Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

VÍDEO: Dues conferències sobre el procés d’independència, a Oslo i Vílnius

He descobert ara que el Diplocat penja a Vimeo els actes que fa i que per tant hi ha vídeos de dues de les activitats en les quals jo he participat, concretament una conferència i debat Oslo i una altra a Vílnius. Encara que són de fa temps les deixe ací per si algú té interès en escoltar-les.

 A Oslo

La xerrada:
https://vimeo.com/100426225

I el debat:
https://vimeo.com/100426249

 

A Vílnius

https://vimeo.com/139364915

Les fronteres eren els castells fins que arribà Cassini

He llegit amb un gran interés el llibre de Jerry Broton ‘A History of the World in Twelve Maps‘.

Els qui em coneixen ja saben que els mapes, la cartografia, com a eina de comprensió de la realitat, ocupa en el meu temps lliure, i si puc de feina, un espai considerable. Sóc, he estat, un gran col·leccionista d’atles, no puc passar de llarg mai davant un mapa i sempre que puc em divertisc, sé que és una paraula que pot estranyar a alguns, desxifrant el seu significat, trobant espais de coneixement que ignorava abans.

Aquests dies estic molt content perquè al llibre de Broton he trobat l’explicació a un problema que em rossegava de fa dècades. Les nacions, totes, són invents. Això que vegem avui, els estats-nació, són al final construcció, sempre forçades, a partir del fruit de decisions intel·lectuals que han encapsulat realitats sovint ben difícils d’encapsular. França ha fet els francesos. Per entendre’ns.

La teoria fa dècades que no em presenta ni una ombra de dubte però em rossegava el com i si bé havia trobat respostes parcials no em feien el pes. En quin moment Portbou és Espanya i Cervera França? No dic en els tractats sinó en la quotidianitat. A banda i banda la gent és la mateixa, ni l’una cosa i l’altra per cert. Quan algú i com decideix que la Punta de l’Ocell quedarà a Espanya i el cap de Cervera no? Si parlem del Tractat dels Pirineus això que en diem la delimitació de la frontera era pura fantasia. Només cal llegir-lo. On era la ratlla? La cosa era d’un abstracte irritant…

Broton, però, aclareix definitivament la cosa quan dedica un dels capítols del llibre a explicar amb tot luxe de detalls el mapa de Cassini, que fa molt temps que considere un dels cims intel·lectuals d’Europa. Cassini, comissionat pel rei fa el primer mapa de França, de la França que era aleshores, i per primer vegada, per exemple, assenyala on hi ha els masos, on són les cabanes de pastor, on els camins que travessen les muntanyes… amb una precisió no només desconeguda fins aleshores sinó impensable en aquell temps. Cassini decideix ‘dibuixar’ França per tal que aquesta es puga reconèixer a ella mateixa.

Per suposat que l’aventura de Cassini és extraordinària, en plena revolució francesa a més. És ell qui s’inventa aquest traç que tots els mapes del món avui defineixen com a frontera. Cassini sap de sobres que els llauradors d’una banda i l’altra de ‘la frontera’ no distingeixen si el camp és a França o a Espanya, que ningú no els talla el pas pels camins, que les parròquies depenen de bisbats que estan potser ‘en l’estranger’ (i tant important que era això aleshores!). I sabia en definitiva que més que línies les fronteres eren els castells. Però amb un pensament únic i revolucionari ho canvia això. Canvia com fem els mapes i, alerta, com fem les nacions. Poca broma.

Abans de Cassini quan pujaves de Portbou amunt fins que no arribaves a la imponent fortalesa de Salses simplement no notaves cap canvi. Tot, a banda i banda, era igual en la quotidianitat. L’estat no existia, no existia en el sentit que li donem avui. L’estat no era visible i el rei controlava les seues possessions a base de fortaleses i d’alguns funcionaris. A Salses si que ho veies que allò era una altra cosa, com encara es veu avui i és una visita que recomane vivament. Però a Perpinyà? No dic ja a Cervera…

Això fins que arribà Cassini, amb els seus famosos triangles, i va delimitar per primer vegada on començava i on acabava la ‘nació’. Fins aleshores aquests mateixos límits eren una cosa molt difosa. Molt difosa, especialment als marges. Amb el seu geni geogràfic i polític Casinni va canviar la realitat del món per sempre.

I per això el seu influx és tan monumental que encara avui els mapes són com ell els va fer. I les guerres, les batalles polítiques, els grans negocis, qualsevol planificació d’un viatge, els fem sobre aquest codi que ell va explicar al rei i que la Convenció va nacionalitzar, deixant-lo destrossat en la ruïna més absoluta –però aquesta és una altra història.

cassini

Publicat dins de Llibres, Mapes | Deixa un comentari

Què li dec jo al PSAN?

Avui és el darrer diumenge d’octubre. Durant molts anys de la meua vida a aquesta hora jo estaria baixant de la Munyaneta de la Patà del Puig, camí de Bétera. Segurament acompanyat de l’Albert i els meus amics, molt probablement aturant-me per fer una última xerradeta amb gent que cada any, des de que jo no en tenia ni vint, ens hi hem anat trobant. Gent unida bàsicament al PSAN i al que aquest partit representava i representa.

Avui, però, per primer vegada, no hi haurà aplec a dalt la Muntanyeta perquè aquesta setmana mateix el PSAN, supose que esgotat, ha anunciat l’aturada de les seues activitats. No es dissolen però deixen d’imposar-se la presència pública. El fet que els pins de la Muntanyeta hagen estat talats per una malaltia supose que ja va ser massa per a ells. En aquestes condicions és evident que l’Aplec no es podia fer.

Em va estranyar molt descobrir-ho fa uns dies. Passava amb el tren quan vaig veure de sobte la creu aquella on cada any, orgullosament, hissàvem l’estelada. Ho vaig fer amb un cert desconcert perquè normalment els arbres la tapaven. Va ser aleshores que vaig descobrir el problema dels pins i ja em vaig pensar que això seria un problema. Espere que, malgrat tot, algú la hisse. L’estelada. Ni que siga en record de tants anys que ho hem fet. No sempre en condicions fàcils.

L’Aplec es feia a baix, a l’esplanada del monestir, allà on encara avui ho fan el Bloc i Compromís. En els primers anys de la transició era una cita unitària, un pèl festiva també, a la qual acudíem caminant des de València envoltats de senyeres. Enmig de la fragor de la Batalla de València l’Aplec va estar a punt de desaparèixer i el PSAN, del qual jo en formava part en aquella època, va decidir que això no podia ser. La reacció de l’estat va ser furiosa. En diverses ocasions, sobretot arran l’aparició de Terra Lliure, ens van impedir de concentrar-nos-hi. I allà que anàvem nosaltres, tan tossuts com irritants per a ells, a intentar arribar dalt la muntanyeta. Un any, particularment violent, vaig intentar pujar pel mig dels camps que envoltaven l’indret fins que em van aturar metralleta en mà un parell de guàrdies civils que em van robar la bandera que duia. Sempre recordaré que mentre ells m’insultaven i es burlaven jo veia companys que ells no veien com anaven atansant-se al cim per diverses vies amb molta prudència. Els que em retenien a mi es van emprenyar molt quan durant uns segons els vaig indicar que mentre ells perdien el temps interrogant-me l’estelada ja onejava al cim…

Em vaig fer del PSAN quan vaig entrar a la universitat, al 1978 si no em falla la memòria. Abans, al poble, havia participat de les activitats de la CNT, omnipresent i fantàstica al final del franquisme però incapaç d’adaptar-se després, i en el que eren les múltiples cares del nacionalisme. Cultural, festiva (sí, sóc jo qui va fundar les falles a Bétera!), política…

Per a tots els joves entrar a la universitat és un canvi de vida determinant. També ho va ser per a mi. La curiositat va voler que jo portara enganxada a la carpeta dels apunts una bandera estelada que havia comprat en una paradeta del PSPV de Bétera. Sense ser molt conscient del que significava, tot s’ha de dir. Aquella enganxina va cridar l’atenció d’una professora que era militant del partit i que em va ‘captar’ que es deia aleshores.

Al PSAN hi vaig ser, militant vull dir, durant uns anys. Va arribar un punt que no sabria definir bé quan va ser però a meitat dels anys vuitanta, que ho vaig deixar córrer, per moltes raons però sobretot perquè em va semblar que jo no servia per a fer aquelles coses i que seria molt més útil a la societat i al país fent-ne altres que em reclamaven sobretot tota la llibertat que un partit mai no et pot donar sense deixar de ser-ho.

Aquell període de la meua vida, però, m’ha marcat per sempre. És cert que no he tornat a militar enlloc ni que crec que ho torne a fer ja mai més. També ho és que jo no m’he considerat ni militant ni simpatitzant del PSAN des de que me’n vaig desentendre però he de dir que ells sempre han estat molt benevolents amb mi i m’han tractat amb molt respecte, com si gairebé ho fora. Cosa que agraïsc profundament tenint en compte que de vegades jo era conscient que algunes de les coses que deia o escrivia a ells els podien molestar profundament, d’una manera especial.

Del PSAN vaig aprendre alguns components bàsics de la meua personalitat. De fet segurament tots em venien ja d’abans però no tinc cap dubte que el PSAN me’ls va afermar. i de quina manera! El meu país són els Països Catalans sencers i a tot arreu sóc igual i em comporte igual perquè tot el país és el meu país, no hi ha ciutats o regions de segona i de primera, més importants que les altres. Espanya i França no són, ni ho seran mai, el meu estat sinó un estat que m’oprimeix a mi i a la meua gent –i les accions del qual mai per tant, ni una sola vegada, puc desvincular d’aquest fet. Crec que la justícia social, la igualtat d’oportunitats per a tothom, és l’aspiració màxima per la qual som tots en la terra. Que cadascú aprofite o balafie el que té dret a tenir ja és una altra cosa però d’entrada la societat ha d’oferir a tothom les mateixes oportunitats. Crec que no es pot tolerar cap injustícia o que en fer-ho esdevens un còmplice de totes. Crec que tothom té dret a viure amb dignitat els anys que ens dóna la natura i a ser respectat pel que és i sobretot pel que vol ser. Crec en la pluralitat i en la llibertat fins a l’esgotament. Sobretot en la llibertat de pensament. Situe les eines polítiques en el lloc que correspon: no tot és política però tot pot ser polític. I sobretot: res del que passa al món m’és aliè. Sóc molt més internacionalista que nacionalista i és precisament per això que sé que la meua responsabilitat és arreglar el meu país. Abans que els dels altres i amb una responsabilitat infinitament superior a la dels altres.

Vistes des d’avui crec que no caldria ni explicar que algunes de les posicions del PSAN d’aleshores no les compartisc. Entenc molt bé, a la perfecció, perquè les compartia en aquell moment aquell Vicent jovenet que jo era i assumisc amb molta calma i tranquil·litat totes les meues contradiccions. De fet sóc molt feliç de poder-me-les explicar a mi mateix. Especialment perquè m’ajuden ara que ja no sóc jove a no repetir tants errors i a mirar amb menys urgència aquelles coses que no són fonamentals i que la vida petita dels partits, i de les organitzacions socials, a voltes, converteix en massa importants, quan no ho són tant en realitat.

Però reivindique amb força aquells anys de plom i por, aquells anys insurgents en que vaig militar en el PSAN. Perquè sense ells tampoc no sé explicar qui sóc jo ni perquè sóc com sóc. I perquè sense l’exemple humà d’aquells que eren els meus companys jo no seria el que sóc. Els seus errors polítics o personals fins i tot avui per mi no tenen cap importància, ni una, al costat de tot el que em van ensenyar humanament.

Perquè a mi el PSAN em va ensenyar a ser lliure com a persona, a ser jo qui decideix el que vull ser, encara que estiga més sol que les rates i completament aïllat per una societat que no m’entén. I també em va ensenyar una cosa molt important: que ser lliure té sempre un preu. Sempre. Sempre. Un preu pel qual has de pagar sempre i del qual no escaparàs mai per més il·lusions que te’n vulgues fer. De cap manera.

I parle d’un preu real, concret, físic, palpable, constatable en la pràctica diària i que no pots deixar que et paralitze si vols ser lliure. Simplement has de triar: o no fas el que la teua consciència et defineix com a ser lliure o pagues el preu. Però no hi ha manera de ser lliure sense pagar. Jo ho vaig entendre això i ho vaig assumir. Crec que ho he assumit fins avui mateix i em sembla que puc dir que gràcies a això entenc molt millor la vida i el seu sentit. Toni és enterrat allà al cementiri de Quart de Poblet. Jordi no té cames. I jo sé que hi ha un grapat de gent, pocs, escampats per tots els Països Catalans, que encara que avui pensen distint de mi i que no ens veiem més que de tant en tant estaríem disposats a fer el que fos per l’altre. Sense dubtar ni un sol segon, sense posar cap càlcul personal pel mig. Bevent-nos la vida a glops. No tots els del PSAN eren així però els que ho eren ho seran sempre, els porte la vida on els porte.

El final del franquisme va ser molt trist. Vam veure molta gent acovardir-se davant el que ens queia a sobre. Molta. I va ser aleshores quan alguns companys del PSAN em van encendre llums mentre jo més perdut estava.

Recorde perfectament, per exemple, el cop d’estat de Tejero a València. Allà hi havia tancs a davant de ma casa. No era cap broma. Quan es va acabar la pantomima, els partits valencians van agafar per primer vegada la bandera espanyola i ens van enviar a nosaltres al final de la manifestació, amb una senyera contra la qual va carregar la policia. Aquell dia va acabar la transició i va començar una altra cosa. L’endemà es van convocar minuts de silenci multitudinaris davant els ajuntaments per a donar suport al rei que ja sabíem aleshores que era el colpista. A Massanassa va aparèixer Miquel Alonso amb una corneta i una senyera i es va plantar davant dels que fins la nit abans eren els seus companys i col·legues, embolicats des d’aquell dia en aquella bandera que ells mateixos tant havien menystingut. Quan es va donar la veu de silenci Miquel es va posar a bufar la corneta deixant en ridícul a tots aquells que la nit abans pensaven una cosa i l’endemà eren capaços d’aclamar aquest Juan Carlos que avui tots sabem qui és. Tant com ja ho sabíem aleshores, tant com ells tots ja ho sabien aleshores.

La pasta d’aquella gent del PSAN era molt sòlida. I a aquells pocs la nova Espanya de Felipe González no els podia enganyar fàcilment. Mentre per la tele ens intentaven fer veure que hi havia una nova Espanya, un nou govern, una nova democràcia, els mateixos guàrdies civils d’abans em seguien interrogant a mi i als meus, els mateixos policies nacionals em posaven una cosa a l’esquena en una cantonada d’Alzira i em deien a cau d’orella el meu nom (de fet em deien ‘Vicente’) mentre m’explicaven amb un inquietant olor a conyac a la boca que aquell dia ‘no te toca a ti’. I passàvem matins als jutjats veient això que ara tot el país veu ja. Recorde la primer vegada, als jutjats de la plaça Amèrica, en que un jutge es va inventar completament una acusació contra mi. Lletra a lletra i ratlla a ratlla. Jo estava estupefacte. Em podria haver acusat, com a mínim, d’alguna cosa que jo hagués fet. Però per a què? Si podia inventar-se les proves, els testimonis i els fets i tot? Gustau es va aixecar la camisa davant Garzón quan aquell fill de la gran puta li va preguntar si volia denunciar maltractaments. L’informe mèdic posterior no s’explicava com era que no l’havien mort en aquell calabós on va passar les pitjors hores que es poden imaginar però Garzón simplement es va burlar i es va negar a recollir la denúncia del que li havien fet. Mai no ha estat cursada.

Alerta: nosaltres no érem més bons ni més llestos que els que van optar per altres camins. Ni de bon tros. Mai no ho vam ser i seria ridícul posar-nos ara medalles. La realitat era molt més complexa del que es pot descriure des d’avui i l’anàlisi de com hem arribat ací on som reclama una distància intel·lectual que jo simplement no puc aportar. Però sí que puc explicar una cosa: que nosaltres vam tenir sort.  Vam tenir la sort de veure amb uns quants anys de distància que Espanya ni podia canviar ni anava a canviar ni canviarà mai. Que tot allò era un enorme engany. Que Espanya podia dissimular davant la gran majoria de la població i convèncer-la durant uns anys, durant unes dècades, de que era una altra cosa. Però quan nosaltres ens la trobàvem cara a cara, quan baixàvem a les clavegueres que volien mantenir fora de la llum pública, cada vegada que la miràvem a un pam de distància només, el seu rostre era el mateix. I no tenia res a veure ni amb el que esperes d’un país democràtic ni d’un estat eficaç ni tan sols d’un tarannà disposat a cap diàleg. Podíem dubtar, i ho vam fer, sobre si aquells socialistes serien capaços de canviar una cosa tan massissa i dura com era aquell estat nascut de la derrota militar dels nostres avis i que és el mateix que tenim avui encara. Reconec que el dubte era raonable però va passar el que era previsible: que l’estat els va canviar a ells. Després del GAL ja no quedava res de què parlar. Només era qüestió de temps que la serp embogida tornés a fer-se visible i fes impossible la continuïtat de l’engany, com així ha estat i com així ha passat. I per això mateix, conscients d’això, resistir i denunciar no era una tasca sense sentit. No sabíem quant de temps tardaria a passar però sabíem que passaria.

El PSAN, i altra gent com ells, va tenir aquest valor, aquesta utilitat. En realitat érem quatre indigents mal comptats i acorralats. I segurament per la mateixa tensió en que vivíem cada dia i cada hora no érem capaços d’entendre el país on vivíem ni de fer-nos entendre massa bé per la gent. La duresa de les condicions en les que has de moure’t també deixa preus i tendíem a tancar-nos en nosaltres mateixos per a protegir-nos. No era sensat però era eficaç. Ara bé, netejar-me tot el dogmatisme que vam beure en aquells anys de guerra m’ha costat anys i encara avui vigile constantment perquè no queden restes amagades que no sé distingir dins meu.

Tots això és veritat. Però la contrapartida és precisament que perquè a nosaltres ens va tocar posar la pell i el cos en joc, vam entendre com ningú qui era aquell monstre que teníem al davant i què hi havia rere la disfressa. La ideologia, els conceptes, les maneres d’expressar-los, segurament no eren ni els millors ni els més adequats però l’actitud que em van ensenyar a adoptar davant la vida aquella gent m’ha fet el que sóc. I també crec, sincerament, que ha ajudat molt a salvar aquest país.

Acabaré aquest llarg text dient que tot això que he explicat no dona dret a cap medalla. Si algú llegeix aquest paper pensant que reivindique res va molt equivocat. Reivindique la gent de la qual parle i la manera en que es van portar com a éssers humans. I reivindique que van plantar quatre idees fèrtils que han donat fruits esplèndids perquè l’anàlisi sobre elles no es feia en un laboratori on podies apartar la cara sinó en un ring on podies pegar però on cada dia et pegaven amb una força inaudita. Però, dit això, si l’independentisme guanya avui és precisament perquè ha sabut desfer-se del PSAN i evolucionar. Si avui Espanya està derrotada és perquè ella no ha canviat al ritme que canvia la vida i nosaltres en canvi sí, com a país, com a moviment.

No seré jo, doncs, qui reivindique ara la heroïcitat com a argument social. L’heroïcitat és sempre darwiniana i per tant el seu pes en la història és molt relatiu. Però si que reivindique i vull reivindicar, sense fer cap escena, que hi ha valors que aquella gent tenia i que no permetré mai que siguen menystinguts per alguns que es pensen que poden riure de tot: tenien la valentia, la coherència, una força interna volcànica i sobretot la fabulosa determinació de dormir cada nit tranquils amb la seua consciència. I igual que m’irrita que alguns veterans pretenguen aprofitar avui el que van ser per a posar-se galons i viure millor també m’irrita que alguns facen burla o escarni del que va passar, de l’epopeia que van protagonitzar aquella gent del PSAN.

Per si de cas, però, posem-ho en el seu lloc tot. Tot el que vam fer ho vam fer perquè ho volíem fer cadascú de nosaltres, ningú no ens obligava ni hi havia veus interiors al·lucinògenes que ens cridaren a l’acció. No hi ha deutes per tant, cap ni un, a reclamar. Jo, com a mínim, estic en pau amb mi mateix. Però això no treu que avui vulga explicar-me, també en l’exercici de la meua llibertat. He pensat que des del que jo sóc com a persona i també des de la posició pública que ocupe simplement era correcte contar tot això per si podria interessar a algú qualsevol dia, per disculpar-me davant ells per no haver estat el que ells haurien volgut que jo fora però sobretot per a expressar-los el meu reconeixement i el meu agraïment.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

A Manlleu

La salut encara no se m’acaba d’aclarir tant com voldria, fet que ha provocat que haguera d’anul·lar un dels actes prevists d’aquesta setmana, a Sant Feliu de Guíxols. Ho lamente i em disculpe. Les molèsties se’m fan a vegades difícils de controlar.

Divendres, en canvi, em vaig veure amb cor d’anar a Manlleu. La veritat és que la gent d’Osona va fer un gran esforç venint a buscar-me a Barcelona perquè del que no em veia capaç jo era d’anar, fer la xerrada i tornar. Els ho vaig agrair molt i espere que la xerrada fos interessant per ells.

Formalment era per presentar el llibre ‘Desclassificat:9-N’ però va esdevenir com no podia ser d’una altra manera un debat alegre i punyent sobre el que està passant al nostre país aquests dies. Sobre aquest cop d’estat en marxa per a impedir que es forme un govern independentista, el govern que la ciutadania vam reclamar amb el nostre vot.

Les circumstàncies del moment em van obligar a ser molt contundent. Més que no ho sóc de normal. No m’hi vaig sentir gaire còmode en fer-ho però em vaig defensar amb ungles i dents.

Molta gent em va fer referència a l’editorial de ‘Tremolen les cames’ i em va obligar a concentrar el foc, a explicar-me molt millor què volia dir. Els ho vaig explicar i vaig explicar també que aquests editorials són els que menys m’agraden de fer. Ja ho sé que són els que tenen més impacte però per a mi són hores de suor i sang –n’arribe a fer tres o quatre de diferents abans de lliurar el definitiu a la lectura pública. I mai em sent còmode havent-me de posar contra una part dels meus.

(Per cert que Jordi Vendrell era de Manlleu i per sort vaig tenir un moment per recordar-lo. Com xalaria avui!)

 

La laudatio de Vicent Pitarch a Castelló

Durant l’acte de lliurament del premi ‘Valencià de l’Any’ a l’ajuntament de Castelló (vídeo) vaig tindre l’honor que Ferran Sanchis llegira en públic una ‘laudatio’ dedicada a mi i escrita per Vicent Pitarch, un referent per a la gent com jo des de fa moltes dècades.

Ara he aconseguit el text original i el penge, amb el meu agraïment emocionat a tots dos.

————-

Vicent Partal, Valencià de l’Any 2014

Autoritats municipals, patronat de la Fundació Huguet, Valencians de l’Any, Vicent Partal i Els Llauradors, castellonenques i castellonencs que ens acompanyeu:

El paper que ara mateix em toca fer –en realitat, llegir– el teníem encarregat al company Vicent Pitarch, el qual ens segueix en esperit, des de l’extrem nord del nostre espai nacional. Poques raons tan fortes com l’Institut d’Estudis Catalans –que avui em té reunit a Ceret, la capital del Vallespir– haurien estat capaces d’impedir-me de participar (reconeix Pitarch) en l’acte d’exaltació com a Valencià de l’Any de Vicent Partal, sens dubte una de les aportacions més lúcides i més fermes a la reconstrucció del modern edifici de la catalanitat que hom basteix ara mateix.

Partal és un valencià de Bétera, el municipi del Camp de Túria que és identificat dissortadament més pel seu component militar que no pas per l’esplendor de les seues alfàbegues. El nostre valencià, d’horitzons decididament internacionals, resulta avui familiar per la seua condició de director de Vilaweb, alhora que és reconegut com a un líder del periodisme digital a Europa. La seua personalitat, en qualsevol cas, és força més polièdrica.

En la biografia del nostre Valencià de l’Any tot va començar com a mestre, la professió que potser més ha contribuït –i a fe que manté aquesta prerrogativa– a la regeneració del País Valencià dels nostres dies. Aquesta faceta d’ensenyant no li és gaire reconeguda, i això que Partal va formar part exactament d’un dels claustres gloriosos que han passat per la Gavina. Sens dubte, no s’és en va mestre de l’Escola la Gavina, com tampoc no va ser irrellevant en cap cas el fet d’haver ensenyat al nostre mític el Rotgle.

De tota manera, el seu pas per l’escola va ser més aviat curt, per bé que el component didàctic de la seua formació acadèmica va dotar-lo d’un estil directe i exquisidament entenedor, al capdavall d’unes competències notòries per fer-se entendre, les quals continuen manifestant-se ben actives en la seua pràctica periodística. De fet, aviat el flamant mestre de la Gavina cedia el pas al nou Partal que ingressava en el  periodisme especialitzat en política internacional. I va ser així com va iniciar una formidable carrera en el món de la comunicació, al servei de la qual du acumulats trenta anys llargs, rics en aventures i èxits. En efecte, l’any 1983 Partal participava en la fundació del setmanari El Temps; també treballaria al Diari de Barcelona i a Televisió Espanyola, una dedicació que va obrir-li les nacionals) s’emmarquen dins d’uns plans universals de nacions sobiranes, respectuoses, creatives i solidàries. Heus ací la gran lliçó que va aprendre de la seua experiència com a reporter i corresponsal arreu del món, immers en avatars tan diversos com la caiguda del mur de Berlkín, el colp d’estat a l’antiga URSS i les aventures independentistes dels països bàltics, la guerra dels Balcans i la revolta dels estudiants de Pequín, la fi de l’apartheid a Sud-àfrica i el començament de l’autonomia palestina, el conflicte del Kurdistan, etc.etc. «Jo era –i sóc– periodista d’internacional», ha declarat en alguna ocasió.

D’aquesta experiència enriquidora en els processos convulsos arreu del planeta, Partal va extraure la gran lliçó que una de les forces que mouen la conducta humana arreu del món és precisament l’aspiració a organitzar-se el propi espai nacional. I a fe que hi ha pocs experts com ell en els processos d’alliberament nacional europeus.

Ara mateix Partal es caracteritza per ser un periodista que posa el seu bagatge civil, professional i cultural al servei de la causa de l’alliberament nacional. Ningú no ignora el gran paper que fa, especialment des del diari digital Vilaweb, a favor de l’independentisme català. Decididament, és un nacionalista de pedra picada, una condició que faríem bé de no barrejar-la amb cap mena de mentalitat obtusa o propensa a la contemplació retrospectiva. Ben al contrari, les seues conviccions nacionalistes (Fuster preferia dir-ne simplement nacionals) l’han dut a conrear les opcions per l’independentisme des de coordenades internacionalistes i de progrés de la humanitat.

Sempre en la direcció que indiquem i considerat un expert en processos d’independència, ha publicat diverses monografies sobre l’OTAN i sobre els problemes nacionals de l’antiga URSS (Els nacionalistes a l’URSS o La revolta nacionalista a l’URSS), així com Catalunya en l’estratègia militar d’Occident, L’atles de l’Europa futura, A un pam de la independència i Desclassificat 9-N.

Periodista sincer i contundent («Sempre dic el que pense i n’assumisc les conseqüències»), escriptor compulsiu, la producció d’articles que genera cada dia Partal et pot deixar atordit: en ràdio, en mitjans escrits o en televisió, tant si són en suport papel com digitals, a  través de blogs (el seu Mails per a Hipàtia ha esdevingut un blog de referència), d’editorials o en textos que polsen el pas dels dies. Amb el seu amic i director de Berria, Martxelo Otamendi, va publicar 11-M: el periodisme en crisi.  Posteriorment ha publicat Periodisme quàntic i Llibreta de Pequín, el primer llibre electrònic comercial en català sense edició impresa. Per a Catalunya Ràdio va crear L’Internauta (juntament amb Jordi Vendrell); va ser guionista del polèmic programa de TVE Camaleó i és autor de la sèrie televisiva Hem fet el sud. Naturalment, no podíem passar per alt que Partal va ser el guionista del documental premiat per la Fundació Huguet l’any 2012, Una llengua que camina, la pel·lícula insígnia d’Escola Valenciana.

Des de la seua condició d’explorador impenitent en les noves tecnologies de la comunicació, l’any 1995 fundava, juntament amb Assumpció Maresma, Infopista, el primer directori web en llengua catalana, que aviat va transformar-se en Vilaweb, el primer diari digital català, el qual avui ha esdevingut el diari digital degà d’Europa. Convé remarcar ací que, a més de la seua edició general, Vilaweb ja té en xarxa nou edicions “locals”, que van des de la d’Austràlia a la de Castelló de la Plana, a Ontinyent o Meliana. Ara mateix, mitjançant el lliurament de Valencià de l’Any a Vicent Partal, la Fundació Huguet vol retre un homenatge incondicional a Vilaweb, en el seu vintè aniversari. Per molts anys! Al mateix temps no podem estar-nos de remarcar que Vilaweb naixia també enmig d’aquell clima d’avantguarda amb què la nostra societat avançava a través del ciberespai; una mostra rellevant d’aquella cultura pionera la teníem, posem per cas, en el grupet de professors de la Universitat Jaume I (Jordi Adell, Toni Bellver, Carles Bellver, Suso Monforte…), que acabarien integrant el Centre d’Educació i Noves Tecnologies i que havien creat, l’any 1993, el primer servidor web de l’estat espanyol, reconegut internacionalment.

Ben mirat, l’obra de Vicent Partal ha assolit, tot i la seua joventut, una dimensió i una consistència impressionants. No solament això; ara mateix ha esdevingut una de les opinions més respectades i influents en el panorama polític català. Autoritat inqüestionada en el periodisme, una part de la seua obra ha estat objecte d’una tesi doctoral a la Universitat de Barcelona, «Un model de periodisme per a la sarxa: el cas de Vilaweb», de la qual és autora Mar Iglesias. Notem, d’altra banda, que va ser vocal constitucional de la Fundació .cat i que és vicepresident de l’European Journalism Center.

Davant els reptes nacionals que ens presenta la conjuntura actual i que el nostre Valencià de l’Any viu amb passió, ell s’hi capté amb entusiasme i optimisme, fins i tot amb una punta de gosadia (la qual, tanmateix, no ha evitat que intitule un dels seus editorials «No us embaleu»). Per damunt de tot, Partal és un ciutadà de militància incansable (mai no fallarà allà on el reclamen les nobles causes nacionals), analista crític («Voldrà ser Catalunya el meu ‘kin state’?») i esperit pioner en ebullició constant. Ara mateix s’engresca amb el projecte de fundar un diari en paper al País Valencià, atès que, de cara a la situació política que tenim a tocar «caldrà apuntalar el país», assegura ell mateix.

En definitiva, heus ací el Valencià de l’Any, no sols digníssim sinó d’allò més escaient al moment transcendental que vivim. Felicitats i per molts anys!

VP

Castelló de la Plana, 9 d’octubre de 2015

Publicat dins de General | Deixa un comentari

The Spectator i CNN: dos matisos biogràfics

Publicat el 9 d'octubre de 2015 per vicent

Em va fer una especial il·lusió aquests dies veure entre la llarga llista de diaris del món que van parlar de la victòria independentista una densa pàgina del Hamilton Spectator. Explicaré el perquè.

Al 1995, coincidint amb els inicis de VilaWeb el meu bon amic Wayne McPhail em va convidar a passar unes setmanes treballant amb ell en el laboratori que havia organitzat al Hamilton Spectator, el diari local d’aquesta ciutat al sud de Toronto. En aquell temps l’Spectator era part de la cadena Hollinger i aquesta, amb grans diaris arreu del món, havia decidit fer servir l’Spec per a provar com anava això d’internet i mirar d’inventar projectes i posar en pràctica idees que pogueren després aplicar-se a tots els diaris. Van crear una espècie de gàbia de cristall al fons la redacció rere la qual una colla de periodistes de diversa procedència ens divertíem sota la mirada d’incomprensió dels col·legues que feien la feina rutinària de treure cada matí el paper als quioscos.

Van ser unes setmanes fantàstiques per a mi. Cada dia anava a treballar unes hores al diari i amb el Wayne i els altres col·legues de l’InfoLab ens dedicàvem a inventar qualsevol cosa que ens passava pel cap —literalment. No cal dir que allà vaig aprendre moltes coses i que la vida en aquella ciutat va ser una experiència inoblidable. Habitàvem una casa a Queen Street i els col·legues es desvivien per ensenyar-nos el seu país, començant per les cascades del Niàgara que estaven allà mateix i el brogit de les quals podíem escoltar a la nit quan hi havia silenci.

A l’hora de fer el meu currículum mai no he inclòs el meu pas per l’Spectator perquè en realitat no hi vaig treballar, allò era una col·laboració en la qual jo aprenia i ells no em pagaven un sou, tot i que sí que em pagaven la casa on vivia. En qualsevol cas a voltes, quan veig que la Viquipèdia i coses d’eixes, afirmen que he treballat a Catalunya Ràdio o El Punt —llocs on no he treballat mai però on he col·laborat i col·labore des de fa molts anys— em pregunte si no tindria més sentit dir que he ‘treballat’ en l’Spec, en aquest Spec que ara parla també de nosaltres i en el qual segueixen treballant amics i coneguts als quals ràpidament vaig escriure un mail, recordant-los que allò que aleshores els sorprenia tant de que no em definís com espanyol i em barallés amb ells cada vegada que m’ho deien és això que està passant ara.

Per cert, que ja posats a explicar incidències biogràfiques curioses n’afegiré una altra: la CNN. Quan jo era a Beijing treballant per a TVE, la cadena pública espanyola tenia un acord amb la CNN en funció del qual acord podíem treballar també per ells si ens necessitaven. I això va passar quan em va tocar fer alguns temes, crec recordar que cinc o sis notícies, per a la que va ser la primera gran cadena global de notícies. De fet guarde a casa un paper que em van enviar des d’Atlanta on posa que jo era ‘our correspondent in Beijing’, una definició notablement exagerada i que evidentment no té cap sentit que jo reivindique. Ara bé, he de dir que m’ho vaig passar molt bé veient-los treballar de prop. El seu desplegament tècnic i humà era tan espectacular ja aleshores…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Un divendres a Sant Cugat

Publicat el 6 d'octubre de 2015 per vicent

Xerrada divendres a Sant Cugat. Davant una autèntica gentada. La gent de l’ANC local es van posar les piles de valent i l’assistència va ser d’aquelles que impressionen: totes les cadires plenes i gent dempeus en les parets del final, que sempre em fan patir.

IMG_5014

M’hi vaig trobar molt a gust. Com sempre xerrar poc jo i debat ràpid, amb tantes paraules, preguntes i qüestions com fos possible. En l’ambient flotava l’alegria pel resultat de divendres però també una certa inquietud per de quina manera es posaran d’acord dos grups tan diferents com són la CUP i Junts pel Sí. Com sempre dic el que pense: que no ho sé, que no tinc cap bola de cristall però que espere que trobaran la manera de no aturar el procés.

Sant Cugat és en aquest sentit un poble, pel que m’expliquen, ben especial. Les dues llistes han tret uns resultats excel·lents. Junts pel Sí ha guanyat de molt però la CUP ha quedat tercera, deixant enrere el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot. Un senyor afirma que la divisòria és generacional: els pares són de Junts pel Sí però els fills són de la CUP, afirma. Seria una explicació, és clar.

Sopant la gent de l’ANC m’explica les jornades llarguíssimes que van dedicar en campanya a intentar fer presència en les zones més castellano parlants de la comarca. Hi van fer cap una vegada i una altra, conscients de que era allà on es rascaven els vots essencials. I jo pense que la capacitat de treball d’aquest país és poc menys que infinita i me n’alegre de formar part d’aquest moviment mentre em tornen en cotxe cap a casa. Una nit més.

Publicat dins de General | Deixa un comentari