A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

5 de febrer de 2012
Sense categoria
4 comentaris

“Katmandú, un espejo en el cielo”, d’Iciar Bollaín

Vaig seguir, amb curiositat, la peripècia de Vicki Sherpa, contada a Una maestra en Katmandú, (2003). El meu interés pel Tibet i pel budisme, fou el culpable. També he seguit amb interés altres iniciatives, com ara la d’una l’escola infantil a Birmània, de la qual  ens informa Roser Giner al seu bloc:  Chào ông Viêt Nam 
    Tot açò m’ha fet anar corrents a veure Katmandú, un espejo del cielo d’Iciar Bollaín, inspirada en l’experiència de Vicki Sherpa. I sí, un percentatge important del que ocorre al film forma part del relat de Vicki. Ara bé, la protagonista, interpretada per l’actriu Verónica Echegui, no m’ha traslladat cap missatge transcendent. (n’hi ha més)

M’ha semblat que era una histèrica eurocèntrica que anava a redimir el món nepalí. I es trobava amb obstacles molt forts, des de la corrupció, fins a creences ancestrals, tot passant per les dificultats econòmiques…
    Com a document pot ser interessant: hi ha informació de la realitat, nua i crua, de països com Nepal, un dels més pobres del món. I amb un sistema polític corrupte, on els xiquets sofreixen un explotació brutal i poden acabar en un bordell. Tot això és conegut, el que demanem a una pel·lícula és que ens òbriga els ulls sobre aspectes desconeguts, eixides personals creatives, aprenentatges… O que ens commoga amb la manera de presentar-nos les realitats dramàtiques… Per a mi la pel·lícula d’Iciar Bollaín ho desaprofita, tot i tenir molt elements per a reeixir-hi.   
  1. Avui volia anar a veure la película, i no ho he fet, perque no tenia la seguretat de veure allò que el meu cor volia veure. I llegeixo el teu apunt, i em dones la raó.
    El que es contradiu són els articles de promoció on he llegit que n’Iciar Bollaín precisament no ha volgut mostrar  la protagonista com una persona del món occidental que vol redimir el món budista, nepalí, o tibetà.
    Bon vespre Enric i gràcies.
     
  2. Vaig estar fa unes vacances a Nepal i a Tibet i em va encisar. Desitge veure la pel·lícula per remoure sentiments, però després dels teus comentaris no sé si pagarà la pena. Potser és pitjor el remei que la malaltia d’enyor, no?
    Gràcies Enric per alegrar-nos l’existència durant aquesta època que vivim.
  3. Quan vaig veure l’anunci de la pel.lícula vaig pensar que hi aniria, però una veueta em deia això que tu dius, Enric. Com sol passar, es peca d’etnocentrisme, de manca d’una visió més global i alhora particular del món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!