Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

22 de maig de 2017
0 comentaris

Quatre apunts sobre les primàries del PSOE

Pedro Sánchez1. Dignitat. Els militants han reivindicat la seva dignitat, humiliats per l’abstenció d’uns diputats que van fer Rajoy president del govern. Uns diputats que havien fet campanya amb l’eslògan #EchemosARajoy. Les diferències programàtiques o organitzatives entre els tres candidats –si n’hi havia- eren tan poc rellevants que, a menys d’una setmana de les primàries, Susana Díaz va anar al debat de candidats sense haver presentat el seu programa electoral. No calia, perquè no es tractava d’això sinó d’obtenir –o no- el vistiplau a la defenestració del secretari general que es negava a fer Rajoy president. I els militants, sobirans, van fer un acte de dignitat.

2. Avals. Susana Díaz va obtenir menys vots que avals. L’aval és públic, el vot secret. El caciquisme és això.

3. PSC. El PSC es va treure un pes de sobre en saber que els seus vots no van ser els que van decantar la balança. Sense el PSC Sánchez també hauria estat elegit. Això els evitarà problemes, però també retrata una realitat: la d’un partit que se n’alegra que els seus vots no decideixin res. I la del projecte que ofereixen a Catalunya.

4. I ara què? Pedro Sánchez ha fet el més fàcil, derrotar la candidata de l’aparell. Pel fons i per les formes, quan se’l van carregar va guanyar moltes simpaties. Ara que ja no és cap víctima s’haurà de mullar sobre el seu projecte polític, cosa que no va fer en la seva anterior etapa com a secretari general. Les eleccions espanyoles van deixar un panorama ben clar, només hi havia dues opcions: o pacte PP-PSOE o pacte PSOE amb univers Podem i sobiranistes catalans. I Pedro Sánchez no va triar, perquè el pacte amb Cs va ser una pilota endavant per anar a noves eleccions sense mullar-se. Els militants han deixat clar que no accepten el pacte amb el PP. La pregunta és si és perquè prefereixen entendre’s amb Podem i el sobiranisme català, o si també diuen no a això. I el que els va molestar és que algú es mullés.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.