Sota el radi del Far de Sant Sebastià

El Far de Sant Sebastià deu ser una de les construccions més a l’Est de la península ibèrica, situat damunt del cap que es forma a la Punta del Pinell. Una punta rocosa d’un roig intens que detalla al mar enmig del verd intens dels pins. Davant d’aquest Far i ens aquestes aigües van passar els navegants de tots els pobles que han dominat el Mediterarri. El Far fou construït en el regnat d’Isabel II i el seu radi de llum deu ser un dels més potents de la península ja que arriba sobre unes 40 milles i serveix de guia a tots els vaixells de la península que naveguen cap a Europa.

Aquí sota el radi de Sant Sebastià s’hi troba una de les zones més boniques i més autènticament mediterrànies. Les cales més boniques: El Crit, El Golfet, Cala Corbs, Cala Estreta, Cala pedrosa. Els poblets blancs que han quedat arraserats de l’especulació i depredació salvatge que sovint ha afectat les nostres costes: Calella, Tamariu, Sa Tuna. I l’empordanet, un paisatge civilitzat, amable, on la mà de l’home i la natura conviuen amb harmonia. Amb el contrast del cultius de secà i el bosc de pins pinyoners, entre turons de colors terrosos i el mar de fons. Una Toscana amb Mar i amb una costa úniques.

M’encanta estiuejar en aquest espai, un espai petit, nostre, mediterrani, que combina en part el que som tradició i modernitat. Un espai que ha sabut compaginar el turisme amb elements culturals postres molt potents: des de la gastronomia, a l’Havanera. Un espai que ens recorda en nostre oblidat orígen mediterrani, amb les influències de tots els pobles que s’hi han mogut: grecs, romans, íbers… I també un espai que desprèn catalanitat, des dels textos d’en Pla descrivint aquestes terres amb una riquesa lèxica brutal, fins a escenaris de les gestes dels almogàvers com les Illes Formigues on Roger de Llúria fa vèncer l’any 1285 la flota francesa.

Nota afegida: Aquest estiu he comprat i llegit el llibre Costa Brava de Josep Pla [web i wiki] Segurament el culpable d’aquest post. Us el recomano llegir-lo i fer alguna excursió per veure que ha variat i que s’ha mantingut del paisatge que descriu Pla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.