Acció i inacció
Fa anys que tinc un pensament i, cada cop que em sorgeix la oportunitat, l’aplico sobre la realitat talment com si fos una plantilla per veure si el seu esquema formal em resulta útil per explicar aquesta realitat. I ho és. El pensament és el següent: quan existeixen causes (sovint llargament explicades i elaborades) que expliquen perquè una cosa NO passa, en realitat ens trobem davant d’una excusa i no d’un motiu.
Causa o excusa
I és que quan hom explica perquè no fa una determinada cosa enlloc de fer-ne una altra, sovint intenta trobar un motiu (és a dir, una causa) que expliqui la seva inacció (és a dir, un efecte inexistent).
Tant se val que sigui metafísicament impossible[1] que existeixi la causa d’un efecte inexistent, la qüestió es defensar-ho amb ungles i dents. Moltes vegades continuem insistint en argumentar -justificar- la nostra inacció amb frases del tipus “jo faria X, però no ho faig perquè, tanmateix, fer-ho no serveix per a res”.
Si fem un esforç de sinceritat, cadascú pot trobar algun exemple en què ha justificat la pròpia inacció dient que, “tanmateix”, fer aquella cosa o aquella altra no seria suficient per generar un canvi en la realitat. És a dir, ens excusem en que no n’hi hauria prou amb la nostra acció per transformar la realitat, per justificar la nostra inacció. Per dir-ho més formalment, tot i que la gent admetem que la nostra acció és condició necessària per a transformar la realitat, sovint no actuem i ens excusem al·legant que no és suficient (veure la diferència entre causes necessàries i suficients que proposa, dins la filosofia, la Lògica [2]).
Resumint, tenim motius per fer allò que fem i excuses per no fer allò que no fem. Massa sovint ens auto-enganyem creient-nos les excuses amb què justifiquem la nostra inacció enlloc d’acceptar que no cal tenir cap raó per no fer res en un determinat front més enllà de que no volem fer-ho. Perdem el nostre temps i energia intentant convèncer els altres que tenim raó: “que no es que no faci res perquè no vulgui, sinó perquè hi ha motius objectius que ho justifiquen”. Quant d’esforç malbaratat.
Excuses i contradiccions
A més a més, podem estar segurs que ens trobem davant d’una excusa quan aquesta va acompanyada d’una contradicció (sovint flagrant). Quan allò que diem és diferent d’allò que fem no hi ha dubte que, en realitat, creiem allò que fem. Per descomptat, per emprendre qualsevol acció cal vèncer la resistència que hi oposen les contradiccions que també sorgeixen en aquest procés. La diferència en un cas o altre, és si les contradiccions acompanyen paraules o fets, respectivament.
L’acció és transformadora i la inacció conservadora
Creure’s que la pròpia acció pot transformar la realitat és condició de necessitat per emprendre qualsevol acció: creure’s transformador no només és empoderador sinó que et fa responsable de les teves accions. En canvi, pensar que la pròpia acció és inútil porta a no assumir cap responsabilitat i no actuar: “Com que tanmateix la meva acció no transformarà la realitat, no actuo”.
A banda de portar a la pròpia inacció, aquest pensament porta a pensar que l’acció dels altres és igualment inútil. I això és perillós perquè fa més difícil la transformació de la realitat, ja que a la fe que hom ha de tenir per arribar a transformar-la, s’hi afegeix la que cal per superar la incredulitat dels altres.
La inacció és doncs profundament conservadora i irresponsable, perquè afavoreix que les coses continuïn sent com son i defuig la responsabilitat que suposa acceptar el risc de transformar la realitat. L’acció, en canvi, és responsable, arriscada i transformadora.
Les excuses i el diagnòstic de la realitat
Segurament una de les pitjors conseqüències d’auto-enganyar-se amb falses raons, és que en defugir l’anàlisi dels fets reals (sovint plantejant escenaris hipotètics incontrastables), les excuses impossibiliten un diagnòstic encertat de la realitat. I això fa igualment impossible prendre decisions en general, ja sia a la nostra vida o bé dins l’àmbit de la gestió d’allò públic: com en medicina, si no hi ha un bon diagnòstic és impossible que hi hagi un bon tractament.
