“Aigua de Juliol, encén el sol” (meteorresum de Juliol del 2014)

Hem tingut pluja aquest Juliol, benvinguda com la de sant Joan i, vés per on, abundosa; però no hem d’oblidar que ara som a l’Estiu, quan els rajos de sol cauen a plom i la seua calor és ineludible. Per això el poble ha dit que “El Juliol és el mes del sol” i que “Aigua de Juliol, encén el sol”, és a dir, la pluja de Juliol (que de mitjana acostuma a ser ben escarransida, quan no inexistent) no fa minvar la calor.

Aquesta pluja ha estat l’esdeveniment meteorològic del mes, tot tenint en compte que, malgrat que es va concentrar gairebé en un sol dia (com és costum a les nostres comarques), va aconseguir doblar la mitjana oficial per al setè mes de l’any, anomenat Juliol pels romans en honor al seu emperador —assassinat— Juli Cèsar.

Per altra banda, si atenem el que ens diuen les dades mitjanes de temperatura i vent, hem tingut un Juliol normalment calorós (mitjana coincident amb l’oficial per a l’indret), amb l’hegemonia típica de les marinades d’Estiu; és a dir, vent moderat de l’Est des de migdia fins a boqueta de nit (marinada diürna de mar cap a terra) i calma o vent fluix de l’Oest la resta d’hores (marinada nocturna de terra cap a mar). Quant a força de vent, la mitjana fou una mica inferior a la dels darrers anys.

Passant a l’evolució de l’oratge que hem tingut al Juliol, començaré per l’episodi de pluja que he citat d’entrada, el qual s’esdevingué la primera setmana i que fou una repetició del que tinguérem la darrera de Juny, però amb millors resultats en aquest cas.

En efecte, els primers dies del mes ens visità un altre embossament d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera, movent-se d’Oest cap a Est. La pluja començà el dia 2 de forma moderada i va tenir el seu cor la nit del dia 3, amb una intensitat màxima aparent de 91,4 litres/ h; assolint-se també la ratxa màxima de vent de tot el mes. La setmana acabà amb una forta ponentada, aconseguint diumenge un dels 2 màxims de temperatura d’aquest Juliol, superant-se els 35º C; la qual cosa, si ho afegim a la baixa humitat relativa del vent (entre el 20 i el 30 %), va emportar-se tot el que havia plogut dies abans tan magnànimament.

La segona setmana fou de bonança: temps d’Estiu, però amb temperatures ben moderades. Un luxe per acarar amb més ànim la temuda canícula que inexorablement ens havia d’arribar.

I ho feu ben puntualment. La tercera setmana fou d’augment progressiu de la calor, per anar endinsant-nos a poc a poc al cor de l’Estiu, amb sorpresa final de ponentada mig dia de dissabte.

La darrera setmana fou de predomini d’una ensopidora i feixuga basca o xafogor, resultat de les altes temperatures i humitat (pròxima a la saturació per les nits), atenuada per la frescoreta del ventijol de mar. Els 2 últims dies d’aquest Juliol la humitat ha minvat, permetent-nos acomiadar-lo amb nits una mica més plàcides, amb temperatures un pèl inferiors als 20º C.

Heus ací l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes de Juliol proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables (a la fi de l’apunt):

A) TEMPERATURA (a la imatge de la dreta, alba del dia 14 amb nuvolositat arran de mar):

  • Mitjana mensual24,4º C, igual a la NORMAL per a un mes de Juliol a la Conarda de2014-07-14-2965 Bétera (comarca del Camp de Túria).
  • Valors extrems: La màxima arribà als 35,3º C, el dia 19 cap les 12 hores UTC (temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), durant una curta entrada (unes 3 hores) de vent de Ponent girant a Migjorn, de velocitat moderada. La mínima, al seu torn, es quedà en 16,2º C i fou registrada el dia 4a les 4 hores UTC, amb vent bastant fluix de Ponent, després de la forta pluja caiguda unes hores abans.
  • Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 29,5º C i la de les mínimes de 19,6º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 30º C = 12 i amb mínimes iguals o superiors als 20º C = 19. Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors al 25º C = 1 (el dia de la pluja forta) i amb mínimes iguals o inferiors als 15º C = cap ni un, com és normal a l’Estiu.

B) PLUJA (a la imatge de la dreta, el radar durant l’episodi de pluja del dia 3):

  • Total recollida27,6 mm (ó litres/ m2); 13,6 litres/ m2 superiors al registre normal per al Captura imatge radar 03-07-14, 18.50 h UTClloc on visc; és a dir quasi s’ha doblat la precipitació esperada per a un mes de Juliol, segons dades oficials de l’observatori més proper (Aeroport de Manises). Tot i això, encara portem un dèficit anual acumulat de 111,6 mm. Continuem, doncs, amb una situació de SEQUERA.
  • Valor màxim diari observat: 24 mm el dia 3, durant l’episodi comentat més amunt, que, com dissortadament és habitual ací, fou l’únic destacable en tot el mes.
  • Distribució de la pluja: D’un total de 5 dies amb precipitació, tan sols 1 enregistrà > 20 mm, 2 dies > 2 mm i 5 dies > 0,2 mm.

C) VENT (a la imatge de la dreta, moviment de núvols des de Llevant abans de la pluja del dia 3):

  • Mitjana mensual de velocitat5,2 km/ h; 0,6 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en2014-07-03-2915 què vinc recollint dades de vent; variació significativa que em permet qualificar aquest mes com a MENYS VENTÓS DEL NORMAL quant a força del vent, en la línea del que ocorregué l’any passat.
  • Ratxa/ bufarada màxima enregistrada59,5 km/ h, de Llevant, assolida el dia 3, cap a l’1 hores UTC, unes hores abans de descarregar la pluja forta que ens caigué aquell dia. Durant aquesta singularitat de velocitat, el registre gràfic de pressió atmosfèrica mostrà una ràpida davallada baromètrica, des de 1017 a 1013 hPa.
  • Direcció predominantENE, entre LLEVANT I GREGAL, que, junt amb l’ESE, són les més normals en un mes de Juliol ací on visc, degut al predomini de les marinades fortes de Llevant.

Gràfiques meteorològiques de Juliol del 2014 a La Conarda (Bétera)

Si us agrada la calor, ara bé el cor de l’Estiu. Si no, teniu les meravelloses nits de muntanya o l’aire condicionat! Bones vacances!

Afegeix un comentari