Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

21 de gener de 2009
0 comentaris

2009: Any Internacional de l’Astronomia

La setmana passada la UNESCO va celebrar, a París, la inauguració oficial de l’Any Internacional de l’Astronomia.

L’excusa –perdó, el motiu- és que enguany farà 400 anys de les primeres observacions astronòmiques amb telescopi. El proper 18 de març –el dia del feliç aniversari– ja faré un post sobre aquelles observacions de Galileo que van canviar la història de ciència i del pensament, però ara toca parlar de les activitats de l’any internacional de l’astronomia (IYA2009).

Aquesta iniciativa de la UNESCO compta amb més d’una vintena d’institucions co-organitzadores d’arreu del món, com ara l’agència espacial nord-americana (NASA), però la majoria d’elles són europees, com ara l’agència espacial europea (ESA), l’European Southern Observatory (ESO), l’European Science Foundation (ESF) o el Ministeri d’Educació i Ciència espanyol (MEC). Entre la informació que podem trobar al web oficial d’aquest esdeveniment hi ha l’enllaç als nodes de més de cent països.

Per diverses raons -de les que potser us en faré cinc cèntims un altre dia- el node de l’Estat espanyol està exclusivament en castellà. Però tenim la sort que, traient temps d’on bonament poden, un grapat de físics voluntariosos han posat en marxa el que a tots els efectes és el node català: http://www.astronomia2009.cat.

Tot i no tenir tots els continguts que aquesta bona gent hi podria abocar amb una mica més de suport, al node català hi podem trobar la informació més important: la llista d’activitats (col·loquis, exposicions fotogràfiques, etc), textos i videos divulgatius, i una proposta de mesurar el radi de la Terra el proper 26 de març replicant l’experiment que Eratòstenes va fer fa més de dos mil anys i en què es hi participaran, fent equip, tots els centres escolars de l’Estat espanyol que s’hi inscriguin.

Tal i com us he dit al principi, la inauguració oficial de l’acte tingué lloc els proppassats 15 i 16 de gener a la seu central de la UNESCO, a París. Però més o menys cada país fa les seves inauguracions particulars. A l’Estat espanyol se’n faran dues: la primera a Madrid i la segona a Conca, i s’hi ha anunciat l’assistència del príncep d’Astúries. Els voluntariosos de qui abans he parlat estan intentant, de moment sense èxit, organitzar la inauguració a Catalunya amb l’assistència del president de la Generalitat. Aprofitant que el 16 de gener s’inaugurava a Àger (Noguera) un observatori astronòmic (el Centre d’Observació de l’Univers) van intentar fer-la coincidir amb la inauguració oficial, però no va ser possible i van decidir buscar una altra data. Però segons tinc entès –i corregiré si vaig errat- Presidència finalment ho ha desestimat per considerar que es tracta d’un esdeveniment menor.

Si tenim en compte que parlem d’una activitat impulsada per la UNESCO, a la que s’hi ha adherit més de cent països –de moment 136-, i als actes d’inauguració de la qual -si prenem de referència els nostres veïns de ponent- hi assisteixen futurs caps d’Estat és un argument que se’m fa difícil de compartir.

Abans m’he curat en salut dient que potser ho tinc mal entès. Tant de bo sigui així i aviat llegiu en aquest bloc un post de rectificació.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.