Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

La conferència Solvay

Publicat el 15 de maig de 2010 per vicent

Passe la vesprada llegint Quantum, un llibre de Manjit Kumar sobre la trobada entre Albert Einstein i Niels Bohr. El llibre és un pèl espés i s’entreté molt en detalls aparentment banals però així i tot apassiona. Al final és el relat de com dos genis incomparables arriben a trobar-se discutint entre ells en la conferència Solvay de Brussel·les. Una discussió tan elevada i difícil de seguir que arriba a abrumar fins al silenci més rotund als que els acompanyaven, entre ells vint-i-nou persones que eren o anaven a ser Premi Nobel.

La polèmica arriba a ser espontàniament genial quan Einstein replica a un dels arguments de Bohr dient-li que ‘Déu no juga als daus’ i Bohr li respon com un llamp: ‘deixa de dir-li a Déu què és el que ha de fer’. Mentrestant però i durant hores l’un i l’altre es repten a trobar la manera d’interpretar el que és la realitat amb una lucidesa intel·lectual que segurament mai més s’ha pogut combinar El diàleg necessita de dos i poques voltes han coincidit a la Terra dos genis del seu nivell, capaços d’interrogar-se i d’enfrontar-se dialècticament en un nivell incomprensible per a nosaltres.

Sovint a Brussel·les passe prop del Solvay i la veritat és que més d’una vegada he pensat en escapar-me una estona a veure aquell edifici on va haver el combat dels dos més grans. No he trobat mai la manera de fer-ho però després de llegir aquest llibre em sembla que m’han entrat més ganes encara i que ho faré quan torne, si tinc una miqueta de temps.

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

  1. Eixa diatriba se la plantegen molts teòlegs i pensadors abans que ells. El que s’esdevé, crec, a Solvay és que tenim dos científics en ella. Un materialista més matèric/energèrtic (Bohr) en contra del qu a primera vista poguera semblar i un altre que encara té una pensa judeo-teòlogica spinozina. Hi sura, entre banalitats-que tu dius- la ‘querelle’ entre el caos (atzar) i el determinisme.

  2. També penso que en aquests període del segle XX van eclosionar una generació d’homes excepcionalment dotats a banda d’Einstein i Bohr. Schrödinger, Gödel, etc… Posats ja a crear piràmides d’excel.lència…(com som!), és diu que el teorema de la incomplitud de Gödel que estableix un límits en el coneixement (sobretot l’artifici de la seua demostració), d’ací a mil anys fóra l’única obra que encara perduraria en la memòria del cim de la ment humana. Poca broma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.