PEDIATRIA I FAMÍLIES

La màgia només espera que la reconeguem per poder ser real

Xerrada 26 d’octubre: LES “ITIS”, COM RECONÈIXER-LES I COMBATRE-LES

0

Avui he pogut compartir amb algunes mares i pares (i bebès) els signes, les causes i els tractaments de les patologies més freqüents en els primers anys de la vida dels infants: les famoses “-itis”. Hem vist com pràcticament tot es pot resoldre a casa, amb un pèl de paciència, mooooolt de “carinyo” i l’adequat ús del sentit comú.

Han sorgit preguntes interessants i comentaris que ens han fet pensar i riure. Gràcies a totes (sobretot a l’àvia que ha vingut) per compartir una tarda de divendres amb nosaltres!

Aquí us deixo la presentació:   2 ITIS

Quan explicavem les bronquitis (i bronquiolitis) us he ensenyat un vídeo on es veuen els signes de dificultat respiratòria. Sempre que els veieu, heu de consultar.

I he trobat aquesta imatge mentre buscava la conjuntivitis i el refredat, i alguna dermatitis, aquesta foto on podeu veure la teràpia “màgica” per què heu preguntat per combatre les “-itis”.

Salut!!

Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

SEMBLA QUE L’INICI ÉS MOLT IMPORTANT EN TOT EL NOSTRE FUTUR

0

Segueixo el blog d’una meravellosa psiquiatra, la Ibone Olza. Ella es dedica a la perinatologia, on estudia  la biologia del vincle i tota l’afecció emocional i de salut mental de la mare en el puerperi; a part és una lactivista compromesa amb els drets de les mares (i els bebès) sobretot al voltant de la gestació i el part.

Sense conèixer-la més enllà d’un sopar en un congrés de lactància, tinc la impressió que és, igual que com a professional, una meravellosa persona, que comparteix tot el que sap de forma, no desinteressada, sinó que en interès del bé comú.

En la seva darrera entrada ens anima a compartir un article publicat aquest mes, resultat de l’estudi de 4 anys, on demostren la importància de la fisiologia del part en la psique de la dona; que un part fisiològicament respectat pot apoderar la dona, dotar-la de confiança en les seves capacitats, o deixar en la memòria records capaços de generar impactes negatius difícils de superar.

L’objectiu: continuar demostrant com és d’important una atenció respectuosa, centrada en la persona, sense treure-li el protagonisme i deixant que sigui la fisiologia de mare i bebè qui guii el procés de part.

Diu el Michel Odent que “per canviar el món hem de canviar la forma de néixer”. La Ibone Olza continua fent ciència per a demostrar que té raó.

Publicat dins de General i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Xerrada del 21 de setembre: VINCLE O RELACIÓ D’AFERRAMENT

0

Entenc el Vincle com aquell mecanisme amb què dota la natura a les diferents espècies per tal que es protegeixin les cries i així assegurar la supervivència.

Hi ha animals que tenen una cria que tal com neix pot caminar i seguir la mare; animals que tenen moltes cries immadures que es queden ben quietes al cau mentre la mare va i ve  en busca de menjar. I estem nosaltres, amb una cria, immadura, que necessita el contacte continu, i quan perd aquest contacte ens ho fa saber mitjançant el plor. Diuen que ens assemblem en això més als marsupials (cangurs) que als primats.

Konrad Lorenz fou el primer en descriure el fenomen de la imprompta. Va veure que les oques en néixer seguien allò que primer es movia que tenien al davant.

John Bowlby (psiquiatra) va observar com “un nen desenvolupa una representació de la seva primera relació (amb el cuidador primari) que afectarà totes les seves futures relacions inclús com a pares”.  És seva la definició publicada al 1951 per l’OMS “Considerem essencial per a la salut mental una relació càlida, íntima i continuada amb la mare (o substitut matern permanent), on tots dos trobin satisfacció i plaer“.

En continuïtat amb les teories de Bowlby, Mary Ainsworth defineix els 3 tipus d’aferrament (segur, insegur ambivalent i insegur evitatiu), desenvolupant el seu treball també en les alteracions neuroanatòmiques que es poden produir pel fet de no cobrir les necessitats dels nadons.

S’ha descrit un 4t tipus aferrament, anomenat “desorganitzat”, que es donaria en els nens que han patit una greu deprivació (abandonaments, maltractaments…).

L’ésser humà vindria dotat de sèrie amb una característica que fa que proporcioni l’atenció que els infants necessiten: l’empatia.

En els darrers anys, la neurobiologia s’ha encarregat de demostrar com es produeix el vincle i el paper tan important que hi juga l’oxitocina. La neurobiologia posa de manifest que el part respectat pot tenir una contribució molt més important de la que pensàvem en el desenvolupament del vincle i fins i tot en la salut mental infantil.

No puc deixar de recomanar les lectures del blog de la psiquiatra Ibone Olza ,que fa anys dedica les seves investigacions a la neurobiologia del vincle, i donar una ullada als videos de Nils Bergman, on parla de la importància del contacte pell amb pell entre mare i nadó.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Publicat dins de Gestació i part i etiquetada amb | Deixa un comentari