Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Primer curset

Publicat el 29 d'abril de 2008 per vicent

Vaig descobrir fa poc ITunesU, el servidor dins iTunes on moltes universitats americanes pengen de forma gratuïta classes i cursos que pots seguir en àudio o vídeo des de l’iPod. M’hi vaig apuntar a un primer curs de Stanford amb sis llargues lliçons de Martin M. Lewis sobre geografia cultural, curs que vaig acabar anit. Ho recomane molt. És còmode i fàcil. I interessant. 

Ara remenaré a veure a quin altre m’apunte…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El mapa que no volen veure

Publicat el 28 d'abril de 2008 per vicent

Fa anys que m’intriga aquest mapa. Aquest en concret i d’altres semblants que he vist una vegada i una altra en atlas històrics estrangers però mai en atlas espanyols ni tampoc catalans, i en aquest cas no sé entendre el perquè.

És un mapa normalet de l’imperi napoleònic, en aquest cas tret d’una web anglesa, on es veu amb claredat com el Principat de Catalunya, però només ell fins l’Ebre, no formà part durant uns anys d’Espanya sinó de França. La resta del nostre país fins Alacant i Espanya eren territoris considerats com a ocupats però el Principat no, el Principat formava part directament de França, tot i que amb matisos curiosos com ara que el català n’era la llengua oficial.
D’aquest episodi els nacionalistes espanyols, i el gremi de la història en va ple en aquell país sempre tan essencialista, no en volen ni parlar i ho entenc. Per a mantenir el mite de la pervivència inalterable d’Espanya les fronteres ho han de ser. Si es mouen vol dir que són movibles. Però no entenc per quin motiu nosaltres mateixos amaguem aquest període de la nostra història amb tantes ganes. Hi ha qui m’ha arribat a dir que com els francesos han estat al nord més eficaços que no els espanyols al sud millor deixar córrer el precedent. Però no n’estic d’acord. I menys encara ara que El Mundo i tota la tribu aquella han començat a moure el botafumeiro pel dosdemayo…
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Baralla de canonges

Publicat el 26 d'abril de 2008 per vicent

Passem per davant del terreny de l’estació venut per la parròquia. Comença a alçar-se un edifici, un altre més. I m’expliquen la baralla que sembla que ha començat entre els dos rectors del poble. Quan jo era xiquet i Bétera va començar a créixer van decidir de fer una església nova, també a la part de l’est. Era una època en la qual supose que no resultava fàcil imaginar que un dia no aniria ningú a missa. El cas, però, és que des de fa dècades tenim dues parròquies. Una que en l’imaginari col·lectiu segueix sent “l’església” i la “de dalt”. Ara, fa un parell d’anys, un nou rector ocupa la de baix i ha decidit vendre un terreny cedit per a l’església i amb els diners que n’ha tret arreglar la cúpula de l’església i també la casa abadia (segons les males llengües amb un luxe excessiu…) Ho ha fet tot això amb els diners del terreny de l’estació i ací ha vingut el problema. Sembla que quan aquest terreny ara valuós va ser cedit a l’església a Bétera només n’hi havia una. Així que el rector de dalt ha reclamat al de baix, diuen, part dels diners que ha tret del terreny. I conten que les virtuts cristianes no han lluït esplendoroses en el procés…

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Benicàssim

Publicat el 25 d'abril de 2008 per vicent

Conferència ahir a Benicàssim, en el marc de la Festa per la Llengua que organitza Escola Valenciana. Per això, i per retrobar-me amb la meua família d’allà, va ser una vesprada nit extraordinàriament agradable. Em va fer molt goig saludar els cosins i constatar com hem crescut tots -i dic crescut per no dir envellit (com demostra la foto). 

Però sobretot em va fer molta il·lusió renovar la meua admiració i estima pel meu tio Domingo, llibreter històric a Castelló i la meua tia Pepica i poder-ho fer en públic, a més. Mon tio, de xiquet, em deixava accedir al rebost, allà on guardava els llibres que no es podien mostrar en públic i em va inculcar una gran estima pels llibres de tota mena. És un home d’un respecte i una dignitat extrems i la seua figura, la seua manera de ser, ha estat sempre un referent per a mi. Per això va ser una estona molt especial per a mi la que vam dedicar a sopar tots junts mentre recordàvem les anècdotes del passat comú –aquelles avorridísimes vesprades pescant a l’escullera amb el meu cosí Guillermo– i debatíem de l’avui i el demà amb tots ells, especialment amb Domingo fill (el seu fill ja es diu Domènec!) que ara ha deixat de ser regidor del Bloc que però continua embolicat en tots els saraus possibles defensant el país i la llengua des de la primera fila.
I els d’Escola Valenciana, com sempre, fent més del que caldria fer i se’ls pot demanar. Diumenge aplegaran uns quants de milers de persones en la trobada i em van lliurar tot de materials que han preparat -fins i tot un peculiar i interessant musical creat pels xiquets de l’Institut. Sort tenim els valencians de gent com ells…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Quan la república renaix

Publicat el 23 d'abril de 2008 per vicent

Camí de la faena hi ha un edifici que fa poc han començat a rehabilitar. Entre les bastides he trobat una sorpresa: la neteja ha tornat a treure a la llum un antic cartell escolar, amagat fins ara, que deu ser de temps de la república. És en català, porta les quatre barres i la tipografia és típica de l’època. I bonica, val a dir. M’agradaria molt que els nous propietaris conservaren aquest rètol, arribat del passat, siga quina siga la funció que li vulguen donar a la reforma de l’edifici. Preguntaré a veure…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Una explicació peculiar

Publicat el 20 d'abril de 2008 per vicent

The Montreal Gazette, un bon diari anglòfon de Montreal lògicament contrari al sobiranisme, comenta la demanda d’un domini propi per al Quebec en aquest article. I com que el domini .cat n’és la referència universal troba la manera d’explicar-ho tot plegat. Segons el seu periodista el domini .cat existeix no tant per a representar una cultura com perquè els parlants del català trobàvem incòmode estar partits entre el .es, el .fr i el .it, cosa que no necessiten els quebequesos. Ben bé que qui no troba una explicació és perquè no vol…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Cares

Publicat el 17 d'abril de 2008 per vicent

L’Alfons López Tena em va demanar fa dies de presentar-lo en la conferència que ha fet aquest matí a Brussel·les. En la meua condició-barret de vicepresident del Centre Europeu de Periodisme.

Evidentment ho he fet encantat i això m’ha permès gaudir d’un moment especial. A l’auditori, entre altres, hi havia alguns periodistes espanyols diguem-ne que escèptics amb el discurs de l’Alfons. Quan ha acabat de parlar he obert un torn de paraules i el segon en demanar-la s’ha presentat identificant-se. I ho ha fet com a funcionari de la direcció general d’ampliació de la Unió Europea, és a dir dels qui hauran de negociar algun dia com arreglem tot això. L’Alfons i ell, un anglès d’origen, han dialogat davant el públic una bona estona en un to realment elevat i concret i mentre ho feien jo em divertia mirant la cara d’alguna de les periodistes més poc entusiastes amb el seu discurs i el nostre país. Per les ganyotes que feia diria que estava dins un malson. Com si ja estiguérem negociant vaja.
I això que ni ella ni nosaltres sabíem en aquell moment que el senyor en qüestió és un dels responsables del tema kosovar…

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Mala sort

Publicat el 17 d'abril de 2008 per vicent

Em perd la final de la Copa, volant camí de Brussel·les. Quan aterre encara no ha acabat i des de casa em canten els minuts finals. A l’hotel mire de veure alguna cosa però és impossible. TVCi està fregida amb una imatge del telenotícies i no hi ha manera de veure res i TVE internacional fa una cosa d’eixes rares que fa cada dia, no sé què d’uns animalons… Mire tot el que trobe per internet i me’n vaig al llit. Divertit. El Juan Carlos sembla que n’ha organitzat una altra. Està descontrolat aquest home. 

Al matí veig que tenim una falta ortogràfica menys. Les samarretes dels jugadors diuen “Campions” i ja no “Campeons” com fa tres anys. Millor. Espere que la festa grossa no els destorbe i s’espavilen un poquet en la Lliga, que pinten bastos.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

TDT

Publicat el 15 d'abril de 2008 per vicent

Instal·le la TDT en la televisió de casa. I comprove amb sorpresa que els canals en català entren de manera defectuosa mentre que els canals en espanyol entren tots perfectes. M’explique: TV3, el 3/24 i BTV els veig bé però la resta de canals en català, des del 33 als canals del Grup Godó és impossible veure’ls. La imatge es queda fregida cada dos per tres i és impossible seguir l’emissió en normalitat. En canvi entre els (molts) canal en espanyol només a TeleCinco li passa el mateix. No ho entenc però ja fa temps que hi ha gent que m’explica que passa el mateix i suposa que ho saben els qui ho han de saber i ho haurien d’arreglar.

Això em porta al cap un cas semblant que passa amb Catalunya Ràdio. Cada vegada és més difícil sintonitzar-la en condicions. A Arenys, per exemple, abans la sintonitzava perfectament dins de casa i ara he d’anar amb la ràdio a la mà cercant a veure en quin lloc l’enganxe. I quan vas per comarques interiors on abans era l’emissora per excel·lència ara resulta que hi ha emissores espanyoles que se senten perfectament i en canvi costa de trobar en el dial les de la Generalitat. No ho entenc, sincerament. I no crec que siguen manies meues.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Ofici d’endevinador

Publicat el 12 d'abril de 2008 per vicent

Una persona m’atura pel carrer i em saluda. No la conec de res però parle una estoneta amb ell. De sobte diu que un dia jo vaig dir que Gorbatxov seria capaç d’encarrilar les reformes a l’URSS i que, caram, quina badada més grossa. Li dic que no puc recordar tots els articles que he escrit però que segur que més d’una vegada i de dues ho devia dir això. Ell insisteix en com em podia equivocar tant. Intente explicar-li que fer d’analista i d’endevinador són dues coses molt diferents. Els analistes, els periodistes, treballem amb material molt concret, amb el que passa dia a dia i aquestes coses canvien. El que avui és claríssim demà no ho és i tu t’hi has d’adaptar i canviar d’opinió conforme hi ha noves dades. Per exemple avui Obama està llançat cap a la presidència dels Estats Units però si demà apareix un cadàver al seu armari tot serà diferent i no hi ha ningú que puga saber si això passarà o no. I encara més: a vegades hi ha coses que no coneguem el dia que passen. Per exemple la forma en la qual el govern americà acusà Bin Laden hores després de l’11S ens va confondre a molts. Aquell dia no sabíem, com es va saber després, que Bush tenia a la taula un informe confidencial que l’advertia d’un atemptat imminent. No el convenç al meu interlocutor. Em sembla que busca endevinadors i d’això n’hi ha pocs i jo no en sóc un.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

De televisions

Publicat el 9 d'abril de 2008 per vicent

A Can Alcover de Palma feien avui una xerrada sobre TDT i televisions i m’han demanat l’opinió del que hauríem, i podem fer, com a cultura. He respost proposant quatre actuacions, que em semblen complementàries i mínimes.

1) Que TV3, Canal9 i IB3 es vesquen sense problemes en obert en tot el territori
2) Que TVE cree com a mínim un canal en català que es veja en obert per TDT a tot l’estat
3) Que qualsevol ciutadà tinga dret a rebre tantes televisions en català com siga possible a través de les plataformes tipus Imagenio o Ono. En aquestes plataformes hauria d’haver una oferta que incloguera canals locals com Andorra TV o Televisió de la Safor o Barcelona TV, al costat de canals com BarçaTV o Td8 i si pogués ser també les traduccions al català de canals multilingües com ara National Geographic o Euroesport
4) Que hi haja un esclat de projectes en televisió a la carta IP, tipus VilaWeb TV, que permeten la creació d’un gruix diaria de bons continguts que arriben arreu del país i del món. I hauríem d’intentar aconseguir un Youtube.cat

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Mil exemplars i setanta anys

Publicat el 9 d'abril de 2008 per vicent

Feia temps que havia extraviat la meua còpia del llibre de Ciceró “Dels deures”, editat per la Barcino, un volum al qual li tinc una estima especial. De tant en tant en les llibreries mire si el trobe, sense massa entusiasme val a dir, i ara l’he localitzat en una que no m’esperava i l’he comprat.

En arribar a casa el primer que he fet ha estat aquell vell ritual d’obrir les pàgines, enganxades en els plecs per dalt o per la banda. Amb un ganivet xicotet les he anat obrint mentre la meua menuda especulava amb com de divertit era això. Li he explicat que els llibres abans eren així, que te’ls havies d’obrir una volta comprats, actuació que ella troba sensacional.
I amb molt bon criteri m’ha preguntat quan era “abans”, així que he anat a mirar la data de publicació. I tot i que ja ho sabia en llegir-ho m’he quedat parat. Aquest volum que tinc a les mans, nou de trinca (i que val 36 euros!) va ser imprés l’any 1938. Encara quede més parat, però, quan veig una nota que diu que del volum s’han fet mil còpies. Vol dir que aquest llibre ha estat rondant per magatems i aparadors setanta anys fins vindre a parar a les meues mans. Però també que un màxim de 999 persones, només, han comprat en setanta anys aquesta traducció tan ben fet de Ciceró, a càrrec d’Eduard Valentí. No sé quina de les dues coses m’ha impressionat més…

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

La nit que la web es va omplir de colors

Publicat el 7 d'abril de 2008 per vicent

Amb el Subi i l’Assumpció portàvem ja alguns mesos embolicats en aquesta aventura de la xarxa i de VilaWeb (que aleshores encara es devia dir La Infopista). No sé ben bé de quan parle. Potser la tardor de 1995 o els primers mesos de 1996. Aquella web, aquelles webs, eren ben diferents del que tenim ara. Joan Subirats hi posava la seua enorme capacitat com a pintor i dissenyador de primera fila però els fonaments eren molt rudimentaris. Avui costa de creure però la web era en gris. No hi havia colors. Podies posar una imatge en colors però no podies posar fons de colors ni acolorir les lletres o els espais. Subi feia meravelles en aquelles condicions, tenint en compte que tot havia de pesar molt poc perquè els mòdems d’aleshores no estaven per a floritures ni despeses de cabal.

 

I una nit va passar el miracle. De sobte vaig veure una pàgina a tot color. No recorde ni quina era però vaig pegar un bot en la cadira i en uns pocs minuts ja estàvem Subi i jo tractant d’entendre com caram es feia allò. 

 

Ens baixàvem l’html dels documents acolorits i els obríem en local per a constatar que allò era una cosa universal. I no vam tardar molt en posar-nos a analitzar aquell html a veure què trobàvem. No era difícil. L’html d’aquell temps era molt rudimentari i qualsevol canvi cridava l’atenció de forma immediata. Entre els codis coneguts apareixen unes combinacions estranyes de lletres i números que semblaven ser les responsables d’aquell esclat de colors que inundava la web a tota pressa. FF0033 donava per exemple una tonalitat rogenca. Al seu pis de Lluís Companys anàvem intentant entendre de què anava tot allò i omplíem fulls i més fulls de paper amb anotacions com ara “000099 dóna un blau fort”. Nosaltres què anàvem a saber que allò era un codi hexanumèric que tenia sentit. Ens semblava una mena de màgia arcana. Canviaves una lletra per un número i el color que l’html t’ensenyava també canviava. Vam riure com a bojos descobrint colors i colorets fins que les llibretes rebentaven de codis que nosaltres no sabíem el que eren. Per a un perfeccionista com Subi allò era emprenyador, no saber perquè una combinació donava roig i una de semblant donava blau però Joan era també una persona a qui li encantava riure i jugar així que ens hi vam passar hores i més hores intentant catalogar tots els colors -que no és una feina petita.

 

 

Al cap d’uns dies algunes pàgines van començar a explicar que allò eren codis hexadecimals i van apareixer alguns programets que els fabricaven i algunes webs que en feien la col·lecció. Però nosaltres recordàvem de tant en tant amb riures de contagi aquelles hores de desconcert en les quals no vam entendre com apareixen els colors en aquell territori que només era gris.

 

 

Al poc temps Subi moria i ens deixava sense una saviesa que mai no hem pogut recuperar. Ja fa onze anys i aquest cap de setmana, per fi, a Arenys s’han inaugurat dues exposicions sobre la seua obra pictòrica i gràfica. I allà, mirant les pàgines tan velles de l’antiga Infopista amb aquell seu disseny tan precís i rotund, he sentit l’enyor de la seua rialla descobrint els colors aquella nit de la web més primitiva.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari