Què passa si creuem les dades de les concessions de les convocatòries de l’European Research Council (ERC) amb l’avaluació de la innovació que l’informe Innovation Union Scoreboard (IUS) ha fet per a cada país?
A partir d’un conjunt de vint-i-quatre indicadors, l’informe IUS 2010, que es va presentar aquesta setmana, dóna una valoració per a cada Estat que va de 0 a 1. A més dels vint-i-set Estats de la UE, l’informe també analitza altres països triats bé per criteris geopolítics o de referència mundial, ja sigui pel seu lideratge o el seu caràcter emergent. Atès que l’informe només avalua estats, no ens ofereix cap referència que permeti ubicar l’estat de la innovació a Catalunya i fer cap comparació internacional.
Per la seva banda, amb la resolució de la convocatòria 2010 de les Advanced Investigators Grants ja són sis les edicions de les convocatòries de l’ERC (tres Starting i tres Advanced) de les que se n’han beneficiat més de mil set-cents investigadors, siguin de la nacionalitat que siguin, que duen a terme la seva recerca a la UE o a algun dels seus països associats. Ambdues convocatòries es resolen exclusivament amb criteris d’excel·lència, de manera que podríem pensar en elles com un termòmetre en potencia per mesurar l’estat del sistema de recerca d’un país.
A la següent gràfica hi trobareu, per a cada país, el creuament de l’índex d’innovació que en dóna l’IUS 2010 (eix d’ordenades) amb les concessions per milió d’habitant del conjunt de les sis convocatòries de l’ERC (eix d’abscisses). També s’hi ha representat la gràfica i els ajustaments teòrics de la regressió lineal corresponent (mínims quadrats), així com el seu coeficient de correlació. La línia vertical vermella marca la posició que ocuparia Catalunya a l’eix d’abscisses d’acord amb les concessions de les sis convocatòries de l’ERC.
Codi de països: CH (Suïssa), SE (Suècia), DK (Dinamarca), FI (Finlàndia), DE (Alemanya), UK (Regne Unit), BE (Bèlgica), AT (Àustria), NL (Països Baixos), IE (Irlanda), LU (Luxemburg), FR (França), 7PM (promig de països participants al 7è Programa Marc), CY (Xipre), IS (Islàndia), SI (Eslovènia), EE (Estònia), NO (Noruega), PT (Portugal), IT (Itàlia), CZ (Txèquia), ES (Estat espanyol), EL (Grècia), MT (Malta), HU (Hongria), HR (Croàcia), PL (Polònia), SK (Eslovàquia), RO (Romania), RS (Sèrbia), MK (Macedònia), LT (Lituània), BG (Bulgària), TR (Turquia), i LV (Letònia). Els països de la UE estan representats de blau, i els associats de vermell.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!