Sant Joan 2007: Les falles d’Isil

Al vespre vam ser a Isil a veure les falles, una festa antiquíssima que coincideix amb el solstici d’estiu i que més tard se li va donar un contigut més religiós. Va ser una revetlla diferent en la que tens la sensació de veure un ritus que porta segles fent-se.

Cada Sant Joan al capvespre al poble d’Isil (al nord de tot del Pallars Sobirà) els joves del municicpi s’enfilen el Faro amunt. El Faro és la muntanya de just davant del poble que s’aixeca 400 metres d’una verticalitat quasi absoluta. Un cop allà recullen les falles que han deixat assecar des del mes de maig, fan una foguera, l’encenen i baixen així que es fa fosc amb la falla encesa carregada a l’esquena. La falla és un troc de pi obert per unes falques que pensen entre 10 i 20 Kg i que hauran de baixar muntanya avall fins el poble formant un serp de foc.

Quan arribin al poble tindran com a recompesa un got de vi bo, un tros de coca i quatre flors. Després de donar un volt pel poble amuntegaran les falles a l’entorn d’una gran falla que s’ha plantat al mig de la plaça del poble i que alhora la seva encesa ha fet de senyal per a que els fallaires comencesin a baixar.

Un cop fet això comença la revetlla per tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.