seua musicalitat no la puc separar mai del poema quan el llisc, malgrat que la cançó només usa fragments. En grec, però, té tota una altra música, ben especial.

De Katharon i la seua privilegiada vista vam decidir baixar cap al nord de l’illa i vam recórrer les diverses badies amb petits ports que l’omplen. Itaca és com una mà amb dits i hi ha moments que a ambdues bandes de la carretera apareix el mar. Finalment vam dinar a Frikes. És un port de pescadors que normalment no té més d’una dotzena d’habitants, amb una mar extraordinàriament calmada que arriba mansa fins a la taula de la taverna. L’amo ens van ensenyar els peixos que havia pescat aquell matí i vam triar una varietat diversa per a tastar-los sense pressa. Un bon vi blanc local i sense marca va ser tota la companyia que necessitàvem. En acabat el dinar van travessar de nou les muntanyes, aquesta vegada en direcció a Stavros, un poblet d’interior que supose que deu ser interessant en circumstàncies normals però que apareixia acaparat per tres autobusos que ens havien acompanyat des del ferri. A la plaça un mapa dels antics poblaments grecs de la mediterrània que arribava, de forma correcta, fins a les nostres platges i una placa en memòria dels partisans que s’hi van batre contra els italians primer i contra els alemanys més tard.

Camí del sud vam constatar que les carreteres són encara pitjors, si és que se’n poden dir carreteres. Del port que ens tornaria a Sami per avall no hi ha cap poblament permanent però és on hi ha els jaciments arqueològics més interessants, inclòs això que en diuen el Palau d’Ulisses i que ves a saber si ho és. Els itacans tenen una gran batalla amb els seus veïns de Cefalònia que reclament que la Ítaca d’Homer és en realitat la seua illa. En qualsevol xiringuito de souvenirs hi ha fulletons i llibres defensant la causa pròpia. He quedat despagat, però, de no trobar enlloc cap llibre de Kavafis. L’hauria comprat com el record més preuat però m’he hagut de conformar amb quatre detallets més o menys turístics.

Quan el sol començava a baixar hem hagut de tornar de pressa a Aetos, on el ferri ja estava atracant. Ho fa amb una maniobra ben poc complicada ja que només hi ha un petit moll. Dalt del vaixell, mentre Itaca es retallava de nou en l’horitzó, he tornat a escoltar Llach de forma insistent. I li he agraït el mite del camí i el somni que fins avui m’ha acompanyat durant tants anys.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Viatge a Ítaca (III)

Publicat el 27 de juny de 2009 per vicent

Acabada la reunió acudim a sopar a un restaurant, convocats pel prefecte de Cefalònia i Itaca, Dionisis Georgatos i una colla d’amics de la Valia i notables locals. El sopar acaba sent una llarguíssima sobretaula de més de cinc hores on parlem de tot i de tots. El prefecte és el màxim càrrec polític de l’illa, socialista en aquest cas, però no té dret a més diners dels que el govern central decideix enviar-li -conservador en aquest cas. La queixa em sona profundament coneguda. Tenen molta por, de manera especial, pel fet que aquestes illes els grecs en general tendeixen a considerar-les cares, extrem que la realitat desmenteix però que els causa una ànsia propagandística notable.

Mentre van passant les hores a fora del restaurant cau la nit. És a l’aire lliure sota unes parres habitades per una quantitat notable de mosquits contra els quals lluitem tant com ens és possible. La bellesa del lloc, però, és corprenedora i creix conforme passen les hores. La llum, per les parres i l’orientació cap al mar, primer entra de lluny retratant en negre les figures dels qui seuen en les taules més a prop de l’aigua. Després, quan els ulls s’acostumen, va filtrant-se a poc a poc i a la fi acaba amb una lluna minvant que s’escola de forma espectacular entre les muntanyes i el mar.

Cefalònia em porta més records de Menorca i Mallorca que no de les illes gregues de l’Egeu. Només que les muntanyes tenen ací un caràcter encara més massís i omnipresent que per exemple a la Serra de Tramuntana. Una illa sempre és terra que eix per damunt del mar. Ací, però, més que eixir s’eleva amb seguretat. De forma rotunda. Dibuixant una línia molt concreta entre la mar i la vegetació, una línia que des de la distància sembla que la podries dibuixar i retocar amb un llapís.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Viatge a Ítaca (II)

Publicat el 26 de juny de 2009 per vicent

El poema de Kavafis és ben encertat. Si és el viatge, i els imprevistos del viatge, això que et fa més ric vaig tenir la prova ben a la cara.

Per alguna raó els vols a Atenes des de Barcelona, pràcticament tots, eixen de matinada. Per a mi no era cap problema ja que els únics vols a Cefalònia eixen també de matinada així que el pla era coherent. Arribava a les dues de la matinada a Atenes i a les cinc eixia el vol cap a Cefalònia. A les sis del matí era a l’illa i podia descansar encara una estona.

D’entrada va anar bé. Cap retard en el vol, l’aeroport d’Atenes ho tenia tot obert i funcionant així que no em costava res passar un parell d’hores entretingut. Vaig passar el control, aní a la porta, em van embarcar en l’autobús… perfecte. Però en arribar al peu de l’avió ens van retornar a la terminal. Segons deien hi havia un problema tècnic (no està gens clar que aquesta fos la raó final, però…) I ací va començar el viatge real.

Això passava cap allà a les cinc del matí i a les set, contra el que ens havien dit en un principi, jo ja sabia que no anàvem a volar a Cefalònia. L’única alternativa era esperar al dia següent, cosa que jo no estava disposat a fer.

Vaig telefonar a Vallia a veure què podia fer però dormia i tenia el mòbil apagat així que vaig haver d’improvisar. La sol·lució era agafar un ferri que va de Patras a Cefalònia però que eixia a les 12.30. I Patra està a uns dos-cents quilòmetres d’Atenes, Peloponès amunt. Això volia dir que necessitava trobar primer un taxi que em portés a l’estació d’autobusos del Pireu, allà trobar un autobús que em duguera a Patra i allà trobar bitllet pel ferri. I només tenia cinc hores. Ho vaig aconseguir. Un amable taxista em va baixar fins a l’infernal trànsit del Pireu a temps d’agafar l’autobús de les 8’30 que arribava a Patras vint minuts abans que se n’anara el ferri. 

I el ferri va ser una agradabilíssima sorpresa. Era gros, ben preparat. De manera que vaig poder esmorzar, fer una becadeta i després gaudir d’una entrada lenta i magnífica per mar a les illes iòniques, entrada que em va fer passar per primer vegada a tocar d’Ítaca. Vaig recordar la vella opinió de Josep Pla, segons la qual arribar en vaixell a una ciutat és la millor manera d’arribar-hi, perquè primer l’olores, després de la veus i després la xafes.

Finalment, doncs, el ferri va arribar al port de Sami, a l’altra banda de l’illa però era poc abans de les tres i jo estava feliç d’haver aconseguit arribar a l’illa i del viatge fet. A més els meus col·legues havien tingut l’ocurrència de venir a esperar-me, així que vam dinar al port i vam improvisar la reunió que ens tocava ahir asseguts en una taverna, allà a mirar de la mar, en un poblet petit, d’una illa remota. Perfecte. Simplement.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Viatge a Ítaca (I)

Publicat el 24 de juny de 2009 per vicent

En la nostra cultura hem tingut sort dels grans músics. Raimon o Llach, per exemple, ens han creat autèntics mites culturals que en altres cultures haurien costat segles d’assentar. Un d’ells, dels més grans, Ítaca.

Aquesta vesprada agafe un avió cap a Grècia, a Cefalònia l’illa del costat d’Ítaca. I evidentment, si no passa res, m’hi allargaré. Faré, doncs, un particular Viatge a Ítaca que confesse que em té neguitós i emocionat.

A Cefalònia hi viu la meua amiga Valia, una periodista grega membre de la directiva de l’European Journalism Centre. Normalment ens reunim quatre voltes a l’any i Valia feia molt temps que reclamava que anàrem a fer una reunió a sa casa de Cefalònia, una de les illes iòniques, veïna directa d’Ítaca. Finalment ens vam decidir i demà i divendres tenim la reunió allà. Així que dissabte m’embarcaré literalment cap a Ítaca.

Malgrat el mite homèric i Kavafis a Valia li sorprèn molt el meu entusiasme per la seua illa veïna i en general l’entusiasme, la fascinació, del nostre país per ella. Li ho he explicat diverses vegades però aquesta vegada he anat a comprar el Cd de Lluís Llach i el porte per a regalar-li’l.

Supose que Llach deu ser conscient del que ha aconseguit. Poques vegades algú ha creat un mite tan consolidat i ferm només amb una obra musical. Tant que de fet el poema original de Kavafis ha quedat eclipsat per l’obra de Llach i avui la gent recita la seua adaptació com si estiguera recitant aquell original molt més embolicat i mitològic.

I evidentment a l’iPhone, entre les moltíssimes cançons de Llach que hi duc hi ha dues versions del Viatge a Ítaca. No sé com passarà però vull desembarcar a l’illa amb la seua música sonant ben fort. Perquè en el fons també és un viatge de tota una vida. Sempre he somiat Ítaca, des d’aquells anys encara a casa dels pares on el tocadiscos girava una vegada i una altra amb aquella música. Ja ho sé que diuen i que gràcies al Lluís sabem que és el camí el que importa, però la perspectiva de xafar aquella terra és una mena de desig, insuperable, vist encara amb els ulls de l’adolescent que estimava amb passió aquell Lp de portada magnífica i de contingut sublim. Vos ho aniré contant…

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Neda Soltani

Publicat el 23 de juny de 2009 per vicent


No n’hauríem d’apartar la mirada. Un tret sec. Una dona morta al carrer. Teheran. 19.05. 20 de juny de 2009. 

 
· Més informació sobre Neda Soltani a la wikipèdia en anglès

· Paulo Coelho diu en el seu bloc que coneix personalment el metge que intenta reanimar Neda a la desesperada 

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Això de la calor

Publicat el 20 de juny de 2009 per vicent

Cansa i desbarata. Dormir en plena xafogor és pesat. Aquesta nit no corria ni un bri d’aire malgrat que he deixat tot de portes i finestres obertes. Vas donant voltes a dreta i esquerra. Beus un glop i encara és pitjor perquè comences a suar el líquid ingerit quan encara ni tan sols ha arribat a l’estomac. T’alces. Cerques aquell racó considerat el més fresc de la casa. Agafes un llibre i intentes passar una estona de repòs a veure si… i la calor segueix colant-se per tots els racons. Implacable.

La sorpresa és que malgrat tot, ves a saber perquè, la calor em porta bones vibracions, se m’apareix l’estiu potser, el pantalons curts, els gelats, el passejar riera avall fins a la platja, els focs i el glòriasantzenon, les nits llargues de llibres i films, l’entrà la murta, les alfàbegues, els coets i la cordà, alçar-se tard i fer la migdiada, els entrepans de llonganisses amb creïlles i els polos furtius de matinada…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Blocaires

Publicat el 16 de juny de 2009 per vicent

Avui, perquè encara no me n’he anat a dormir, hem celebrat els cinc anys dels blocs. I per a fer-ho ens hem aplegat una colla de blocaires al que ben aviat serà el nou edifici de VilaWeb, l’hem visitat (els primers visitants) hem pres una copa de cava i ens menjat un pastís que en l’ímpetu per apagar l’espelma poc més que acaba a terra de tant de bufit que han fet el Biel Mesquida, l’Isern, la Carme.Laura Gil i l’Assumpció.

Entre els presents gent de tota mena. Alguns als quals encara no havia vist mai la cara i d’altres amb els quals hem compartit hores i invents des de fa molts anys. Des del Xavier Capdevila al Joan Vila, de l’Apostata Desficiosa (guardaré el secret de qui és…) fins a la Chào Ong Viet Nam. Dels blocaires de l’Enderrock al Doval, del Diego Arcos al Josep Blesa que s’ha fet una pallisa en cotxe des de València. I al Paolo, que s’hi ha plantat des de l’Alguer i ens ha fet una impressionant explicació de la vida a la ciutat catalana de Sardenya i al Pols de la Llengua, sempre a prop de l’Alguer. I la Mortadela, amb un regal que m’ha deixat tocat, l’imprescindible Belzunces amb la seua bicicleta a coll, el Jaume Renyer, el Marcús… no puc dir-los tots perquè no me n’agradaria deixar-me’n cap. 

Ha estat una estona per a mi molt agradable. No sé com ho hem fet tots plegats però és fora de dubte que hem creat aquesta comunitat i que ara ens hi sentim força còmodes. I això ho he agraït tots i cadascun dels dies que han passat al llarg d’aquests anys a tota la gent que ho fa possible. I avui ho agraïsc encara més i amb més motiu.

Per cert que cinc anys de blocs vol dir catorze de VilaWeb. El quinzè, ho promet des d’ara, serà sonat. Comença el compte enrere…

(Com diria la Lloll: el vídeo!)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Al bou

Publicat el 14 de juny de 2009 per vicent

Baixem al bou embolat després de sopar. A mi no m’han agradat mai massa els bous però els amics havien anat amb els xiquets i anem a replegar-los. M’he estat una hora ben bona a la boca del carrer Morvedre, amb el bou a davant i sense fer res. Diuen els que entenen que són bous sabuts, que ja els han embolat abans i saben que el millor que poden fer és quedar-se quets. El d’anit ho feia. No es movia ni un pam, en una rajoleta es va passar tota la nit. Avorrit. Mortalment avorrit. Quan em pose al llit, i ja era matinada ben entrada, escolte la carcassa que anuncia que canvien de bou i pense en com de lent es deu haver fet el pas de les hores allà a l’Albereda. La gent s’ho pren amb calma, xerra o malparla. Què han de fer?

