Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

18 de juny de 2010
4 comentaris

Profundament preocupat

Així és com estic pel que fa a la política. Em preocupa no haver llegit més reaccions d’alerta i de denúncia arran del que va dir Artur Mas a la darrera DocSession i que jo denunciava a l’apunt de dimecres. No és que m’hagi sorprès que Mas continuï dient el mateix que ja va dir en aquella conferència de novembre de 2007. I d’altra banda, que hi hagi coses que em puguin sorprendre té un interès més aviat escàs per als soferts lectors d’aquest bloc. Allò que m’alarma és, precisament, que continuï dient el mateix quan tot ha canviat. I em preocupa que no ho denunciem tots plegats amb la contundència amb què vam reaccionar el 2006 a l’acord Mas-Zapatero. Intento explicar-me.
Si repesqueu els apunts en què parlava del pla A i el pla B, crec que us anirà bé per recordar a què em refereixo. Si repesqueu aquell en què parlava de “27 diputats independentistes per al pla B” veureu que ja aleshores no comptava pas amb CiU perquè prosperés allò que les 220.000 signatures ara forçaran. El pla B era l’alternativa a l’eventualitat que de les properes eleccions no en sortissin els 68 diputats prèviament legitimats per fer la declaració unilateral d’independència. Ja sabeu que hi ha un corrent dins l’independentisme que és partidari de fer el buit a l’escàs recorregut que li pugui quedar a l’autonomisme i un altre corrent que prefereix intentar aprofitar-ne tot allò que pugui des del govern. Per als primers no cal cap pla B. Per als segons, entre els quals m’incloc, sí.

Esquerra, igual que en el seu moment va apostar per dos governs amb PSOE-C i ICV, s’havia acostat fins ara a CiU a còpia de convertir la “consulta sobre el futur de la nació” en l’eix central de la campanya i condició sine qua non per a la formació de govern. Les coses s’encaminaven cap aquí, cap a un govern de CiU en solitari o amb el suport d’Esquerra, com a mínim, per poder fer aquestes consultes preparatòries fins al moment que es pogués abordar el trencament amb l’Estat amb el suport d’una majoria absoluta del Parlament, reflex alhora de la corresponent majoria de la societat que representa.

Un cop més, amb vint-i-tres o vint-i-un diputats –o menys, si finalment han de ser menys– no es pot proclamar la independència. Aleshores has de mirar per on pots avançar, amb qui pots fer el següent tram a recórrer. Amb el PSOE-C i ICV s’ha fet i cremat el darrer estatut d’autonomia perquè Maragall es va avenir a fer-lo. Ara ja no ens dirà ningú que abans de la independència toca un estatut millor. Cremada aquesta etapa, calia mirar què estava disposat a fer Artur Mas per poder-lo empènyer en la mateixa línia i passar també tan ràpidament com fos possible el període aquest de les consultes sobre el concert econòmic o sobre les infraestructures.

I de sobte irromp la IP. I Esquerra, naturalment, reacciona. I no cal que cap dels meus il·lustrats comentaristes em torni a recordar el que va dir Xavier Vendrell perquè jo mateix ho vaig citar textualment el 2 de març en un apunt. Vendrell s’ensumava, com ens ensumem tots, que passades les eleccions és difícil que hi hagi 68 diputats independentistes al Parlament. Hi podrien ser si Artur Mas donés llibertat de vot als diputats de CiU, però ara ja sabem, per un altre apunt publicat –i avui m’estic autoreferenciant massa, però espero que ho entengueu–, que no serà així. La previsible composició del futur Parlament no donava per a una declaració d’independència, precisament perquè moltes persones que han votat SÍ a les diverses consultes que s’han organitzat fins ara voten CiU a les eleccions i, per tant, l’independentisme que suma al carrer i a l’urna d’un referèndum no suma al Parlament.

La irrupció de la IP significa que tenim una eina que surt del Parlament –per iniciativa prèvia del poble, és clar– amb el suport d’Esquerra, d’ICV i de CiU mateixa, per tornar la veu al poble. I aleshores Artur Mas s’atribueix la capacitat d’emetre el diagnòstic que el poble no està prou madur per ser consultat. Volem votar. Ho hem dit als 463 municipis on hem trobat persones que volguessin organitzar la consulta. I entre un 20,5 i un 23% del cens –segons com es compti– ha votat malgrat la manca de recursos i el no-suport de l’Administració amb tots els avantatges que hauria comportat tenir-lo.

Volem votar i som tan madurs que fins i tot acceptaríem un resultat negatiu. El que no acceptem de cap de les maneres és, justament, que decideixin per nosaltres. Fins ara, quan dèiem això, pensàvem en el govern espanyol, però ara hem de pensar també en Artur Mas i en CiU, que ens amenaça a decidir per nosaltres, a decidir en nom nostre que no estem prou madurs per decidir mentre, amb un cinisme descomunal o amb una toixesa preocupant, ens parla del dret de decidir i en fa campanya.

Disculpeu-me, un cop més, l’excessiva extensió del text i les hores intempestives en què el publico, però ja us he dit que estic molt preocupat. Espero que ho entengueu.

  1. Només hi ha un camí …. és el poble que ha de decidir i l’IP ho pot fer possible: decidir. Res més. Tan difícil és d’entendre ? Arran tots els vostres apunts, i dic tots, d’aquesta casa, després de molts anys de preocupació i decensís, ara hi ha una il.lusió, una motivació, un no posar una papereta en blanc dins un sobre.
    Pas a pas, sense presses, ‘step by step’; de moment recollida de signatures, entregar-les al Parlament i després veurem les reaccions dels ‘representants’ del poble davant el seu dret a decidir què responen; i després continuarem i després …. ho aconseguirem segur !
    Salut ! 

  2. Bon article Xavier.
    La preocupació és més que comprensible, però és que CiU és un partit amb un corpus ideològic ancorat fa 20 o 30 anys, que ha anat experimentant canvis de caire només cosmètic, des de la retirada de Pujol.
    Com que la impressió general que em donen és que només tenen en ment recuperar la Generalitat , demanar-los res més valent seria comprometre les seves possibilitats d’èxit en les properes eleccions, també segons el punt de vista de molts dels seus militants.
    Tampoc puc entreveure una revolta interna dins el partit, així que la perspectiva és fosca… La independència tots tenim prou clar que l’aconseguirà la població catalana a través del seu vot en un referèndum, falta que els partits polítics impulsin el pas previ (la convocatòria del referèndum) i el pas posterior (la declaració d’independència).

    Per a la resta, més val que ens n’anem oblidant d’ells… 

  3. Tens tota la raó i la teva preocupació está molt justificada.
    Solucions:
    1) Volcar-nos en cos i ànima a la IP i aconsseguir 1 milió de signatures en el referendum d’independència. A CiU només li interessa tocar poder per fer negocis particulars i, molt especialment, la presidència i el govern de la Generalitat. Per tant, només li interessa el càlcul electoral i el curt termini, la mirada curta. I farà el que sigui per mantenir-se en el poder. Fins i tot demanar la independència. Oi que m’entens ? Només una pressió popular molt forta en favor de la independència farà canviar CiU d’actitud. I, tot i així, ho farà només per interessos electorals i no pas per patriotisme. Que quedi clar.
    2) Obviament, ni tu ni jo no votarem CiU de cap de les maneres. Ens queda Esquerra, o bé l’altre candidatura que sortirà d’aquí a pocs dies.
    3) Si no aconsseguim 1 milió de signatures és obvi que, com a mínim i anant bé, ens haurem d’esperar al 2014. Ho dic perquè és més que obvi que no tindrem 68 diputats independentistes aquesta legislatura. I tindrem quatre anys més de treball intens. Tant de do siguin els darrers de la dependència. En qualsevol cas, ànims i no defallim.

  4. Segons l’enquesta de El Periódico, ¿ Com s’explica que la meitat (o més si sumem els indecisos ) del catalans volguem la independència i, alhora, CiU fregui la majoria absoluta ?
    Sembla una contradicció però cal reflexionar-hi amb profundidat. A mi se m’acudeixen algunes coses:
    1) La gent no perdona a ERC els nombrosos errors comesos ( les lluites internes, com ells mateixos se’n carregat el que era el millor politic d’aquest país, és a dir, Carod-Rovira, les constants indecions i dubtes, el segon tripartit amb Montilla, com ha renunciat a l’independetisme durant tota la legislatura, la seva mala relació amb els mitjans de comunicació, amb diversos sectors independentistes……..)
    2) No hi ha cap alternativa a ERC que doni confiança. Hem assistit al penós espectacle, aquests darrers mesos que ha donat l’independentisme català: Les CUP, Reagrupament, Suma Independència, els d’espot i cia, divisions a la PDD, escriptors independentistes coneguts  odiant a Esquerra, ressentiments diversos, mals rotllos entre els uns i els altres, envejes, interesos personals, i moltíssima vanitat i afany de protagonisme per part de gairebé tothom.
    I ara venen les lamentacions, quan ens adonem que la propera legislatura no hi haura majoria independentista al parlament. Massa tard. Els errors es paguen. I no serà per què alguns no ens hem fet pessats repetint-t’ho tantes vegades.
    3) Potser, dic potser, haurem d’admetre que Mas i Vendrell tenen part de raó. Em refereixo que potser la gent està esperant que totes les enquestes diguin que els partidaris de la independència superem el 55 % dels vots i vulguin assegurar el tret. Haurem d’admetre aquesta possiblitat. Encara que, a la velocitat que va tot, a punt de la trinxada de l’Estatut per part del TC, la crisi económica espanyola i el permanent menyspreu dels espanyols cap als catalans, potser quan es discuteixi la IP la propera primavera al parlament, potser aleshores  haurem augmentat encara més els percentatges de l’independentisme. Tant de bo. De tota manera, cal que tot l’independentisme faci una reflexió profunda sobre les moltes coses que hem fet malament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!