Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Quan la (unitat de) la llengua catalana va salvar la ciència mundial

Publicat el 17 de març de 2005 per vicent

Una historieta divertida, que acabe de llegir:

La revolució francesa estimava, malgrat tot, la ciència. I en una de les seues decisions espectaculars es va proposar que el metre fora la mesura universal de longitud que anava a imposar arreu. El metre es va definir com una deumilionèsima part de la distància entre el Pol Nord i l’Equador, passant pel meridià de París. I es van posar a medir.
El 1806 es va fer una primera mesura, molt coneguda i documentada, entre Dunquerque i Barcelona. Però després calia precisar més i es van fer necessàries noves mesures, ara entre Barcelona i les Illes. S’hi van dedicar dos científics, un d’ells nascut a Perpinyà, de nom Francesc Joan Aragó.

Els científics triangulaven el territori amb fogueres, fins a Dénia i botant després a totes les illes, per poder fer el càlcul el més correcte possible. Però el juny del 1808 esclata la guerra del francés mentre Aragó estava acampat al cim de S’Eslop, a Mallorca, encara encenent fogueres. I un "francès" encenent fogueres a Mallorca, en plena guerra, era més que sospitós. Així que es va enviar un destacament militar a capturar-lo. Quan Aragó va veure pujar els soldats simplement va agafar les medicions que ja tenia fetes, se les va amagar i va començar a baixar cap al pla. I en trobar els soldats els va "parlar en mallorquí" dient que hi havia un francès estrany allà dalt i que anaren a cercar-lo. Va colar, les mesures varen arribar on calia i varen servir per a definir exactament el metro.
Evidentment el parlar mallorquí d’Aragó era rossellonés. Més que suficient, però, a la vista (a l’oïda en aquest cas) dels militars espanyols que no en varen saber observar cap diferència.

(Per saber-ne més: "Arago: la jeunesse de la science" de Maurice Dumas

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. El naixement del metre; Enric Moreu-Rey; Ed. Moll 1956

    Histoire de ma jeunesse; François Arago; Ed. C. Bourgois, 1985

    La méridienne; Denis Guedj; Ed. Robert Lafont, 1997
     
    Le mètre du monde; Denis Guedj; Ed. Seuil, 2000

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.