El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

30 d'abril de 2010
0 comentaris

Els llangardaixos de V a Mallorca

La Televisió Pública de Catalunya (TV3) ens està oferint des de fa dues setmanes una nova versió de la mítica sèrie nord-americana” V Els visitants , que als anys 80 ja va emetreTVE -en castellà, és clar. Recordo que en aquell moment va tenir un ampli ressò, ja que la idea de l’arribada d’uns extraterrestres amb aparença humana i, aparentment amb bones intencions, però que en el fons amaguen un ésser que recordava un llangardaix, l’únic objectiu del qual era conquerir la terra i acabar amb els humans, va aconseguir captar l’atenció d’un públic que tenia la televisió estatal espanyola com a principal referent.

La sèrie, emesa el 1985, fou tan popular que, fins i tot, va ser aprofitada per sectors anticalanistes de Mallorca (els gonellistes, que volien emular en aquells moments la feina que els “blaveros” feien al País Valencià”) per advertir que els “catalans” eren com els llangardaixos de V: la seva única intenció era conquerir les Balears, amb l’ajut d’alguns col·laboracionistes. Llegiu el text que us ofereixo a l’apunt, que fou portada del diari “El Día de Baleares” (actualment, “El Mundo/El Día de Baleares”, hereu d’”El Día de Baleares” i “El Día 16 de Baleares”, és el portaveu del blasme persistent a les diverses actituds procatalanes que s’han fet a Mallorca des de la Transició).

El text ens diu literalment:

“Los lagartos de “V” en Mallorca

Según nos comunican unos amables lectores, los bebés de lengua bífida y verrugas verdes están entre nosotros, los mallorquines. Se trata de un tipo de lagartos que nuestros confidentes denominan catalanistas y cuyo objetivo es acabar con la personalidad balear, no sin antes habernos despojado del mas preciado don: el agua -lengua, cultura, historia, idiosincrasia, etc-. Lo mismo que los viscosos extraterrestres de la serie televisiva, estos se dividen en tres grupos: invasores; pasotas-miedicas; y colaboracionistas.

Los invasores se presentan derrochando amabilidad y regalos y propagando su “kultura” para terminar superviviendo a costa nuestra; los miedicas no se atreven a enfrentarse con los opresores por miedo a perder el empleo o no lograr subvenciones; los colaboracionistas venden su alma para conseguir poder político y/o económico. Y sólo  queda la resistencia que, prietas las filas, y como sigieren nuestros comunicantes, luchan por salvar Baleares de la invasión catalanomarciana. ¿Método de lucha? Anular cuentas en bancos catalanistas, no adquirir productos etiquetados en la lengua de Pujol, no comprar en comercios con tufillo a barretina e incluso no asistir a misas, bautizos y comuniones en lengua catalana. Ya lo saben, estén ustedes con mil ojos no vaya a ser que la malvada “Diana” se coma los estornells de la Plaza de España disfrazada de Marta Ferrusola de Pujol…”

Segurament no cal més comentaris…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!