Josep M. Cervelló

llibreta de camp

24 de maig de 2009
Sense categoria
2 comentaris

Guia geològica d’Esquerra

Mentre escoltava avui l’Oriol Junqueras al palau de congressos a Barcelona, especialment en la darrera part del seu discurs , sublim i encertadament resolta amb una cita del meu admirat Salvat-Papasseït,  em venia al cap una comparança entre el que és Esquerra i un dels productes geològics més ben coneguts per mi.

Hem definit l’Esquerra com un punt de trobada de gent diversa, com un partit d’al.luvió, cosa que ens permet un ventall ampli d’esquerres, no sempre ben resolt pel que fa a la circulació d’idees i debats polítics interns. Esquerra  es pot comparar amb una roca, abundant a Catalunya i que forma alguns dels relleus més originals del nostre paisatge: els conglomerats – penseu en Montserrat, Sant Llorenç del Munt, el Montsant, la serra d’Oden, Collegats…

Els conglomerats están formats per fragments de roques preexistents. N’hi ha de mida gran, blocs i còdols amb una historia prèvia de transport i rodament per lleres i torrenteres, de petrologies diverses: uns procedents de roques magmàtiques, granítiques, nascudes de l’interior de la terra, altres tenen un origen més tranquil sense tants cataclismes, sedimentades pausadament en conques marines al llarg d’anys i panys, altres són metamòrfiques, transformades a partir d’altres roques prèvies que han canviat la seva mineralogia. Hi ha una matriu fina que aglutina els còdols, que amoroseix el seu contacte que permet un cert ordre, una estructura del volum rocós. I finalment hi ha un ciment que no es veu a cop d’ull, però que dóna al conjunt la seva solidesa. El ciment no procedeix d’aportacions terrígenes sinó de la cristal.lització de fluids interns que circulen per la porositat i que la segellen. A diferència de les graves no cimentades, els conglomerats poden formar relleus molt altius i formes de gran bellesa i originalitat. A Catalunya en tenim de ben genuïns,  però aquestes acumulacions, de gruix i extensions quilomètriques, responen a procesos extensos de la tectònica global. Els conglomerats marquen sovint els límits entre unitats geodinàmiques,  a cavall d’orogènies que alcen muntanyes.

Som així: al.luvionars, de fonts diverses, amb trajectòries rodades, amb components molt magmàtics però d’altres resultat de la pluja fina, i units per un ciment intern producte del trànsit d’idees per l’interior orgànic. El resultat, quan el ciment consolida, és la solidesa I la resistència a la dissolució interna i a l’erosió dels agents externs.

No sé si ha quedat clar que allò responsable de la solidesa de la roca, de la seva resistència al desgast no són els còdols, que, un a un, poden ser granítics, de pedra picada diríem, però que també están presents en les graveres que els rius disgreguen, s’emporten aigües avall i que resedimenten disperses. No, la fortalesa del conjunt està en el ciment, que no ha arribat com a component individual més,  sinó que és el producte de circulacions de fluids interns, quan ja eren junts  còdols, sorres i llims i que els fa solidaris al cop del martell de geòleg. No sé si m’explico…

La LEC i el Castell d’Iràs i no Tornaràs
03.07.2009 | 1.05
A Sense categoria
La mort de “la senyora”
10.08.2007 | 11.51
A Sense categoria
Temporada alta de manifestacions
27.03.2009 | 2.50
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Eres el rey del lenguaje cifrado.
    Leyendo entre líneas -que es como hay que leerte- vemos: “pluja fina”, “ciment intern”,  “trànsit d’idees”, “interior orgànic”, “erosió dels agents externs”, “partit d’aluvió”, “estructura de volum rocós”, “trajectòries rodades”,  “còdols granítics però que els rius s’emporten aigües avall”, “la fortalesa del conjunt està en el ciment” (…)
    La ambigüedad, la perífrasis, el doble sentido, la doble moral, la doble vara de medir, la poca claridad, el querer quedar bien con la clientela local sin dejar en mal lugar a la Dirección, etc.  Desde luego en la utilización y manipulación del lenguaje eres un maestro; sólo tengo la duda de si te has inspirado en la dialéctica batasuna de la equidistancia entre el coche bomba y la “libertad” de euskalherría, o has bebido de las fuentes goebelianas de la  manipulación sutil pero implacable.
    Según nuestro experto, el Sr. Carretero vendría a ser una piedra granítica -durísima- pero que, disgregada por la corriente fluvial, acaba dispersa aguas abajo…  toda una metáfora, sino fuera que muchas piedras hacen aluvión.
    Y la Consellera Capdevila, que con tal de desmarcarse del gobierno socialista se alinea con el PP en relación al aborto de las chicas de 16 y 17 años, qué sería ?  ¿un limo fangoso? ¿tal vez una caliza que reacciona ante el clorhídrico-ZP ?.  ¿Y el Conseller Huguet, con su propuesta de implementar las ayudas para la compra de vehículos también a los más contaminantes, qué sería, el cemento?
    ¿Y la LEC ?  ¿una gran piedra en el camino infranqueable al martillo del geólogo ?.  Tu “admirado” y “sublime” Oriol Junqueras (no será eso culto a la personalidad ?), cita al poeta Salvat Papasseit; pues con un fragmento de un verso suyo me despido:
    ” Escopiu a la closca     
       pelada dels cretins”. 
     
     

  2. de tant en tant, i, a més, com que ets un pou de ciència, sempre s’aprèn alguna cosa.

    Les serres que anomenes m’arriben a l’ànima i el conglomerat ha estat sempre la meva roca preferida –per caminar-hi, per descendir-hi i per escalar-lo–.

    Bona idea, la de fer parangó entre els nostres conglomerats més preats i el teu ideal d’organització política. Però ull a les trampes, Josep Maria, que com molt be saps, a Montserrat, a Sant llorençs, al Montsant i a Colle-gats (desconec Oden) hi ha regions de gran fortalesa i regions en constant descomposició. (Allò que en escalada en diríem “roques traïdores”) ja que en aquests indrets el ciment no fa la feina que desitjaríem o potser l’erosió extrema ha destruït la seva fermesa…

    Be, no he pogut resistir fer el meu parangó personal (en to d’alerta carinyosa).

    I, encara, ja que hi soc, em ve al cap allò de l’Estellés:

    “…Molt més que un temple, bastiria, amb els meus mots,
    una marjada com aquelles que vaig veure un dia a Mallorca:
    Les pedres sàviament organitzades,
    amb una organització ben sòlida,
    contribueixen a salvar de l’erosió
    la terra batuda pels vents marins…”

    i continua, però no ve al cas!

    Una abraçada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.