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Una dada concreta

Publicat el 13 de juny de 2009 per vicent

Els quatre-cents moriscos de Bétera, expulsats, van embarcar en el port de València en una nau que les cròniques li diuen Sanct Reymundo. El capità era un mallorquí nom Pere d’Espinoza.

Llegint paperots sempre aprens algun detall nou…

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Goig amb els Carmina

Publicat el 12 de juny de 2009 per vicent

Anit vaig anar a l’Auditori al primer dels concerts participatius del Carmina Burana. Centenars de veus entonant la cantata de Carl Off va ser una experiència commovedora. Els abruptes silencis finals eren tan marcats com mai no ho havia oït i es va crear una atmosfera elèctrica digna de ser recordada.

Els càntics de l’Off me’ls sé de memòria des de fa anys. Els valencians mai no podrem pagar els deutes que tenim amb la cultura de les bandes de música i aquest és el meu cas. La banda quan jo era xiquet assajava al mateix carrer de casa i eren moltes les nits que baixava i m’assentava al costat de la figuera a escoltar els assaigs. No sé perquè hi va haver un temps que van tindre un director extraordinari que ho va revolucionar tot i que parlava de Stravinsky i d’Off, de Ravel fins i tot de Schöenberg. Ell va fer tocar versions apanyades de peces extraordinàries com ‘El Llac dels Cignes’ o els mateixos ‘Carmina Burana’ que recorde que em van produir un efecte demolidor. Off va crear una cantata tan basada en la música popular que la interpretació de banda, amb la percussió gaudint com mai, o una interpretació amb tot de veus amateurs com la d’anit, no només no la fan malbé sinó que li afegeixen entusiasme i autenticitat. 

I anit és això el que va passar. Amb els cors oficials en l’escenari (amb la meua menuda entre ells) i els no oficials en la platea tots vam gaudir d’una estona inoblidable de música. Tant que a la fi el director es va encaparrar a fer un bis amb l’Oh Fortuna i va deixar de dirigir per a que la massa sonés sola. Una cosa, una altra, que no havia vist mai.

Vos deixe el tros que personalment m’entusiasma més. Just abans del darrer Oh Fortuna hi ha aquesta extraordinària Ave Formosissima…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Facilisme

Publicat el 10 de juny de 2009 per vicent

Llisc algun d’aquests articles costumbristes que se solen escriure sobre la selectivitat. Hi apareixen queixes generalitzades per la “dificultat” de la prova de català. Llisc, encuriosit, que la queixa consisteix en que en català han posat textos de l’Iliada i de Josep Carner i en espanyol en canvi han posat un text d’una de les ministres espanyoles aquestes modernes (què pinta això en una selectivitat?) i de l’Ana Maria Moix. 

Home, estem parlant de l’accés a la Universitat. Em sembla de riure la tria en espanyol i en canvi seriosa la tria en català. La Iliada i Josep Carner són dues referències sòlides. La Moix segons el text que posaren pot estar bé però en qualsevol cas, posen el que posen, sempre estarà molt per sota de Carner i d’Homer (suposant que ens posem d’acord sobre l’autoria del poema grec). I si els estudiants que van a entrar a la Universitat troben que això és un problema per mi ja s’hi poden posar fulles.

Fa anys el Manolo Molins ho explicava dient que hi ha gent que opina que a les escoles no es pot ensenyar Rodoreda perquè escriu massa bé. I es preguntava tot seguit quina societat d’idiotes estem creant a base d’aquesta actitud que ell la definia com la del “facilisme”. Doncs mira: els poses un fragment de la Iliada i hi ha estudiantets que responen agres dient que això és una putada feta aposta per a que suspenguen. Ja em diràs…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Paula

Publicat el 8 de juny de 2009 per vicent

Una xiqueta nova a la família. Paula, la menuda de Mara. Amb ella creix el nombre de criatures que peguen bacs per la casa mare de Bétera. Fa cara de dolça i sa mare diu que dorm molt bé aquests primers dies. Me la mire i recorde amb molta dolçor la cara que tenia sa mare quan la cuidava cada vesprada, jo un adolescent i ella un bebè. Han passat tantes coses d’aleshores… El dia del part estava nerviós, tant que quan vaig poder parlar amb Mara vaig haver d’esforçar-me per a no plorar. Dues xiquetes ja. Més família, més anys. I l’alegria de seguir estimant que m’embolica. Tinc sort de tenir-les.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari