El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

27 d'octubre de 2009
0 comentaris

Aquest bocí de terra catalana: Correllengua a Eivissa

“(…) aquest bocí de terra catalana…” Amb aquestes paraules comença un poema de Felip Curtoys i Valls, que fou fet per l’arribada de personalitats catalanes (del Principat de Catalunya) que visitaran l’illa l’any 1908 amb motiu dels 700 anys del naixement de Jaume I. I aquesta mateixa frase l’he poguda llegir un altre pic en un mural que, amb motiu del Correllengua, han fet alguns nens eivissencs al cèntric passeig de Vara de Rey (s’Alamera) a la vila d’Eivissa.

Crec, sincerament, que per a molts catalans del Principat, cofois (o no) de la seva catalanitat de “quatre províncies”, els aniria molt bé visitar, fora dels circuits estiuencs marcats pel turisme, la resta del país i també crec que quedarien sorpresos del que veurien i sentirien. I ho dic des de la perplexitat que em provoca el fet de tenir la sensació que en aquests moments la idea de Països Catalans té més força al que Josep Guia anomenava les perifèries del país que no pas a la Catalunya Central. I no m’estic referint únicament al conjunt de la població (on, malauradament, seria més o menys lògic), sinó que m’estic referint particularment a persones amb inquietuds culturals, lingüístiques, nacionals, polítiques… És sorprenent que gent que creu, se suposa, en una possible Catalunya sobirana en el seu horitzó no es percep la totalitat de comunitat lingüística, com si no fos cosa seva… I a sobre convençuts que ja no hi ha ningú a la resta del territori que defensi aquesta catalanitat compartida…

Les paraules en què Felip Curtoys acaba el seu poema encara haurien de ser recordades pel catalans del Principat actuals:

Adéu-siau quan partireu,
i mai per mai olvideu
que són vostros tots enters
els eivissencs verdaders.

Per aquest motiu, em plau fer-vos la crònica del Correllengua eivissenc… Podeu també llegir la notícia a la premsa eivissenca.


Per sisena edició consecutiva, s’ha celebrat la setmana passasa a Eivissa el Correllengua, una activitat que, compartida amb la resta del territoris de parla catalana, pren a l’illa unes característiques particulars. Organitzat pel col·lectiu Vuit d’agost, el Correllengua eivissenc ha esdevingut un data assenyalada en la reivindicació de la identitat i de la llengua pròpies de la més gran de les Pitiüses.

El Correllengua eivissenc arriba a amplis sectors de la societat, com ho demostra el fet que els nou instituts públics de l’illa van fer activitats relacionats amb el Correllengua (concursos, gimcanes, música en català) durant la setmana passada (vegeu-ne un exemple).

Pel que fa a la resta d’activitats, el programa fou el següent:

Divendres 23 d’octubre

13.00hConcert a s’Alamera
21.00hSopar per la llengua al restaurant Can Bernat (20 €), amb ll’actuació de Biel Majoral i Delfí Mulet (on hi hagué un participació d’unes 100 persones!).
Venda de tiquets a l’Institut d’Estudis Eivissencs i Llibreria Mediterrània

Dissabte 24 d’octubre a s’Alamera

Punt de trobada: estàtua Vara de Rey
17h Tallers per a infants i adults. Preparació de la cercavila
18.30h Sortida de la cercavila (capgrossos, dimonis, músics…)
19.15h Lectura del manifest
19.30hConcert amb Rock Garage (un dels grups del col·lectiu Festerra, de conjunts musicals en català d’Eivissa)
20.30h Correfoc amb les bruixes i dimonis Es Mals Esperits (Eivissa), els dimonis Enfocats (Mallorca)
21h Concert amb Gerard Quintana (amb un públic que omplia bona part del passeig de l’Alameda).

Sens dubte, actes molt variats que mobilitzen sectors diversos de la societat eivissenca i on la defensa de l’ús de la llengua catalana i de la seva unitat són omnipresents i que són un bon contraargument contra aquells qui diuen, massa sovint, que Eivissa ja està perduda per a la llengua catalana. Potser caldrà que visiten l’illa en dates com aquesta per canviar d’opinió!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!