Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

29 de gener de 2008
0 comentaris

Nietzsche en català. “Ecce homo”, la voluntat de ser.

Feia molts dies que no escrivia al bloc -en demano disculpes- i tot i així em trobo fent, com sempre, un apunt urgent.
De fa temps m’agrada llegir filosofia en català. I no sempre és fàcil. M’explico: es poden trobar llibres de pensadors catalans actuals, però obres dels grans filòsofs traduïts al català no sempre és fàcil. Per això vaig celebrar la publicació d’"Ecce homo" traduït per en Josep Maria Terricabres en la nova Accent Editorial.

Estic a mitja lectura i és evident que llegir Nietzsche, cada pàgina, cada capítol no deixa indiferent. Per això el post. També és cert que "Ecce homo" és un bon llibre per endinsar-se en l’autor; és un repàs autobiogràfic, d’autoafirmació, reseguint la seva trajectòria, obra i temes. Explicant-se. És una obra de final de trajectòria, escrita pocs dies abans del seu conegut colapse mental i personal. Tens la sensació llegint a Nietzsche que gairebé tot, o moltes coses, de les que s’han dit al segle XX i fins i tot actualment, ja les va dir Nietzche. això de la postmodernitat, dels excesos cruents de la realitat, el desig, la polsió, la contradicció humana… no és pas un invent nou!

Dels diversos temes de Nietzsche, però, n’hi ha un que m’ha atret i intrigat des de sempre. És el de la "voluntat". La voluntat de ser, la voluntat de vida, la voluntat de poder; de l’afirmació en positiu de la vida, del plus d’humanitat que significa. I em direu que sempre porto les aigües al meu molí, de res: quan compres un llibre de filosofia en català, ho fas amb gust i plaer de bon lector, però també per una voluntat d’afirmació, per una voluntat i desig de ser. La voluntat de ser, d’afirmar-se de la gent i els col·lectius, continuarà sent un misteri, però real com la vida mateixa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.