La Creueta

Revista d'opinió i divulgació de la Vall d'Albaida (en construcció)

14 de març de 2023
0 comentaris

“Secretum templi”, de Juan Fran Ferrándiz

Per Pepa Sempere Doménech · Biblioteca Pública Municipal de Bocairent

De vegades, els lectors posen els bibliotecaris en un compromís. Demanen novel·les que tinguen una temàtica concreta o que la narració transcórrega en un lloc determinat. Creuen que hem llegit tot el fons de la biblioteca. Per això, quan em veig en un cas així pense que dins del nostre horari laboral hauríem de tindre un temps (una hora diària?) per a anar llegint les adquisicions i poder saber el contingut dels llibres, més enllà del que trobem en la contraportada.

Un cas molt recurrent és quan et demanen novel·la històrica amb trama valenciana, especialment a la ciutat. Si a més afigen que volen que siga en espanyol, ja hem de fer faena detectivesca. Tot això em va portar a trobar un escriptor d’un poble veí, que a més el publicava Grijalbo. Sí. Les seues obres són de temàtica històrica, escrites en castellà i on reflectia la societat valenciana del segle XV. Es tracta del contestà Juan Francisco Ferrándiz Pascual.

Conversant amb l’autor descobrim que la seua vocació per contar històries va germinar a la biblioteca del seu poble, quan la bibliotecària, mentre esperava que tornaren un llibre que volia llegir, li va oferir unes altres lectures que li van obrir tot un ventall d’experiències. Al cap li bullien intentant teixir un grapat de ficcions, i així van començar a nàixer un grapat de relats, al llarg dels anys, que han fet que la seua professió d’advocat quedara anul·lada per la vocació d’escriptor.

Gràcies a això hem pogut viatjar amb ell a les boiroses terres d’Irlanda, a l’opulenta València del segle XV, a la devastada i inhòspita Barcelona del segle IX, al món fosc, supersticiós i infame del segle XII.

Escorcollant més sobre l’autor i l’obra vaig descobrir que la seua primera obra va ser en valencià, en una editorial ja desapareguda, que l’acció era en aquesta zona i que la portada era obra d’un important dibuixant. Però, per contra, duia quasi vint anys a la biblioteca, i sols l’havien llegida dues persones!! Calia rescatar-la de l’oblit!! Per això hui parlem ací de Juan Francisco Ferrándiz i Secretum Templi.

Aquesta primera novel·la, escrita en la seua llengua materna, va ser publicada per l’editorial Marfil l’any 2003, dins la col·lecció Autors d’Ara, amb un il·lustrador de luxe, Miguel Calatayud, qui ha obtingut tres vegades el premi nacional d’il·lustració.

En Secretum Templi ens endinsem en la Cocentaina de principis del segle XIV, on un escabrós crim trastoca la vida de la població. Al llarg de les pàgines hi desfilen templers, religiosos, nobles, alquimistes, sarraïns… tota una representació de la societat contestana d’aquella època, submergits en el més ocult i valuós dels secrets dels templers.

Les disputes entre els hereus del senyoriu de Cocentaina, la difícil convivència amb els musulmans, el seu castell-fortalesa, la serra de Mariola … Tot es conjuga per a atrapar al lector en una narració vertiginosa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!