Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

22 de juliol de 2020
0 comentaris

Rebrot, a Catalunya?

coronavirusSí, a Catalunya hi ha un rebrot de la covid-19. Després d’un període de més o menys control les xifres han tornat a pujar. Ha augmentat el nombre de diagnòstics, el d’hospitalitzacions, el d’ingressos a l’UCI… On encara no veiem cap augment significatiu és en la xifra de morts; però la malaltia vol el seu temps i encara és d’hora per veure-hi els efectes del rebrot. Però, en tota Espanya només a Catalunya i a l’Aragó ha rebrotat la malaltia?

Diagnòstics

Les dades són demolidores. En l’última setmana a Espanya s’han detectat 8.297 nous casos. Gairebé la meitat d’ells (3.935, el 47,4%) a Catalunya. I el 20,1% (1.664 casos) a l’Aragó. Una bestiesa. Entre tots dos, més de dos de cada tres nous casos. Molt per davant de qualsevol altra zona de l’Estat. Fins i tot de les que tenen les xifres més altes: el País Basc (591 casos, el 7,1%), Madrid (6,0%) i Andalusia (5,4%)…

Hospitalitzats

Però què passa quan, en lloc de mirar les xifres de nous diagnòstics, mirem les xifres de nous ingressos hospitalaris?

Aleshores el panorama canvia radicalment, perquè en aquest rànquing Catalunya ocupa el cinquè lloc, amb el 7,6% del total de 237 nous ingressos a tot l’Estat. Per darrere de l’Aragó (30,0%), la comunitat de Madrid (17,7%), Andalusia (10,5%), i Castella-la Manxa (9,3%).

Les dades encara sobten més si ens fixem en el nombre d’ingressos en relació a la població de cada territori. Catalunya (2,4 ingressos per milió d’habitants) cau al 13è lloc, amb una xifra tant discreta que està molt per sota de la del conjunt d’Espanya (5,0). Amb aquestes dades, l’alarma s’hauria d’haver disparat fa temps a l’Aragó (53,6 casos per milió d’habitant), Castella-la Manxa (10,4), Navarra (7,7), Madrid (6,2) o Múrcia (6,0).

Ingressos a l’UCI

Aquesta dada també és rellevant per seguir l’evolució de la malaltia, però la xifra de nous ingressos en l’última setmana (15 al conjunt de l’Estat) és massa baixa per poder fer gaire estadístiques. En qualsevol cas, les xifres de l’Aragó i Madrid (totes dues amb 4 casos) i d’Andalusia (2) són superiors a les de Catalunya (1).

Si mirem les dades en relació a la població, Catalunya torna a estar molt per sota de la mitjana del conjunt de l’Espanya (0,13 nous ingressos per milió d’habitants a Catalunya, pels 0,32 al conjunt de l’Estat). La situació a l’Aragó (3,02), Múrcia (0,66), Madrid (0,59), Castella-la Manxa (0,47) o les Canàries (0,47) sembla força més greu que a Catalunya.

Conclusions

Sí, a Catalunya hi ha un rebrot. N’hem de ser conscients.

Quan comparem les xifres de Catalunya amb les de la resta de l’Estat veiem una gran incoherència: Catalunya concentra el 47,4% dels nous diagnòstics, però només el 7,6% dels nous ingressos hospitalaris, i el 6,7% dels ingressos a l’UCI. Sembla evident que a Catalunya s’està posant més èmfasi en la detecció de nous casos.

Tan evident com que els indicadors més apropiats per mesurar la intensitat del rebrot són els d’ingressos hospitalaris. I és evident que, encara que no se’n parli, la situació a altres zones de l’Estat és molt pitjor que la de Catalunya.

Que, amb una situació més greu, a molts llocs de l’Estat vagin per darrere de Catalunya a l’hora de prendre mesures preventives (ús obligatori de mascaretes, recomanacions de confinament, etc) és una irresponsabilitat que es pot pagar molt cara. També és una irresposabilitat que no se’n parli.

Que les xifres de nous diagnòstics de Catalunya siguin tan grans en relació a les de la resta de l’Estat, que per contra té més nous ingressos hospitalaris i a l’UCI, vol dir que allà es fan moltes menys proves que aquí. Sense que això vulgui dir que aquí se’n facin prou.

PS

Enllaç a les dades de l’última setmana (font: Ministerio de Sanidad).


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.