Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

29 d'abril de 2024
1 comentari

Anotacions sobre el nacionalisme d’alliberament front als totalitarismes emergents a les societats obertes occidentals

A Catalunya hom ha pogut viure entre el 2012 i el 2017 l’aparença institucional d’un procés independentista(1), que efectivament era viscut com a real per bona part de la societat catalana, tan la que hi estava a favor (2) com la que hi va reaccionar en contra, van ser conscients del caràcter repressiu del règim de dominació política i espoliació econòmica que l’ordre estatal espanyol imposa al conjunt dels Països Catalans.

Malgrat l’exit històric del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre el restabliment autonòmic posterior a l’acatament a l’aplicació de l’article 155 CE s’ha imposat per l’acció combinada dels diversos poders de l’estat espanyol, però també amb la connivència dels partits que han divulgat el relat de “l’estranya desfeta” (3). Els mateixos partits (PDECat/Junts, ERC i CUP)  que havien capitalitzat políticament la deslegitimació de l’autonomisme arran de la sentència del Tribunal Constitucional 31/2010, liquidant la reforma estatutària del 2006, protagonitzaven el cas de retractació únic a Europa entre les nacions sense estat propi que han engegat canvis institucionals en el seu estatus d’autogovern.

Un indicador de les causes d’aqueixa frustració autoinfringida és l’artificiositat discursiva del relat polític dels que n’eren els dirigents,  que encobria la manca d’un projecte polític proto-estatal que n’havia de ser la concreció històrica. Als darrers anys s’han publicat molts llibres -de contingut efímer- seguint el curs dels esdeveniments, però hi han hagut poques reflexions ben ponderades sobre el nacionalisme català (4), amb propostes estratègiques sòlidament argumentades (5) aportant formes d’actuació, debats ideològics i models socials destinats a cohesionar el ventall social que s’autoafirma com a poble en contraposició a l’ordre estatal espanyol (i francès).

Això ha estat així perquè l’hegemonia ideològica i política d’ençà la dècada dels seixanta del segle passat l’ostenta  el progressisme abstracte refractari a la identitat catalana i d’arrels totalitàries (6), bàsicament d’inspiració marxista, que ha desplaçat el catalanisme liberal i marginat el republicanisme nacional català. Hom imposà paulatinament una interpretació reduccionista de la història, explicable només a partir de la realitat econòmica, descartant els aspectes culturals i morals de les mentalitats col·lectives. I, sobretot, inculcà una aversió preventiva a la identitat nacional, a la catalanitat,  a la seva potencialitat transformadora, a la seva vocació de crear un model de societat concret susceptible d’ésser contraposat a l’abstracció inoperant de causes alienes i llunyanes. D’aqueix procés de substitució ideològica i cultural  els resultats haguts han sigut estèrils i les transformacions socials i polítiques experimentades han estat les marcades per les polítiques estatals i les dinàmiques de mercat, sense que els factors endògens hagin estat determinants.

Els líders dels partits que van participar de la transició de la dictadura a la monarquia constitucional han acabat esdevenint els garants de l’ordre estatal espanyol a Catalunya, políticament via el PSC(PSC-PSOE) i PSUC/ICV, i culturalment via el trellat corporatiu mediàtic i universitari sorgit d’aqueix mateix sector ideològic. De la concepció leninista de la qüestió nacional (Rafael Ribó, entre d’altres) van passar a una modulació terminològica compatible amb el règim constitucional del 1978 (Jordi Solé-Tura) amb unes giragonses dialèctiques difícilment homologables amb el rigor acadèmic que la matèria requeria. Per això el debat sobre el nacionalisme català ha estat el gran absent en l’àmbit universitari, una omissió conscient que ha permès  l’arribada, ja al començament del segle XXI, d’un nou argumentari que encaixà amb els prejudicis adversos precedents envers el fenomen nacional.

Aprofitant que politòlegs i sociòlegs de l’àmbit cultural occidental genèricament identificat com a progressista predicaven una contra-ideologia post-nacionalista consistent en la substitució dels referents essencials de les identitats nacionals per models multiculturals de vertebració social els no-nacionalistes nostrats s’hi van afegir. Així doncs, l’espai cultural i comunicatiu català  està influenciat de manera hegemònica per opinadors que contraposen nacionalisme i progressisme agafant al vol (i sense gaire elaboració pròpia) corrents ideològics en voga, com el desconstructivisme sociològic (7) que creuen (erròniament) que amb el segle XXI hem entrat en l’època del postnacionalisme, sense que encertin a definir en què consisteix ni aportin la referència de cap país on s’hagi materialitzat.

 

LA CURTA VOLADA DEL POST-NACIONALISME

La noció de post-nacionalisme no té una autoria concreta sinó que és una fórmula convencional a la qual hom fa referència en tractar dos qüestions diferent, per bé que interrelacionades: la superació dels estats-nació per part dels organismes supraestatals i la submersió de les identitats nacionals homogènies per l’onada dels canvis demogràfics multiculturals. Entre nosaltres, l’erudit i polifacètic intel·lectual Joan Ramon Resina va escriure ja fa uns quants anys un breu però substanciós assaig titulat precisament “El post-nacionalisme en el mapa global” (8), on fa una síntesi dels debats sobre la qüestió nacional creuats entre les diverses corrents de pensament polític contemporani (nacionalisme cultural, cívic, ètnic, jurídic) en el context europeu i nord-americà. El nucli de l’obra consisteix a reivindicar la vigència del fenomen nacional i desmentir les tesis segons les quals, desaparegut el sistema soviètic, sense alternativa a l’economia de mercat global, també els nacionalismes quedaven desfasats.

Josep-Lluís Carod-Rovira va ser dels primers intel·lectuals nostrats a referir-s’hi, però  posteriorment en va matisar l’accepció: “El nacionalisme té mala premsa a Europa i al món i, sobretot, crea un rebuig generalitzat en els països de més llarga i profunda tradició democràtica, ja que acostuma a associar-se a experiències històriques de totalitarisme, holocaust, genocidi, neteja ètnica, etc. …/…El novembre de 2009, a la Pedrera, vaig fer una conferència titulada, a consciència, “Adéu al nacionalisme, visca la nació”, on alertava de la necessitat de sortir de la sínia nacionalista, per a endinsar-nos en la nació i defensava la necessitat de construir un país no per als nacionalistes, una part, sinó per als nacionals, tots.

S’atribueix al nacionalisme, en molts casos injustament, una actitud de superioritat de la pròpia nació en relació a d’altres, atorgant-li, doncs, un caràcter etnicista o, directament, xenòfob. Joan Fuster assegurava que un nacionalisme sempre s’alçava, necessàriament, enfront d’un altre nacionalisme i distingia entre el nacionalisme defensiu, d’afirmació de la pròpia identitat davant les imposicions, enfront d’un nacionalisme agressiu que pretén imposar la seva identitat a un altre poble. Durant molts anys, doncs, hi ha hagut un catalanisme nacionalista perquè davant hi tenia un espanyolisme també nacionalista, defensiu el primer, agressiu el segon. En realitat, però, aquest nacionalisme interactiu amb dos únics referents correspon ja a una etapa superada de la història. Avui el catalanisme, el patriotisme dels catalans, ja no és nacionalista, sinó nacional i no es planteja la seva existència en relació només a un poble amb un estat concret –l’espanyol-, sinó en relació i en el context de tots els pobles i tots els estats del món” (9).

Dissortadament, aqueixes previsions no s’han complert en la mesura que l’antic líder d’ERC preveia. Ans al contrari, ha estat la deriva d’Esquerra posterior al seu abandó del partit la que ha conduït a la renuncia del patriotisme republicà que n’era el senyal d’identitat per abraçar un post-nacionalisme estèril i contraproduent. Una mostra d’aqueixa transfiguració és l’assaig d’Enric Marín i Joan Manuel Tresserras, “L’obertura republicana. Catalunya després del nacionalisme” (10), esdevingut doctrina oficial. Però de la lectura del seu contingut es constata que  els autors no són capaços de concretar les virtuts superadores del postnacionalisme que prediquen respecte de la qüestió clau que te plantejada l’independentisme català: en quins valors i amb quina estratègia hom cohesiona el poble català per sostenir el conflicte i assolir la ruptura respecte de l’ordre estatal espanyol dominant ?

Aqueix nou republicanisme postnacional, és realment un relativisme favorable a la confusió d’identitats que parteix de la ficció que tot és manipulable i disponible per tothom i en qualsevol moment amb plena disposició sobre els referents col·lectius dels pobles. Hom hi percep una reticència a evitar els termes reals del conflicte entre el nacionalisme espanyol, (l’element cohesionador dels sectors que exerceixen l’hegemonia política i social emparada per l’ordre estatal) i el nacionalisme català (el que vol aplegar la població que no participa d’aqueixa hegemonia i que expressa unes reivindicacions socials, culturals, econòmiques i identitàries contradictòries amb les prioritats imposades des del poder).

Només els addictes a les cabòries postnacionals gosen proposar vaguetats com les de Roger Torrent contraposant nacionalisme i independentisme (refutades per Vicent Partal des de Vilaweb, “L’absuda discussió amb ERC sobre el nacionalisme”, 24 d’abril del 2020) o aqueixes altres: “Caldrà imaginació i prospectiva per entendre quins nous eixos per a la construcció d’identitats col·lectives emergiran durant aquest segle i garantir que Catalunya estigui a l’avantguarda” o “recompondre i aglutinar al país al voltant d’una nova identitat compartida que prengui el relleu a l’actual”(11). Com si les identitats nacionals fossin tan fàcilment gestades o transmutades.

Certament, els estats euro-occidentals travessen per crisis d’identitat nacional i conflictes intercomunitaris que no tenen perspectives de solució a mig termini, com els casos de la República francesa o el Regne de Bèlgica, però d’aqueixos processos de desconstrucció no n’ha sortit cap experiència nacional que pugui servir de referència pel cas català.

Les experiències  dels nacionalismes emergents arreu d’Europa  no van en la direcció volguda pels post-nacionalistes, tan en el cas de l’expansionisme panrus (12), com en cas del nacionalisme defensiu i democràtic del poble ucraïnès (13).  Els casos de pobles amenaçats d’assimilació forçada (com el cors) o de destrucció (com el jueu) desmenteixen les opinions superficials dels addictes al post-nacionalisme i són dos exemples contundents de la vitalitat dels nacionalismes identitaris. Còrsega i Israel, dos països on no han prosperat les tesis post-nacionals i que tenen en comú la necessitat de prioritzar els factors de supervivència de les respectives identitats nacionals, no entren en el camp visual de l’independentisme català.

Sóc del parer que el postnacionalisme serà un fenomen efímer per inconsistent el terreny teòric i també en el polític, per contra la renovació del pensament nacionalista és un fet com ho demostren els treballs de dos joves intel·lectuals jueus: un de nacionalitat nordamericana, Yascha Mounk, de tendència liberal/socialdemòcrata, que propugna un nacionalisme inclusiu (14) i l’altre israelià, Yoram Hazony, de caràcter conservador, que propugna les virtuts del nacionalisme com a comunitat on es fan possibles les llibertats individuals i col·lectives tot diferenciant-lo de l’imperialisme que cerca negar-les a altres pobles en benefici dels conqueridors (15).

ELS PARTITS  POPULISTES EXPRESSEN L’INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA DELS POBLES

Pierre-André Taguieff és un filòsof francès especialitzat en la història de les idees polítiques contemporànies, una matèria a la qual ha dedicat una trentena llarga d’obres, entre les quals destaca “La revanche du nationalisme”(16). Per bé que les seves anàlisis se centren prioritàriament sobre la realitat francesa, moltes de les seves observacions són extrapolables arreu d’Europa, i evidentment també al nostre país.

A parer de l’autor els moviments emergents de caràcter nacionalista no són necessàriament classificables com a populistes i menys encara com exponents del retorn del feixisme, sinó com una nova mena de contestació al si de les democràcies representatives i pluralistes. Val a dir que Taguieff, com la majoria dels intel·lectuals francesos, quan parla de nacionalisme pensa exclusivament en els estats-nació, no pas en les nacions sense estat propi que malden per assolir-lo.

Taguieff pateix del fet cert que en la cultura política francesa -i europa- hi ha una “méconneissance du nationalisme” quan paradoxalment “des leaders politiques dont les attitudes, les discours et le comportement ne peuvent qu’être qualifiés de nationalistes entonnent publiquement le refrain antinationaliste” (pàgina 20). I especifica: “Pacifistes, internationalistes révolutionnaires (communistes et anarchistes), cosmopolites libéraux, progressistes favorables à la mondialisation, partisans inconditionnels de l’intégration européenne (“européistes”) partagent deus arguments principaux contre le nationalisme tel qu’ils l’imaginent, c’est-à-dire comme l’incarnation même du mal politique, comparable à ce titre au fascisme, au nazisme et à toute forme de totalitarisme” (pàgina 16). Contra tants adversaris que han maldat per anunciar la seva fi: “La réalité historique est toute différente: les empires multinationaux se sont effondrés, les nations demeurent” (pàgina 23).

L’autor adopta una perspectiva analítica que enllaça amb el pensament de Karl R. Popper i la seva teoria de les societats obertes quan sense emprar explícitament aqueix terme dedica atenció a estudiar “la démocratie et ses ennemis” (pàgines 55 a 59), un fet excepcional en un politòleg francès, generalment refractaris al pensador jueu austríac.

La tesi central de l’assaig rau en la percepció que els nacionalismes populistes s’han radicalitzat per l’efecte combinat del rebuig frontal a una construcció europea de la qual no en perceben els beneficis, la diabolització creixent de la immigració i l’animadversió específica a l’islam. El nucli aglutinador d’aqueixos sentiments és la defensa d’una identitat col·lectiva, d’una forma de vida, que hom tem amenaçada. “Cette vague nationale-populiste, anti-immigration et europhobe ne se situe pas dans la postérité  du “fascisme classique” et, en particulier, ne reprend  en rien l’héritage du nazisme” (pàgina 221).

Per Taguieff “la grande question est de savoir si l’attachement des citoyens au patrimoine immatériel qui fait leur “identité” collective peut se réconcilier avec les exigences de la mondialisation, lesquelles, n’étant pas audessus de tout soupçon, ne doivent pas être transformées en imperatifs catégoriques, mais en objets de réflexion critique et, si possible, en incitacions à imaginer de nouvelles formes démocratiques. Encore faut-il ne pas abandonner au passage la nation aux nationalistes xénophobes” (pàgina 236).

L’emergència de partits i moviments arreu d’Europa que no encaixen en l’esquema dreta/esquerra i que no tenen una denominació específica (populistes, identitaris, euro-escèptics.. en són algunes de les proposades però que no acaben d’encertar a l’hora de copsar un fenomen multiforme i polidimensional) enceta el debat sobre el contingut de les seves propostes. Les apel·lacions neo-feixistes o extrema dreta que empren els mitjans addictes al progressisme abstracte i banal decadent tampoc s’escauen als moviments en curs arreu d’Europa.

Dissortadament, el rigor històric i polític no predomina al món mediàtic nostrat, on el qualificatiu d’extrema dreta és una noció boirosa (que contrasta amb la sorprenent absència en el llenguatge mediàtic de tota referència a “l’extrema esquerra”) emprada a conveniència per desacreditar adversaris polítics que no encaixen en els paràmetres d’allò políticament correcte segons el progressisme hegemònic en aqueixos Mitjans. Personalment trobo escaient denominar-los  partits civilitzacionals i més quan, a diferència dels partits totalitaris, no posen pas en qüestió el sistema parlamentari, ni la divisió de poders, ni els valors de les societats obertes occidentals. L’historiador jueu nord-americà Daniel Pipes  aposta per denominar-los civilitzacionals: “Dès lors, il est préférable de les appeler « civilisationistes » puisque, profondément frustrés de voir leur mode de vie disparaître, ils se focalisent sur leur priorité culturelle. Ils chérissent la culture traditionnelle européenne et occidentale et veulent la défendre contre les assauts des migrants aidés par la gauche. Le terme civilisationiste possède un autre avantage qui est d’exclure de cette catégorie des partis tels que le parti néonazi grec Aube Dorée, qui détestent la civilisation occidentale. Les partis civilisationistes sont populistes, opposés à l’immigration et à l’islamisation. Populistes signifie qu’ils ont des griefs contre le système et entretiennent une suspicion par rapport aux élites qui ignorent ou dénigrent ces préoccupations. Cette élite, ce sont les 6P : police, politiciens, presse, prêtres, professeurs et procureurs” (17).

La campanya mediàtica persistent contra “l’extrema dreta” menada per personatges nefastos com Edwy Plenel (18), i amb resultats desastrosos per l’esquerra que diuen defensar, és incapaç d’explicar l’emergència electoral de partits civilitzacionals arreu d’Europa (a Suècia, Holanda, Portugal, Itàlia). També hi ha  moviments d’aqueix caire emergents a països sense estat propi com Còrsega, Flandes o Quebec. Acusar-los de reaccionaris, xenòfobs, racistes, islamòfobs, feixistes és la sola resposta a un procés històric a escala continental que no comprenen. Com va dir Caroline Galácteros: “le populisme exprime l’instinct de survie des peuples” (19).

RECUPERAR L’ESTIMA PER LA IDENTITAT NACIONAL I LA DEFENSA DE LES SOCIETATS OBERTES OCCIDENTALS FRONT ALS TOTALITARISMES QUE LES VOLEN ANORREAR

La realitat, però,  és que els propagandistes del progressisme abstracte d’arrels totalitàries insisteixen en bramar sense distinció contra “l’extrema dreta”, incapaços de reflexionar per què l’esquerra europea ha arribat a la incapacitat transformadora i la buidor intel·lectual actual. El wokismel’islamo-gauchisme (20), el neofeminisme antisemita (21), l’antisionisme foll (22)  el palestinisme mític (23), són contra-valors que només contribueixen a l’autodestrucció d’Occident (del capitalisme, segons els idiotes útils còmplices de tots els totalitarismes). El suport de bona part de l’esquerra europea i americana al gihadisme anti-israelià és el senyal de la seva autodestrucció com ha alertat Yascha Mounk (24).

L’ordre internacional sorgit després de la Segona Guerra Mundial plasmat amb la fundació de les Nacions Unides l’any 1945 va ser possible per l’hegemonia política i militar d’Occident que va voler universalitzar els seus valors imposant-los a altres civilitzacions que no els accepten com a propis. Quatre totalitarismes: el tardo-comunisme xinès, el règim post-soviètic rus, l’islamisme (en les seves diverses variants, iranià, otomà, gihadisme tipus ISIS, Al Qaeda…) i el wokisme sorgit del si de les societats obertes occidentals amb l’objectiu d’abatre-les atiant corrents com el neo-antiracisme o el post-colonialisme, pugnen per un món esquarterat en blocs impermeables.

Cap dels quatre té una proposta susceptible de ser acceptada globalment per desplaçar el model occidental, (al qual alguns copien apel·lant-se “democràtics” i organitzant farses electorals), russos i xinesos confien en la seva força militar i/o econòmica per doblegar els estats occidentals. Ambdós, alhora que instrumentalitzen l’islamisme contra Occident el reprimeixen sense contemplacions a l’interior de les seves fronteres. L’expansionisme musulmà només avança en els territoris animistes i cristians d’Àfrica mitjançant el terror i a Occident a través de la implantació de les formes de vida islàmiques com a subsistema de les societats obertes les quals aspiren a abolir en cas d’arribar a ser majoritaris. Com alerta l’antropòloga Florence Bergeaud-Blackler: ” Je définis le frérisme comme une forme particulière d’islamisme née à partir des années 1960 dans les démocraties libérales. Son but est la transformation de la société moins par le politique, que par la culture, l’économique et le social. Le frérisme n’est pas un courant théologique, ni une école juridique, c’est un mouvement qui se donne pour mission d’organiser et conduire la marche de tous les musulmans du monde vers un même objectif  : le califat, ou en termes modernes : la société islamique mondialisée. El seu assaig és un compendi sobre la penetració de l’islamisme a les societats secularitzades: “L’impact de la montée du fonamentalisme musulman n’est pas circonscrit à la population musulmane, il a modifié nos comportements, notre façon de penser, en conditionant notre expression”(25).

Fins i tot una coalició heterogenea d’estats denominada Sud Global neix amb amb propòsit declarat d’esberlar el predomini occidental (26). L’acció combinada, però desigual (ja que no és el mateix l’ISIS que les estèrils esquerres llatino-americanes), ha situat els estats occidentals a la defensiva i sense idees clares de com respondre a aqueixa nova realitat. Especialment punyent és la desorientació estratègica i moral dels estats europeus. La feblesa de les institucions comunitàries europees autocentrades en qüestions tècniques i administratives per eludir els debats sobre les seves preses de decisió (immigracionistes, lliurecanvistes i refractàries al proteccionisme dels sectors productius autòctons) més que cohesionar socialment la ciutadania l’està allunyant dels ideals fundacionals de la UE.

Alexandre del Valle fa un assaig prospectiu sobre el futur de la Unió Europea: “De la Hongrie « illibérale » aux des négociations du Brexit, des sanctions contre l’Italie (question du budget-déficit) aux condamnations de la Pologne (justice-démocratie), du « pacte sur l’immigration » refusé par plusieurs pays européens au déni des valeurs identitaires des nations européennes, l’Union européenne est de plus en plus déconnectée des préoccupations des peuples et de plus en plus en contradiction avec les intérêts des Nations jalouses de leur souveraineté. Elle est de plus en plus perçue non pas comme la défenseur de la civilisation chrétienne-occidentale mais comme un laboratoire d’un projet mondialiste acculturant hostile aux nations et aux peuples souverains progressivement appelés à se fondre dans un « empire normatif » (Marie-France Garaut) sans identité, donc où le droit et le droit-de-l’hommisme remplaceraient l’idéntité en conformité avec l’idée de « patriotisme juridico-constitutionnel » du philosophie post-marxiste Jurgen Habermas référence suprème de la Commission européenne (27).

Convindria que  aparegués un supranacionalisme europeu alternatiu al model fallit que actualment dirigeix la Unió Europea, en bona part perquè les societats obertes europees han de plantar cara a la pressió dels models totalitaris que exporten Rússia, Xina, els estats integristes islàmics. Dissortadament, no serà immediat, però el nacionalisme català haurà de ser-hi a l’hora de l’Europa dels pobles, si abans surt de la falsa ruta del postnacionalisme i tots els seus derivats (antiracisme, anticolonialisme, retrologia històrica anti-occidental) i evita tota mena de connivència amb les maniobres russes i xineses contra Europa. De moment, Catalunya és el parc temàtic del wokisme esdevingut ideologia oficial del darrer Govern de la Generalitat presidit per Pere Aragonès i integrat exclusivament per membres d’ERC.

Un dels fenomens sorprenents -per l’aparent èxit fulgurant que aqueix corrent de pensament ha assolit al món acadèmic, mediàtic i polític eurooccidental- és el denominat wokisme (acollit acríticament entre el progressisme abstracte nostrat, sempre disposat a afegir-se a qualsevol proposta menys a la defensa de la catalanitat). Pierre Valentin acaba de publicar un assaig on inclou aqueixa definició: “Le wokisme est une idéologie qui perçoit les sociétés occidentales comme étant fondamentalement régies par des structures de pouvoir, des hiérarchies de domination, des systèmes d’opression qui auraient pour but, ou en tout cas pour effet, d’inférioriser l’Autre, c’est-à-dire la figure de la minorité sous toutes ses formes (sexuelle, religieuse, ethnique, etc..), par des moyens souvent invisibles. Le woke est celui qui est éveillé à cette réalité néfaste et qui se donne pour mission  de conscientisser les autres” (28).

Lliurepensadors com Evelyne Gougenheim (29) o Shmuel Trigano (30) n’han criticat els fonaments mateixos. Entre els intel·lectuals catalans, Xavier Diez (31) és dels que més lúcidament n’ha denunciat l’acceptació banal a Catalunya. El wokisme és incompatible amb el nacionalisme perquè en lloc de teixir els lligams que cohesionen una comunitat nacional els esfilagarsa en col·lectius (auto)marginats de tot projecte compartit. Hom ataca la noció mateixa d’identitat nacional per substituir-la per un conglomerat de comunitats vinculades només per una ciutadania abstracta.

L’anticatalanisme pseudoliberal i el cosmopolitisme apàtrida tenen en comú l’animadversió manifesta envers a tot projecte de construcció social basat en la catalanitat han abraçat el wokisme brandant un enlluernament per les identitats difoses basades en l’intercanvi permanent i la creació de realitats virtuals. L’esquerra independentista nostrada s’ha empeltat  inconscientment d’aqueixa mena de plantejaments i es declara obertament contra-identitària, quan la consciència d’identitat és el component esencial de la llibertat nacional amb la catalanitat com a element cohesionador

Natan Sharansky, que fou un dels referents de la dissidència jueva a la Rússia soviética va escriure ja fa uns quants anys que  la gran victòria del Món Lliure aconseguida a la Guerra Freda havia donat pas a un període que donava tota la impressió que aquest «volia desarmar-se de l’arma més poderosa del seu arsenal: la pròpia llibertat». El seu llibre “The case for Democracy” (2004), era una crida a tots els líders polítics democràtics per tal que s’adonessin i apreciessin el poder de la llibertat. Posteriorment va ampliar aqueix parer: “Mentre el Món Lliure té a l’abast una capacitat superior per a mobilitzar el talent i les aptituds dels ciutadans, de tot el qual en resulten uns recursos materials molt superiors, l’enemic és posseïdor d’una voluntat ferrenya. La voluntat de l’enemic és forta perquè la seva identitat és forta. Nosaltres hem de combatre la força del seu propòsit amb la fortesa de les nostres pròpies identitats. La gran majoria dels pobles d’Occident no associen la identitat com amiga de la llibertat. Just tot el contrari, un nombre creixent d’intel·lectuals i personatges públics consideren la identitat com a una antagonista de la llibertat, com una font de conflictes i d’amenaça per a la pau.

Les identitats robustes no tan sols són d’importància cabdal per als individus que pretenen portar una vida amb propòsits, ans també són essencials per la capacitat de tota nació democrática de defensar les seves preuades llibertats. Lluny de ser enemigues, la llibertat i la identitat són aliats ferms i ferrenys en la lluita contra el mal.

Europa ha perdut la confiança en la pròpia identitat, en part com a reacció a la seva pròpia història de guerra i de colonialisme. La voluntat de repudiar i malvoler la seva història ha donat llum a una visió d’una democràcia pura, alliberada de vincles particulars que es consideren el batec primigeni i primordial del conflicte i de la guerra. Per un altre cantó, l’afluència enorme d’immigrants ha esdevingut la força de treball d’una Europa envellida. Tanmateix, aquesta immigració té una forta identitat, bé sigui nacional, ètnica i, de cada cop més, religiosa. Els valors d’aquestes identitats semblen aliens, fins i tot incompatibles, amb les tradicions democràtiques europees. El xoc entre aquestes identitats fortes i la democràcia pura, que senyoreja en determinats corrents intel·lectuals i que priva d’arrels els valors europeus, ha obert un conflicte amarg en l’ànima europea i la destrueix: una part d’Europa s’adelera per una democracia sense arrelament identitari i l’altra part s’adelera per una identitat sense democràcia. El conflicte entre democràcia i identitat esventra Europa.

Aquest malvoler europeu entre democràcia i identitat és del tot desencertat i temerari en grau extrem. La identitat sense democràcia és totalitarisme; la democràcia sense identitat s’auto-traeix, esdevé de porcellana i es marceix. En lloc de ser oponents implacables, la democràcia i la identitat s’exigeixen mútuament.

El rebuig a la identitat del món democràtic té una història llarga. El somni és vell: superació de les diferències entre les persones; eliminació de tota mena de fronteres; franqueig de tota mena de divisions que es consideren com la llavor de tot conflicte i de tota guerra… Tot i tractar-se d’un somni envellit, ha revifat amb vitalitat i amb empenta.

La identitat com a causa de l’hostilitat entre els pobles ha sofert dos grans atacs ideològics. El primer és, sens dubte, el marxisme que data de mitjans del segle XIX. El segon assalt ideològic contra la identitat prové de la tirallonga «post», post-identitat, post- nacionalisme, post-modernisme, amb l’addenda del multi- culturalisme. Aquest assalt va sorgir com a reacció a les dues guerres mundials de la primera meitat del segle XX.

Els dos moviments anti-identitaris, malgrat són ben diferents i poden arribar a semblar gairebé oposats en molts aspectes dels seus principis doctrinaris, convergeixen en l’atac contra la identitat. L’oferta del marxisme és la d’una concepció universal absolutista de la seva doctrina política vinculada a l’aconseguiment d’un objectiu específic que és la d’una societat sense classes. Altrament, la tirallonga de la post-identitat transita per sobre d’una pregona doctrina relativista. El marxisme és polític; la post-identitat és cultural” (32).

Cal recuperar el lligam entre identitat, nació i llibertat. La nació és essencialment el resultat d’un procés històric que va congriant la mentalitat singular que crea un sistema jurídic i una llengua propia sobre les quals es basteixen les identitats respectives dels grups humans que assoleixen la conciencia col·lectiva de sentir-se poble. No é spas per casualitat que un historiador eminent com Josep Fontana, però gens vinculat a l’independentisme, va deixar escrit un magnífic treball titulat precisament “La formació d’una identitat. Una historia de Catalunya” (Eumo, 2014). Les nacions són, doncs, realitats anteriors i subjacents, essent el nacionalisme  la projecció d’aqueixa voluntat respecte del poder polític, ja sigui per aconseguir la sobirania estatal, o mantenir-la, ja sigui per expandir-la sobre altres pobles.

Els nacionalismes moderns sorgeixen a partir de la revolució anglesa del segle XVII i la francesa del XVIII, expandint els respectius models arreu del món en els segles posteriors. L’estat esdevé el centre sobre el qual pivoten els diversos nacionsalismes que van emergint (cívic, cultural, ètnic…) segons les condicions de cada poble. Per això el nacionalisme és una ideología d’Estat, de l’inexistent i reivindicat o de l’existent i imposat, per això  hom pot diferenciar el nacionalisme d’alliberament del de dominació.

La categoria nacionalisme d’alliberament va més enllà dels denominats moviments d’alliberament nacional que durant la segona meitat del segle XX vinculaven aqueix objectiu a l’assoliment d’un estat socialista. Al primer terç del segle XXI, aqueixa denominación pot englobar tots els pobles que lluiten per remoure les condicions de dominació a les quals están sotmesos, ja sigui per procediments democràtics en el món occidental, ja sigui mitjançant la lluita armada quan es tracta de sobreviure a estats totalitaris, com és el cas dels balutxis contra Iran o dels kurds contra Turquia.

El nacionalisme català s’ha de repensar partint de la base que els nacionalismes identitaris poden ser també liberals i fer seus els drets humans universals. El nostre poble és, segurament hores d’ara, el  menys nacionalista d’Europa, ja sigui per alienació o per convicció,  però no pot escapar a la realitat de tot conflicte nacional on hi ha sempre una pugna ineludible entre dues nacions, la nació emergent i la dominant, que apleguen blocs socials amb interessos contraposats, el manteniment de la dominació o l’alliberament.

L’estroncament del patriotisme republicà com a sistema de valors que havien caracteritzat històricament des del segle XIX el catalanisme dóna com a resultat l’actual manca de la consciència i la voluntat necessàries per capgirar l’aversió envers  la catalanitat i a tots els referents que la representen -la llengua en primer lloc- en nom d’un multiculturalisme que encobreix la claudicació d’un veritable projecte de reconstrucció nacional català. Resulta punyent que fos precisamente ERC, i després la resta de partits i entitats sobiranistes, qui encapçalés precisamente al començament del dit “procés independentista” la banalització de la llengua com a senyal d’identitat i l’assumpció del bilingüisme, amb els efectes nefastos que aqueixes actituds han tingut. Sembla com si el compromís adquirit amb la causa de la independència i demostrat en el referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre del 2017 els resultés enutjós i en comptes d’analitzar la situació d’una manera oberta i honesta posen en circulació la brama que no ho tornarem a fer, que l’estat espanyol és massa fort i que cal negociar la desactivació del conflicte tot i la repressió persistent.

A més dels canvis en l’hegemonia ideològica hi ha hagut també canvis substancials en la composició sociològica dels habitants de Catalunya. El psiquiatre Delfí Abella va escriure l’any 1961 un breu assaig titulat «El nostre caràcter»,  avui no podria fer-se un estudi d’aqueixes característiques, que partia d’una base poblacional majoritària culturalment homogènia  perquè la composició identitària de Catalunya ha canviat essencialment. En el territori històricament catalanoparlant hi conviuen actualment, arran de successives onades d’immigració massiva, en relació desigual, a més de la població amb consciència nacional catalana, col·lectius que s’autodefineixen exclusivament com a nacionals espanyols, ciutadans dels diferents estats de la UE i grups d’extracomunitaris amb identitats diferenciades i fins i tot formes de civilització diversa.

Davant aqueixa realitat hom ha convingut una fórmula políticament correcta de circumstàncies: «És català qui viu i treballa a Catalunya». Aquesta definició fa referència al fet que tothom ha de tenir els mateixos drets ciutadans, però no és vàlida des del punt de vista que el vincle de pertinença a un poble és de caràcter sociològic-afectiu. Per tant, quan en l´espai català es demana el reconeixement de la multiculturalitat no es pot passar per alt el pas previ del reconeixement del poble català com a subjecte col·lectiu per fer compatible el nostre dret d’autodeterminació amb l’exercici de drets polítics de ciutadans espanyols, comunitaris i extracomunitaris. Seguint aquest criteri, el poble català avui estaria integrat per un nombre a hores d’ara indeterminat de persones que tenen en comú un conjunt variable i evolutiu d’elements d’identitat compartits (llengua, tradicions, uns valors específics en el món del treball i de la cultura…) i que reivindiquen la condició i el reconeixement de nació.

A partir d’aqueix fonament hom pot bastir  el projecte d’estat-nació del poble català, l’únic titular del dret d’autodeterminació en l’exercici del qual han de poder  participar tots els ciutadans residents legalment a Catalunya. Aqueix dret, però, no por ser al·legat per altres minories nacionals que s’hi han establert, sí pels altres components de la comunitat nacional catalanoparlant que s’hi vulguin incorporar. Això comporta políticament atorgar la prioritat a l’eix del conflicto nacional Catalunya/Espanya, ja que incorpora l’eix social més efectivament que no pas l’abstracte l’eix dret/esquerra. Al nostre dissortat país, l’estultícia progressista s’abraona contra una noció que abomina: la concepció de l’alliberament nacional com un projecte interclassista i ideològicament plural que prioritza la supervivència de la identitat catalana per davant de les pretensions particulars  dels partits que es diuen independentistes. El binomi independència i socialisme ja no és creïble, però hom persisteix a rebutjar el patriotisme català que no s’autoidentifica d’esquerra, com si ser liberal, conservador, tradicionalista, republicà o simplement demòcrata no fos prou mèrit per contribuir a la causa nacional catalana.

 

Notes

(1) Abel Riu, “El procés simulat”, El Temps, 29 de noviembre del 2022.

(2) Josep-Lluís Carod-Rovira, va descriure les energies latants que van emergir en els moments culminants del procés en l’article “Homenatge a Catalunya”, Nació Digital, 4 d’otubre del 2017. “Però el que passa aquests dies, a Catalunya, supera totes les millors mostres de patriotisme popular, democràtic i pacífic que s’hagin produït en moltes, moltes dècades, arreu del món. No ocorre gaire sovint que algú estigui orgullós del seu país, de la seva gent, del seu president, del seu govern i de tants i tants batlles, tots alhora. Tenim un poble mobilitzat, amb les idees clares i uns objectius que no enganyen ningú.  Un poble que vol ser independent i que ha demostrat una capacitat d’organització sense precedents històrics.”

(3) Jaume Renyer Alimbau, “L’estranya desfesta”, apunt al bloc “Per l’esquerra de la llibertat”, 14 d’agost del 2021.

(4) Pau Bossacoma i Busquets , “Justícia i legalitat de la secessió. Una teoria de l’autodeterminació nacional des de Catalunya”, Institut d’Estudis Autonòmics, Barcelona, 2015.

(5) “Internacionalització de la consulta i del procés d’autodeterminació”, Informe número 4 del Consell Assessor per a la Transició Nacional, 20 de febrer de 2013.

(6) Jaume Renyer Alimbau, “Les arrels totalitàries del progressisme català contemporani, apunt al bloc “Per l’esquerra de la llibertat”, 23 juny 2011.

(7) Les ponències presentades al col·loqui celebrat a la Universitat de París- Sorbonne, el 7 de gener del 2022 amb el lema, « Après la déconstruction : reconstruire les sciences et la culture », organitzat pel Collège de Philosophie (et avec le soutien du Comité Laïcité République), han estat publicades per l’editorial Odile Jacob (2023) amb el títol, “Après la déconstruction. L’Université au défi des idéologies”.

(8) Joan Ramon Resina, “El postnacionalisme en el maoa global”, Angle Editorial i Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Barcelona, 2005.

(9) Josep Lluís Carod-Rovira, “Postnacionalisme”, Nació Digital, 27 de novembre del 2014.

(10) Joan Manuel Tresserras i Enric Marín, ‘Obertura republicana‘ (Pòrtic, 2019),

(11) Bernat Tresserras, “Món postnacional o oportunitat per econstruir identitats”, Racó Català, 7 d’agost del 2023.

(12) Galia Ackerman i Stéphane Courtois, “Le libre noir de Vladimir Poutine”, Éditions Robert Laffont, 2023.

(13) Olivier Weber, “Naissance d’une nation européenne”, Éditions de l’Aube, 2022.

(14) Yascha Mounk, “Le peuple peuple contre la démocratie”, Éditions de L’Observatoire, 2018.

(15) Yoram Hazony, “The Virtue of Nationalism”, Basic Books, 2018.

(16) Pierre-André Taguieff, “La revanche du nationalisme”, Presses Universitaires de France, 2015.

(17) Daniel Pipes, Europe’s Civilizationist Parties. Don’t shun the populists of Europe; work with and learn from them, Middle East Forum, novembre del 2018

(18) Edwy Plenel, “L’Appel à la vigilance. Face a l’extrême droite”, Éditions La Decouverte, 2023.

(19) Caroline Galácteros, Le Figaro, 2 de noviembre del 2018.

(20) Jacques Julliard: “Qu’est-ce que l’islamo-gauchisme ?”, Le Figaro, 27 d’agost del 2016.

(21) Jaume Renyer Alimbau, “El neofeminisme antisemita, ignominiós component del wokisme”, apunt al bloc “Per l’esquerra de la llibertat”, 25 de desembre del 2023.

(22) Pierre-André Taguieff, “De l’islamisation palestiniste au complotisme antisioniste”, ResilienceTV, 16 d’octubre del 2016.

(23) Pierre-André Taguieff: “Les trois sources de l’islamo-palestinisme jihadiste (Haj Amin al-Husseini, Hassan al-Banna, Sayyid Qutb) et le massacre du 7 octobre”, Tribune Juive, 12 d’abril del 2024.

(24) Yascha Mounk: “The Deep Roots of the Left’s Deafening Silence on Hamas”, Persuasion, 16 d’octubre del 2023.

(25) “Le Frérisme et ses réseaux”, Florence Bergeaud-Blackler,(Odile Jacob, París, 2023).

(26) Gilles Kepel: «Le “Sud global” est une grande imposture idéologique et une aberration géopolitique», Le Figaro, 5 d’abril del 2024.

(27) Alexandre del Valle: “Le modèle post-démocratique européen ou le triomphe de l’empire normatif et alterliberal qu’est devenue l’Union Européenne”, Atlantico, 23 de novembre del 2018.

(28) Pierre Valentin, “Comprendre la Révolution Woke”, (Gallimard, 2023), página 25.

(29) Evelyne Gougenheim: “Wokisme, islamisme et les juifs”, Jewish Forum, 7 de febrer del 2022.

(30) Shmuel Trigano , “La nouvelle idéologie dominante. Le post-modernisme”, Éditions Hermann, París, 2012.

(31) Xavier Diez, “Tripartit 2.0”, Mirall, 27 de febrer del 2024.

(32) Natan Sharansky, “Defending Identity. Its Indispensable Role in Protecting Democracy”, Public Affairs, (2008), traducció d’Ignasi Carnicer Barrufet.

  1. Luis Martínez Garate ha traduït al castellà aqueix apunt:

    Anotaciones sobre el nacionalismo de liberación frente a los totalitarismos emergentes en las sociedades abiertas occidentales

    En Cataluña se ha podido vivir entre 2012 y 2017 la apariencia institucional de un proceso independentista (1), que efectivamente era vivido como real por buena parte de la sociedad catalana, tanto la que estaba a favor (2) como la que reaccionó en su contra, fueron conscientes del carácter represivo del régimen de dominación política y expoliación económica que el orden estatal español impone al conjunto de los Països Catalans.

    Pese al éxito histórico del referéndum de autodeterminación del 1 de Octubre el restablecimiento autonómico posterior al acatamiento a la aplicación del artículo 155 CE se ha impuesto por la acción combinada de los distintos poderes del Estado español, pero también con la connivencia de los partidos que han divulgado el relato de la “extraña derrota” (3). Los mismos partidos (PDECat/Junts, ERC y CUP) que habían capitalizado políticamente la deslegitimación del autonomismo a raíz de la sentencia del Tribunal Constitucional 31/2010, liquidando la reforma estatutaria de 2006, protagonizaban el caso de retractación único en Europa entre las naciones sin Estado propio que han puesto en marcha cambios institucionales en su estatus de autogobierno.

    Un indicador de las causas de esta frustración autoinflingida es la artificiosidad discursiva del relato político de quienes eran sus dirigentes, que encubría la falta de un proyecto político protoestatal que debía ser su concreción histórica. En los últimos años se han publicado muchos libros -de contenido efímero- siguiendo el curso de los eventos, pero ha habido pocas reflexiones bien ponderadas sobre el nacionalismo catalán (4), con propuestas estratégicas sólidamente argumentadas (5) aportando formas de actuación, debates ideológicos y modelos sociales destinados a cohesionar el abanico social que se autoafirma como pueblo en contraposición al orden estatal español (y francés).

    Esto ha sido así porque la hegemonía ideológica y política desde la década de los sesenta del siglo pasado lo ostenta el progresismo abstracto refractario a la identidad catalana y de raíces totalitarias (6), básicamente de inspiración marxista, que ha desplazado al catalanismo liberal y marginado al republicanismo nacional catalán. Se impuso paulatinamente una interpretación reduccionista de la historia, explicable sólo a partir de la realidad económica, descartando los aspectos culturales y morales de las mentalidades colectivas. Y, sobre todo, inculcó una aversión preventiva a la identidad nacional, a la catalanidad, a su potencialidad transformadora, a su vocación de crear un modelo de sociedad concreto susceptible de ser contrapuesto a la abstracción inoperante de causas ajenas y lejanas. De este proceso de sustitución ideológica y cultural los resultados habidos han sido estériles y las transformaciones sociales y políticas experimentadas han sido las marcadas por las políticas estatales y las dinámicas de mercado, sin que los factores endógenos hayan sido determinantes.

    Los líderes de los partidos que participaron de la transición de la dictadura a la monarquía constitucional se han acabado convirtiendo en los garantes del orden estatal español en Cataluña, políticamente vía el PSC(PSC-PSOE) y PSUC/ICV, y culturalmente vía el corte corporativo mediático y universitario surgido de ese mismo sector ideológico. De la concepción leninista de la cuestión nacional (Rafael Ribó, entre otros) pasaron a una modulación terminológica compatible con el régimen constitucional de 1978 (Jordi Solé-Tura) con unas curvas dialécticas difícilmente homologables con el rigor académico que la materia requería. Por eso el debate sobre el nacionalismo catalán ha sido el gran ausente en el ámbito universitario, una omisión consciente que ha permitido la llegada, ya a principios del siglo XXI, de un nuevo argumentario que encajó con los prejuicios adversos precedentes hacia el fenómeno nacional.

    Aprovechando que politólogos y sociólogos del ámbito cultural occidental genéricamente identificado como progresista predicaban una contra-ideología post-nacionalista consistente en la sustitución de los referentes esenciales de las identidades nacionales por modelos multiculturales de vertebración social al que ‘nuestros’ no ‘nacionalistas’ se añadieron. Así pues, el espacio cultural y comunicativo catalán está influenciado de manera hegemónica por opinadores que contraponen nacionalismo y progresismo cogiendo al vuelo (y sin mucha elaboración propia) corrientes ideológicas en boga, como el desconstructivismo sociológico (7) que creen (erróneamente) que con el siglo XXI hemos entrado en la época del postnacionalismo, sin que acierten en definir en qué consiste ni aporten la referencia de ningún país donde se haya materializado.

    EL CORTO VUELO DEL POST-NACIONALISMO

    La noción de post-nacionalismo no tiene una autoría concreta sino que es una fórmula convencional a la que se hace referencia al tratar dos cuestiones diferentes, si bien interrelacionadas: la superación de los estados-nación por parte de los organismos supraestatales y la sumersión de las identidades nacionales homogéneas por la ola de los cambios demográficos multiculturales. Entre nosotros, el erudito y polifacético intelectual Joan Ramon Resina escribió hace ya unos años un breve pero sustancioso ensayo titulado precisamente “El post-nacionalismo en el mapa global” (8), donde hace una síntesis de los debates sobre la cuestión nacional cruzadas entre las diversas corrientes de pensamiento político contemporáneo (nacionalismo cultural, cívico, étnico, jurídico) en el contexto europeo y estadounidense. El núcleo de la obra consiste en reivindicar la vigencia del fenómeno nacional y desmentir las tesis de que, desaparecido el sistema soviético, sin alternativa a la economía de mercado global, también los nacionalismos quedaban desfasados.

    Josep Lluís Carod-Rovira fue de nuestros primeros intelectuales en referirse ak¡l mismo, pero posteriormente matizó su acepción: “El nacionalismo tiene mala prensa en Europa y en el mundo y, sobre todo, crea un rechazo generalizado en países de más larga y profunda tradición democrática, ya que suele asociarse a experiencias históricas de totalitarismo, holocausto, genocidio, limpieza étnica, etc. …/…En noviembre de 2009, en La Pedrera, hice una conferencia titulada, a conciencia, “Adiós al nacionalismo, viva la nación”, donde alertaba de la necesidad de salir de la noria nacionalista, para adentrarnos en la nación y defendía la necesidad de construir un país no para los nacionalistas, una parte, sino para los nacionales, todos.

    Se atribuye al nacionalismo, en muchos casos injustamente, una actitud de superioridad de la propia nación en relación a otros, otorgándole, pues, un carácter etnicista o, directamente, xenófobo. Joan Fuster aseguraba que un nacionalismo siempre se alzaba, necesariamente, frente a otro nacionalismo y distinguía entre el nacionalismo defensivo, de afirmación de la propia identidad frente a las imposiciones, frente a un nacionalismo agresivo que pretende imponer su identidad a otro pueblo. Durante muchos años, pues, ha habido un catalanismo nacionalista porque enfrente tenía un españolismo también nacionalista, defensivo el primero, agresivo el segundo. Sin embargo, en realidad este nacionalismo interactivo con dos únicos referentes corresponde ya a una etapa superada de la historia. Hoy el catalanismo, el patriotismo de los catalanes, ya no es nacionalista, sino nacional y no se plantea su existencia en relación sólo a un pueblo con un Estado concreto -el español-, sino en relación y en el contexto de todos los pueblos y todos los estados del mundo” (9).

    Desgraciadamente, estas previsiones no se han cumplido en la medida en que el antiguo líder de ERC preveía. Al contrario, ha sido la deriva de Esquerra posterior a su abandono del partido la que ha conducido a la renuncia del patriotismo republicano que era su seña de identidad para abrazar un post-nacionalismo estéril y contraproducente. Una muestra de esa transfiguración es el ensayo de Enric Marín y Joan Manuel Tresserras, (con prólogo de Oriol Junqueras), “La apertura republicana. Cataluña después del nacionalismo” (10), convertida en doctrina oficial. Pero de la lectura de su contenido se constata que los autores no son capaces de concretar las virtudes superadoras del postnacionalismo que predican respecto a la cuestión clave que tiene planteada el independentismo catalán: ¿en qué valores y con qué estrategia se cohesiona el pueblo catalán por sostener el conflicto y alcanzar la ruptura respecto del orden estatal español dominante?

    Este nuevo republicanismo postnacional, es realmente un relativismo favorable a la confusión de identidades que parte de la ficción de que todo es manipulable y disponible por todos y en cualquier momento con plena disposición sobre los referentes colectivos de los pueblos. Se percibe una reticencia a evitar los términos reales del conflicto entre el nacionalismo español, (el elemento cohesionador de los sectores que ejercen la hegemonía política y social amparada por el orden estatal) y el nacionalismo catalán (el que quiere reunir la población que no participa de esa hegemonía y que expresa unas reivindicaciones sociales, culturales, económicas e identitarias contradictorias con las prioridades impuestas desde el poder).

    Sólo los adictos a las preocupaciones postnacionales se atreven a proponer vaguedades como las de Roger Torrent contraponiendo nacionalismo e independentismo (refutadas por Vicent Partal desde Vilaweb, “La absuda discusión con ERC sobre el nacionalismo”, 24 de abril de 2020) o estas otras: “Hará falta imaginación y prospectiva para entender qué nuevos ejes para la construcción de identidades colectivas emergerán durante este siglo y garantizar que Cataluña esté a la vanguardia” o “recomponer y aglutinar al país en torno a una nueva identidad compartida que tome el relevo al actual” (11). Como si las identidades nacionales fueran tan fácilmente gestadas o transmutadas.

    Ciertamente, los estados euro-occidentales atraviesan por crisis de identidad nacional y conflictos intercomunitarios que no tienen perspectivas de solución a medio plazo, como los casos de la República francesa o el Reino de Bélgica, pero de estos procesos de deconstrucción no ha salido ninguna experiencia nacional que pueda servir de referencia para el caso catalán.

    Las experiencias de los nacionalismos emergentes en toda Europa no van en la dirección querida por los post-nacionalistas, tanto en el caso del expansionismo panruso (12), como en el nacionalismo defensivo y democrático del pueblo ucraniano (13). Los casos de pueblos amenazados de asimilación forzada (como el corso) o de destrucción (como el judío) desmienten las opiniones superficiales de los adictos al post-nacionalismo y son dos ejemplos contundentes de la vitalidad de los nacionalismos identitarios. Córcega e Israel, dos países en los que no han prosperado las tesis post-nacionales y que tienen en común la necesidad de priorizar los factores de supervivencia de las respectivas identidades nacionales, no entran en el campo visual del independentismo catalán.

    Soy del parecer que el postnacionalismo será un fenómeno efímero por inconsistente el terreno teórico y también en el político, por el contrario la renovación del pensamiento nacionalista es algo que lo demuestran los trabajos de dos jóvenes intelectuales judíos: uno de nacionalidad norteamericana, Yascha Mounk, de tendencia liberal/socialdemócrata, que propugna un nacionalismo inclusivo (14) y el otro israelí, Yoram Hazony, de carácter conservador, que propugna las virtudes del nacionalismo como comunidad en la que se hacen posibles las libertades individuales y colectivas diferenciándolo por completo del imperialismo que busca negarlas a otros pueblos en beneficio de los conquistadores (15).

    LOS PARTIDOS POPULISTAS EXPRESAN EL INSTINTO DE SUPERVIVENCIA DE LOS PUEBLOS

    Pierre-André Taguieff es un filósofo francés especializado en la historia de las ideas políticas contemporáneas, una materia a la que ha dedicado una treintena larga de obras, entre las que destaca “La revanche du nationalisme” (16). Si bien sus análisis se centran prioritariamente sobre la realidad francesa, muchas de sus observaciones son extrapolables por toda Europa, y evidentemente también a nuestro país.

    En opinión del autor los movimientos emergentes de carácter nacionalista no son necesariamente clasificables como populistas y menos aún como exponentes del retorno del fascismo, sino como un nuevo tipo de contestación en el seno de las democracias representativas y pluralistas. Cabe decir que Taguieff, como la mayoría de los intelectuales franceses, cuando habla de nacionalismo piensa exclusivamente en los estados-nación, no en las naciones sin Estado propio que se esfuerzan por alcanzarlo.

    Taguieff sufre del hecho cierto que en la cultura política francesa -y europa- existe una “desconocimiento del nacionalismo” cuando paradójicamente “líderes políticos cuyas actitudes, discursos y comportamientos sólo pueden describirse como nacionalistas cantan públicamente el estribillo antinacionalista” (página 20). Preciso: “Los pacifistas, los internacionalistas revolucionarios (comunistas y anarquistas), los cosmopolitas liberales, los progresistas favorables a la globalización, los partidarios incondicionales de la integración europea (“europeístas”) comparten dos argumentos principales contra el nacionalismo tal como lo imaginan, es decir, como la mismo encarnación del mal político, comparable en este sentido al fascismo, al nazismo y a cualquier forma de totalitarismo” (página 16).

    Contra tantos adversarios que han trabajado para anunciar su fin: “La realidad histórica es bastante diferente: los imperios multinacionales se han derrumbado, las naciones permanecen” (página 23).

    El autor adopta una perspectiva analítica que enlaza con el pensamiento de Karl R. Popper y su teoría de las sociedades abiertas cuando sin emplear explícitamente este término dedica atención a estudiar “la democracia y sus enemigos” (páginas 55 a 59), un hecho excepcional en un politólogo francés, generalmente refractarios al pensador judeo-austríaco.

    La tesis central del ensayo radica en la percepción de que los nacionalismos populistas se han radicalizado por el efecto combinado del rechazo frontal a una construcción europea cuyos beneficios no perciben, la creciente demonización de la inmigración y la animadversión específica al islam. El núcleo aglutinador de esos sentimientos es la defensa de una identidad colectiva, de una forma de vida, que se teme amenazada. “Esta ola nacional-populista, antiinmigración y eurófoba no forma parte de la posteridad del “fascismo clásico” y, en particular, no retoma en modo alguno el legado del nazismo” (página 221). Según Taguieff, “la gran pregunta es si el apego de los ciudadanos al patrimonio inmaterial que constituye su “identidad” colectiva puede conciliarse con las exigencias de la globalización, que, al no estar por encima de toda sospecha, no deben transformarse en imperativos categóricos, sino en objetos de reflexión crítica y, si es posible, en incentivos para imaginar nuevas formas democráticas. Todavía no debemos abandonar de paso la nación en manos de nacionalistas xenófobos” (pàgina 236).

    La emergencia de partidos y movimientos en toda Europa que no encajan en el esquema derecha/izquierda y que no tienen una denominación específica (populistas, identitarios, euro-escépticos.. son algunas de las propuestas pero que no acaban de acertar a la hora de captar un fenómeno multiforme y pluridimensional) comienza el debate sobre el contenido de sus propuestas. Las apelaciones neo-fascistas o de extrema derecha que emplean los medios adictos al progresismo abstracto y banal decadente tampoco corresponden a los movimientos en curso en toda Europa.

    Desgraciadamente, el rigor histórico y político no predomina en nuestro mundo mediático, donde el calificativo de extrema derecha es una noción brumosa (que contrasta con la sorprendente ausencia en el lenguaje mediático de toda referencia a la “extrema izquierda”) empleada a conveniencia para desacreditar a adversarios políticos que no encajan en los parámetros de lo políticamente correcto según el progresismo hegemónico en aquellos Medios. Personalmente encuentro adecuado denominarlos partidos civilizacionales y más cuando, a diferencia de los partidos totalitarios, no ponen en cuestión el sistema parlamentario, ni la división de poderes, ni los valores de las sociedades abiertas occidentales. El historiador judío norteamericano Daniel Pipes apuesta por denominarlos civilizacionales: Por ello, es preferible llamarlos “civilizacionistas” ya que, profundamente frustrados al ver desaparecer su modo de vida, se centran en su prioridad cultural. Aprecian la cultura tradicional europea y occidental y quieren defenderla contra los ataques de los inmigrantes ayudados por la izquierda. El término civilizacionista tiene otra ventaja que es la de excluir de esta categoría a partidos como el partido neonazi griego Amanecer Dorado, que odian la civilización occidental. Los partidos civilizacionistas son populistas y se oponen a la inmigración y la islamización. Populistas significa que tienen quejas contra el sistema y sospechan de las elites que ignoran o denigran estas preocupaciones. Esta élite son las 6P: policías, políticos, prensa, sacerdotes (‘pastores’), profesores y fiscales (‘procuradores’)” (17).

    La campaña mediática persistente contra la “extrema derecha” llevada a cabo por personajes nefastos como Edwy Plenel (18), y con resultados desastrosos por la izquierda que dicen defender, es incapaz de explicar la emergencia electoral de partidos civilizacionales en toda Europa (en Suecia, Holanda, Portugal, Italia). También hay movimientos de ese cariz emergentes en países sin Estado propio como Córcega, Flandes o Quebec. Acusarlos de reaccionarios, xenófobos, racistas, islamófobos, fascistas es la única respuesta a un proceso histórico a escala continental que no comprenden. Como dijo Caroline Galácteros: “el populismo expresa el instinto de supervivencia de los pueblos” (19).

    RECUPERAR LA ESTIMA POR LA IDENTIDAD NACIONAL Y LA DEFENSA DE LAS SOCIEDADES ABIERTAS OCCIDENTALES FRENTE A LOS TOTALITARIOS QUE QUIEREN ANiQUILARLAS

    Pero la realidad es que los propagandistas del progresismo abstracto de raíces totalitarias insisten en rugir sin distinción contra la “extrema derecha”, incapaces de reflexionar por qué la izquierda europea ha llegado a la incapacidad transformadora y al vacío intelectual actual. El wokismo, el islamo-gauchismo (20), el neofeminismo antisemita (21), el antisionismo loco (22) el palestinismo mítico (23), son contravalores que sólo contribuyen a la autodestrucción de Occidente (del capitalismo, según los tontos útiles cómplices de todos los totalitarismos). El apoyo de buena parte de la izquierda europea y americana al yihadismo antiisraelí es la señal de su autodestrucción como ha alertado Yascha Mounk (24).

    El orden internacional surgido después de la Segunda Guerra Mundial plasmado con la fundación de las Naciones Unidas en 1945 fue posible por la hegemonía política y militar de Occidente que quiso universalizar sus valores imponiéndolos a otras civilizaciones que no los aceptan como propios. Cuatro totalitarismos: el tardo-comunismo chino, el régimen post-soviético ruso, el islamismo (en sus diversas variantes, iraní, otomano, yihadismo tipo ISIS, Al Qaeda…) y el ‘wokismo’ surgido del seno de las sociedades abiertas occidentales con el objetivo de abatirlas atizando corrientes como el neo-antiracismo o el post-colonialismo, pugnan por un mundo descuartizado en bloques impermeables.

    Ninguno de los cuatro tiene una propuesta susceptible de ser aceptada globalmente para desplazar el modelo occidental, (al que algunos copian apelándose “democráticos” y organizando farsas electorales), rusos y chinos confían en su fuerza militar y/o económica por doblegar a los estados occidentales. Ambos, a la vez que instrumentalizan el islamismo contra Occidente, lo reprimen sin contemplaciones en el interior de sus fronteras. El expansionismo musulmán sólo avanza en los territorios animistas y cristianos de África mediante el terror y en Occidente a través de la implantación de las formas de vida islámicas como subsistema de las sociedades abiertas que aspiran a abolir en caso de llegar a ser mayoritarios. Como alerta la antropóloga Florence Bergeaud-Blackler: ”Defino la Hermandad (“Hermanos musulmanes”) como una forma particular de islamismo nacida a partir de los años 1960 en las democracias liberales. Su objetivo es la transformación de la sociedad menos a través de la política que a través de la cultura, la economía y los aspectos sociales. La Hermandad no es una corriente teológica, ni una escuela jurídica, es un movimiento cuya misión es organizar y liderar la marcha de todos los musulmanes del mundo hacia un mismo objetivo: el califato, o en términos modernos: la sociedad islámica globalizada. Sólo compensó la penetración del islamismo en las sociedades seculares: “El impacto del ascenso del fundamentalismo musulmán no se limita a la población musulmana, ha modificado nuestro comportamiento, nuestra forma de pensar, al condicionar nuestra expresión” (25).

    Incluso una coalición heterogénea de estados denominada Sur Global nace con con propósito declarado de resquebrajar el predominio occidental (26). La acción combinada, pero desigual (ya que no es lo mismo el ISIS que las estériles izquierdas latinoamericanas), ha situado a los estados occidentales a la defensiva y sin ideas claras de cómo responder a esa nueva realidad. Especialmente desgarradora es la desorientación estratégica y moral de los estados europeos. La debilidad de las instituciones comunitarias europeas autocentradas en cuestiones técnicas y administrativas para eludir los debates sobre sus tomas de decisión (inmigracionistas, librecambistas y refractarias al proteccionismo de los sectores productivos autóctonos) más que cohesionar socialmente a la ciudadanía le está alejando de los ideales fundacionales de la UE.

    Alexandre del Valle hace un ensayo prospectivo sobre el futuro de la Unión Europea: ““De la Hungría “antiliberal” a las negociaciones del Brexit, de las sanciones contra Italia (cuestión del déficit presupuestario) a las condenas a Polonia (justicia-democracia), del “pacto sobre la inmigración” rechazado por varios países europeos. valores identitarios de las naciones europeas, la Unión Europea está cada vez más desconectada de las preocupaciones de los pueblos y cada vez más en contradicción con los intereses de las naciones celosas de su soberanía. Se percibe cada vez más no como el defensor de la civilización cristiano-occidental sino como un laboratorio de un proyecto globalista de aculturación hostil a las naciones y pueblos soberanos llamados progresivamente a fusionarse en un “imperio normativo” (Marie-France Garaut) sin identidad, por lo tanto donde el derecho y los derechos humanos sustituirían la identidad de conformidad con la idea de “patriotismo jurídico-constitucional” de la filosofía posmarxista de Jurgen Habermas, referente supremo de la Comisión Europea (27).

    Convendría que apareciera un supranacionalismo europeo alternativo al modelo fallido que actualmente dirige la Unión Europea, en buena parte porque las sociedades abiertas europeas deben hacer frente a la presión de los modelos totalitarios que exportan Rusia, China, los estados integristas islámicos. Desgraciadamente, no será inmediato, pero el nacionalismo catalán deberá estar a la hora de la Europa de los pueblos, si antes sale de la falsa ruta del postnacionalismo y todos sus derivados (antirracismo, anticolonialismo, retrología histórica anti-occidental ) y evita todo tipo de connivencia con las maniobras rusas y chinas contra Europa. De momento, Cataluña es el parque temático del ‘wokismo’ convertido en ideología oficial del último Govern de la Generalitat presidido por Pere Aragonès e integrado exclusivamente por miembros de ERC.

    Uno de los fenómenos sorprendentes -por el aparente éxito fulgurante que esa corriente de pensamiento ha alcanzado en el mundo académico, mediático y político eurooccidental- es el denominado ‘wokismo’ (acogido acríticamente entre nuestro progresismo abstracto, siempre dispuesto a sumarse a cualquier propuesta menos a la defensa de la catalanidad). Pierre Valentin acaba de publicar un ensayo donde incluye esta definición: “El wokismo es una ideología que percibe a las sociedades occidentales como gobernadas fundamentalmente por estructuras de poder, jerarquías de dominación, sistemas de opresión que tienen el objetivo, o al menos el efecto, de inferiorizar al Otro, es decir, la figura de la minoría en la sociedad. todas sus formas (sexuales, religiosas, étnicas, etc.), por medios a menudo invisibles. El ‘woke’ es aquel que está despierto a esta dañina realidad y que tiene como misión concienciar a los demás” (28).

    Librepensadores como Evelyne Gougenheim (29) o Shmuel Trigano (30) han criticado sus fundamentos. Entre los intelectuales catalanes, Xavier Diez (31) es de los que más lúcidamente ha denunciado su aceptación banal en Cataluña. El wokismo es incompatible con el nacionalismo porque en lugar de tejer los lazos que cohesionan a una comunidad nacional los deshilacha en colectivos (auto)marginados de todo proyecto compartido. Se ataca la noción misma de identidad nacional para sustituirla por un conglomerado de comunidades vinculadas sólo por una ciudadanía abstracta.

    El anticatalanismo pseudoliberal y el cosmopolitismo apátrida tienen en común la animadversión manifiesta hacia todo proyecto de construcción social basado en la catalanidad han abrazado el wokismo blandiendo un deslumbramiento por las identidades difundidas basadas en el intercambio permanente y la creación de realidades virtuales. Nuestra izquierda independentista se ha injertado inconscientemente de este tipo de planteamientos y se declara abiertamente contra-identitaria, cuando la conciencia de identidad es el componente esencial de la libertad nacional con la catalanidad como elemento cohesionador

    Natán Sharansky, que fue uno de los referentes de la disidencia judía en la Rusia soviética escribió hace ya varios años que la gran victoria del Mundo Libre conseguida en la Guerra Fría había dado paso a un período que daba toda la impresión que éste «quería desarmarse del arma más poderosa de su arsenal: la propia libertad». Su libro “The case for Democracy” (2004), era un llamamiento a todos los líderes políticos democráticos para que se dieran cuenta y apreciaran el poder de la libertad. Posteriormente amplió ese parecer: “Mientras el Mundo Libre tiene a su alcance una capacidad superior para movilizar el talento y las aptitudes de los ciudadanos, de todo lo que resultan unos recursos materiales muy superiores, el enemigo es poseedor de una voluntad ferrea. La voluntad del enemigo es fuerte, porque su identidad es fuerte. Nosotros debemos combatir la fuerza de su propósito con la fortaleza de nuestras propias identidades. La gran mayoría de los pueblos de Occidente no asocian la identidad como amiga de la libertad. Al contrario, un número creciente de intelectuales y personajes públicos consideran la identidad como una antagonista de la libertad, como una fuente de conflictos y de amenaza para la paz.

    Las identidades robustas no sólo son de importancia primordial para los individuos que pretenden llevar una vida con propósitos, sino también son esenciales por la capacidad de toda nación democrática de defender sus preciadas libertades. Lejos de ser enemigas, la libertad y la identidad son aliados firmes y ferreos en la lucha contra el mal.

    Europa ha perdido la confianza en la propia identidad, en parte como reacción a su propia historia de guerra y colonialismo. La voluntad de repudiar y desechar su historia ha dado luz a una visión de una democracia pura, liberada de vínculos particulares que se consideran el latido primigenio y primordial del conflicto y de la guerra. Por otro lado, la enorme afluencia de inmigrantes se ha convertido en la fuerza de trabajo de una Europa envejecida. Sin embargo, esta inmigración tiene una fuerte identidad, ya sea nacional, étnica y, cada vez más, religiosa. Los valores de estas identidades parecen ajenos, incluso incompatibles, con las tradiciones democráticas europeas. El choque entre estas identidades fuertes y la democracia pura, que señorea en determinadas corrientes intelectuales y que priva de raíces a los valores europeos, ha abierto un conflicto amargo en el alma europea y la destruye: una parte de Europa se adelanta por una democracia sin arraigo identitario y la otra parte se adelanta por una identidad sin democracia. El conflicto entre democracia e identidad se extiende a Europa.

    Este malquerer europeo entre democracia e identidad es desacertado por completo y temerario en grado extremo. La identidad sin democracia es totalitarismo; la democracia sin identidad se autotraiciona, se convierte en porcelana y se marchita. En lugar de ser implacables oponentes, la democracia y la identidad se exigen mutuamente.

    El rechazo a la identidad del mundo democrático tiene una larga historia. El sueño es viejo: superación de las diferencias entre las personas; eliminación de todo tipo de fronteras; franqueo de todo tipo de divisiones que se consideran como la semilla de todo conflicto y de toda guerra… A pesar de tratarse de un sueño envejecido, ha reavivado con vitalidad y con empuje.

    La identidad como causa de hostilidad entre los pueblos ha sufrido dos grandes ataques ideológicos. El primero es sin duda el marxismo que data de mediados del siglo XIX. El segundo asalto ideológico contra la identidad proviene de la retahíla «post», post-identidad, post-nacionalismo, post-modernismo, con la adenda del multiculturalismo. Este asalto surgió como reacción en las dos guerras mundiales de la primera mitad del siglo XX.

    Los dos movimientos anti-identitarios, a pesar de ser muy diferentes y pueden llegar a parecer casi opuestos en muchos aspectos de sus principios doctrinarios, convergen en el ataque contra la identidad. La oferta del marxismo es la de una concepción universal absolutista de su doctrina política vinculada al logro de un objetivo específico que es la de una sociedad sin clases. De lo contrario, la retahíla de la post-identidad transita por encima de una profunda doctrina relativista. El marxismo es político; la post-identidad es cultural” (32).

    Es necesario recuperar el vínculo entre identidad, nación y libertad. La nación es esencialmente el resultado de un proceso histórico que va amasando la mentalidad singular que crea un sistema jurídico y una lengua propia sobre las que se construyen las identidades respectivas de los grupos humanos que logran la conciencia colectiva de sentirse pueblo. No es por casualidad que un historiador eminente como Josep Fontana, pero nada vinculado al independentismo, dejó escrito un magnífico trabajo titulado precisamente “La formación de una identidad. Una historia de Cataluña” (Eumo, 2014). Las naciones son, pues, realidades anteriores y subyacentes, siendo el nacionalismo la proyección de esa voluntad respecto del poder político, ya sea para conseguir la soberanía estatal, o mantenerla, ya sea por expandirla sobre otros pueblos.

    Los nacionalismos modernos surgen a partir de la revolución inglesa del siglo XVII y la francesa del XVIII, expandiendo sus respectivos modelos en todo el mundo en los siglos posteriores. El Estado se convierte en el centro sobre el que pivotan los distintos nacionalismos que van emergiendo (cívico, cultural, étnico…) según las condiciones de cada pueblo. Por eso el nacionalismo es una ideología de Estado, del inexistente y reivindicado o del existente e impuesto, por eso se puede diferenciar el nacionalismo de liberación del de dominación.

    La categoría nacionalismo de liberación va más allá de los denominados movimientos de liberación nacional que durante la segunda mitad del siglo XX vinculaban ese objetivo a la consecución de un Estado socialista. En el primer tercio del siglo XXI, esta denominación puede englobar a todos los pueblos que luchan por remover las condiciones de dominación a las que están sometidos, ya sea por procedimientos democráticos en el mundo occidental, ya sea mediante la lucha armada cuando se trata de sobrevivir a estados totalitarios, como es el caso de los baluchis contra Irán o de los kurdos contra Turquía.

    El nacionalismo catalán debe repensarse partiendo de la base de que los nacionalismos identitarios pueden ser también liberales y hacer suyos los derechos humanos universales. Nuestro pueblo es, seguramente en estos momentos, el menos nacionalista de Europa, ya sea por enajenación o por convicción, pero no puede escapar a la realidad de todo conflicto nacional donde siempre hay una pugna ineludible entre dos naciones, la nación emergente y la dominante, que reúnen bloques sociales con intereses contrapuestos, el mantenimiento de la dominación o la liberación.

    El tronco del patriotismo republicano como sistema de valores que habían caracterizado históricamente desde el siglo XIX el catalanismo da como resultado la actual falta de la conciencia y la voluntad necesarias para dar la vuelta a la aversión hacia la catalanidad y a todos los referentes que la representan -la lengua en primer lugar- en nombre de un multiculturalismo que encubre la claudicación de un verdadero proyecto de reconstrucción nacional catalán. Resulta desgarrador que fuera precisamente ERC, y después el resto de partidos y entidades soberanistas, quien encabezara precisamente al comienzo de dicho “proceso independentista” la banalización de la lengua como seña de identidad y la asunción del bilingüismo, con los efectos nefastos que esas actitudes han tenido. Parece como si el compromiso adquirido con la causa de la independencia y demostrado en el referéndum de autodeterminación del Primero de Octubre de 2017 les resultase fastidioso y en vez de analizar la situación de una manera abierta y honesta ponen en circulación la canción de que no volveremos a hacerlo, que el Estado español es demasiado fuerte y que es necesario negociar la desactivación del conflicto a pesar de la represión persistente.

    Además de los cambios en la hegemonía ideológica, ha habido también cambios sustanciales en la composición sociológica de los habitantes de Cataluña. El psiquiatra Delfí Abella escribió en 1961 un breve ensayo titulado «Nuestro carácter», hoy no podría realizarse un estudio de estas características, que partía de una base poblacional mayoritaria culturalmente homogénea porque la composición identitaria de Cataluña ha cambiado esencialmente. En el territorio históricamente catalanoparlante conviven actualmente, a raíz de sucesivas oleadas de inmigración masiva, en relación desigual, además de la población con conciencia nacional catalana, colectivos que se autodefinen exclusivamente como nacionales españoles, ciudadanos de los diferentes estados de la UE y grupos de extracomunitarios con identidades diferenciadas e incluso formas de civilización diversa.

    Ante esta realidad se ha convenido una fórmula políticamente correcta de circunstancias: «Es catalán quien vive y trabaja en Cataluña». Esta definición hace referencia a que todos deben tener los mismos derechos ciudadanos, pero no es válida desde el punto de vista que el vínculo de pertenencia a un pueblo es de carácter sociológico-afectivo. Por tanto, cuando en el espacio catalán se pide el reconocimiento de la multiculturalidad no se puede pasar por alto el paso previo del reconocimiento del pueblo catalán como sujeto colectivo para hacer compatible nuestro derecho de autodeterminación con el ejercicio de derechos políticos de ciudadanos españoles, comunitarios y extracomunitarios. Siguiendo este criterio, el pueblo catalán estaría integrado hoy por un número a día de hoy indeterminado de personas que tienen en común un conjunto variable y evolutivo de elementos de identidad compartidos (lengua, tradiciones, unos valores específicos en el mundo del trabajo y de la cultura…) y que reivindican la condición y el reconocimiento de nación.

    A partir de ese fundamento se puede construir el proyecto de estado-nación del pueblo catalán, el único titular del derecho de autodeterminación en el ejercicio del cual deben poder participar todos los ciudadanos residentes legalmente en Cataluña. Sin embargo, este derecho no puede ser alegado por otras minorías nacionales que se han establecido, sí por los otros componentes de la comunidad nacional catalanoparlante que se quieran incorporar. Esto comporta políticamente otorgar la prioridad al eje del conflicto nacional Cataluña/España, ya que incorpora el eje social más efectivamente que el abstracto del eje derecho/izquierda. En nuestro desdichado país, la estulticia progresista se abalanza contra una noción que abomina: la concepción de la liberación nacional como un proyecto interclasista e ideológicamente plural que prioriza la supervivencia de la identidad catalana por delante de las pretensiones particulares de los partidos que se dicen independentistas. El binomio independencia y socialismo ya no es creíble, pero se persiste en rechazar el patriotismo catalán que no se autoidentifica de izquierda, como si ser liberal, conservador, tradicionalista, republicano o simplemente demócrata no fuera suficientemente mérito para contribuir a la causa nacional catalana.

    NOTAS

    (1) Abel Río, “El proceso simulado”, El Tiempo, 29 de noviembre de 2022.
    (2) Josep Lluís Carod-Rovira, describió las energías latantes que emergieron en los momentos culminantes del proceso en el artículo “Homenaje a Cataluña”, Nació Digital, 4 de otubre de 2017. “ Pero lo que pasa estos días, en Cataluña, supera todas las mejores muestras de patriotismo popular, democrático y pacífico que se hayan producido en muchas, muchas décadas, en todo el mundo . No ocurre muy a menudo que alguien esté orgulloso de su país, de su gente, de su presidente, de su gobierno y de tantos y tantos alcaldes, todos a la vez. Tenemos un pueblo movilizado, con las ideas claras y unos objetivos que nadie engañan. Un pueblo que quiere ser independiente y que ha demostrado una capacidad de organización sin precedentes históricos.”
    (3) Jaume Renyer Alimbau, “La extraña desfiesta”, apunte en el bloque “Por la izquierda de la libertad”, 14 de agosto de 2021.
    (4) Pau Bossacoma y Busquets , “Justicia y legalidad de la secesión. Una teoría de la autodeterminación nacional desde Cataluña”, Instituto de Estudios Autonómicos, Barcelona, 2015.
    (5) “Internacionalización de la consulta y del proceso de autodeterminación”, Informe número 4 del Consejo Asesor para la Transición Nacional, 20 de febrero de 2013.
    (6) Jaume Renyer Alimbau, “Las raíces totalitarias del progresismo catalán contemporáneo, apunto en el blog “Por la izquierda de la libertad”, 23 junio 2011.
    (7) Las ponencias presentadas en el coloquio celebrado en la Universidad de París-Sorbonne, el 7 de enero de 2022 con el lema, « Aprendido la deconstrucción : reconstruire las sciences et la culture », organizado por el Collège de Philosophie le soutien du Comité Laicidad République), han sido publicadas por la editorial Odile Jacob (2023) con el título, “Aprendido la deconstrucción. La Université au desafie idéologías”.
    (8) Joan Ramon Resina, “El postnacionalismo en el maoa global”, Ángulo Editorial y Centro de Estudios de Temas Contemporáneos, Barcelona, 2005.
    (9) Josep Lluís Carod-Rovira, “Postnacionalismo”, Nación Digital, 27 de noviembre de 2014.
    (10) Joan Manuel Tresserras y Enric Marín, ‘ Apertura republicana ‘ (Pòrtic, 2019),
    (11) Bernat Tresserras, “Mundo postnacional u oportunidad para econstruir identidades”, Racó Català, 7 de agosto de 2023.
    (12) Galia Ackerman y Stéphane Courtois, “Le libre noir de Vladimir Poutine”, Éditions Robert Laffont, 2023.
    (13) Olivier Weber, “Naissance de una nación européenne”, Éditions de Aube, 2022.
    (14) Yascha Mounk, “Le peuple peuple contra la democratie”, Éditions de L’Observatoire, 2018.
    (15) Yoram Hazony, “The Virtue of Nationalism”, Basic Books, 2018.
    (16) Pierre-André Taguieff, “La revanche du nationalisme”, Prisas Universitarias de France, 2015.
    (17) Daniel Pipes, Europe’s Civilizationist Parties. Don’t shun the populists of Europe; work with and learn from them, Middle East Forum, noviembre de 2018
    (18) Edwy Plenel, “Appel à la vigilance. Face en el extremo droite”, Éditions La Decouverte, 2023.
    (19) Caroline Galácteros, Le Figaro, 2 de noviembre de 2018.
    (20) Jacques Julliard: “¿Qué está el islamo-gauchismo?”, Le Figaro, 27 de agosto de 2016.
    (21) Jaume Renyer Alimbau, “El neofeminismo antisemita, ignominioso componente del wokismo”, apunto en el blog “Por la izquierda de la libertad”, 25 de diciembre de 2023.
    (22) Pierre-André Taguieff, “De la islamización palestinista al complotismo antisionista”, ResilienceTV, 16 de octubre de 2016.
    (23) Pierre-André Taguieff: “Las trois sources del islamo-palestinismo yihadista (Haj Amin al-Husseini, Hassan al-Banna, Sayyid Qutb) et le masacre du 7 octobre”, Tribune Juive, 12 de abril del 2024.
    (24) Yascha Mounk: “Deep Roots of the Left’s Deafening Silence on Hamas”, Persuasion, 16 de octubre de 2023.
    (25) “Le Frérisme et ses réseaux”, Florence Bergeaud-Blackler, (Odile Jacob, París, 2023).
    (26) Gilles Kepel: “Le “Sur global” est une grande imposture ideologico te une aberration géopolitique”, Le Figaro, 5 de abril de 2024.
    (27) Alexandre del Valle: “Le modéle post-démocratique europeo o el triunfo del empire normativo y alterliberal que está deveniendo la Unión Europea”, Atlantico, 23 de noviembre de 2018.
    (28) Pierre Valentin, “Comprender la Révolution Woke”, (Gallimard, 2023), página 25.
    (29) Evelyne Gougenheim: “Wokismo, islamismo et les juifs”, Jewish Forum, 7 de febrero de 2022.
    (30) Shmuel Trigano , “La nouvelle idéologie dominante. Le post-modernismo”, Éditions Hermann, París, 2012.
    (31) Xavier Diez, “Tripartito 2.0”, Espejo, 27 de febrero de 2024.
    (32) Natan Sharansky, “Defending Identity. Its Indispensable Role in Protecting Democracy”, Public Affairs, (2008), traducción de Ignasi Carnicer Barrufet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!