Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

LA TRAVESSA DE SANT JORDI: DEL MÓN ANTIC AL NOU MÓN (2ª PART)

Deixa un comentari

De com el bon sant en Jordi ajudà al nostre bon rei en Jaume a conquerir els regnes de Mallorca i de València dels sarraïns. I de com, de passada, cent anys després dongué un cop de mà als portuguesos per a refermar la seva independència dels castellans i lleonesos

2. EL MITE DE SANT JORDI A L’EDAT MITJANA

Per entendre com Sant Jordi arribà al Brasil, hem de resseguir el seu rastre a Portugal, provinent d’Anglaterra i repassar com els creuats a Terra Santa recuperaren el sant guerrer, se n’apropriaren del mite i el difongueren per tot l’occident.

Les nombroses creuades a Terra Santa promogueren un reencontre entre els antics imperis romans d’occident i d’orient. Els seus agents, els croats, vinguts d’arreu de la cristiandat, eren guerrers amb fortíssima motivació religiosa. Recorrent i protegint els camins dels pelegrins, els croats entraren en contacte amb el sepulcre de Sant Jordi a Lydda (avui Israel) i pogueren ser testimonis del fervor i admiració que el sant i el seu mite despertaven a Orient, fins i tot entre els musulmans, que l’anomenaven el cavaller verd.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 22 d'abril de 2014 per gerardviadersauret