Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Munich

Ahir vam anar a veure Munich d’Steven Spielberg. Per a mi es tracta d’un film magnífic. Un retrat complex i complicat de la vida clandestina, de les barreges insòlites que crea el món de la violència, de la destrucció de la vida privada que solen patir els qui la pateixen.
Entenc que alguna gent pense que aquest film és anti-israelià però a mi no m’ho sembla de cap manera. Crec que pensar això és quedar-se en la pell de la narració tot i que valore la valentia de Spielberg a l’hora de triar precisament un tema així de complicat i que afecta de forma tan directa el país dels jueus, del qual Spielberg és un defensor històric. Crec que la història és universal i podria adaptar-se a qualsevol procés violent on cap dels dos contendents siga prou fort com per a guanyar.
Veient el film em van venir al cap dos moments històrics. Per una banda la lluita de molts científics en la dècada dels vuitanta per a consolidar la idea que en el cas d’una guerra nuclear ningú no pot guanyar. I per una altra l’aparició del primer pacifisme a Israel després de la invasió del Líban, la primera guerra no defensiva d’aquell estat.

L’escena final, amb la recreació inquietant de les Torres Bessones, em sembla un autèntic monument cinematogràfic. És difícil expressar millor el missatge del film que presentant amb naturalitat l’escenari que hauria estat normal en aquell moment i que avui tots sabem perquè no hi és.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

A les 20.30 hores

Aquests dies diversos diaris publiquen notes i comentaris sobre el 23 F. En un d’ells hi ha unes anotacions de la capitania militar de València que ara han vist la llum.

Una d’aquestes notes diu, a les 20.30 hores: “Se personan en Capitanía el propietario y la subdirectora del diario Las Provincias para ofrecerse”.

La subdirectora es diu Maria Consuelo Reyna i encara avui està a l’extrema dreta de l’extrema dreta per bé que els seus germans la van haver de tirar de Las Provincias quan havia convertit ja aquest diari en un pamflet ultra que perdia lectors a cabassos.

El que és més curiós és que tothom a València n’havíem sentit a parlar d’aquest episodi que ara té hora i dades concretes. I malgrat això el govern socialista de la Generalitat va inflar la Reyna de diners a través de la impremta i li va deixar intoxicar i generar anticatalanisme de forma visceral des del mateix diari que ella anava a oferir al general Milans del Bosch el 23 F a les 20.30 hores.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

23 F a València

Fa anys que vaig omplint llibretes, especialment quan vaig de viatge, per servar-me la memòria. Aquest és un text que vaig escriure en una data que no sé definir, explicant com vaig viure el 23 F en la València ocupada pels tancs:

Jo vivia aleshores al carrer Molinell, una àmplia diagonal enmig de l’eixample escasament resolt del carrer Alboraia. A Saidïa. Hi vaig arribar perplexe. Al centre la gent es tirava al davant dels autobusos per a aturar-los i poder pujar. El ban de Milans s’anava exagerant i molta gent ja pensava que els soldats dispararien sobre qualsevol que estiguera al carrer a l’hora de la queda…

A casa no hi havia ningú. Era un pis d’estudiants i això em va estranyar però no prou com per a fer-me pensar. Sari era a Bétera preparant un examen i els altres simplement no hi eren. Un d’ells, de nom Miquel, era un dirigent més o menys conegut de la LCR. En qualsevol cas jo no vaig caure en el compte de que podien venir-hi a per ell. Vaig fer-me una truita i mentre sopava vaig anar apuntant en un paper totes les prohibicions que la ràdio anava repetint entre marxa militar i marxa militar. Al voltant de les prohibicions anava dibuixant senyeres, falç i martells, as anarquistes, solets antinuclears i qualsevol cosa que servira com d’antídot a allò. Em semblava un somni impossible el que deien per la ràdio. Vaig pensar si havia d’endreçar o tirar alguns papers però en aquella casa n’hi havia tants que vaig entendre que aquesta era una opció estúpida.
I de sobte arribà la queda i omplí la ciutat d’un silenci tan espès que em vaig alçar de la cadira i m’asomí al balcó. No hi havia ni un sol soroll. Un silenci estremidor i prou. Espès com mai no l’havia escoltat. Ningú al carrer. Ningú visible.
Al cap d’una estona, mentre mirava, un cotxe de la policia va enfilar el carrer i es va aturar davant de casa. Vaig fer un bot cap a dins i vaig apagar les llums desconcertat. Un somni? I si no ho era? de sobte em vaig adonar que havia estat un babau tornant a casa per a trobar-me sol en una casa on, a més, no hi havia telèfon. Aquella nit precisament. I si allò també anava amb mi? El cotxe, al cap de deu minuts va marxar i va tornar rutinàriament. Vaig deduïr que com que el meu pis era a la darrera finca de l’avinguda, a tocar de les vies del tren, simplement havien triat aquell punt com un centre d’observació. Però no vaig quedar gens tranquil. El ritme del vehicle vaig començar a estudiar-lo. Arribaven cada quart d’hora i s’estacionaven durant deu minuts. Amb la mirada buscava algun uniforme militar des de darrere de la finestra però no hi havia res excepte silenci.
Passades un parell d’hores i quan els nervis començaven a derrotar-me vaig decidir arreglar el disbarat. El meu cosí de Benicàssim, Josep, vivia com uns seixanta número carrer Alboraia amunt. I tenia telèfon. Vaig pensar que sempre seria millor que en fórem dos i el pis aquell meu ja em començava a preocupar, ja no sabia on posar-me. Vaig eixir tancant la porta amb extrema suavitat i en el reblanell vaig esperar a que el cotxe de la policia abandonara la posició rutinària. Tenia quinze minuts, vaig pensar. Obrí el portal i comencí a caminar a bon ritme. Al girar la cantonada, tanmateix, els seixanta números de carrer Alboraia em van semblar eterns, inacabables. No hi veia ningú, les cortines tapaven totes les finestres i el silenci tornava insoportable. Em vaig trobar, de sobte, corrents cap al riu i quan encara no era ni a la meitat del carrer un jeep militar va embocar la cantonada i es va dirigir cap a mi. El cor no m’ha donat mai un bolc com aquell. Vaig botar dins el portal d’una botiga, em vaig acurrucar en terra i vaig intentar quedar-me tan quet i invisible com em fora possible. El silenci del carrer eixamplava el soroll del jeep a un nivell eixordidor. Jo l’intuia acostant-se i vaig notar que duia les llums enceses. Va passar pel meu costat.
He repetit l’escena tantes vegades aquests anys… juraria que el soldat que anava al darrere, amb el cetme a la mà, em va veure. I crec que tenia tanta por com jo. Per sort no van fer res i jo em vaig poder alçar i córrer cap al pis de Josep, ara amb les cames volant i el cor fora del seu lloc, amb la boca seca com un desert. Vaig cridar al timbre i van passar segons que semblaven hores abans que contestara ningú. Al final, amb una veu estranya, ho va fer ell i em va obrir la porta. No n’érem dos sinó cinc. Dos companys seus hi havien fet cap també perquè ell tenia telèfon. I tele. I una nevera notable. Les cortines estaven tirades.
El primer que vaig intentar va ser cridar a casa dels pares. Però en aquella època no tenien telèfon al pis i el bar estava tancat. No hi havia manera. Vaig cridar a casa Sari i el seu germà Vicent es va prestar a anar a casa i avisar d’on era i que estava bé. Els tancs, mentrestant, passaven tres carrers més avall eixint del campament cap a València.
Jo a ca’l Josep no sabia ni què dir. A la tele feien pel·lícules, de pirates. La ràdio era pinochetista. I nosaltres ens consumíem de ràbia. Algú va dir que havíem de fer alguna cosa i vàrem optar per una idea simple: assomar-nos al balcó i fer palmes. Enmig del silenci terrible del carrer Alboraia cada xoc de mans sonava com un tro. Ho vam intentar però no tinguérem cap èxit. No només ningú no ens seguia sinó que vàrem veure com anaven apagant-se llums en els pisos al nostre voltant: un missatge explícit que vàrem entendre. Josep va dir de pujar al terrat. Des d’allí es veien les Torres dels Serrans i va opinar que alguna cosa podríem observar. Ho vam fer grimpant per una escala de fusta a la part més alta de l’edifici. Efectivament es veien les torres i el riu. Més encara: s’escoltava amb claredat tot. El soroll del motor d’un tanc és difícil de confondre si mai l’has escoltat amb preocupació. Hi havia tancs a les torres i gent que s’hi movia. Soldats. Nítidament es va escoltar un “Arriba España” que ens va enfonsar a tots cinc. De sobte ho vam entendre.
Baixàrem al pis remugant paraulotes i al cap d’unes hores, després d’inacabables pel·lícules de pirates, va aparèixer Juan Carlos vestit de militar i dient unes coses que, amb aquells tancs allà sota, tots vàrem interpretar com un suport total i indubtable als colpistes.
Després he parlat amb gent d’altres llocs on l’exèrcit no estava al carrer i a ells els havia sonat com una cosa més ambigua aquest discurs. Jo només recorde que em vaig tombar a dormir al sofà pensant què havíem de fer a l’endemà i imaginant el pitjor.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

De vacances

Aquest any no he tingut sort amb les vacances i a l’estiu no en vaig poder fer, com qui diu. Així que m’havia preparat aquesta setmana de festa. Avui m’ha tocat vindre a treballar, a la vista de la que hi ha liada. Però demà, amb el vostre permís, me’n vaig. Me’n vaig a Londres així que poca cosa podré fer. Excepte anar al futbol i passejar. Que ja em ve de gust.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

De mani

És l’hora que és i encara estic despert com un mussol. La manifestació d’aquesta vesprada ha estat tan impactant que l’adrenalina em manté despert al sofà.

Feia segles que no portava una pancarta al capdavant d’una mani i això ha fet que l’haja viscut d’una forma molt rara. No he pogut anar amunt i avall mirant com m’agrada fer, tafanejant. Però en canvi he de dir que era un autèntic privilegi compartir aquella pancarta amb tota la gent que la duia i veure com cridava i aplaudia la gent de les voreres tot al llarg de la Gran Via. Per a descriure el moment en el qual hem pujat dalt de l’entaulat per als parlaments finals necessitaria dormir algunes hores… Un mar de gent fins on arribava la vista i una onada de crits que venia del fons.

Quasi ens havíem arribat a creure que el país era la caricatura espanyolera que diuen que és El Periódico i TV3 però no. El país bull i de quina manera! He vist somriure tanta gent aquesta vesprada… La Txell, la Júlia fent fotos a tort i dret, l’Assumpció que cridava pel mòbil per dir que era a la Plaça Espanya encara quan jo ja entrava a la Plaça Catalunya, la Keta i el Jordi amb aquella carona tant especial, la Dolors, la Roser, les aines i tota la resta amb les capes estelades, el Paco Candela, el meu heroi particular de Gandia cridant pel carrer Pelai com no havien cridat fa anys, gent com el Jaume Cabré o el Rubert de Ventós que miraven amb cara d’emoció, el Martxelo que per sort el deixen viatjar a aquest país estranger i amic malgrat que no el deixen passar al nord del seu propi, la Lloll que s’havia deixat la mona a casa i no parava de patir per ella, el Titot sempre en primera fila, el David enviant sms recordant la victòria del .cat…

Avui és un dia de donar gràcies a molta gent. Als centenars de milers que han baixat al carrer, sobretot. Però també a gent com el Carles Canut, que tenia funció tot just acabar la mani i no parava de cridar i de lamentar-se de la poca veu que li quedaria. O al Lluís Gavalda arrosegant el cotxet de criatura. I al Joel Joan (este xic no es cansa mai de cridar !!). A l’Isabel Clara Simó, al Terricabras, als Guerrilla, a la Carme Sansa… I als qui no es veuen, que són els importants de debó -nosaltres ens deixàvem utilitzar amb enorme gust en la primera fila però els qui treballen de valent són uns altres. Perquè cal dir que al darrera de tot això hi ha centenars de persones que han aguantat pressions difícils de creure i intents de desanimar-los. Ells sí que poden dormir amples aquesta nit. S’ho mereixen tot.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Arquitecte, jo ??

El Periódico parla del nou bloc obert ahir pel president Maragall i en la crònica diu: ‘”Serà ell, sense interferències”, va prometre ahir Vicent Partal, arquitecte del projecte, en què s’han invertit 21.000 euros’.
Ho diu perquè en l’acte de presentació vaig parlar jo, supose. Però jo no sóc cap arquitecte, no he participat en la creació del web aquest ni he cobrat res de tot això, ni aspirava a fer-ho. És molt més simple: des de presidència em van demanar si acceptava participar en la presentació i ho vaig fer. Curiosament hi vaig dir que fer un bloc era interessant ja que donava l’oportunitat a tothom de donar la seua versió sense interferències. Ja que els personatges públics no són (som?) amos de la pròpia imatge i estan sempre subjectes a anècdotes com la que m’ha passat avui, quan sembla que els lectors del Periódico es pensaran que sóc “arquitecte”, jo.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Eto’o

Fa temps que Eto’o no em convenç. No com a jugador sinó com a persona. Em sembla que li durà molts problemes al Barça. Aquests dies és possible que des de Londres estiguen usant el rumor del seu fitxatge pel Chelsea com una manera de provocar al Barça davant el partit de la setmana vinent. Però ell s’hi abona amb ganes i de manera sospitosa.
I un detall: sempre que algun periodista li pregunta en català l’obliga de males maneres a parlar-li en castellà. És un detall que indica que li importa molt poc conèixer el club on juga. No havia vist mai cap futbolista del Barça, ni els espanyols, tan expressivament anticatalà. Si tinguera interés pel club no ho faria això…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Això dels mòbils

Enmig del nerviosisme de la posada en marxa del .cat m’he deixat caure en la fira que fan a Barcelona de telefonia mòbil. La fira, en si, no em sembla res especialment espectacular. El que és espectacular són els assistents. Realment a Barcelona hi ha avui tot déu que és alguna cosa o vol ser alguna cosa en el món de la telefonia mòbil. Un encert. I una experiència curiosa. Al metro, tornant cap a la redacció de VilaWeb al meu voltant escoltava hebreu, una llengua oriental que diria que era xinés, una de nòrdica que em sonava a finés o estonià (és molt difícil distingir-lo) i anglès amb diversos accents. Realment curiós.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Simó

A Dénia, enmig dels actes de commemoració de la insurrecció de Basset algú ha dit que Simó Aguilar és mort. Una esquela al diari ho confirma. Des dels primers setanta el seu somriure permanent i la seua exhuberant capacitat de creure en el demà millor ens ha acompanyat.A la nit, tornant a Bétera, rodem des de València per la vella carretera de Montcada, que em porta records d’ell i les seues maniobres. Com un minúscul i silenciós homenatge.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

No Future?

La gent d’Esquerra Unida de Bétera em convida a participar en un acte que han organitzat a l’Ajuntament i després anem a sopar. La despresió posterior al pacte Camps-Pla és òbvia. A la meua taula tot el món és d’acord en que es tractat d’una situació excepcional que cal respondre de forma excepcional. Però tots estan convençuts, alhora, que cap dels partits donarà un pas en aquesta direcció.He arribat a casa preocupat i cansat. No ho negaré. Mentrestant a la bústia m’esperava un anunci de que han obert el primer Kebab del poble. Arrea!

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

El futur de la televisió?

Hi ha el rumor que el futur iPod Vídeo tindrà la pantalla completa i els controls apareixeran i desapareixeran sobre ella. Si és veritat em sembla que comencem a veure una de les alternatives serioses a com es fa televisió avui en dia.

(Fa poc temps em van explicar que els responsables d’enquestes sobre ràdios estaven desconcertats per la desaparició d’un sectors d’oients que simplement no es passaven de la ràdio-fòrmula a la generalista ni res d’això. Al final algun sabut va entendre el que passava: escolten la ràdio pròpia, és a dir l’iPod.)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Tamagotxi

Publicat el 8 de febrer de 2006 per vicent

La meua filla menuda m’ha encarregat de tenir cura dels seus tamagotxis (no estic segur de si es diu així) De forma i manera que vaig tot el dia amb ells a la butxaca i quan piten me’ls trec i faig el que corresponga a cada cas. En alguna de les reunions que he tingut avui el fet ha causat consternació. Jo ho trobe divertit. A ella no li deixen usar-los a l’escola (cosa en la qual estic absolutament d’acord) i no se’ls pot deixar sol o es moren. Perquè no puc cuidar-los jo?

Fins i tot he trobat aquesta web, on s’explica com funcionen i he trobat alguna instrucció interessant.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Un pont de mar blava

Publicat el 7 de febrer de 2006 per vicent

Hi ha dies en els quals tota la faena que fas pren sentit de repent. L’altre dia demanàvem als nostres lectors que miraren i visitaren blocs de països musulmans que sostenen posicions interessants sobre el tema de les caricatures. Especialment recomanàvem Maghreblog.net.
Pel que es veu hi va anar molta gent i ells s’han pres la molèstia de redactar un post en espanyol (ai!) explicant d’una forma raonada el perquè de les seues postures. M’ha fet feliç. És una petita pedra del gran pont de mar blava que hem de crear a la Mediterrània si no volem acabar tots plegats en l’infern cristià -el de foc i sofre…

(Ja els hem enviat la traducció en català del seu text)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

SuperBowl

Publicat el 6 de febrer de 2006 per vicent

Anit em vaig perdre la SuperBowl.

Feia potser prop de vint anys que la mirava a casa, algunes vegades acompanyat, sobretot els primers anys, pel Gustau Navarro. També recorde haver creuat una aposta sobre la SuperBowl amb el Pep Morell quan tots dos treballàvem al Diari de Barcelona, que devia ser cap allà el 85 o el 86. Vint anys, doncs. Però ara com que m’he esborrat del canal+ (diuen que ja no hi queda ningú) no l’he pogut veure en directe. Miraré de pillar-la per l’eMule…

Per cert han guanyat els Steelers, que mai no m’han caigut massa bé. El meu primer equip va ser Nova Anglaterra i després els Redskins. Tot i això els únics partits en directe de futbol americà que he vist allà sempre han estat al camp dels Giants, a Nova York. La primer vegada l’Assumpció bufava de fred i no va parar de beure xocolata calenta. Era l’any de la vaga, jugaven els reserves i el camp era buid. Corria un aire de por…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari