Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Temps de futbol

Publicat el 30 de maig de 2008 per vicent

Ací a Maastricht quan s’acosta una competició de futbol important on juga la selecció neerlandesa, com ara la pròxima Eurocopa, tot es pinta d’oranje… Resulta divertit veure les botigues que posen coses taronja als aparadors. En una he vist una estesa de sabons taronja. En una pastisseria posaven un dolç carregat de taronges. En una tenda de mòbils tot eren balons taronja. I els bars són encara més escandalosos: pengen gran banderes de dalt a baix i pinten de color taronja les cadires de la plaça -supose que per a seguir els partits en directe per televisió. Fa alguns anys ja em va pillar ací una competició que no recorde quina era i els crits dels clients dels bars eren memorables. Però si no vaig errat Holanda va acabar perdent aquell partit.

 

En qualsevol cas deu ser una cosa divertida això de tenir una selecció a la qual animar, ni que siga quan perd.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Escola d’Almoines

Publicat el 28 de maig de 2008 per vicent

Això, exactament això, és la resistència. Ací i en qualsevol país del món. Hi ha gent normal, decent, que fa esforços per a poder ser un poc més excel·lent a la vista del desgovern i la burrera i que aguanta el que no hauria d’aguantar si no fora pel civisme i l’estima als conciutadans. I hi ha un govern de tararots o de criminals, això depèn del moment i el terreny. I aleshores cal exercir la solidaritat. Salut Malonda!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Memòria d’elefant

Publicat el 28 de maig de 2008 per vicent

Quan tope de casualitat amb algun d’aquells personatges rancuniosos i fracassats que t’avisen que tenen memòria d’elefant i no obliden cap de les presumptes ofenses que el món els ha fet no puc evitar pensar en com deuen patir. Quan te’ls trobes tu dius una paraula poc mesurada, a la qual no li dones massa valor en pronunciar-la, pura cortesia de veí. Però d’ells la resposta emergeix com un doll de fets encadenats sense cap lògica, atropellats, amb el to de veu creixent a cada colp de sil·laba i les pupil·les perdent la mirada sobre els fets concrets. És aleshores quan la virulència de la conversa porta a que t’apartes amb prudència, dissimuladament, mentre observes aquella cosa amb aparença humana que va bullint sola i ofegant-se en la pròpia mala bilis. El més curiós de tot és que n’hi ha personatges d’aquests que deixen el relat del seu malviure per escrit i tot, ramificant els odis subordinada rere subordinada. Supose que volen què les generacions futures puguen valorar el seu restrenyiment mental… M’ho pense.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Quatre morts

Publicat el 26 de maig de 2008 per vicent

El dia que vaig veure les torres del camp del València començant a créixer em vaig sorprendre. Puja ràpid això! vaig comentar a mon pare. El disseny de l’estadi és preciós i segur que s’hi veuran grans partits però avui han mort quatre obrers alçant aquestes columnes que algun dia veuran entrar-hi milers de persones. No sé què ha passat ni perquè però no hauria d’haver passat. Simplement.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Una reflexió molt interessant

Publicat el 26 de maig de 2008 per vicent

Des de que va començar a funcionar m’agrada molt Politico, un diari bàsicament digital nascut al gener d’aquest any als Estats Units. (Té una edició en paper a Washington però de circulació molt reduïda i sobretot és conegut per la web). Avui un dels seus fundadors, John F. Harris, hi publica un article molt interessant sobre com funciona el periodisme polític a internet, crític i intel·ligent alhora. Un article en el qual qüestiona la capacitat dels vells diaris de paper per a seguir la velocitat de la xarxa, al temps que qüestiona la capacitat del diaris digitals per a distingir els nivells de rellevància d’una notícia i no fer d’un tema menor un terratrèmol. Paga la pena llegir-lo.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Lliçó d’un vell cineasta

Publicat el 23 de maig de 2008 per vicent

Pregunten a Sidney Lumet com veu el fet que de vegades obres molt sòlides, com la seua, no siguen prou valorades o, quan ho són, què pensa del fet que, malgrat tot, la gent no sàpiga apreciar l’esforç que comporta crear-les. I el savi respon: “el bon estil és invisible, simplement el sents”. Uau!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Dotzenes de coloms

Publicat el 20 de maig de 2008 per vicent

Hi ha notícies que em costa creure. Sembla ser que un home ha robat a Gavà dotzenes de coloms d’un colomer, sense que se n’adonara ningú. No acabe d’entendre per quin motiu es roben coloms i encara menys de forma massiva. Però encara entenc menys que ningú no se n’assabentara.

Durant molts anys mon tio Paco ha tingut coloms a casa i jo he viscut amb un colomer just damunt de la meua habitació. Puc afirmar amb coneixement de causa que fan un soroll monumental, de forma especial si estan nerviosos. El colomer robat sembla que estava en una casa i per tant puc preveure la remor intensa que els coloms devien fer a la vista del lladre i quan aquest intentava posar-los al sac. M’ho imagine i m’entra ja mal de cap a mi mateix…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

He acceptat moderar el debat dels candidats d’Esquerra

Publicat el 19 de maig de 2008 per vicent

Com és conegut els candidats a secretari general i president d’Esquerra Republicana han organitzat tres debats, a Barcelona, Palma i València. En el cas de Barcelona seran, de fet, dos debats seguits la vesprada de dissabte 31 de maig, primer amb els candidats a la secretaria general i després amb els candidats a la presidència.

Els debats no seran públics i només podran assistir-hi militants. Però les quatre candidatures s’han posat d’acord en demanar que els moderen persones independents que no militen a Esquerra i que per tant no són sospitoses de poder votar a cap dels vuit candidats. En el cas del debat de Barcelona, tenint en compte la complexitat del macrodebat, volien que fos un periodista, m’ho han demanat a mi i he acceptat. Lògicament en fer-ho accepte la confidencialitat que un debat tancat implica i amb els representants dels candidats he acordat que ho faria públic amb aquest apunt. No sé qui són els moderadors de Palma i València.

 

PD. Els debats de Palma i València els moderaran respectivament Maties Salom (director adjunt d’IB3) i el meu vell amic, també periodista, Manolo Jardí.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Aquell 18 de maig, quaranta anys després

Publicat el 18 de maig de 2008 per vicent

Per pèls però arribe a recordar-me’n “d’aquell divuit de maig a Madrid”. No del concert de Raimon, mític, que no el vaig viure però sí del disc, fonamental, que vaig gaudir durant anys i gaudisc encara posat a l’iPod -un destí impensable en aquell moment.

 

Aquell disc va marcar tota una època política i estètica, fins i tot un missatge a Espanya que per desgràcia queda només com una ucronia: aquell divuit de maig semblava que ens volien entendre… Poques vegades un disc ha conjurat tants significats i poques vegades s’ha fet tant ben fet com ho va fer Raimon aleshores. La barreja d’emocions i temes, aquell caràtula doble tan ben dissenyada i bella, les lletres per escrit. I la torna esplèndida: “per unes quantes hores ens vàrem sentir lliures / i qui ha sentit la llibertat té més forces per viure…”

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Sopar

Publicat el 16 de maig de 2008 per vicent

Ve a sopar un antic i estimat company de lluites polítiques, quan érem molt joves i estàvem embolicats en l’independentisme primigeni. Ell va passar quinze dies en presó perquè la seua militància en un partit legal era coneguda i alhora era amic d’una persona que la policia buscava. En aquella època d’això en deiem “detencions a bulto”, que les feien a veure si de casualitat aconseguien alguna cosa. Quinze dies terribles ell en una presó, la seua dona en una altra i la menuda de pocs mesos col·locada. Per a res. Ni els van acusar. Ho recordem sense emoció, amb serenitat, com una cosa llunyana. Però de sobte ell es queda aturat i diu “Franki, de fet, ja en porta més de quinze”. I té raó. 

Han passat dècades però aquest recurs generalment arbitrari a la detenció i l’empresonament polític continua ben viu. Si comptarem quanta gent ha passat per les comissaries i les presons, en democràcia, acusats de ser nacionalistes, independentistes, com ho vulgueu dir, o simplement per negar-se a parlar en castellà a un policia, quedaríem parats de l’enorme quantitat. N’estic segur. 

Records Franki.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

De què parlen?

Publicat el 14 de maig de 2008 per vicent
Aprofite una estona lliure per a entrar a una de les meues llibreries habituals. Trie i remene i quan m’acoste a les estanteries de comunicació veig que hi ha destacats diversos llibres sobre periodisme a internet, nous, tres d’ells en català. Veig que estan fets per professors universitaris i arrufe el nas. Fa temps que veig amb preocupació un tipus de llibres professorals que, pel que jo conec especialment en temes periodístics, em parlen d’un món que no reconec.

Mire els llibres en diagonal i la por se’m confirma. De què parlen? Teòricament de periodisme i internet, fins i tot de periodisme i internet ací, no a la Xina. Però de què caram parlen? Quina realitat miren per a explicar això que expliquen? Parlen de diaris digitals catalans i no entenc de què parlen. Han entrat alguna vegada a VilaWeb? Han vist mai naciodigital.cat? Saben que existeix El Singular o la premsa digital local? S’han preocupat de llegir, per exemple, el nostre llibre d’estil o de mirar les dades de l’ojd? Han llegit el llibre del Saül? Han vist les coses que fa l’ACN? O els articles que fa anys que publica el Capçalera? Saben que poden llegir Comunicacio21? M’ho pregunte estupefacte mentre llisc com expliquen el que és periodisme digital i el que se suposa que som tots plegats i no apareguem ningú o només diuen vaguetats absurdes sobre nosaltres, sobre tots plegats. Ja anem bons, ja, amb aquesta universitat tan allunyada de la realitat que sembla que prefereix adaptar el vell aforisme: “que la realitat no t’estropee el llibre”. Pobres alumnes!

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

Queco

Publicat el 12 de maig de 2008 per vicent

Dijous ens vam trobar amb el Queco Novell als Premis Ràdio Associació. Hi va fer un discurs molt interessant sobre la llibertat d’expressió i entre canapè i canapè li vam demanar de publicar-lo. Ens el va enviar i el VilaWeb Nit d’avui és el contingut del mateix.

Amb el Queco vaig treballar fa dècades a TVE, en una redacció molt interessant per la gent que hi havia i molt agradable per la relació humana que s’hi va crear. Vam viure de tot, èpoques fantàstiques i moments molts durs on semblava que tot se n’anava en orris. Després els camins ens separaren durant anys i ens seguíem des de la distància. Ell es va sorprendre de tot això d’internet i jo del seu èxit teatrer. Sempre m’ha desconcertat el Queco satíric. No me l’esperava. M’encanta perquè ho fa fantàstic i ric molt però no puc deixar de pensar d’on treu la capacitat de fer el que fa. Ell era, quan treballàvem junts, un bon periodista de política, amb el Lucas també per cert. Era i és discret, documentat, serè i prudent. Qualitats que no són totes imprescindibles per a fer un bon periodista però que hi ajuden molt. I bona gent. Per això m’alegra molt haver publicat aquest text seu, després de tants anys.

Adéu senyor

Publicat el 11 de maig de 2008 per vicent

Som a poques hores què Frank Rijkaard s’acomiade com a entrenador del Barça. El joc de pilota és cruel i ha tingut un final que no es mereixia. Espere, però, que avui el camp s’acomiade d’ell recordant els moments excel·lents i la seua enorme qualitat humana. Al diari del club que reparteixen avui a l’estadi (pdf) ens han demanat l’opinió a un grapat de gent sobre l’entrenador. He dit això, que no recorde ningú tan legal i elegant en dècades. Amb tots. Bon viatge senyor, on siga que vages…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Plou

Publicat el 10 de maig de 2008 per vicent

Pluja a la carretera tot el dia. Molta. Molesta de vegades i tot. Em pregunte què en pensen a Agbar. És una bona notícia? Això aturarà la canonada? O la faran de totes totes i la sequera només era una excusa? I el govern? Se n’alegra? Es preocupa perquè ara haurà de justificar el transvasament sense l’escut de la sequera? Plou molt. Els telenotícies ens reportaran quanta aigua tenen els pantans? Seguiran pessimistes? 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari