Camí de Sueca, llegint un llibre de l’Autònoma

Deixa un comentari

Aprofite l’Euromed (avui toca Sueca) per a llegir una publicació que m’acaben d’enviar. Porta per títol “Les fonts informatives en el periodisme de proximitat” i és un llibre dirigit per Manuel López i fet per un equip de treball de l’Autònoma de Barcelona. Amb aquest treball van guanyar el Premi de Recerca de la Premsa Comarcal 2007. Com que és curt l’he llegit ràpid i encara no isc del meu estupor.

Fa temps que estic sorprès per les anàlisis que la Universitat produeix sobre els mitjans d’aquest país. Òbviament hi ha de tot però em resulta xocant l’enorme quantitat de papers universitaris que els llegeixes i et quedes sorprès de com poden ser tan dolents, tan ignorants o totes dues coses a la vegada. I em sap greu dir-ho però destaca de molt, en negatiu, la producció feta per la Universitat Autònoma.

Aquest cas però ja és excepcional. Sóc conscient que tinc més eines d’anàlisi que en altres casos perquè hi ha comentaris i referències a VilaWeb i per tant puc contrastar el que ells diuen amb el que és la meua vida diària, puc contrastar el que ells diuen que fem amb el que fem -ja que analitzen, pel que sembla, la forma de treballar que tenim. I he de dir que no entenen res i que em costa imaginar com han deduït les coses que dedueixen.

 El llibre analitza en general -diu- com són les fonts informatives del periodisme de proximitat, tot i que jo en acabar-me’l no he entès quina resposta hi donen. I en particular s’hi fixen en un grup de mitjans i diuen ens expliquen com treballem. Ho fan amb una metodologia de treball digna com a molt del batxillerat i en canvi amb una dosi de prepotència (en algun moment de xuleria i tot) insuperable. El que és trist és que no n’encerten ni una. Com a mínim en el nostre cas no sabem ni de què parlen i pel que conec de les altres publicacions diria que el nivell de l’anàlisi general és simplement ridícul. Això sí: no s’estan de donar totes les lliçons del món i ens expliquen com hauríem de treballar. Gràcies.

És molt preocupant tot plegat. Si els futurs periodistes s’han de formar en aquest ambient anem apanyats. Ja fa temps que ho dic i les nostres universitats haurien de fer un cop de cap seriós. Perquè per aquest camí no podem seguir.

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 27 de novembre de 2009 per vicent

  1. ¿I les anàlisis de la Universitat sobre el món escolar? Fa anys que pixen fora de test i en comptes d’ajudar encara són un pal a la roda.

    Les facultats de psicopedagogia han fet un mal immens, però no hi ha debat possible: ells manen i els mestres a callar. Disculpeu-me però estic emprenyat i ja no me n’amague.

  2. He patit aquesta “escola” que dóna tantes lliçons de curta volada que mínimament serveixin per anar tirant i complir escassament, i m’entristeix dir que tots els qualificatius que llences (dolent, ignorant, ridícul….) Vicent, són terriblement reals. Lluny de tractar-se d’un cas aïllat, estem parlant d’una tendència desoladorament generalitzada.

    Però mentre els segueixin premiant…

    Una desgràcia per tothom. Crec que els mitjans actius hauríeu de començar a plantejar-vos l’exigència d’interferir en les facultats de periodisme d’alguna manera. Cal revisar quins estaments adoctrinadors hi ha postrats a les facultats de comunicació. Pel bé de tots/es.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.