Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Sense dades

En els països on hi ha una certa costum de tindre gent segrestada a l’estranger els mitjans són molt estrictes aplicant un protocol que fa que només siga conegut el nom dels segrestats. Ni qui són, ni que fan, ni si són empresaris o treballadors, ni cap informació personal. 

No és una qüestió de censura informativa sinó de no facilitar als segrestadors cap informació sensible que puga dificultar encara més la ja difícil situació dels segrestats. 

És seguint aquestes normes que a VilaWeb (excepció feta de la publicació de les agències de notícies que nosaltres no podem editar) només hem posat els noms dels segrestats i renunciem a donar més dades sobre ells de forma voluntària.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

A Sueca

Al Casal Jaume I de Sueca volien que parlara de VilaWeb, de mitjans i un poc que de tot ja que vam acabar parlant de país i de política, com era previsible. D’entrada em sorprenia que això ho férem un divendres però a la capital de la Ribera Baixa es veu que hi estan acostumats i la veritat és que va vindre un bon grapat de gent, inclosos els meus veïns suecans de tota la vida, Sefa i Ricardo.

Mentre esperàvem a començar i em divertia mirant les fotografies penjades de la paret van entrar dues persones diferents cercant fulls per a omplir de l’ILP en favor de TV3. Després entre els assistents hi havia Manolo Garcia, l’home que fa tants anys va tindre la pensada de posar una anteneta per a veure la TV3 al poble i a qui li vaig agrair de forma explícita el treball d’anys que fa.

En acabat havia d’anar a tota pressa al Micalet ja que dins la setmana cultural hi havia un concert extraordinari de l’Orfeó Català, concretament del Cor Jove, en record de l’històric concert que s’hi va fer ara fa cent anys. Hi van complir, amb l’entusiasme del públic que va aplaudir de valent un espectacle que barrejava música tradicional i clàssica a parts iguals.

A l’eixida l’incombustible Enric Tàrrega ens explicava com feia més de quaranta anys que és directiu de la Societat, un fet que diu molt de com es fan i s’aconsegueixen les coses: picant a poc a poc i sense fer mai un pas enrere. L’exemple d’un dels noms més històrics i constants del valencianisme n’és una prova clara. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Camí de Sueca, llegint un llibre de l’Autònoma

Aprofite l’Euromed (avui toca Sueca) per a llegir una publicació que m’acaben d’enviar. Porta per títol “Les fonts informatives en el periodisme de proximitat” i és un llibre dirigit per Manuel López i fet per un equip de treball de l’Autònoma de Barcelona. Amb aquest treball van guanyar el Premi de Recerca de la Premsa Comarcal 2007. Com que és curt l’he llegit ràpid i encara no isc del meu estupor.

Fa temps que estic sorprès per les anàlisis que la Universitat produeix sobre els mitjans d’aquest país. Òbviament hi ha de tot però em resulta xocant l’enorme quantitat de papers universitaris que els llegeixes i et quedes sorprès de com poden ser tan dolents, tan ignorants o totes dues coses a la vegada. I em sap greu dir-ho però destaca de molt, en negatiu, la producció feta per la Universitat Autònoma.

Aquest cas però ja és excepcional. Sóc conscient que tinc més eines d’anàlisi que en altres casos perquè hi ha comentaris i referències a VilaWeb i per tant puc contrastar el que ells diuen amb el que és la meua vida diària, puc contrastar el que ells diuen que fem amb el que fem -ja que analitzen, pel que sembla, la forma de treballar que tenim. I he de dir que no entenen res i que em costa imaginar com han deduït les coses que dedueixen.

 El llibre analitza en general -diu- com són les fonts informatives del periodisme de proximitat, tot i que jo en acabar-me’l no he entès quina resposta hi donen. I en particular s’hi fixen en un grup de mitjans i diuen ens expliquen com treballem. Ho fan amb una metodologia de treball digna com a molt del batxillerat i en canvi amb una dosi de prepotència (en algun moment de xuleria i tot) insuperable. El que és trist és que no n’encerten ni una. Com a mínim en el nostre cas no sabem ni de què parlen i pel que conec de les altres publicacions diria que el nivell de l’anàlisi general és simplement ridícul. Això sí: no s’estan de donar totes les lliçons del món i ens expliquen com hauríem de treballar. Gràcies.

És molt preocupant tot plegat. Si els futurs periodistes s’han de formar en aquest ambient anem apanyats. Ja fa temps que ho dic i les nostres universitats haurien de fer un cop de cap seriós. Perquè per aquest camí no podem seguir.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Avui – El Punt una notícia excel·lent

La compra del diari Avui per El Punt la considere una notícia excel·lent pel país i pel nostre sistema de mitjans de comunicació. És una alegria gran enmig d’un panorama que en dóna poques perquè consolida un grup independent i nacionalment clar al voltant d’una empresa que ha demostrat durant molts anys, dècades, que són gent de fiar. Serà una feinada enorme integrar-ho tot però ganes de treballar no li’n manquen a en Vallclara i els seus. La meua enhorabona.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Cosetes

Em sembla que estaré monotemàtic uns dieetes. Ja m’ho disculpareu però és que són moltes hores. Avui hem ensenyat un dels trucs de la nova maqueta que és la capacitat d’inserir plaques sorpresa entre les plaques habituals. Quan hem vist que l’editorial aquest conjunt dels diaris movia molt enrenou al twitter hem obert la placa de debats on arribaven twitters de forma automàtica i on també era possible escriure-hi connectant-se amb els perfils de Facebook, Twitter o MySpace.

Ja sabeu que VilaWeb no deixa comentar les notícies, per tal d’evitar l’abús barroer que s’hi fa de l’anonimat. Permetent la connexió a través de les xarxes socials superem, en part, aquest problema ja que els usuaris són identificats de forma mínimament segura.

Ho hem tingut tot el dia de segona placa, amb una participació desigual per hores però en general molt interessant. La primera anàlisi ens diu que ha estat bé.

(I ja calle…)

No és que m’he tornat un maleducat, de repent

Sóc conscient que fa un grapat d’hores, unes quantes, força, moltes, veges… que no escric al bloc ni puc donar l’abast per a respondre a correus. Ja haureu vist alguns que la nova maqueta, com era d’esperar i lògic, ha generat un munt de comentaris positius, negatius, sorpresos, contents, enfadats i de tot. Fa hores que em dedica a col·leccionar-los, llegir-los i comentar-los amb l’equip d’informàtics de la casa. I no done per a més. Un dia d’aquests ja treuré el cap de nou…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La nova VilaWeb

6.19 del matí. Després d’una nit molt llarga acabem de fer pública la nova VilaWeb. El Cesar i la Remei han fet el compte enrere mentre l’improvisat torn de nit que ha estat al càrrec d’afinar la cosa aplaudien i es feien fotos. Després fins i tot ha aparegut una ampolla de cava que algú previsor i decidit a no ser supersticiós havia amagat al rebost.

Avui serà un dia de passar molta son però crec que ha valgut la pena. Vos deixe el logotip vell i el nou, una obra mestra de l’América Sánchez, com a símbol d’una nova època plena d’il·lusió que tot just acaba de començar.

Sobre els hispano-romans

De vegades escriure un article proporciona sorpreses molt agradables. Mai no saps quan els escrius quin crearà una resposta en forma de correus dels lectors i quin no. I encara menys quin crearà polèmiques apassionants. I eixa és la gràcia.

M’ha passat ara amb el mail obert de divendres passat sobre els moriscos. Un tema, en principi, allunyat de l’actualitat que, en canvi, ha generat una gran quantitat de respostes. Respostes ben diverses, per cert. Una lectora nord-americana, gran coneixedora del català, em comparava en el seu text el nostre debat sobre els moriscos amb el seu sobre els afro-americans, una perspectiva realment interessant salvant les distàncies òbvies. I un lector em feia la reflexió sobre com és que no aplicàvem la mateixa visió als hispano-romans, que van patir la conquesta morisca. Això ens ha dut a embrancar-nos en un debat interessant sobre aquells vells pobladors de la península que ningú no sap si van ser assimilats o aniquilats. Cap de setmana animat, doncs, gràcies a la curiositat dels lectors.

(El concert de Llíria, per cert, un èxit dels grans) 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

D’assaig a Llíria

En havent sopat ens allarguem a Llíria. Al teatre de la Unió assaja la banda amb els músics de Miquel Gil i Pep Botifarra, que dissabte protagonitzaran amb l’Orquestra Àrab de Barcelona el concert de record als moriscos expulsats ara fa 400 anys. Quan arribem estan en un d’aquells moments d’alta tensió que no ix res. La banda no aconsegueix acoblar-se, els xivatos acústics no funcionen i els nervis comencen a fer-se insistents.

De sobte, però, passa alguna cosa i tot canvia. Comencen a enfilar-se les notes i el bon ambient s’encomana. Em sobta la bona, més que bona, predisposició dels músics de la banda. Un moment que el David Pastor feia amb la trompeta un d’aquells refilats jazzístics la fila dels clarinets se’l mirava literalment amb la boca oberta. Quan va acabar la fila de flautes va esclatar en aplaudiments amb les xiquets portant-se els dits als llavis per a xiular sorollosament en senyal d’aprovació. Mentrestant la fila dels saxos, sempre discreta i amagada allà al darrera es baquejava amb cada eixida de to del Botifarra.

Els queda molta faena encara, és clar. Però ja en tenen molta feta. Ara el més complicat serà adequar la sonoritat al Pavelló però l’un o l’altre ja sabrà com fer-ho.
No vos ho perdeu dissabte. Com diu el cartell serà una nit única. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Kurds

L’any 1997 la Fundació Heinrich Böll em va convidar a fer una conferència a la capital turca, Ankara. Es tractava que un grup de periodistes europeus pressionàrem en favor de la llibertat d’expressió, aleshores encara més amenaçada que avui en aquell país.

 

Allò va acabar sent un viatge pel túnel del temps. Quan vam arribar al lloc on era previst que fes la conferència va resultar que el govern l’havia prohibit (en vaig fer una crònica en la columna que aleshores escrivia per a La Vanguardia). La policia era a la porta i no deixava entrar-hi al públic, format molt especialment per periodistes. Jo em vaig prestar a fer el que calgués. A mi només em podien expulsar del país així que vaig acordar amb els organitzadors que em digueren el que calia que jo digués i que no tenia cap inconvenient en convertir la meua conferència, que en principi anava a ser més o menys acadèmica, en un míting. Directament.

 

Finalment la conferència es va fer a la seu de la Unió d’Arquitectes, amb els assistents assabentats pel boca a boca i la policia sense temps de reaccionar. I jo vaig fer el míting. Vaig parlar de periodisme i d’internet però sobretot vaig parlar de llibertat d’expressió i vaig denunciar tot el que em van explicar que havia de denunciar en concret, començant pel tancament de Flash TV, que havia passat el dia abans. També vaig afegir alguna cosa de la meua pròpia collita, molt especialment una referència al poble kurd que ja vaig notar en aquell moment que no acabava de caure bé.

 

Acabada la conferència el president de la Unió d’Arquitectes, un home noble i gran com pocs he vist, ens va convidar a sopar al castell d’Ankara. A la taula hi havia un parell de senadors dels Estats Units i alguns eurodiputats. Tots ells havien acudit a donar-li suport en un judici polític en la seua contra que començava al dia següent. També hi érem els convidats de la Fundació Böll, que feia i fa una feina enorme de suport a la llibertat d’expressió a Turquia i uns pocs periodistes dels que havien organitzat la jornada.

 

Jo marxava cap a casa al dia següent ben d’hora així que em vaig retirar a l’hotel quan encara érem als postres. El sopar va ser un relat extraordinari sobre la lluita per la llibertat a Turquia. Especialment era impressionant escoltar aquell arquitecte que pagava personalment dues clíniques de recuperació per a torturats i que donava la cara per qualsevol lluitador per la democràcia.

Cap a l’hotel es va oferir a acompanyar-me una de les periodistes del grup organitzador que, per a sorpresa meua, quan va ser a la porta em va dir “gràcies per la referència als kurds”. Vaig quedar sorprès i li vaig preguntar si ella ho era. Em va dir que sí però que ho amagava. Que s’havia canviat el cognom i es feia passar per turca, perquè ni tal sols en aquell ambient tan de lluita per la llibertat se sentia segura explicant qui era. Em va conformar que la meua referència havia caigut malament als assistents a la xerrada que, encara que lluitaven per la llibertat, estaven ben encegats pel potent nacionalisme turc, com la immensa majoria de la població. Tant encegats que ni ella s’atrevia a mostrar-se com era, per si de cas.

 

Explique això avui perquè he pensat en aquella xicota aquests dies en assabentar-me que el govern turc ha autoritzat l’ús de la llengua kurda als mitjans, el nom kurd per a les poblacions kurdes i tota una altra sèrie de mesures relatives als drets culturals dels kurds de Turquia. Vist el que vaig veure aleshores em sembla que ha de ser un canvi d’una enorme dimensió i la demostració, una volta més, que és impossible mantenir l’opressió per sempre.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Xerrades i trobades

Final allargat de la setmana, amb tot d’actes públics i bolos. Dijous vam lliurar els Premis Lluís Carulla, al Saló de Cent de l’Ajuntament. Va presidir l’acte en Ricard Gomà d’Iniciativa, que va fer un discurs realment bo, van desfilar a rebre el premi gent de dignitat provada, començant per la Fundació Joan Maragall, que parla amb ressò a una saviesa cristiana que em tem que va en vies d’extinció. Comentari unànime era l’absència tota de regidors del PSC. És un premi que l’atorga una de les principals fundacions de la ciutat, que fa dècades que s’atorga a l’Ajuntament, que reuneix noms dignes i honorables. Hi havia en Gomà representant el govern i regidors tants de CiU com d’ERC amb Portabella i Trias al capdavant. I ningú, ningú, del PSC. Hi havia gent indignada. Jo més aviat pense que és una mostra més de com va de perdut Hereu i el seu equip.

Ahir divendres a Vic. Primer amb els amics d’El 9 Nou, que em van portar a fer una tertúlia amable (no pot ser d’un altra manera) amb el Jordi Molet per a la seua televisió. I després a Taradell, a l’acte d’inici de la campanya dels referèndums del 13D, amb una sala pleníssima de gent i l’entusiasme que se n’eixia. Vaig tornar a casa il·lusionat. 

Il·lusionat però preocupat perquè dissabte m’havia d’alçar molt d’hora i era molt tard ja. Valia la pena, però. Aquest matí he participat en les jornades Iniciativa 2.0 a les quals els companys eco-socialistes m’havien convidat. A més he anat (per fi!) a l’extraordinari CityLab de Cornellà que l’incombustible Vicenç Badenes ens ha ensenyat amb la seua passió habitual. El local tomba de tos però no s’explica sense gent com el Badenes que des de fa molt anys treballa sense defallir per un concepte integrador i progressista de la xarxa. Realment el treball que hi fa és digne d’esment i elogi.

L’acte, amb el Joan Herrera primer i amb l’Ivan Serrano i el Luís Angel Fernández Hermana després ha estat interessant i divertit, malgrat la son acumulada. L’Ivan ha presentat unes dades molt provisionals encara sobre un estudi que fa respecte als ciberactivistes polítics que ja tinc ganes de veure’l acabat perquè promet. I l’Hermana ha estat el de les millors ocasions. Sempre és un plaer compartir taula amb ell, aprendre i gaudir de la seua manera d’explicar-se -difícil de contenir en el temps però preciosa. Enmig de la taula a més hem connectat per Skype amb el Raül Romeva que era al Brasil i la cosa ha pres més volada i tot. Hem acabat com era d’esperar parlant de política pura i dura i fins i tot m’he atrevit a fer uns consells d’amic que espere que la gent d’Iniciativa no haja trobat massa agosarats.

La foto l’he tret i l’he retocat del facebook del Josep Puigdengolas. Gràcies. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Bétera al Google Earth

Finalment el famós cotxe de Google que va fotografiant tots els carrers ha arribat també a Bétera. O va arribar, millor dit, fa prou temps. Perquè vistes les fotos que publica el servei era a l’estiu (la gent va poc vestida), probablement a l’estiu de 2007 (!!) perquè a la fira hi ha el barracó dels majorals del 2008, que sempre el posen per a guanyar diners l’any abans… 


Mostra un mapa més gran  

…i perquè al costat de casa hi ha el deSastre, una botiga que va tancar fa temps.


Mostra un mapa més gran
 

El cotxe del senyor Google no va recórrer, però, bona part del poble, especialment la part vella, que és la que més m’agrada a mi. Així el carrer Major només el podem endevinar des de la cantonada del Carrer Llarg.


Mostra un mapa més gran

però en canvi va passar per darrere del castell, que deu ser, des del punt de vista logístic més complicat i tot.


Mostra un mapa més gran
 

I el que és encara més curiós: fa un intens recorregut pels camins del terme, que el duu, al cotxet, fins Bufilla i l’Horta Vella…


Mostra un mapa més gran

 

…i a Porta-Coeli i tot, al magnífic camí d’accés a la vall, un dels meus paratges predilectes.

 
Mostra un mapa més gran

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Al Tall, un monument

He anat a veure Al Tall a l’Auditori, on presentaven “Vergonya, cavallers, vergonya!”. Amb el Vicent Sanchis hem intentat recordar quants anys ja fa que els seguim i el càlcul es feia complicats, dels darrers setanta hem convingut tots dos, de fa molt i molt temps.
Vicent Torrent i Manolo Miralles han eixit com sempre, amb la voluntat de fer música i país que els caracteritzat al llarg d’aquesta ja consistent història, acompanyats d’una banda eficaç amb molta gent que porta molts anys al seu costat i amb Tomeu Penya i Jan Maria Carlotti. 
Només han fet la cantata, hereva de l’enorme cantata d’Almansa. Encara que molta gent esperava algun bis antic ells han vingut ací a plantejar-nos la darrera de les seues feines i ho han fet sense concessions al facilisme. Sobris i seriosos, segurs d’ells mateixos malgrat alguna vacil·lació inicial. La sorpresa de la nit va ser el joc de percussions que fan aprofitant una taulla de baralla. En eixir comentem en rotgle el concert i convenim que Al Tall més que un grup és ja un monument, com aquelles coses que abans envejàvem de les altres cultures: gent que ha fet del compromís amb la música la seua vida i que per això ara tenen dret a fer el que vulguen, que s’han guanyat a pols el respecte de la terra.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Llibreta de Berlín

Em desperta l’andorrana ADRàdio amb la primera entrevista del dia, pactada la setmana passada. Avui fa vint anys de la caiguda del Mur de Berlín i serà per això un dia llarg, de records i d’anàlisis sobre tot el que va passar aquell dia magnífic. He preparat una narració per escrit que penjarem aquesta nit al VilaWeb Nit, una “Llibreta de Berlín” que intenta refer aquella setmana extraordinària que va canviar el món per a sempre. Són una vintena de pàgines escrites amb pressa, enmig del caos preciós que va ser aquells dies la capital d’Alemanya.

Tal i com ja vaig fer amb la “Llibreta de Pequín” he preferit no retocar massa el text original perquè no es tracta tant d’explicar el que va passar com les sensacions personals. Em sembla que aprofitaré que venen tot d’aniversaris en els pròxims anys per a anar transcrivint a poc a poc les llibretes que tinc en l’estanteria…

PD: Ací teniu l’enllaç des d’on descarregar-vos el text.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Rellegint Lévi-Strauss

No era fàcil quan ho va dir malgrat que era tan evident com ho és avui. Només que ell ho sabia veure i els altres no. Lévi-Strauss va dir amb rotunditat que ser diferent no és ser inferior. Que la diversitat no pot justificar les desigualtats. Que “le barbare, c’est d’abord l’homme qui croit à la barbarie”. Llum per al món, un esclat de llum intel·lectual que hem tingut el plaer de gaudir cent anys.

Que alguns mitjans d’aquest país hagen comparat la seua mort, la mort d’un dels intel·lectuals claus del segle XX, amb la d’un escriptor regional, interessant però cassolà, només demostra com anem de despistats…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari