Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

15 de febrer de 2012
0 comentaris

Les mantes no escalfen (o perquè els tuaregs es tapen)

Les mantes no escalfen (o perquè els tuaregs es tapen)Ara que patim una altra glopada de fred siberià potser és un bon moment per esbrinar perquè combatem el fred tapant-nos fins al capdamunt, com fan els tuaregs per protegir-se de la calor en ple desert del Sàhara.

Tot plegat és fruit de la segona llei de la termodinàmica. Una llei que diu una cosa aparentment tan simple com que quan posem en contacte dos cossos que són a temperatures diferents la calor passarà del més calent al més fred. És una de les lleis més importants de la física, i bastant menys intuïtiva del que sembla a primera vista; perquè calor i temperatura no són la mateixa cosa…

Tornem, però, a la manta que ens ha dut fins aquí. Ni la manta, ni cap camisa, jersei o abric ens escalfen; simplement són una barrera que posem entre el nostre cos i l’exterior. En condicions normals, el metabolisme manté el nostre cos al voltant del 37ºC, de manera que si la temperatura ambient és inferior a aquesta (ja sigui a 30ºC o a 5 sota zero) és el nostre cos qui perd escalfor cedint-la a l’exterior. Quan tenim fred no ens interessa perdre escalfor, i per això adoptem l’estratègia de posar barreres entre nosaltres i l’exterior (una camisa, un jersei, una manta…). En canvi quan tenim calor (a 30ºC, per exemple) l’objectiu és refrigerar-nos, i això passa per facilitar al màxim la cessió de calor, per això ens traiem tantes barreres (roba) com podem…

La flassada no ens escalfa, simplement ens aïlla d’un ambient fred i fa que l’escalfor que el nostre cos desprèn de manera natural no es dispersi per l’habitació sinó que es quedi a dins del llit. Som nosaltres mateixos els qui l’escalfem i fem que ens hi trobem de gust. Per això al primer moment trobem el llit fred, perquè fins que no hi entrem nosaltres no s’escalfarà.

Els tuaregs, però, tenen just el problema contrari: perquè quan la temperatura exterior és superior a la del nostre cos (i al desert la temperatura se sol enfilar per sobre dels 40ºC) no és el nostre cos qui cedeix calor a l’exterior sinó que és l’ambient qui ens escalfa a nosaltres. Literalment som a un forn. Ens aquests casos, és clar, l’estratègia per combatre la calor consisteix en aïllar-nos tant com puguem de l’exterior. Per això els tuaregs es tapen fins al capdamunt.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.