PEDIATRIA I FAMÍLIES

La màgia només espera que la reconeguem per poder ser real

Abans no arribi la grip

0

Aquesta setmana ha arribat el dia V per als professionals de la salut, on cada cop que obres l’ordinador et recorda que, per la seguretat dels teus pacients, t’hauries de vacunar de la grip. Amb el “maleït” missatge arriba el recordatori de què impliquen les vacunes en la seva essència inicial.

Les vacunes són una eina de salut pública mitjançant la qual, amb la col·laboració altruista de la població, vetllem per la salut comunitària. Bé, és com me les van explicar a mi, i és allò que més m’agrada explicar als pares i mares: entre tots contribuïm a cuidar dels més vulnerables: els nadons, els ancians, els que pateixen un càncer o una malaltia crònica, els que s’han sotmès a un transplantament, els que tenen un dèficit de defenses congènit…

I arribats a aquest punt… per més que no em vingui de gust, la consciència social m’obliga a fer allò que sempre explico a la consulta: heu de donar exemple als vostres fills sobre allò que voleu ensenyar. I aquí em teniu (a mi i a la nostra pobra resident), vacunant-nos de la grip per tal de no encomanar-li als nostres pacients més petits, els vostres fills.

Salut!!

Una amb millor predisposició que l’altra
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Què diu la Ciència sobre els probiòtics? O: no és oro todo lo que reluce.

0

El darrer dia que ens vam veure xerràvem sobre les “itis”, i em vau preguntar sobre la poció màgica per tal d’evitar les malalties de la infància.

Un dels productes que ens venen amb aquesta suposada acció són els probiòtics. I, què ens diu l’evidència científica al respecte?

Una cosa important a tenir en compte quan un producte es dispensa com a “complement alimentari” i no com a fàrmac és que salta tots els controls de qualitat que han de passar els “fàrmacs”; és a dir, no han de fer estudis amb resultats favorables, sinó que es poden treure al mercat sense més. O sigui, i això és una opinió personal, l’etiqueta “complement alimentari” que semblaria donar seguretat, a mi, em fa por.

Fa 2-3 dies m’ha arribat aquest post sobre la seguretat dels probiòtics (podeu veure-ho aquí). Què ens diu?  A part de la manca d’estudis en nombre i qualitat, que, mentre alguns individus semblen tenir efectes beneficiosos, molts altres no en tenen cap o els tenen nocius. Parla que els probiòtics administrats postantibiòtic, poden impedir que els nostres bacteris es regenerin com cal. La importància d’això està en què la Ciència ens diu darrerament que cadascú de nosaltres te una microbiota (uns bacteris concrets) pròpia i important en la nostra salut.

Ja veurem com avancen les investigacions. De moment, potser la millor manera de protegir els nostres bacteris és donar-los una bona alimentació, uns hàbits saludables, evitar els antibiòtics innecessaris i ser feliços (vull dir disminuir l’estrès), en lloc d’intentar menjar-ne en una bosseta liofilitzats trets a saber d’on.

 

Per a qui vulgui llegir més us deixo la referència d’un d’els darrers metaanàlisi (estudi d’estudis): Bafeta, A., Koh, M., Riveros, C., Ravaud, P. Harms Reporting in Randomized Controlled Trials of Interventions Aimed at Modifying Microbiota. Annals of Internal Medicine, 169(4), 240. doi:10.7326/m18-0343

 

Salut!

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari