Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

28 de maig de 2022
0 comentaris

“Les pires”, premi Un Certain Regard 2022

El Jurat de la secció Un Certain Regard de Canes 2022 ja s’ha pronunciat. I ja tenim el primer disbarat. Quan hi ha unanimitat entre les ressenyes del Festival al voltant d’una pel·lícula com VANSKABTE LAND / VOLADA LAND / GODLAND, de Hlynur PÁLMASON, de la qual moltes veus s’han exclamat que no estigués a la Competició gran, va el Jurat d’Un Certain Regard i la margina totalment del seu palmarès. Aquests han estat els films que han premiat:

Premi Un Certain Regard.

LES PIRES / THE WORST ONES, de  Lise AKOKA i Romane GUERET . Primer llargmetratge. Informació: Akoka treballa sempre amb Gueret. A part d’un vídeo musical i una minisèrie televisiva, han dirigit anteriorment un curt cinematogràfic, que va sobre càsting d’una adolescent per a un film. Gueret havia començat sol, fent un curt en vídeo. Sinopsi: Tindrà lloc un rodatge a “cité” Picasso, a Boulogne-Sur-Mer, al nord de França. Durant el càsting, quatre adolescents, Lily, Ryan, Maylis i Jessy són escollits per interpretar a la pel·lícula. Al barri, tothom s’estranya: per què han anat a agafar “els pitjors”? Repartiment: Johan Heldenbergh, Matthias Jacquin, Mallory Wanecques, Loïc Pech. RESSONS.

Premi del Jurat.

JOYLAND, de Saim SADIQ. Primer llargmetratge. Informació: cineasta pakistanès que ha estudiat a la Universitat Columbia i té formació en antropologia. Ha dirigit un curt documental i diversos curtmetrtges de ficció. Primera pel·lícula pakistanesa seleccionada pel Festival de Canes en tota la seva història. Sinopsi: Una família patriarcal anhela el naixement d’un nen per continuar la línia familiar, mentre el seu fill petit s’incorpora en secret a un teatre de dansa eròtica i s’enamora d’una ambiciosa estrella trans. La seva impossible història d’amor esdevé el detonant que il·lumina el desig de rebel·lió sexual de tota la família. Repartiment: Sarwat Gilani, Sania Saeed, Sana Jafri, Sohail Sameer, Alina Khan. RESSONS.

Premi a la Millor Direcció.

Alexandru BELC, per METRONOM. Primer llargmetratge. Sinopsi: Bucarest, 1972. L’Ana té 17 anys i somia amb l’amor i la llibertat. Un vespre, es reuneix amb els seus amics en una festa on decideixen enviar una carta a “Metronom”, el programa musical que Radio Free Europe emet clandestinament a Romania. És llavors que arriba la policia secreta de Ceausescu, la Securitate… Repartiment: Mara Bugarin (Ana), Șerban Lazarovici (Sorin), Vlad Ivanov (Biris), Mihai Calin (el pare d’Ana), Andrea Bibiri (la mare d’Ana), Alina Brezunteanu (la mare de Sorin), Mara Vicol (Roxana).RESSONS.

Premi a la Millor Interpretació. Ex-aequo:

Vicky KRIEPS, pel seu paper a CORSAGE, de Marie KREUTZER. Informació: Austríaca, la cineasta ha participat anteriorment, entre altres, al Festival de Berlín, on també va debutar el 2011. Sinopsi: Nadal de 1877, Elisabet d’Àustria (Sissi), celebra el seu 40è aniversari. Primera dama d’Àustria, esposa de l’emperador Francesc Josep I, no té dret a expressar-se i ha de romandre per sempre la bella i jove emperadriu. Per satisfer aquestes expectatives, s’adhereix a un règim rigorós de dejuni, exercici, pentinat i mesura diària de l’alçada. Sufocada per aquestes convencions, àvida de coneixement i de vida, Elisabeth es rebel·la cada cop més contra aquesta imatge. Repartiment: Vicky Krieps ( Elisabeth), Florian Teichtmeister (Francesc Josep), Katharina Lorenz  (Marie Festetics), Jeanne Werner (Ida Ferenczy), Alma Hasun (Fanny Feifalik), Manuel Rubey (Lluís II de Baviera), Finnegan Oldfield (Lluís, el príncep), Aaron Friesz (Rudolf), Rosa Hajjaj (Valerie), Lilly Marie Tschörtner (Maria, reina de les Dues Sicílies), Colin Morgan (Bay Middleton). RESSONS.

Adam BESSA, pel seu paper a HARKA, de Lotfy NATHAN. Primer llargmetratge. Informació: documentalista nord-americà que va aconseguir un cert renom amb 12 O’Clock Boys. La seva opera prima de ficció és aquesta pel·lícula en àrab. Nota sinòptica: Ali amb prou feines es guanya la vida venent gasolina de contraban. El jove tunisià, de sobte, es troba a càrrec de les seves dues germanes després de la mort del seu pare. Sinopsi: Ali, un jove tunisià que es deleix per una vida millor, viu una existència solitària, venent gasolina de contraban al mercat negre. Quan el seu pare mor, s’haurà de fer càrrec de les seves dues germanes menors, deixades de la mà de Déu soles en una casa de la qual aviat seran desallotjades. Davant d’aquesta responsabilitat sobtada i de les injustícies a les quals s’enfronta, Ali es desperta a la ira i la revolta. La d’una generació que, més de deu anys després de la revolució, encara intenta fer-se escoltar… Repartiment: Adam Bessa, Najib Allagui, Khaled Brahem, Ikbal Harbi, Salima Maatoug. RESSONS.

Premi del Millor Guió.

MEDITERRANEAN FEVER / HUM’A AL MUTAWASET, de Maha HAJ. Informació: la cineasta va nàixer el 1970 a Natzaret, Israel, i va participar a Un Certain Regard 2016 amb la seva opera prima Asuntos de família. Sinopsi 1: En Walid, de 40 anys, és un palestí resident a Haifa amb la seva dona i els seus dos fills, que conrea tant la seva depressió com les seves vel·leitats literàries. Coneix el seu nou veí, en Jalal, un petit lladre. Els dos homes aviat es tornen inseparables: l’escriptor convenç en Jalal perquè l’ajudi mostrant-li les seves maquinacions; en Walid, per la seva banda, veu l’oportunitat de dur a terme un projecte secret… Sinopsi 2: En Walid, un home palestí, viu còmodament a la seva casa amb vistes al mar a Haifa amb la seva dona i els seus fills. Antic enginyer d’alta tecnologia i aspirant a escriptor, coneix els pros i els contres de ser un pare que es queda a casa, però sembla que no pot esbrinar què cal per ser feliç. Un dia, en Walid coneix el seu nou veí, que aviat es converteix en la persona més crítica de la seva vida. En Jalal, un lladre petit però pretensiós amb un gran cor, desenvolupa ràpidament una estreta relació amb en Walid que té un pla estrany: la seva esperança desesperada que en Jalal el mati, tot fent que sembli una mort natural. En Jalal està furiós per la bogeria de la petició del seu nou amic i trenca tot contacte amb ell. D’altra banda, en Jalal continua rebent amenaces de l’inframón a qui deu diners. Repartiment: Amer Hlehel, Ashraf Farah, Anat Hadid, Samir Elias. RESSONS.

“Coup de coeur” del Jurat.

RODÉO, de Lola QUIVORON. Primer llargmetratge. Informació: Graduada a la Femis el 2016, guionista i cineasta, va participar a Locarno amb els seus curts. Ja havia visitat el món del motociclisme en un dels seus curtmetratges. Sinopsi: La Julia viu de petites martingales i sent una passió devoradora, gairebé animal, pel motociclisme. Un dia d’estiu, coneix una colla de motoristes aficionats al motocròs sobre l’asfalt. La Julia comença a freqüentar aquest univers clandestí, format principalment per nois joves. Fins que un accident farà fràgil la seva posició a la banda…Repartiment: Julie Ledru, Yannis Lafki, Louis Sotton, Junior Correia, Ahmed Hamdi, Antonia Buresi. RESSONS.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!