Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Cal dir

La mort de Toni Mestre em pilla de vacances i desconnectat. Però no resistisc sense entrar a la xarxa per a deixar constància escrita de la meua gran admiració per ell. Tots els periodistes valencians que treballem en català (com a mínim nosaltres) li devem moltes coses. Gratitud a cabassos. Respecte per la seua feina i per haver estat sempre tan constructiu. I admiració per la forma en la qual va resistir sempre les pressions i es va mantenir sempre fidel a la seua visió del país i del món.
Cal dir gràcies aquesta nit.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Lectura de matinada

“Impossibile est naturale desiderium esse inane”. Que més o menys vol dir que no es pot pensar que un desig natural no tinga fonament.

Assegut al pati de casa intente trobar un bri d’aire enmig aquesta calor africana, pense que fa hores que el sol ha marxat i que Tomàs d’Aquino hi ha voltes que sembla molt innocent.

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

La televisió de ca Montes i SGAE

Al bar dels meus pares hi va haver una de les primeres televisions del poble. No sé si la primera i tot. En blanc-i-negre, és clar. El que recorde específicament és que hi va haver la primera en colors. Ens la van deixar d’una tenda i s’hi va veure una final del Mundial de futbol on jugava Brasil. Ho recorde per l’impacte que em va provocar la samarreta groga en pantalla, tot i que es veia d’aquella manera. Aquell dia vam fer cartells pel poble i tot i el bar va tindre l’entrada més notable de la història. Devia ser el 74 o alguna cosa així i la primera televisió, la de blanc-i-negre, devien posar-la a primers dels seixanta. Hi havia un home malcarat, el senyor Rúbio crec que li deien, que la tocava i l’entenia. Encara no he oblidat el seu consell sobre com saber si la tele tenia el contrast ben fixat: si la ratlla de la solapa de la jaqueta del presentador es distingia amb claredat. En el blanc-i-negre era una referència òbvia.

Tot això ho explique perquè la televisió ha desaparegut de Ca Montes, que ara el duu el meu germà. La raó? Les exigències desproporcionades i la voracitat de SGAE. El meu germà ha preferit eliminar la televisió que doblegar-se a SGAE i amb aquesta decisió, de forma inevitable, ha desaparegut una part important de la història de Ca Montes.

Hi ha països on la gent paga un tant a l’estat per tenir una televisió. Ací em pregunte (una vegada més) on anirem a parar amb aquest personal i les seues pràctiques. Una associació privada que està aconseguint cada dia més “drets” sobre els ciutadans i que ja actua gairebé com si fora un govern a l’ombra -que ningú no tria ni fiscalitza.

Qualsevol dia, al pas que van, ens exigiran un impost, privat i a la seua mida, per tenir un televisor a casa. I el més greu de tot és que la classe política es doblegarà a les seues pretensions com va fer, amb la sola excepció d’ICV, fa unes setmanes, a les corts espanyoles.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Ordinadors

“Imagina que cada dijous les teues sabates explotaren després d’haver-te-les lligat de la forma que ho fas sempre, sense explicació sobre el motiu. I que aleshores el sabater encara culpara la teua ignorància com a causa del sinistre. Això ens passa cada dia amb els ordinadors i ningú no sap ja ni com reclamar responsabilitats.”

De fet no saps ja ni si paga la pena reclamar responsabilitats.

Per cert la frase (aproximada) és de Jef Raskin.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Sant Zenon

Ja ho sé que cal dir Sant Zenó però a Arenys sempre és Sant Zenon. I d’això va la cosa.

Procure no perdrem mai el dia de Sant Zenon a Arenys. I em resulta especialment agradable el cant de l’himne. Des de fa anys tots els descreguts del poble es (ens) reuneixen a la placeta de l’Església i quan acaben les completes, de forma sempre anònima, n’obren les portes del darrere. Aleshores es canta l’himne a Sant Zenon -"Cantem un himne a Sant Zenon / patró d’Arenys la gaia vila / que als nostres enemics confon…"

La combinació del cant entre els fidels i els infidels paga la pena i és realment corprenedora. El rector d’Arenys, una persona d’una gran sensibilitat i intel·ligència, supose que no només ho accepta sinó que s’hi diverteix i tot. Especialment quan després de cantat l’himne tot de rastes i peluts van a besar la relíquia, confosos amb els fídels de cada dia.

Ara al YouTube els d’Arenys.org han penjat el vídeo i no puc resistir-me a compartir amb vosaltres un dels millors moments de l’any, cada any.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La premsa francesa

Diumenge vaig veure amb el meu cunyat la final de la Copa del Món, a través de TF1. Acostumat a l’histrionisme dels seus col·legues espanyols la visió del partit a través de la televisió francesa em va ser balsàmica. Com és normal preferien la victòria dels seus però van ser en tot moment molt correctes amb el joc, fent sempre comentaris asenyats. Fins i tot quan Zidane va colpejar el jugador italià van ser molt crítics amb l’as francès.
I ahir a la vesprada em vaig comprar “L’Equipe”, el gran diari francès d’esports i vaig quedar encara més bocabadat. En un editorial de portada criticava amb duresa l’actitud de Zidane i li recordava que milions de xiquets estaven més pendents que mai de l’actuació del seu heroi. Què els explicarem, ara? deia. Què explicaràs als teus quatre fills?
Vaig quedar molt impressionat. Gratament impressionat. Tant TF1 com “L’Equipe” em van semblar modèlics en el seu comportament i em vaig preguntar amb recança si nosaltres hauríem reaccionat de la mateixa manera en el cas que Ronaldinho o Aimar hagueren fet un lleig semblant. Em tem que no, per desgràcia.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Un araceli per a Pep

Publicat el 7 de juliol de 2006 per vicent

Avui he anat a Elx a participar en l’Escola d’Estiu. En acabant el meu torn s’ha fet la cloenda que consistia en un homenatge a Pep Sempere, un d’aquells mestres imprescindibles, que va morir fa pocs mesos.

L’aula s’ha omplert de gent que tenia ganes d’expressar el seu afecte pel Pep i l’acte ha donat inici d’una forma esborronadora. Dos xiquets han pujat a l’escenari i han cantat aquell fragment miraculós de la Festa que és l’Araceli. Ho han fet acompanyats de dos homes, un que rascava la guitarra, de forma literal, i un altre que acompanyava en les veus baixes.

Ignore si a Elx és comú retre homenatge d’aquesta manera -jo tenia entès que era molt difícil escoltar la Festa, el Misteri, fora dels dies i el lloc que toca. Però he de dir que he quedat mut i emocionat per la força atàvica del cant, per la potència de segles de la llengua, per la bellesa del moment.

No em sé imaginar un adéu millor.

(Un xicotet text molt definidor del Pep)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Hola, de nou

Publicat el 6 de juliol de 2006 per vicent

El servei de blocs funciona de nou. Hi ha un grapat de funcions noves que sobretot ajuden als usuaris dels blocs i els faciliten poder fer coses noves.

Com a exemple afegisc un mp3 i una imatge molt gran, molt més gran del que es podia fins ara…
Ep! cap comentari sobre el meu estil amb la pilota als peus …

(Per cert una cosa que es pot fer ara és posar una adreça pròpia: blocs.mesvilaweb.cat/vicent)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El trenet

Publicat el 4 de juliol de 2006 per vicent

L’accident de metro de València, ahir, va passar en la línia que va de Bétera a Torrent. Una línia que dec haver agafat un miler de voltes en la meua vida, des del temps que era “el trenet” i circulava entre Bétera i el pont de fusta de València necessitant una hora sencera.

Vaig començar a agafar-lo al batxillerat (al d’abans d’abans, quan es feia quatre cursos de bàsica i després sis de batxillerat). A Bétera no hi havia institut i vaig anar a Montcada. No sé si des de primer perquè tinc un record boirós d’un autobús que eixia de l’ajuntament i ens portava als xiquets cap a Montcada. En qualsevol cas a partir d’un moment determinat vaig començar a agafar el trenet dues voltes al dia, al preu de quatre pessetes el bitllet. Anava tant a poc a poc que en una corba de Masies ens donava temps de baixar, collir una taronja dels arbres i arribar a temps encara de tornar a pujar. Berenàvem debades…

Molts anys després, curiosament, quan vivia ja a València vaig mantenir la tradició i no baixava a l’estació sinó que em deixava caure del comboi quan aquest aminorava la marxa a la corba abans de l’estació, al final del carrer Bilbao. Aquesta (mala) costum (ho reconec) es va acabar precisament quan es va posar en marxa el metro. No només perquè van canviar els vellísims trenets sinó també perquè van torcer la ruta. Pel tunel el tren entra per Àngel Guimerà cap a la Plaça d’Espanya -i aquestes són les dues estacions on baixe sovint. La darrera d’elles just és la que hi ha abans de Jesús on 41 persones van trobar la mort ahir .
 
Ahior no vaig poder deixar de pensar que malgrat la decrepitud del material mai havia passat res de semblant amb el vell trenet.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari