Setmana de la Llengua per potenciar l’ús social del català a Sant Feliu

Aquest any per primer cop fem a Sant Feliu la setmana de la llengua catalana. Es tracta d’una setmana que coincideix entre el final d’un nivell dels cursos de català que fem i el període d’inscripcions del nou. Hem organitzat una exposició en que immigrants que han après català expliquen la seva experiència i també fem una conferència amb en Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural sobre el català com a factor d’integració. Penso que és una iniciativa d’aquelles que cal tant per prestigiar la nostra llengua entre els nouvinguts com per esperonar als catalano-parlants a emprar-la sense complexos.

Recordo quan estava a la Plataforma per la llengua que un dels problemes que teníem com a país i que intentavem combatre des de l’activisme era la manca d’ús social. Recordo la primera cosa que vam organitzar que va ser fer el rècord de llaunes de coca-cola per reclamar que aquesta companyia etiquetés en català, eren per l’any 1993 i us he posat una foto que conservo al post.

A la gent li costa demanar català al cinema, a les etiquetes dels productes que compra, al notari quan et fas l’escriptura, etc. Suposo que tants anys de repressió lingüítica i d’emprar el català només en l’àmbit familiar han deixat una petja que costa esborrar, però que cal fer-ho si volem seguir sent un sol poble. Perquè el català, l’ús de la nostra llengua, és una barrera pels nouvinguts però alhora l’element més potent d’integració que els podem oferir. Us heu fixat que algú que et parla en català el consideres automàticament de casa?.