PICORANDAN

Comentaris des de la Serra Plana

Sóc gavatx!

Aquest és un post que potencialment interessarà a molt poca gent. De fet, els únics interessats reals són els que ténen com a cognom “Fullat” i segons l’IDESCAT -a casa nostra-, només el porten 18 persones de primer cognom i 24 de segon. I pensant-hi una estona ja els tinc localitzats a la immensa majoria.

Sóc gavatx. De fet no, però si que ho és el meu primer cognom i ho era el primer Fullat (sembla que només un) que va arribar a Catalunya ara fa encara no 300 anys. Però l’interessant del cas és que buscant i remirant he pogut comprovar que és molt habitual portar un cognom d’orígen occità o arpità (francoprovençals) a Catalunya.

A tothom li agrada saber d’on provénen els seus i quin és el passat del seu llinatge. I ben aviat vaig comprovar que no hi havia massa gent amb el mateix cognom que el meu. Des d’aleshores he fet mans i mànigues per saber d’on carai venia la cosa. Dir-se Fullat ja és de per sí prou original i avesat a la broma. I cal ser conscient que segons quin nom -quant et dius Fullat-, no el pots ni tenir ni posar als fills. Queden descartats; Ben, Noé i Jan entre d’altres per raons òbvies (Noé Fullat, per exemple…no pot ser).

Bromes a banda el que sempre he sabut és que tots els Fullat venim d’Alforja. La família del meu avi ho era i allí van néixer els seus pares, avis i germans abans d’iniciar el curt camí de la immigració (10 Km) que els acabaria fixant a Reus, on he nascut i viscut sempre. També és conegut que l’Octavi Fullat -filòsof i pedagog de reconeguda reputació-, és també natural d’Alforja. Però el dubte seguia sent d’on carai venien.

Als Fogatges de 1358, 1497 i 1553 no apareix inscrit ningú amb el cognom Fullat a Catalunya. I les primeres constàncies documentals registrades a Alforja són del segle XVIII. Per tant semblava lògic pensar que fins aquella època no hi havia pas ningú que s’ho digués.

Vaig provar diferents vies d’investigació fins que vaig topar amb la bona: Fullat és un cognom de procedència occitana. Concretament del departament de Puèi Domat (Puy-de-Dôme, en franès) a la regió d’ Alvèrnia.

La migració occitana a Catalunya, molt nombrosa a partir del segle XVI, procedia sobretot de les regions pobres; els Pirineus i el Massís Central (Alvèrnia, per exemple). I els Fullat van ser un d’ells.

Avui el cognom Fullat encara existeix a l’estat francès amb grafia afrancesada pels anys de centralisme gal; Fouillat, però es pronuncien exactament igual. Només de primer cognom el porten avui més de 400 persones a França. Sobretot a Lió i voltants.

Ara ja puc dir que amb el genial arquitecte universal Antoni Gaudí comparteixo 4 coses: som de Reus, ens diem Antoni, hem estudiat al mateix Institut i el nostre primer cognom procedeix d’Alvèrnia. Qui no es conforma és perquè no vol…



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per tonifullat | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent