Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Repòs

Publicat el 29 de març de 2009 per vicent

Amb un cafè a la mà escolte el magnífic “Cançó” de Manel Camp mentre a fora plou una miqueta i l’ocell de la meua filla menuda fa botets en la gàbia, jugant amb un pal de menjar. Aprofite per acabar “El so de la vida” de Daniel Barenboim (Edicions 62). El mestre explica que un músic ha de tenir interioritzada la música, la solfa, per tal que durant la interpretació no tinga que recórrer al pensament intel·lectual. Entenc el que vol dir però em pregunte com ho pot fer això el meu admirat Camp, que ara fa sonar una versió en jazz d’Al Vent que retruny la casa.

(PD. El concert que m’encantaria escoltar algun dia fora Manel Camp contra Didier Squiban. Piano amb piano)

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

Una nova manera de seguir actes

Publicat el 27 de març de 2009 per vicent

Anit hem provat de fer un seguiment de la manifestació dels estudiants diferent. Vam obrir una finestra del CoveritLive (el software que usem per a fer els debats) i vam anar explicant la manifestació i responent a les preguntes dels lectors.

Nosaltres teníem tres periodistes en la manifestació connectats per telèfon que ens anaven enviant informació i fotografies i des de la redacció es coordinava el seu treball i al mateix temps s’estava pendent de les informacions d’agències de notícies, ràdios i televisions. El programa permet rebre preguntes dels lectors així que el que vam fer va ser donar pas a moltes preguntes que des de la redacció reenviàvem als periodistes, de manera que es feia una cadena de resposta en temps quasi real. Per exemple si un lector preguntava quin tipus de banderes hi havia passàvem la pregunta i el periodista responia. Van haver centenars de preguntes i evidentment no podíem passar-les totes. Hi va haver qui s’ho va prendre com una censura però era impossible. No hauríem pogut mantenir cap lògica informativa. Del que es tractava no era de fer un fòrum obert a tothom si no de fer una informació diferent, a partir dels interessos dels lectors i del que els nostres periodistes veien.

El resultat va ser molt satisfactori. Conforme avançava la manifestació vam començar a rebre informacions i fotos també de lectors que vivien en la zona per on discorria o fins i tot en ciutats diferents, com és el cas de Girona o València, on també hi havia concentracions. També vam destacar webs que estaven fent retransmissions en directe, especialment barrisants.org que retransmetent la manifestació en vídeo va tornar a demostrar que no cal ser un gran mitjà per a fer coses realment ben fetes.

La crisi dels mitjans. La Vanguardia com a exemple

Publicat el 27 de març de 2009 per vicent

La Vanguardia d’avui és de manual. El diari del senyor Godó oculta tan com pot la manifestació d’ahir i converteix les seues pàgines en un instrument doctrinari escassament dissimulat. No és la primer vegada que ho fa. Només cal recordar que el dia després de la manifestació contra l’atac israelià a Gaza, una de les més grans manifestacions fetes a Barcelona els darrers anys, aquesta simplement ni existia en les seues pàgines.

Quan hom parla de la crisi dels mitjans, darrerament sol referir-se a la pèrdua massiva d’audiència a les enormes dificultats financeres o a factors semblants. Hi ha, però, una crisi molt més profunda i és aquesta: la desconnexió respecte al que passa al carrer. Els té igual que es manifeste mitja Barcelona. Ells no escolten o escolten només al govern, una mica a l’oposició i para de comptar. La realitat de les coses que passen és sempre filtrada pels interessos de la política més tradicional. Què interessa dir avui? Que els estudiants van resistir a les aules i van derrotar els anti-Bolonya? Ben gros, doncs. Què hi va haver una manifestació extraordinària i això no quadra amb la imatge que volem donar? Apliquem el vell principi segons el qual no cal deixar que la realitat espatlle un bon titular. Lamentable. Algú dubta que si ahir hagueren hagut enfrontaments greus La Vanguardia els portaria a portada amb un desplegament enorme?

En aquest marc, a més, aquesta setmana s’ha sabut que es pre-jubilen, és a dir que acomiaden una part de la redacció entre la qual hi ha alguns dels periodistes més brillants que he conegut en la meua vida, molts dels quals segur que se senten incòmodes davant la manera d’enfrontar-se a la realitat que demostra el seu diari. És un sistema estúpid aquest de pre-jubilar tenint en compte l’edat i no la qualitat i la llista fa feredat. Entre altres se’n van al carrer Madueño, Salmurri (un dels meus herois en aquesta professió!) Beltran, Bonet, Esteban, Puig… i així fins a vint-i-quatre dels més veterans i experiments treballadors de la casa. Sembla mentida que un diari puga permetre’s perdre una quantitat tan gran de saviesa i professionalitat. Però tot quadra. Segurament són molt molestos ara mateix.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Jornada doble, avui

Publicat el 25 de març de 2009 per vicent

Avui faig bolo per partida doble. Al matí he tingut el gran plaer de compartir unes hores a la Jaume I de Castelló amb els amics de l’Associació Tirant lo Blanc i els companys de mitjans digitals valencians com ara picam.info, pàgina 26 o 3×4. Amb ells i amb el meu reverenciat Carles Bellver hem pogut especular junts sobre el paper dels mitjans digitals i analitzar la realitat del país, també des del punt de vista de la comunicació. Com sempre, anar a la UJI és fer més d’una cosa i pel camí també he hagut de participar en una entrevista per a l’emissora de ràdio del càmpus i fins i tot he pogut conèixer Amparo Ayora, la professora de Castelló que va exhumar una novel·leta de Santiago Aguirre sobre Bétera, de la qual en parlàvem en aquest apunt.

I ara, amb el tren pel mig, me’n vaig al Col·legi de Periodistes a participar en una mena d’exorcisme col·lectiu organitzat pel Grup Barnils, a la memòria dels grans periodistes de la república que no reben medalles ni els fan homenatges -a diferència del tal Sentís.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Algoritmes

Publicat el 23 de març de 2009 per vicent

Prepare una xerrada per a dimecres a Castelló, a la Jaume I, en les jornades que organitza l’Associació Tirant lo Blanc. En un moment determinat he pensat a posar aquell algoritme que s’ha fet més o menys famós i que permet definir el que és el català

( )+és+(dels quan què) 

però de sobte m’he trobat que el Wired d’aquest mes explica com un algoritme del Dr. Li  és a la base del caos financer actual. Aquest fa així

Pr[TA<1, TB<1] = Φ2(Φ -1(FA(1)), Φ-1(FB(1),γ)

Tot plegat m’ha ben sorprès i m’ha recordat que les matemàtiques són pertot. Siga una llengua o una crisi econòmica, al darrere sempre hi ha això: números. Sembla.

 


Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

S’atura a la benzinera

Publicat el 22 de març de 2009 per vicent

El cotxe aquell de Google Earth que fa les fotos dels carrers s’ha aturat a la benzinera del by-pass. Ja en terme de Bétera però en la ratlla mateix de la gran infraestructura que ens ha canviat per sempre, sumant-nos a la corona metropolitana. Per una banda ja m’agrada que no passe pel poble però per una altra em provoca també una certa curiositat saber com quedaria. Supose que en la pròxima ronda, si és que la hi ha, ja ens tocarà a nosaltres. En fi…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Porres significatives

Publicat el 19 de març de 2009 per vicent

Que els Mossos d’Esquadra apallissen periodistes no és ni menys ni més important que que apallissen passa-volants, passejants, caminadors i gent aliena als enfrontaments i les batusses. Un redactor de VilaWeb va ser colpejat de forma deliberada al braç on duia el braçalet roig que ens identifica professionalment precisament per a facilitar el treball de la policia. I el Col·legi de Periodistes ha fet pública una llista on hi figuren ell i 26 periodistes més de diversos mitjans que van ser colpejats o agredits per la policia. Això no és més greu, insistisc, que la pallissa que va rebre altra gent però sí que és significatiu perquè algú sabia, o hauria de saber, que acarnissar-se amb els periodistes de forma violenta sol ser una font molt especial de problemes.

(En la foto es veu el moment que un policia colpeja Enric Borràs, redactor de VilaWeb, que anava perfectament acreditat amb el braçalet del Col·legi de Periodistes)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La foto del darrer dia, 164 anys després

Publicat el 18 de març de 2009 per vicent

Avui ha estat l’últim dia que el Seattle Post ha estat imprès. Aquest històric diari nord-americà, del tamany i la difusió d’El Periódico per a entendre’ns, ha estat fins ara el més important en optar per tancar el paper i passar-se per complet a la web, cosa que passarà demà. 

Tot al llarg del dia m’he trobat en circumstàncies diverses que m’han fet parlar d’aquest canvi històric. A la redacció, per supost, però també en la classe que cada any faig pel curs del Carles Martín, a la Pompeu Fabra, i que tocava avui. Després de la decisió del CS Monitor  d’imprimir en paper només un dia a la setmana i del tancament per ofec de diversos diaris el pas donat avui pel Post-Intelligencer ha alçat una expectació enorme en la professió i la indústria.

Així que a casa, amb totes les feines del dia ja acabades, he decidit seure una estona i passejar-me amb calma per la web del Seattle Post i els seus col·legues i competidors. Com era d’esperar hi ha de tot però m’ha impressionat sobremanera no un text sinó una fotografia, aquesta que acompanya el comentari. La fotografia és d’allò que als diaris en paper en diuen l’escaleta, el full que indica des de redacció cap a producció i impremta què hi ha en el diari de demà i en quina disposició. Forma part de la rutina més bàsica i elemental de les velles redaccions, que normalment ja comencen el dia confeccionant una primera versió d’això. La d’ahir, la del diari d’avui per tant, va encapçalada per la frase FINAL P-I (“El darrer Post Intelligencer”), com si fos l’epitafi d’un paper que va començar a imprimir-se cada dia fa 164 anys i ha durat just fins avui. M’ha impressionat molt la fotografia i el talent enorme del fotògraf, el periodista gràfic, que l’ha pensat. No es podia “dir” millor.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Forever Young

Publicat el 17 de març de 2009 per vicent

Supose que el president Camps no sap que la tenda on comprava la roba té el mateix nom que una de les cançons més emocionants de la història de la música contemporània…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Veetle

Publicat el 15 de març de 2009 per vicent

Acabe de veure el Barça per la nord-americana Goal TV usant un nou programa que es diu Veetle. I de dir que la millora respecte als programes anteriors és espectacular. Reclama instal·lar un plug-in fàcil però la imatge es veu a pantalla completa amb una qualitat molt superior a la que tenien els programes P2P fins ara, pròxima a la de la televisió i que es veu, generalment, de forma molt constant. Una autèntica meravella.

Les darreres setmanes havia observat que, de forma curiosa, l’accés des de la meua ADSL a Ustream o Justin es complicava de forma important quan hi havia partit. Això m’ha portat avui a Veetle i la veritat és que celebre el canvi. A veure si dura…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

A Mallorca amb l’Antoni Bennàssar

Publicat el 13 de març de 2009 per vicent

Acabe aquesta setmana embogida anant i tornant a Palma per a cloure les jornades I Congrés Estatal sobre els Drets dels Menors davant les Noves Tecnologies, que organitza el Govern Balear i més en concret el director general de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor, Antoni Bennàssar.
De primer m’hi vaig resistir perquè habitualment aquestes coses van plenes de gent que reclama que el món s’ature i que culpa a internet de tots els mals que té la societat, oblidant que els mals són anteriors a la tecnologia. N’Antoni em va convèncer finalment i estic content d’haver vingut i d’haver comprovat de primera mà com fan una feina allunyada del titular escandalós i com la fan des del món digital, no contra el món digital. Cosa inusual massa vegades però normal en aquest cas si es té en compte que ells són internautes de primera generació. Els seguiré la pista…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Novetlè

Publicat el 11 de març de 2009 per vicent

Participe en la jornada que Edicat organitza sobre els editors (i els lectors de llibres) del futur, sota la direcció de Josep Gregori, de Bromera. Una jornada molt interessant en clau de futur que demostra que alguns editors nostres, de llibres, estan disposats a jugar fort si cal i es pot.
A l’eixida fem safareig sobre els territoris compartits. En la meua intervenció, per algun motiu, he fet referència a Novetlè, un poble deliciós que visitava en la meua època de xiquet estiuenc a Lloc Nou i Xàtiva. Ell recorda l’excepcionalitat gramàtica del topònim i jo l’impacte que em va causar veure’l escrit per primer vegada de forma normativa. El més curiós, i en això coincidim tots dos, és amb quina rotunditat pronuncien els nadius el topònim, amb rotunditat, com amb un punt d’orgull. Amplificant la geminada.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Guanyar quaranta minuts

Publicat el 9 de març de 2009 per vicent

La primer volta que vaig vindre a Barcelona el tren tardava vuit llargues hores. Avui l’Euromed, que ja no sé ni quantes voltes l’he arribat a agafar, tarda tres horetes, quan va normal. I acabe de llegir que a partir de l’estiu de l’any vinent en seran dues i vint. Agraït. Però des del segle passat espere que vaja a la velocitat que aquests trens van a Europa i que, per tant, em deixe en un hora a Barcelona o a València. Una hora senyors…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Sense gallines

Publicat el 7 de març de 2009 per vicent

Festa de l’arbre a l’escola. Com que hi ha hagut obres faig un volt a mirar les coses noves. Me n’adone que no hi ha el galliner. Abans teníem un galliner que ens havia proporcionat algunes de les anècdotes més divertides dels quinze anys llargs que fa que vinc a l’escola. La meua sorpresa, però, ha estat descobrir que no tenim galliner ja perquè segons sembla està prohibit que a les escoles hi haja “animals de pell o pèl” -o siga tots excepte els peixos, supose. 

Trobe que sovint tant reglament i tanta prevenció acaba en situacions absurdes. El motiu de no tenir galliner, em diuen, és la més que remota possibilitat de malalties que podria provocar. Però i el valor pedagògic del mateix? això no compta? 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari