Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

L’alfabet és un dels gran invent de la humanitat

Publicat el 5 de maig de 2016 per vicent

41IGtni8DWL._SY344_BO1,204,203,200_Lectura extremadament agradable d”Alpha Beta’, un llibre de John Man que analitza com es va desenvolupar l’alfabet i que considera que això, l’alfabet, és una de les grans realitzacions de la humanitat. D’ací el subtítol ‘How Our Alphabet shaped the Western World’.

El llibre és molt interessant, en primer lloc perquè no enganya. Ben bé no sabem com s’origina l’alfabet, el nostre. Sembla, per les troballes arqueològiques, que té l’origen a Egipte, però no sé sap ben bé si va arribar a l’Egipte des d’alguna altra banda o si va aparèixer allà. I que des de Grècia es trasllada a Roma, on es perfecciona fins fer-lo tan útil com és avui. Però va ser una cosa que va anar a poc a poc? va ser algun geni desconegut qui va entendre que això es podia fer?

Man posa molt èmfasi en Grècia. Realment sense Grècia no seríem res. I matisa molt be la importància de l’alfabet romà respecte als alfabets sil·làbics o simbòlics. Com ha ajudat a definir el que som i com pensem. Un viatge realment apassionant.

I una dada que m’ha deixat mocat sobre l’acceleració del temps. A l’any 1500 Europa produïa 200.000 llibres per any (la Xina 800.000 des de molt abans) i l’any 2000 el món va produir cinquanta mil milions de llibres. Que posat en context encara és més impressionant. Avui els humans consumim de mitjana  vint mil voltes més material escrit que fa cinc cents anys.

Fa molts anys recorde que m’havia explicat una cosa així en Sebastià Serrano però havia oblidat els detalls i les xifres…

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

  1. Li enllaço amb uns artícles referents a l’escriptura molt abans de l’aparició de l’alfabet grec. Si el grec és alfabet “nostre”, els anteriors a aquest també són un molt “nostres”:

    http://protestantedigital.com/blogs/1708/JEDP_quien_escribio_la_Torah

    http://protestantedigital.com/internacional/24783/Descubren_en_Jerusalen_una_escritura_previa_al_tiempo_del_rey_David

    http://protestantedigital.com/internacional/16893/Abraham_aparece_mencionado_en_las_Tablas_de_Ebla_fechadas_2500_anos_antes_de_Jesucristo

    El nostre “viatge” va començar abans de Grècia. Pel que fa al material legible, no sempre la magnitut de quantitat és sinònim de qualitat.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.