PICORANDAN

Comentaris des de la Serra Plana

Unes participacions gens preferents

0

Hi ha dues coses què em semblen imprescindibles per superar l’actual situació de crisis econòmica i social. La primera és comprendre que no som tan rics com ens pensàvem, i per tant, no toca altre remei que apretar-nos el cinturó. Tots plegats. La segona és depurar responsabilitats. Perquè aquesta situació té responsables amb noms i cognoms.

Un exemple què crida al cel són les mal anomenades participacions preferents, on moltes persones hi van dipositar la seva confiança i els seus estalvis guanyats amb esforç. No fer-ho seria escandalós i alimentaria la idea què tot s’hi val, què tot plegat és una broma de mal gust on uns quants s’han aprofitat de la ignorància i la bona fe de la majoria amb total inpunitat. I aquesta idea és letal per la democràcia.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Sóc gavatx!

0

Aquest és un post que potencialment interessarà a molt poca gent. De fet, els únics interessats reals són els que ténen com a cognom “Fullat” i segons l’IDESCAT -a casa nostra-, només el porten 18 persones de primer cognom i 24 de segon. I pensant-hi una estona ja els tinc localitzats a la immensa majoria.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tots som immigrants

0
Cada vegada fa més por parlar d’immigració. I fa pànic les teories conspiratives que apunten a una mà negra que ens envia els immigrants cap a casa nostra. D’acord, Catalunya representa el 15% de la població de l’estat i, en canvi, hi tenim el 24% dels immigrants totals i el 33% dels magrebins. I cal afrontar el debat sense manies. Sense pors. Perquè és evident que aquí no hi cap tothom i que tenim una cultura pròpia que cal respectar. Però anem a les teories conspiratives…

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Famílies

0
No fa massa temps semblava que el debat sobre les famílies era cosa de conservadors i gent de missa però avui, des de la pluralitat de plantejaments, la família és i ha estat al centre del debat social i sembla que la cosa va per llarg.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Fa 100 anys que tinc 10.000 anys

0
Llegeixo avui al diari El Punt l’article “L’art rupestre català, cent anys oblidat” on s’explica que uns investigadors han editat un llibre sobre les pintures del Cogul. El llibre, “L’Art rupestre del Cogul”, l’acaba de publicar Pagès Editors i és obra d’Anna Alonso i Alexandre Grimal. La pintura rupestre llevantina, com la pedra seca o el món ibèric, són exemples d’art molt comú i escampat arreu del territori de casa nostra (milers!) però que en canvi de moment han quedat “exclosos” (amb honroses excepcions!) de les guies turístiques i les polítiques culturals de país. Una vergonya.
Publicat dins de General | Deixa un comentari

La pedra seca o el menyspreu del que som

0
Publicat el 6 de gener de 2007

Sempre m’han fascinat les construccions rurals de pedra seca. I no puc entendre el perquè del forat negre de l’oblit on han caigut. Existeix alguna iniciativa municipal. Alguna petita restauració aquí o allà, però no massa cosa més. I tot, fet des de la modèstia econòmica. Avui, que tot allò propi i original es reivindica, molt pocs s’en recorden d’elles. I és una llàstima.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Figues de Moro

0

Encara hi ha brasa sota les cendres de la immigració dels seixanta que fa, de tan en tant, saltar alguna guspira removent pors i exaltant febleses. Però això no és res davant el foc, latent, de la nova immigració que amb una mica d’aire pot socarrimar al més pintat. I encara hi posem més llenya al foc si ens referim a la migració magrebina. Aquí les pors passen a ser ancestrals. Cegues i inconscients. Com les figues de moro.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tots som immigrants, i què?

0
Publicat el 31 d'agost de 2006

La proposta de vot per als immigrants a les eleccions municipals feta pel PSOE i IU durant l’agost, tot i que de moment acabarà en poca cosa, obre la porta al Debat. I dic el “Debat”, amb majúscules, perquè és el gran repte que tenim sobre la taula a començaments d’aquest segle i el principal condicionant (no l’únic) de la Medòcia del futur. M’afegeixo a qualificar la proposta de precipitada, feta amb nocturnitat i trampes tot i que personalment estic d’acord que els nous alacantins, manacorins o reusencs tinguin dret a vot.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Vull el divorci

0
Publicat el 2 d'agost de 2006

Es podria entendre Espanya com una “família” mal avinguda, que arrossega problemes domèstics del passat i li costa arribar a final de més. Consumada per un matrimoni de conveniència, de l’antic règim, patriarcal, on el pare de família Castella imposa amb xulería orgullosa la seva manera unidimensional d’entendre les coses.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari