Adam Majó

Xuts a pals

4 de gener de 2017
2 comentaris

Aliats i adversaris del Centre Històric

Els  aliats:

El Passeig i el carrer Guimerà.  Sovint hem lamentat que el centre de Manresa hagi sortit muralles enfora i que alguns establiments del barri vell de tota la vida s’hagin traslladat al principi de l’eixample. El cert, però, és que  el centre històric comparteix amb el tram baix del passeig  i el carrer Guimerà un mateix objectiu, aconseguir que els manresans, la gent de la comarca i els de més enllà s’arribin fins el centre tradicional de la ciutat. Al capdavall, del Kursaal a la Plaça Major hi ha deu minuts, encara menys si aconseguim millorar el pas a través de la carretera que els separa.

Els barris. A vegades es contraposa els recursos i esforços que es destinen al centre històric amb els que es dediquen a altres punts de la ciutat.  És una percepció enganyosa, no només perquè no s’ajusta del tot a la realitat (recordem que l’obra  més cara de la legislatura serà la rotonda de la Bonavista) , sinó també perquè per a un manresà que visqui a la plaça Catalunya, a la Balconada o al Xup (o a Santpedor, Sant Joan o Pineda) fer-se seu el centre històric, i per tant una història i una identitat mil·lenàries,  li dona una referencialitat i -si m’ho permeteu- un orgull que difícilment tindran mai els veïns d’altres ciutats que fa 100 anys eren quatre cases i una ermita. Alhora, sense aquests manresans i manresanes que, visquin on visquin, se l’estimin i l’utilitzin, el centre històric no seria més que un vestigi en definitiva decadència.

Els adversaris:

Els polígons. Si Manresa atrau usuaris i clients però aquests es queden a les grans superfícies dels polígons perimetrals, potser sí que aconseguirem alguns ingressos per les arques municipals i uns quants llocs de treball més o menys mal pagats, però no serem ciutat ni encara menys capital de res. Un centre històric consolidat com a referent comercial i cultural a nivell local i nacional costa molt de fer, cert, però un cop el tens no es destrueix així com així. Un centre comercial de polígon és igual a tot arreu i, per tant, avui el tens però demà potser se’n va.

 Les bases. Manresa ha creat un segon centre urbà  articulat a l’entorn de l’avinguda de Bases (allunyat per tant del barri vell) on, a més de la universitat, s’hi concentra una creixent oferta comercial i de lleure. Això ja no ho canviarem, és aquí per quedar-s’hi, però potser caldria no potenciar-ho encara més. De tots depèn, no només de l’ajuntament, mantenir el primer centre de la ciutat entre Crist Rei i la casa gran o permetre que es desplaci definitivament en direcció nord.

Monserrat i el Geoparc.  Admetem-ho, Monsterrat està massa a prop (i prou ben comunicada) de Barcelona com perquè els milers de visitants que rep setmanalment tinguin cap incentiu per venir a Manresa. Ara bé, si el projecte i la marca del Geoparc es consolida i si al Centre Històric hi acaba tenint una poteta (un centre d’interpretació, per exemple), potser sí que alguns des visitants de la muntanya sagrada i de la resta de meravelles de la comarca es deixaran caure per la capital. La mateixa reflexió val per la DO Pla de Bages.

Equipaments que no ho són
31.10.2014 | 8.36
Berga caminable
19.06.2017 | 8.30
El 27S en números rodons
14.08.2015 | 5.08

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Absolutament en desacord. Així com el Passeig i el Carrer Guimerà varen modernitzar la ciutat envers un centre en franca decadència, ara les Bases han modernitzat un Passeig i un Carrer Guimerà estancats amb carrers més amples i lluminosos, cosa que per motius estructurals no es pot trobar al centre històric. També els polígons han revitalitzat la ciutat, i serveixen a un públic al qual se li fa molt pesat anar al centre (és molt més fàcil trobar aparcament i hi ha molts serveis a prop als polígons). Potser Sabadell no té l´Eix Macià i a més el Centre i a més els polígons? Les ciutats evolucionen, i això està bé.

  2. Hola Jordi sense cognom,
    En el seu moment, el Passeig i el carrer Guimerà van debilitar la ciutat antiga i ara la oferta lúdica, residencial i comercial de la zona Nord i dels polígons debilita al centre històric i fins i tot al passeig i rodalies. Potser és bo per a la ciutat (jo crec que no) però no és bo pel barri vell, això segur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.