Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

30 de desembre de 2007
2 comentaris

Vigílies de cloenda

Tal com vaig fer l’any passat, penjo una senyera a l’apunt amb motiu de la Diada de Mallorca. La idea va sortir del blog de Gabriel Bibiloni. De les Balears també arriba una de les darreres adhesions a la Xarxa de Blocs Sobiranistes: en Pep Rosselló, que té el bloc a Balearweb. Però no em cal anar tan lluny per donar la benvinguda a una nova incorporació: la Monterrat Calopa, d’Arenys de Mar, també hi ha afegit el seu bloc d’Arenyautes Waropa. Ells, en Pep i la Montserrat, també volen un estat propi, i cada dia en som més. I l’any que ve en continuarem essent més cada dia.

Del que pot ser el 2008, ens n’avança avui una mica un article de Jaume Oliveras a El Punt: “El sobiranisme, un debat de futur”. I és que a alguns encara els resulta incòmode perquè els enganxa a contrapeu, però el debat és aquest, la centralitat política va cap aquí, la gent empeny en aquest sentit. I l’any que ve, amb les eleccions estatals i els congressos de CiU i ERC a l’estiu, hi haurà avenços més sòlids encara. Sense sortir d’El Punt, podem trobar una notícia de dissabte que apunta el que pot venir. I sense sortir de CiU, es veu que han fet nous amics a SOS Racisme. Ja dèiem des d’aquest bloc que el vídeo de precampanya de Duran era lamentable, propi del PP o de Ciutadans.

M’agradaria que l’any nou portés una epidèmia sobiranista a la Casa Gran del Catalanisme que els fes sortir independentisme per les orelles. De moment, però, les coses no pinten gens bé. Mentre permeten que Duran vagi fent campanya amb vídeos xenòfobs i que faci callar la militància sobiranista, tornen a caure en el parany d’estar pendents de la picada d’ullet de Zapatero. Es veu que amb la ja mítica (per desastrosa) reunió Mas-Zapatero arran de l’Estatut aviat farà dos anys no en van tenir prou. Passar per damunt de la Generalitat i anar a fer amics a Madrid per veure si d’una carambola es pot tornar a governar no és la millor manera de fer nacionalisme. Ara creuen que si Zapatero pacta amb ells després del 9 de març els resultarà més fàcil tornar a la Generalitat. Es veu que encara no han après la lliçó d’un mentider anomenat Zapatero i paren l’altra galta a veure si reben una nova clatellada. No n’aprendran mai.

Efectivament, del 9 de març no en podem esperar res de bo. No hi ha esperança. Hi ha coses importants, sí, però que difícilment es resoldran de manera favorable als interessos del país. No és estrany que Juli Cuéllar aposti, en un apunt, per fer un vot de càstig a CiU i ERC. No és estrany perquè ell és de la CUP, però l’estat anímic del país va en la línia de fer-li cas. Cuéllar proposa no votar CiU ni ERC i proposa el vot en blanc, l’abstenció o el vot a altres formacions alternatives. No es planteja un vot nul organitzat. A poc més de dos mesos per a les eleccions, el debat continua obert. I mentre diaris com El Punt o l’Avui van plens de política i de sobiranisme, El Periódico ens distreu amb unes declaracions d’una mòmia terrorífica. Un cop més, a veure si es pot atiar una mica la polèmica, a veure si recordem tots plegats com en són de dolents els del PP… per veure si votem PSOE. Doncs ni PP ni PSOE. Independència i puntada de peu al nacionalisme espanyol de tots dos. Bona nit i tapa’t!

  1. El nostro rei en Jaume tocà moltes platges mallorquines.Des de fa 20 anys, coincidint amb la celebració de la Festa històrica de l’Estendard, s’organitza una concentració-manifestació revindicativa, el 31 ò el 30 de desembre, anomenada coloquialment, pels organitzadors, Diada de Mallorca.

    Però la Diada de Mallorca oficial, decretada formalment i legalment pel Consell de Mallorca, institució democràtica d’autogovern de la Illa de Mallorca, és el 12 de Setembre, i com a tal fou instituida ja fa 11 anys pel Consell de Mallorca.

    No hi ha incompatibilitat. Ni són contraposades. Ni molt menys. Però, des de la Catalunya estricta, crec, hem de sser molt respectuosos i curosos amb tots els compatriotes mallorquins, amb tots, i amb les seves entitats d’autogovern democràtiques.

    I agradi més o menys, la Diada de Mallorca és, oficialment, el 12-S.
    La Festa de l’Estendard és la celebració més antiga d’Europa, però tampoc se li va donar caire reinvidicatiu de pancatalanitat i de mallorquinitat linguistica i cultural  fins fa 20 anys.  

    No entraré, no tinc dret, a confrontar ambdues dates. Si tinc l’obligació, i la voluntat, de respectar-les. I respectar, sempre, el dret a decidir dels mallorquins, democràticament.

    Com a català, en ambdues dates s’honora la conquesta, sobre els musulmans, del nostre rei Jaume, el repoblament , la llengua comuna, i el reialme de Mallorca que en rei en Jaume deixà a la seva mort.

    S’honoren les quatre barres, la nostra bandera catalana, la senyera, l’estendard que es bandera comuna de mallorquins,menorquins,eivissencs i catalans.

    Em sembla molt bé que poses l’icona el 31 de desembre però, si us plau, posa’l també el 12-S. La Diada de Mallorca es quan es.

     

    ———————————————————————-

    ORGANITZADORS DE LA DIADA DEL 31-D- 2007

    31 de Desembre, arrels profundes per a una diada de futur 

    La Festa de l’Estendard és la festa cívica més antiga d’Europa.

    Es fa per recordar els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i per retre homenatge a la senyera de les quatre barres.

    La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives. 

    Des de principi dels anys vuitanta, el nacionalisme mallorquí ha assumit la Diada com una jornada reivindicativa dels nostres drets col·lectius.

    Des d’aleshores s’ha recuperat  el vertader esperit del 31 de Desembre, que no és altre que recordar els orígens de la societat mallorquina i projectar-los cap al futur.

    La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble.

    Perquè per saber què volem ser en el futur, és imprescindible saber què hem estat en el passat.  

    20 anys de la manifestació del 31 de Desembre 

    Ja fa 20 anys que els mallorquins i mallorquines ens manifestam amb motiu del 31 de Desembre, data que ens recorda els orígens catalans de Mallorca.

    Han estat diverses les generacions que s’han anat sumant, any rere any, a la reivindicació de la plenitud dels nostres drets nacionals. 20 anys són molts d’anys i abracen una època de canvis en la història de Mallorca, dels Països Catalans i del món en general.

    Durant aquestes dues dècades ha caigut el mur de Berlín, han desaparegut règims polítics que semblaven sòlids, han entrat en crisi ideologies i han passat governs de diferent signe polític.

    Però cada any per aquestes dates milers de ciutadans i ciutadanes continuam sortint al carrer per reafirmar-nos en el què som i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l’autodeterminació.

    En cada edició hem estat més els que sortíem per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l’Estat i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del nostre país.

    ________________
    2.- DIADA DE MALLORCA – 12 SETEMBRE- CONSELL DE MALLORCA

    LA DIADA DE MALLORCA

    • La diada de Mallorca El 12 de setembre és la diada de Mallorca.

    • Es commemora el jurament fet per Jaume II l’any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, que es convertiren en la base jurídica del nostre país.
    • També aquest dia, però del 1229, segons la tradició, les tropes catalanes comandades per Jaume I, desembarcaven a Santa Ponça i iniciaven la Conquesta que reincorporaria Mallorca a Europa i a la cristiandat.
    •  Les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca són un conjunt de drets i avantatges que el rei atorgà a favor del Regne de Mallorca.
    • Les franqueses eren exempcions de compliment d’alguna norma o costum, normalment d’ús a la resta de la corona catalanoaragonesa, mentre que els privilegis eren drets que es concedien en exclusiva a una regió o ciutat.
    •  Jaume I atorga al 1230, just després de la victòria catalana contra els musulmans, als repobladors cristians de l’illa la primera Carta de franquesa de Mallorca, per tal d’estimular la vinguda de nous pobladors que consolidarien aquest nou Regne fronterer amb l’enemic àrab.
    • Jaume II de Mallorca, primer monarca del Regne privatiu, gran organitzador i que en configurà les institucions i la fisonomia, confirmà i reformà les franqueses del seu pare Jaume el Conqueridor, assegurant als mallorquins un conjunt de drets i llibertats que els permetien viure lliures de moltes de les càrregues del règim feudal estès aleshores per quasi tot Europa.
    • Els diferents documents que configuraven el Llibre de franqueses són expedits pels reis de Mallorca entre l’any 1230 i 1284 i contenen les concessions, les exempcions, les immunitats i altres disposicions que es convertiren en les normes fonamentals sobre les quals s’organitzà el Regne de Mallorca.
    • L’any 1997 el Consell de Mallorca declarà el dia 12 de setembre com a diada de Mallorca.
    • Recuperant aquesta data històrica, el Consell de Mallorca vol commemorar i retre homenatge als trets diferencials que han creat la nostra personalitat com a poble i com a comunitat que enfonsa les arrels en un passat ric i singular i que hem de recordar amb orgull i sentiment per tal d’encarar el futur amb optimisme i segurs del que som.
  2. No sé com hi he d’entrar els meus escrits a la Xarxa de blocs Sobiranistes.

    La Diada ha estat un èxit. Ara encara hi ha actuacions musicals.

    Aprofit per desitjar-vos un bon any 2008.

    L’HIDROAVIÓ APAGAFOCS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!