Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Fotos en paper

Publicat el 31 de maig de 2007 per vicent

Ha entrat a casa una impressora d’aquestes noves, que imprimeixen fotografies en paper fotogràfic. Aquesta vesprada l’he instal·lat i he fet les primeres impressions. Realment semblen fotos com les que abans anàvem a replegar a ca’l fotògraf. M’ha costat una miqueta aclarir-me sobre com funcionava (no sé per quin motiu fan uns manuals tant poc clars) però quan l’he fet funcionar he quedat gratament impressionat per la qualitat. La part de la família, que fins ara es queixava que amb les càmeres digitals no tenia papers per a omplir àlbums ara es quedarà tranquil·la. N’imprimiré un bon grapat per a tapar el forat d’anys.

Tanmateix no deixa de ser curiós el viatge: la càmera digital elimina el paper però ara el paper torna de la mà d’una impressora digital. Una lliçó més contra l’essencialisme.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Ja era hora!

Publicat el 29 de maig de 2007 per vicent

Per fi algú ha penjat al YouTube una peça d’un dels músics que més m’ha entusiasmat els darrers mesos, des de que el vaig descobrir. Es tracta del pianista bretó Didier Squiban, un home que em recorda molt el Manel Camp. No és un vídeo i no és la peça més interessant que li he escoltat però val per a descobrir un home que barreja la música tradicional amb el jazz amb una naturalitat esborronadora. Té unes versions dels tradicionals Kan ha Diskan simplement sensacionals.

Publicat dins de Músiques | Deixa un comentari

…a treballar

Publicat el 28 de maig de 2007 per vicent

He llegit unes pàgines de Pessoa per a carregar les piles, enmig de tant cansament

“Não tenho sentimento nenhum político ou social. Tenho, porém, num sentido, um alto sentimento patriótico. Minha pátria é a língua”

…i ara a treballar, que tenim moltíssima faena a fer.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Què deu entendre TV3 per servei públic?

Publicat el 27 de maig de 2007 per vicent

Dia de les eleccions. I no hi ha informatiu de TV3. Com sona. A l’hora de l’informatiu migdia fan els cotxes de Montecarlo. Sencers i sense interrupcions. Però és que acaben els cotxes i en comptes de tallar ràpidament per a fer l’informatiu encara s’estan un bon quart d’hora explicant-nos tota mena de banalitats i retransmetent fins el darrer pet que es tira el tal Alonso. En dia d’eleccions.

Què deu entendre TV3 per servei públic? Si la televisió nacional d’un país no fa l’informatiu el dia que hi ha eleccions a l’hora que toca i donant-li l’importància que té… Després, això sí, vinga a queixar-se de l’abstenció.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Elogi del guitarró (i de la caseta)

Publicat el 26 de maig de 2007 per vicent

En el post anterior feia una alabança del toc de guitarró de Cristobal Rentero al concert de Miquel Gil. I en els comentaris al post Josep Vicent Frechina, l’amo de la Caseta del Plater discrepa. En música no hi ha res més saludable que discrepar però, des de l’admiració explícita que em produeix el bloc de Josep Vicent, defensaré el perquè de la meua exclamació.

Efectivament, per sort, hi ha molts bons tocadors de guitarró avui. Boníssims. Cosa que em produeix una enorme alegria. Fa anys no hauria assegurat que aquest instrument tinguera una presència tan notable en el nostre panorama musical i em dolia perquè és un dels meus preferits. A casa en tinc un, que junt amb un busuki que conserve per motius més sentimentals que musicals, és l’únic record que em queda -a part d’alguna gravació- dels meus anys d’incursió en la música d’arrel tradicional. Per cert que he aprofitat aquesta xicoteta polèmica per a afinar-lo i jugar un ratet. Els matins de dissabte tenen eixes coses.

El guitarró és un instrument molt especial per a mi. Sempre m’ha encantat la seua capacitat de relligar altres instruments. Jo solia dir en broma que era com l’all-i-oli de les cançons i que, per tant, també podia ser tan perillós com l’all-i-oli. Si te n’anaves un punt fora pel que feia al sabor podies provocar mals irreparables.

El guitarró, per als qui no ho coneixen, és un instrument menut de corda que s’afina una quarta més aguda que la guitarra, amb la quarta i la cinquena corda octavades -hi ha guitarrons de quatre cordes però a mi no m’han convençut… Aquesta afinació una mica especial li fa agafar normalment un paper a mig camí entre la veu i la resta de les cordes que el tocador si té gràcia pot aprofitar per a colar tota mena de trencaments del ritme i insinuacions. Sempre i quan no oblide el seu paper de conducció de la melodia, una miqueta a l’estil del baix en el jazz. Tradicionalment això es feia d’una manera molt fixa, amb un tipus d’ornaments en el rasqueig molt definits i, per al meu gust, massa bastos, molt durs. Però la tradició era la tradició així que tots hem respectat aquesta manera de fer i jo el primer.

I precisament allò que a parer meu és més interessant de la nova fornada de tocadors de guitarrons, i els noms que Josep Vicent ressalta em semblen emblemàtics, és la manera de trencar el seu ritme més estricte i canònic, per a emportar-se’l per camins on les harmonies són molt més dolces i relaxades més insinuants -no sé explicar-ho millor Josep Vicent, hauríem de tocar una estona junts per a deixar-ho més claret… I això, exactament això, és el que m’encanta de la manera de tocar que té el Cristobal. Aquesta sensació que atura el compàs i el fa flotar, sensació que trasllada al Miquel Gil i que crec que genera els millors moments de la seua música.

A part d’això estic segur que entendràs, Josep Vicent, que quan ho vaig escriure tot just tornava del concert, amb la música fresca encara i en aquests casos ja se sap que a voltes l’eufòria provoca posts com l’anterior.

Pel que fa a que se m’apeguen les tradicions barcelonines estigues tranquil però que no se t’apeguen a tu tampoc. Què té de roïn una exclamació, un poc un exhabrupte si vols, en un moment d’expansió?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Miquel Gil

Publicat el 25 de maig de 2007 per vicent

Acabe d’arribar del concert de Miquel Gil a l’Auditori. Està esplèndid. Un concert rodó que se m’ha fet curt.

Tres detalls:
1) El Borja Penalba, que és un geni, ha tocat un Mac. Tenia una taula amb el Mac, allà al mig de l’escenari, amb tots els samplers, sons i coses rares posades a dins. Un Mac Pro.

2) Ja té gràcia que el més flamenco de tots siga l’Spyros Kaniaris

3) No hi ha ningú en el món que toque el guitarró com ho fa el Cristobal Rentero.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Comunió

Publicat el 23 de maig de 2007 per vicent

(Llisc a Apòstata desficiosa un relat sobre la seua primera comunió que em mou a completar-lo amb el meu. El que ella explica i el que em va passar a mi té punts de coincidència que em diverteixen. A mi també em va passar això de la por al pecat però amb un efecte saludable ja que em sembla que vaig deixar de creure en l’església el mateix dia que vaig combregar.)

A Bétera teníem un rector particularment animal i apocalíptic que també a nosaltres ens va posar tota la por imaginable al cos sobre les conseqüències de combregar en pecat. Va arribar a dir que si algú combregava en pecat moria immediatament al peu de l’altar. Com era part del ritual ens vam confessar dissabte, tot esperant la comunió feliç que havíem de prendre per fi diumenge al matí.

I aleshores no sé què vaig fer o què vaig pensar (era pecat fins i tot pensar en segons quines coses!!) que a la nit comencí a pensar que estava en pecat. I m’alcí el dia de la comunió ofegat per la frase que el rector havia dit el dia abans: que si combregaves en pecat et mories allà mateix.

Sincerament no recorde gran cosa més excepte una angoixa excepcional i un sentit de la dignitat tan estúpid com per a no alçar la mà quan a mitja missa el rector preguntà, davant el poble sencer, si algú de nosaltres havia pecat en les poques hores passades des de la vesprada anterior i necessitava per tant de repetir la confessió. Segurament si algú haguera alçat la mà l’hauria alçat jo també. Però ser l’únic? Ni pensar-ho! Vaig estimar que la meua dignitat importava més que la meua vida així que em vaig preparar a morir.

La imatge, aquesta sí, la tinc gravada als ulls de forma inoblidable: avançàvem en fila entre els bancs cap a l’altar sota la mirada inquisidora d’aquella mala bèstia que brandava l’hostieta en la seua ma. Jo ho feia en pecat de forma conscient i per tant estava convençut que moriria tan bon punt la meua llengua entrara en contacte amb allò que afirmaven que era el cos de crist. Vaig passar pel costat dels meus pares i me’ls vaig mirar un segon molt fixament, com intentant dir adéu. I al cap de quatre passes el rector em va posar l’hostieta a la boca i jo, sense saber massa bé com ho havia de fer, vaig seguir caminant automàticament, al darrere del meu company de fila. I, ai caram!, no va passar res.

