El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

27 de juliol de 2012
0 comentaris

Tots els fronts oberts: l’elitisme al sistema educatiu a Catalunya i la llengua catalana

Aquesta setmana sortia la notícia a La Vanguardia que el curs 2012-2013 Highlands School de Barcelona inaugurava instal·lacions a Esplugues de Llobregat, al costat del barri barceloní de Pedralbes. En la notícia, que era com una propaganda encoberta del centre (es destaca que té aules de psicomotricitat, altres amb projectors digitals interactius, informàtica -de fet, com qualsevol escola pública del país…-, a part de piscina coberta, pista de pàdel -sic!-, tennis, bàsquet, futbol), es comentava que s’oferia un projecte educatiu catòlic (els nois i les noies van separats! i només es troben en el pati) amb un sistema bilingüe anglès -espanyol (!) a infantil i amb una introducció gradual del català a primària, en uns percentatges que són els que veureu en la il·lustració que acompanya aquest apunt…

(…)

A la pàgina web del centre, he pogut comprovar -o, si més no, ho amaguen- que no es tracta d’un centre que depèn d’un altre sistema educatiu. Recordem que, en aquest cas, els centres són autoritzats pel Ministeri d’Educació (a Catalunya n’hi ha 19, de centres que segueixen sistemes educatius estrangers: alemany -2-, britànic -5-, francès -5-, italià -3-, japonès -1-, nord-americà -2- i suís -1), on, per cert, la presència del català, fins i tot com a assignatura, és a voltes inexistent. En teoria, per tant, Highlands School (el nom de terres altes és clar que no fa referència a la zona d’Escòcia on encara és viu el gaèlic!) és un centre que es regeix per la normativa catalana -si més no és el que dedueix de la seva pàgina web -us remeto a la pàgina en castellà, perquè la pàgina en català és “en construcció, mentre que l’anglesa, en canvi, sí que és en funcionament.

Ara bé, sembla que la normativa lingüística catalana en el món de l’ensenyament no està pensada per a aquesta gent. L’elitisme educatiu passa per una presència marginal del català, que ja, d’entrada, és una llengua inexistent a l’educació infantil, on, per cert, ja es poden treballar els usos  lingüístics dels alumnes (i que, segurament, el que es consolidi en aquesta etapa perdurarà al llarg de bona part de l’escolaritat).

No ens calen jutges espanyols, no cal lla pressió del PP i de Ciudadanos contra la llengua catalana, ja ho tenim aquí, vestit d’elitisme, de plurilingüisme, de demagògia (i, malauradament, aquest no és l’únic cas a Catalunya!). Com sempre, el català entremig d’aquesta mena de sandvitx entre les classes altes de debò i una base social profundament espanyolitzada… I, per cert, algú pensa denunciar aquest centre per incompliment flagrant de la llei?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!