Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

1 de març de 2011
0 comentaris

Desigualtats de gènere a l’R+D: (1) per països

L’European Research Council (ERC) ha analitzat les seves convocatòries des del punt de vista home/dona. Els resultat és demolidor: a cap país la participació de les dones arriba a la paritat (40%), ni en sol·licituds ni en concessions.

La publicació d’una nota de premsa amb aquestes estadístiques és la primera mesura que l’ERC adopta d’acord amb el Pla d’igualtat de gènere que va aprovar el proppassat mes de desembre. Unes estadístiques que actualitzarà amb periodicitat anual.

Un total de 4.766 investigadors que duen a terme la seva recerca a institucions de trenta-set països diferents s’han presentat a alguna de les sis convocatòries que l’ERC ha resolt des del seu naixement (tres Starting i tres Advanced), dels quals només 761 (el 13,8%) eren dones. El Regne Unit, amb 127, i Itàlia, amb 123, són els països on, en termes absoluts, hi hagut més participació de dones. Però en termes relatius, els països amb més proporció de sol·licituds presentades per dones són Portugal (37,8%), Romania (25,%) i Turquia (24,3%).

Les xifres corresponents a les concessions milloren una mica respecte les sol·licituds, però no gaire. El percentatge global de concessions a dones és del 19,6% (347 sobre un total de 1.420). També aquí, el Regne Unit encapçala la classificació del nombre absolut de concessions (amb 85, el 23,9% de les rebudes). En segon lloc hi trobem França, amb 51 concessions que representen el 21,1% del seu total. A cap dels vint-i-cinc països destinataris d’algun dels ajuts de l’ERC el percentatge de concessions a dones arriba al nivell de paritat (40%). La classificació l’encapçalen Grècia (31,3%), Itàlia (26,4%) i Portugal (25,0%).

Concessions d’ajuts ERC per país i gènere

Nombre de concessions per país, ordenades de major  a menor segons el nombre de sol·licituds presentades per dones. Codi de països: Regne Unit (UK), França (FR), Alemanya (DE), Itàlia (IT), Holanda (NL), Espanya (ES), Israel (IL), Suïssa (CH), Bèlgica (BE), Suècia (SE), Finlàndia (FI), Àustria (AT), Dinamarca (DK), Grècia (EL), Portugal (PT), Noruega (NO), Txèquia (CZ), Hongria (HU), Irlanda (IE), Polònia (PL), Xipre (CY), Bulgària (BG), Estònia (EE), Islàndia (IS), Turquia (TR). (Gràfica extreta de la nota de premsa de l’ERC. )

Nota metodològica: tant a les estadístiques relatives (percentatges de dones sobre el total) de sol·licituds com de concessions he ignorat els països amb mostres amb menys de 10 ajuts atenent a l’error estadístic associat. En cap cas, però, els percentatge arribava al 40% que es considera paritari.

PS: Propera entrega: Desigualtats de gènere a l’R+D: (2) per àmbits.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.