Primer vaig pensar que la mort no devia ser instantània i em vaig agenollar al banc que em tocava, amb una certa resignació però cada vegada més intrigat. Amb tot la meua sorpresa va anar creixent per segons i minuts i quan ja va acabar la missa i em vaig treure a casa aquell traje de marineret vaig començar a assumir que algú, el rector supose, m’havia pres el pèl. Així que amb tota la tranquil·litat que vaig poder acumular em vaig sumar a la paella que tenia parada a ca ma tia, tia que vivia precisament al carrer dels morts. I em vaig tornar un descregut per sempre més.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Al·levins

Publicat el 18 de maig de 2007 per vicent

A l’avió em toca seure enmig de l’equip al·leví del Barça, al complet, que va a Brussel·les a jugar un partit. Són 17 xiquets perfectament uniformats i obedients a més no poder als seus entrenadors. Em resulta curiós, però, identificar els jugadors tipus. Hi ha un parell de pagesots tipus Puyol. I tres o quatre africans d’orígen més o menys remot un dels quals és sospitós, molt sospitós, que siga al·leví. Després hi ha un pellroig amb pigues i pinta de central anglès. I també un parell amb pentinats italianitzats, o directament italians. Un d’ells es deu haver passat mitja hora al bany abans d’eixir de casa i no es despentina ni passant-li la mà pels cabells. Un llig un llibre, és l’únic, i l’identifique ràpidament amb l’Oleguer. M’agrada molt observar que els entrenadors parlen sense cap mena de timidesa en català amb tots els jugadors -siguen de la llengua que siguen.

Abans de toca terra pels altaveus els aviadors saluden “els jugadors del Barça” i el públic aplaudeix. Fins i tot hi ha qui s’anima a entonar de forma tímida allò del “tot el camp!”. Els xiquets, aclaparats per la fama sobtada, somriuren feliços i es miren amb ulls excitats els uns als altres.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Curiositats dels debats

Publicat el 16 de maig de 2007 per vicent

L’esperpèntic debat de Canal 9 va superar tot el que era previsible. Un detall: com que estava prohibit rebatre a qui tenia ús de paraula els micros dels dos candidats que no estaven parlant estaven apagats. Ho va comprovar Glòria Marcos quan va voler replicar, malgrat tot, una de les intervencions amb més barra del president Camps.

(Al YouTube han penjat el vídeo del debat a trossets)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Burla corsa

Publicat el 15 de maig de 2007 per vicent

A l’Euromed posen un film francès burleta amb els independentistes corsos però també amb els francesos i especialment la seua policia. Comença divertida i amb tocs realment enginyosos però cada volta va a pitjor. Prop de Castelló tinc la sort que em sona el mòbil i m’aparta de la pantalla. En tornar a seure ja s’ha acabat. Els meus coneixements sobre Còrsega potser es resentiran però la meua fe en el cinema serà més sòlida. Qui deu fer la programació?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Desagradables

Publicat el 14 de maig de 2007 per vicent

Hi ha polítics que se’m fan desagradables. Joan Ferran n’és un. Tenen un estil que no m’agrada gens, amb independència del partit al qual representen. Agressius, cercant sempre la indirecta abusiva, enemics de l’elegància.

Avui, en una nota oficial del PSC, Joan Ferran diu que ?CiU reparteix condons als altres perquè no els pot utilitzar: totes les seves propostes resulten ser un ´gatillazo´ quan les mires de prop?. Es veu que CiU repartia uns condoms contra el tripartit de Barcelona i Ferran ha respost amb aquesta contundència.

Però cal ser així de maleducat?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

No és una queixa

Publicat el 12 de maig de 2007 per vicent

La desinformació, la difamació, la mentida, sempre actuen a curt termini. Impacten com un cop de puny que has de tragar i deglutir tu sol. Cansen, cansen com un pes feixuc que has de carregar sol sense cap demostració de feblesa mentre el carrer et mira a veure si caus.

En canvi el rigor, la qualitat, la bona feina requereix temps, molt de temps, tant de temps. Anys i anys i més anys durant els quals cada dia ho has de fer un poc més i millor sense deixar-te arrosegar mai al fang fàcil on alguns et volen portar. Ningú no et mira esperant res. Tots ho donen tot per natural. Però tu saps com costa i com esgota.

I de sobte són tants els anys que han passat que a la fi ni tan sols et queda cap sentiment de venjança ni cap gana d’alegrar-te quan podries passar factura de les falsedats, els rumors, les prepotències i el verí que has hagut d’aguantar en silenci tantes vegades.

Ho ensenyen els anys: el silenci és una gran arma, feixuga però eficaç com ella sola.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

CNN i Bush

Publicat el 12 de maig de 2007 per vicent

Qualsevol empresa, per més bona i magnífica que siga, sempre corre el risc d’equivocar-se. Això li ha passat avui a la CNN. Parlant de la dimissió de Blair algú ha escrit que qui dimitia era Bush i aquest error ha botat tots els controls i ha eixit a l’aire. Ací teniu una còpia de pantalla.

Segur que algú de baix se n’haurà anat calent a casa aquesta nit i algú de dalt haurà hagut de donar explicacions en swahili al dimitit equivocat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La campanya ha arribat

Publicat el 11 de maig de 2007 per vicent

No ho he notat molt en altres coses però el correu me l’han rebentat. Més del triple de mails que un dia normal, amb un augment considerable de les notes de premsa dels partits. Fins i tot una nota de premsa, que deuen pensar que és molt important, m’ha arribat set vegades! Uf…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari