Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Un poeta de Catar

Publicat el 6 de març de 2013 per vicent

Mohammad al-Ajami és poeta. A Qatar. Va ser detingut el novembre de 2011 i condemant en un judici secret a cadena perpètua. L’acció del qual se l’acusa és escriure un poema, cosa que fan habitualment els poetes, solidari amb la revolta tunisiana. L’emir de Qatar creu que aquest poema és de fet un intent d’enderrocar-lo a ell. Els poemes, els catalans bé que ho sabem això, són perillosos.

Aquesta setmana al-Ajami ha estat jutjat de nou, desprès d’una intensa campanya internacional en el seu suport, i el tribunal ha rebaixat la condemna a ‘només’ quinze anys. Catorze lligues. Insistisc: per un poema. Poema on no fèia cap referència de cap classe ni a l’emir ni al país. Ni tan sols al Barça. En el poema, titulat ‘Gessamí’ al-Ajami escrivia que ‘tots som Tunísia / davant els repressors’. Cosa, de nou, que em sembla evident.

Ignore si el FC Barcelona ha fet saber al seu patrocinador alguna opinió sobre aquest afer. Ignore si la junta directiva està d’acord amb la persecució de poetes o si els socis creuen que aquesta és una opció legítima. Parle doncs només per mi, com a afeccionat de l’equip. I jo crec que aquest afer és la demostració palpable que vendre la samarreta a un règim dictatorial és una equivocació greu. Per més que ens la disfressen de fundació cultural o d’aerolínia.

Qui ha comprat la samarreta blaugrana és Qatar. Aquest Qatar on un poeta por ser condemant a quinze anys per dos versos. Vist des de la perspectiva d’un club que es va recolzar en les seues hores més fosques en la veu de poetes, escriptors i cantants la paradoxa és una trista demostració de com el món ha decidit obrir els braços al diner criminal, deixant enrera qualsevol rastre de la decència inte?lectual que en algún temps ens havia definit. Simplement una vergonya. Una enorme vergonya.

(El meu article d’aquesta setmana a El 9 Esportiu) 


  1. Fa temps li vaig comprar un samarreta del Barça al meu fill. Ja li ve petita, però em fa vergonya comprar-li alguna cosa que fa propaganda d’un règim medieval. No hi ha algun lloc on puga comprar de les antigues? o sense propaganda?
  2. Es podria fer una samarreta del barça substituïnt Qatar per  al-Ajami, amb la mateixa tipografia, o bé posar “Free al-Ajami”. A veure si algú amb recursos ho mou. Jo la compraria pels meus fills. On són ara els valors del nou Barça?
  3. L’Associació de Poetes Terrassencs dedicarem la 57ª Festa de la Poesia a aquest poetadel Catar, Mohammad al-Ajami,  en base a aquest article de teu. La Festa serà el proper 28 d’abril, diumenge, a la seu de l’Ateneu Terrassenc.
    @jtorrescalvo
     

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.