PICORANDAN

Comentaris des de la Serra Plana

Publicat el 31 d'agost de 2006

Tots som immigrants, i què?

La proposta de vot per als immigrants a les eleccions municipals feta pel PSOE i IU durant l’agost, tot i que de moment acabarà en poca cosa, obre la porta al Debat. I dic el “Debat”, amb majúscules, perquè és el gran repte que tenim sobre la taula a començaments d’aquest segle i el principal condicionant (no l’únic) de la Medòcia del futur. M’afegeixo a qualificar la proposta de precipitada, feta amb nocturnitat i trampes tot i que personalment estic d’acord que els nous alacantins, manacorins o reusencs tinguin dret a vot.

El primer que cal recordar, per situar el Debat, és que si hi ha un lloc al món on es pot parlar obertament d’aquest tema sense caure en dogmes és a casa nostra. Som segurament l’únic país del món que pel simple fet de parlar la llengua del país ja ho tens tot fet, ja passes a ser un més, o millor encara, passes a estar de moda entre els teus veïns i companys de feina que no tarden a demostrar-te la gràcia que els fa. No hi pot haver manera més fàcil, oberta i universal d’acollida possible.

El que no es pot fer és una utilització partidista del tema, és un perill; i és el que fan el PP i el PSOE. D’entrada s’ha de dir que parlem molt del vot dels immigrants, però el principal gruix de població immigrada a casa nostra, d’origen marroquí, se’n queda al marge. La proposta beneficiaria bàsicament a persones sud-americanes i, per tant, castellanoparlants, que estan convençuts que Medòcia és Espanya i que Espanya és la seva madre pátria. Segur que el PP i el PSOE ja han fet els números i veuen que a curt termini els interessa.

Per tant, el debat sobre el vot dels i de les immigrants a Medòcia no té res a veure amb el mateix debat a Espanya. A Espanya els sud-americans són els majoritaris i ja en parlen la llengua. A Medòcia ho són el magribins i ni ells ni els sud-americans parlen d’entrada el medoci.

Cal parlar d’arrelament. Cal parlar de drets i deures dels i de les immigrants. Cal recordar els drets i deures dels autòctons. I una cosa tan important com els drets i els deures és la voluntat d’uns i altres de construir un sol país. Fer poble. Fer ciutat. Si no, ni l’exigència dels deures ni la reivindicació dels drets servirà de massa cosa.

*Medòcia=Catalunya+Illes Balears+País Valencià

*Medoci= La llengua de Medòcia (català, valencià, mallorquí…)Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per tonifullat | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent