Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

6 de febrer de 2013
0 comentaris

Èxits de l’R+D a Catalunya (i 3): el programa “Idees”

ERCLa prova de foc per calibrar la competitivitat, a nivell internacional, del sistema català d’R+D són els resultats a les convocatòries amb què la Comissió Europea finança l’R+D. En conjunt, els resultats són bons, perquè el percentatge de fons captat (1,9%) és molt superior al nostre pes demogràfic (1,2%). I és especialment destacable que la capacitat de captació puja fins al 2,8% a les convocatòries més selectives i competitives: les del programa “Idees”.

Les convocatòries d’aquest programa, gestionat pel Consell Europeu de Recerca (ERC), són les més competitives per dos motius. En primer lloc, perquè es resolen exclusivament amb criteris d’excel·lència científica, sense aplicar cap mena de quotes, ni d’àmbit ni territorials. En segon perquè té la relació més baixa entre concessions i sol·licituds: només del 13,9%, que contrasta amb el 19,2% del conjunt dels programes. Es tracta, doncs, de programa amb major diferència entre la demanda de la comunitat científica i l’oferta de la Comissió Europea, i són moltes les veus que li demanen que, un cop comprovada l’eficàcia d’aquest programa, a partir de l’any vinent n’augmenti el pressupost.

El Consell Europeu de Recerca (ERC) va llançar la primera convocatòria (“Starting Grants”) l’any 2007. Des d’aleshores s’han resolt quatre convocatòries més d’aquesta modalitat i s’han llançat tres modalitats més: les “Advanced” per a investigadors més sènior, les “Proof of Concept” per promoure la transferència del coneixement, i les “Synergy” per promoure la sinergia entre varis grups de recerca. En total, l’ERC ha resolt 13 convocatòries en les que ha concedit més de 3.500 ajuts, 100 dels quals han estat per a investigadors que duen a terme la seva recerca a Catalunya (el 2,8% del total).

En termes absoluts, tres països (Regne Unit, França i Alemanya) concentren prop del 50% dels ajuts a pràcticament totes les convocatòries, i els 100 ajuts captats pel sistema català d’R+D el situarien al Top-10 de països receptors per al conjunt de les 13 convocatòries.

Però la dimensió real de l’èxit del sistema català en el programa “Idees” l’obtenim quan relacionem la capacitat de captació amb la dimensió del país. En termes relatius (ajuts en relació a la població) Catalunya escala fins al 5è lloc de la classificació per països, per davant dels 3 països anteriorment esmentats, i només darrere de Suïssa, Israel i dos països de la UE (els Països Baixos i Suècia).

Cal tenir present que les convocatòries de l’ERC estan obertes als 41 països de l’Espai Europeu de Recerca (els 27 de la Unió Europea més 14 d’associats). En termes relatius, la capacitat de captació del sistema català d’R+D (13,3 ajuts per milió d’habitant) és més del doble tant de la del conjunt de la UE (6,1) com del conjunt de països participants (5,7).

Concessions per milió d’habitant

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 01/02/2013)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.