Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Un regal enlluernador

De tant en tant el correu vell, aquell que li has de posar segells, porta petites joies a dins. Fa unes hores me n’ha arribat una. Es tracta d’un llibre publicat a Catarroja per Afers i que sota el títol de “Pensar la contemporaneïtat” recull divuit converses amb historiadors.

He llegit a tota pressa les entrevistes que, per interés personal, em feien més gana. Bé historiadors que sempre m’han interessat com Pierre Guichard i James Casey, bé historiadors o personatges que m’han estat pròxims com són els casos d’Alfons Cucó, Joan Fuster o Pep Termes.

Les entrevistes, pel que he vist, són d’un nivell molt alt. I de bon llegir. Evidentment cada personatge explica el que vol sobre la seua vida i la seua manera de llegir i escriure la història. L’entrevista amb el difunt Alfons Cucó, per exemple, segueix la via dels seus darrers escrits -un intent, des del meu punt de vista, de netejar la seua poc afortunada etapa política. Però totes elles resulten extremadament interessants. He gaudit molt, és un altre exemple, de l’entrevista amb l’irlandés Casey i he entès com mai abans la seua relació amb el Regne de València. Fins i tot m’he entès a mi mateix llegint una explicació seua: “quan mires el teu propi país i no ets capaç de veure-hi clar perquè el sol t’enlluerna, girar la mirada en una altra direcció, intentant entendre l’altre, és una bona manera de mirar d’entendre el teu mateix, o, almenys, és una bona manera d’aproximar-s’hi”.

Agustí Colomines i Vicent Olmos (Editors)Pensar la contemporaneïtat
Editorial Afers
Catarroja – Barcelona – Palma 2005ISBN: 84-95916-39-8

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

  1. Xec, bona cita la de Casey, sí senyor. Ara bé, a voltes resulta més fàcil la comprensió d’altri que no de naltros mateixos. De totes maneres mai s’arriba a comprendre ni als altres ni a un mateix. No et pareix?

  2. Estic totalment d’acord amb el comentari de Vicent Partal. El llibre és magnífic. Més encara: els llibres d’aquesta editorial són excelents i molt ben fets. Crec que des de Catarroja hi ha el projhecte editorial més pancatalà del Països Catalans.

  3. M’he alegrat de veure els comentari sobre l’editorial Afers. És una petita editorial que s’ha anat obrint camí i que té un catàleg interessantíssim. Jo els seguesc des de fa temps i crec que fan una feina important. Llàstima que aquest mercat editorial i els mitjans de comunicació no presten més atenció a aquestes editorial que fan un paper tam important per a la cultura catalana i a les quals els costa tant de fer-se veure i de ser conegudes. Com que crec que és de justícia, he vongut afegir-me a les felicitacios. Per aquest llibre i per molts altres.

  4. Només volia afegir un petit comentari per sumar-me a les opinions sobre aquesta petita i sorprenent editorial que té la seva seu a Catarroja (País Valencià). Fa poc ha inaugurat la seva nova pàgina web i crec que val la pena que en pregueu nota [http://www.editorialafers.cat]. Crec que val la pena consultar-la. Recomanda per a interessats en la nostra història, en l’assaig en català i en el tema del nacionalisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.