Responsabilitat i comoditat
I com és que, essent tan greus les conseqüències d’auto-enganyar-nos amb excuses, continuem creient-nos-les? Preferim creure’ns-les i, de passada, enganyar els altres per dos motius:
- Primer, perquè les excuses i les mentides son mes còmodes de sostenir que l’esforç. I per altra banda, és difícil suportar les contradiccions que sovint [3] (potser sempre) hem d’assumir en sortir del confort que dona la coherència de no fer mai res.
- Segon, les excuses ens deslliuren de suportar la feixuga càrrega de la responsabilitat: en presentar la meva inacció com el resultat que es deriva ne-ces-sà-ria-ment d’unes raons molt ben argumentades, em deslliuro de qualsevol responsabilitat sobre la meva (fatal) inacció.
Per tant, sospito que les vertaderes raons que expliquen la inhibició son la comoditat i falta de responsabilitat: inhibir-se és la manera més còmode d’esquivar la responsabilitat d’emprendre qualsevol acció.
Exemples: contradiccions, excuses i inacció
Hi ha varis exemples quotidians de contradiccions entre allò que diem i allò que fem. Aquestes contradiccions senyalen les excuses amb què justifiquem la nostra inacció en un determinat tema. Sovint defensem la nostra inacció dient que “tanmateix la meva intervenció no serviria per a res”. Potser si… i potser no. En qualsevol cas, la nostra inacció de ben segur que no transformarà la realitat. Vegem-ne alguns exemples:
Primer. Tinc uns pocs estalvis. Els tinc a una caixa que dedica els meus diners a fer el MAL (així, en majúscules) arreu del planeta. NO se ben bé perquè els hi tinc: potser perquè quan vaig entrar a la universitat m’hi van obrir un compte; o bé perquè el meu pare n’era empleat; potser per simple tradició familiar… Tant se val. Prefereixo tenir-los en aquest banc malvat enlloc d’un altre menys dolent per pura comoditat (fer el canvi em fa una mandra infinita!). Encara que sé que la banca utilitza els meus diners per fer coses amb les que no estic gens d’acord, NO soc de cap banca ètica perquè, al capdevall, tots els bancs son el mateix i ser-ho no serveix per a res.
Segon. Pago religiosament els meus impostos. Perquè no tinc altre remei. Si pogués no ho faria perquè amb els meus impostos es financen moltes coses amb les que no estic d’acord: es finança l’estructura autoritària que és tot Estat; també es finança una construcció nacional espanyola que aixafa les altres identitats nacionals de l’Estat; i es finança un exèrcit dedicat a imposar violentament els interessos espanyols. Si pogués no ho faria, però ho faig i sempre que puc pago els meus impostos per no tenir problemes. Mes a mes. Any rere any. Sigui com sigui, Encara que no vull que l’estat utilitzi els meus diners per fer coses amb les que no estic d’acord, NO faig insubmissió fiscal a l’estat espanyol perquè és una cosa purament simbòlica (és a dir, tampoc no serveix de res).
Tercer. He heretat un pis de la iaia (o de la tieta) i el llogo. Com que no me’n vull lucrar, faig una mena de “lloguer social”[4] i el llogo barato. Tanmateix, soc conscient que el lloguer és un problema molt greu i requereix que algú el solucioni com més aviat millor. A més a més, tinc un amic que diu que és tan greu que no es pot solucionar en un dia. És per això que encara que en sigui conscient, jo NO vaig a la manifestació contra l’increment dels preus del lloguer, per que no serveix per a res manifestar-se només un dia, sinó que cal lluitar tota la resta.
Quart. No crec que la solució a la convinença en aquest planeta passi per fer noves fronteres sinó per eliminar les que hi ha. I és que les fronteres només son ratlletes al mapa que no serveixen per a res, ja que els diferents pobles conviuen en un mateix territori. No té sentit organitzar la vida de les persones depenent de quin és el territori on viuen i, malgrat que el Consell de la República és una eina pionera en organitzar el poble català independentment del territori en quin territori viuen els catalans, jo NO em faig del Consell de la República perquè és un ens que no canviarà res. Prefereixo continuar vivint (i financiant) un model polític que té el control territori com a base i està ple de fronteres. Alehop!
Cinquè. Compro el que vull quan ho vull, pel mitjà que sigui, buscant sempre satisfer la meva voluntat i en realitat m’és igual les implicacions que pot tenir el meu consum. De fet, prefereixo no saber-les. Sobretot, prefereixo fer veure que no sé que consumir de la manera en què ho faig es contradiu amb allò que sovint defenso davant els altres al bar, als concerts, a les sobretaules… on sigui. Això si, NO faig consum estratègic perquè no serveix per a res.
Sisè. Estic molt preocupat per la conservació de la natura i el canvi climàtic en general. Per una banda, crec que hauríem de reduir l’emissió dels gasos (CO2) i les activitats que el generen (transport, consum de carn…). Per l’altra, hauríem de cuidar la natura molt més del que ho fem. Tanmateix, jo tinc cotxe propi, menjo carn i NO soc soci de cap entitat ecologista. Total, jo ja no seré viu quan el desastre ecològic arribi…
Últim. Malgrat totes aquestes coses que NO faig, tinc molt clar allò que s’hauria de fer per solucionar la majoria de problemes d’aquest país. De debó. Tinc clara quina és la solució de l’especulació que fan els bancs amb els nostres diners; del malbaratament de diners públics en construcció nacional (i militar) espanyola; dels preus abusius de lloguer; del paper de les fronteres en la convivència entre pobles; de l’impacte del nostre consum sobre el mon, i fins i tot, de la pervivència de la natura més enllà de l’espècie humana. Ara bé, tot i això jo NO PARTICIPO POLÍTICA perquè tampoc serviria de res intentar solucionar totes aquestes coses.
Conclusions
- Contra la coherència com a forma de viure. En aquest article només he subratllat les contradiccions d’inhibir-se per tal de mostrar que els que s’inhibeixen de l’acció no escapen de la contradicció, però aquells que actuen també incorren en contradiccions. Sembla que no hi ha escapatoria: viure sempre passa per contradir-se, i només està al nostre abast triar la contradicció que volem viure.
- Viure és actuar. Inhibir-se no és transformador, actuar si. La vida només té sentit si transforma la realitat i, donat que fem el que fem ens contradirem, actuem!
- Com detectar una excusa: quan existeix un motiu per una cosa que no passa ens trobem davant d’una excusa. Els motius expliquen per allò que fem, les excuses justifiquen allò que no fem.
- Diagnosticar la realitat només és possible si no ens mentim. No ens hem de fer trampes al solitari: reconeixent les nostres contradiccions podrem identificar com a tals les excuses amb què ens auto-enganyem, i substituir-les per diagnòstics encertats de la realitat.
Notes
[1] L’existència d’una causa qualsevol està relacionada amb l’existència del seu efecte:
- SI existeix un efecte “Y “… és segur que SI existeix la causa “X” que és suficient per a generar-la.
- si NO existeix un efecte “Y “… és segur que NO existeix la causa “X” que és suficient per a generar-la.
Rallant en pla, una cosa que no existeix – que no passa – no té causa.
[2]Cal que entenguem d’una vegada que la suficiència de qualsevol causa “X” que genera un efecte “Y”, prové únicament de la suma de les causes necessàries “Z” que també generen aquell mateix efecte “Y”. Rallant en pla, n’hi ha prou amb que es sumin nombroses accions individuals per a que passi alguna cosa.
Encara més, només la suma de moltes condicions de necessitat crea la condició de suficiència, de la mateixa manera que, probablement, la suma de nombroses Quantitats crea la Qualitat: “necessitat i suficiència, quantitat i qualitat”… això ja serà objecte d’un altre assaig.
[3] Sempre és necessari caure en alguna contradicció quan hom vol emprendre qualsevol acció? (és a dir, la contradicció és condició de necessitat de l’acció?). Si fos així, només els que pugessin suportar les seves contradiccions serien aptes per a l’acció. Aquest és un bon tema per desenvolupar un assaig.
[4] El lloguer social és un ferm candidat a ampliar la col·lecció d’oxímorons graciosos de n’Arcadi Oliveres (ja sabeu, “carpintería” metàl·lica, banca ètica…)
altres notes
- Cal definir els contorns de la responsabilitat. Fins on arriba la meva responsabilitat sobre l’acció? Si bé és encertat dir que només som responsables d’allò que fem activament i no d’allò que patim passivament, també és just dir que som responsables d’allò que fem i no d’allò que els altres faran en un futur basant-se en els nostres accions presents (per exemple, és injust dir que “promoure l’escola catalana és permetre la construcció d’un nou Israel”). Però això és objecte d’un altre assaig.
- Altres lectures sobre aquest tema: treballs sobre la causalitat de David Hume (empirista)