Adam Majó

Xuts a pals

18 de setembre de 2013
2 comentaris

Acordada i legal?

Ho diuen les enquestes, ho mostren les mobilitzacions i ho indiquen els resultats de les darreres eleccions que hem tingut, les del Parlament: la majoria de persones (de catalans i catalanes) que vivim en aquest troç de país, no només no estem contents amb l’actual Statu Quo (autonòmic espanyol), sinó que tenim clar quina alternativa volen: deixar de formar part del Regne d’Espanya i construir un estat independent. I com que s’ha convingut que la forma més democràtica i justa per aclarir quin camí vol prendre una societat és a través de les urnes, mitjançant una consulta -un referèndum-, és així com ho volem fer. Entre d’altres coses, per estar-ne ben segurs, que la voluntat majoritària és aquesta, no fos cas que, en realitat, l’opció de quedar-nos tal com estem tingués més adeptes del què ara sembla.

El problema, ja ho sabeu, és que l’actual marc jurídic-polític no tant sols no permet que es pugui fer una consulta democràtica com aquesta, sinó que preveu inhabilitacions personals, suspensions de governs, anys de presó i, fins i tot, si ens agafem l’article 8 de la Constitució Espanyola al peu de la lletra, una intervenció militar. Però és que, a més, des de l’estat (govern i oposició) ja s’ha manifestat amb tots els tons i formes possibles que no es té cap intenció de buscar i trobar una formula pactada perquè se’ns pugui formular la senzilla però transcendental pregunta. 

És comprensible que a aquells partits polítics que 35 anys endarrera (35 anys!!), sortint d’una terrorífica dictadura, van promoure, escriure i votar una Constitució de la qual es desprèn un marc legal que han defensat durant més de tres dècades, ara els costi acceptar que no, que les regles del joc no ens valen perquè no són ni justes ni prou democràtiques. I que si volem adaptar l’estructura política a la voluntat de la gent (la democràcia consistiria en això) no queda més remei que obviar aquesta legalitat, acollir-nos a d’altres de superiors com la carta dels drets humans, i resignar-nos a tirar endavant sense ni l’acord ni el permís del govern espanyol. I és per això també, que aquells qui no tenen cap interès en que efectivament puguem exercir el dret a decidir, l’autodeterminació, perquè saben que no decidirem alò que ells voldrien, insisteixen cínicament en la necessitat que la consulta sigui legal i acordada, és a dir, impossible. El moment de ruptura és inevitable, indispensable, de fet, i és normal que a la gent d’ordre els incomodi, els faci por, perquè crea un precedent tant perillós per a alguns com interessant per a tantes altres lluites existents o necessàries. A la majoria, però, ja no ens espanta, i encara menys després de la gran agafada de mans de dimecres passat. Ara ja sabem que si sortim al carrer i som molts, moltíssims, junts, emprenyats, però tranquils, i continguts, però decidits, no hi ha lleis ni tribunals que ens puguin impedir allò que ens hem proposat, la independència.

 

La Fonda Sant Antoni
30.05.2014 | 11.07
Sense pressupostos
19.02.2019 | 4.12
De la carretera al passeig
25.07.2017 | 12.34

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. que la voluntat d’un poble. I aquesta voluntat s’expressa sobre tot en referèndum. Un referèndum d’autodeterminació no ha de ser validat per cap altra llei, la voluntat del poble és llei. I l’única que no pot ser canviada.

    Fem-ho, determinem-nos. La comunitat internacional ho acceptarà encara que no li acabi d’agradar. És el que ha passat sempre: Eslovènia, Lituània, Estònia… (Partal, A un pam de la independència) 

  2. 1 – Declaració Unilateral d’Independència i després referèndum sota la supervisió internacional.

    2 – La prova del cotó: Una taula constituent. L’ANC la ha de promoure, és qui millor ho pot fer. Si l’ANC no ho fa, ho haurem de fer altres catalans, el procés serà més costós i s’enderrarirà.

    3 – Catalunya es mereix la fidelitat dels catalans i dels seus capdavanters. És la nostra responsabilitat, la de tots.

    Siguem exigents amb els polítics i sobretot amb nosaltres mateixos. Sols de la nostra fermesa i clarividència depèn.

    El Poble s’ha unit per un sol objectiu, però va posar el procés en gent que no volen o que no valen.

    No n’hi ha prou amb la unitat si la estratègia és equivocada, si el que fas no és el que cal, o si al qui tries no és el qui vol.

    Després de coses molt bones com la Gran Manifestació i la Cadena, el Poble català haurà de fer coses sèries i encertades com unir els vots i donar-los a qui vol la Independència de Catalunya i presenti un projecte creïble de com assolir-la.

    En la tria dels capdavanters tindrem l’encert o el fracàs.

    No és just per a Catalunya que el seu President, amb l’excusa de que es President de tots, no defensi el que és millor per a Catalunya.

    No em cansaré de repetir que Alex Salmond, inqüestionablement President de tots els escocesos, ningú al món s’atreviria a dir el contrari, ho és com és ben natural! defensi dia si, dia també, la Independència d’Escòcia com a bé suprem del seu país. Per a mi, aquesta és la veritable honorabilitat que se li hauria d’exigir al President català comels seu títol ho indica -molt honorable?-.

    Els referèndums es guanyen amb propaganda a favor del “Sí”, propaganda per a convèncer els indecisos. Alex Salmond fa propaganda continua a favor del “YES”. Què fa Àrtur Mas? -cremar el temps que ens queda per a la Consulta sense fer res? Aquesta falta de fermesa, de determinació o d’encert de Mas ens costarà molt cara als catalans, una vegada més hem escollit la persona equivocada. Nosaltres en som els primers responsables d’aquest error! Mas no en sap o no vol!

    Els catalans, primer de tot els de la Cadena, hem d’intentar posar remei al nostre error, primer de tot forçant una taula constituent entorn la qual s’asseguin Ciu o CDC, ERC, ICV i la CUP, l’ANC i l’AMI, fins i tot les Associacions Culturals, Esportives i Patriòtiques, una taula i un procés en el que es deixin els interessos de partit en estat d’espera fins que Declarem la Independència, s’hauria de fer un pacte de respecte mutu que permetés als partits confiar en la seva recuperació. Aquesta seria la prova del cotó de que de veritat volem encarar el procés i trencar la indefinició actual.

    Ningú com l’ANC tés a les mans la possibilitat de promoure i accelerar aquesta taula constituent. Xirinachs, ja fa anys, va fer aquesta crida, aleshores la resposta va ser nul·la, ara no ho pot ser.

    Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.