Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Transdnièster 2. La frontera.

Publicat el 6 d'octubre de 2008 per vicent

Els moldaus no accepten de cap manera que això siga una frontera. No poden acceptar-ho perquè el que hi ha a l’altra riba del riu Dnièster és reconegut de forma unànime com a part de Moldàvia per la comunitat internacional. Així que li diuen “control” i tot arreglat. És però un control ben peculiar amb quatre remolcs o contenidors pintats de color blau clar i una sola taula posada a sota d’un arbre, sense més. Hi seuen tres policies i em crida l’atenció que cadascun d’ells porta un vestit diferent. Ens fan parar el cotxe i ens expliquen que anem a entrar al Transdnièster i que “malgrat que és Moldàvia” el govern moldau no es pot fer responsable si res ens passa allí. Entesos. Tres o quatre gossos van travessant la carretera cap a ací i cap allà mentre els policies escriuen i no paren d’escriure en un llibre gros primer, en uns fulls després i no sé on més encara.

Quan ens deixen passar ens esperen els russos. Han instal·lat una barricada al mig de la carretera, de forma que cal fer una maniobra molt pronunciada per a passar a través d’un carril estret. Sempre sota l’atenta mirada de dos soldats russos molt joves que ens miren sense treure les mans del fusell. Em venen ganes de preguntar-los d’on són i si tenen alguna idea del que fan ací però no em costa gens reprimir-me. Ja veig que no tenen molta intenció de ser amables i l’armament, no ens enganyarem ara, és una bona dissuasió. Quan superem el segon control ens arriba el tercer, aquest sí definit com una frontera amb tots els ets i els uts. Per la forma de l’edifici sembla com si hagueren agafat una gasolinera i l’hagueren transformat una miqueta per a servir com a frontera. Destaca, i de quina manera!, l’escut d’estil soviètic de la república. Un escut ben curiós ja que és nou del tot i sona vell. La pretesa república del Transdnièster malgrat un petit antecedent ucraïnès mai no havia existit fins la destrucció de la Unió Soviètica. El disseny de l’escut i la bandera, per tant, ha de ser nou per força. I tanmateix no es deixa fora ni un sol dels motius tradicionals soviètics, el sol que ix, el forment o la dacsa formant una corona, la falç i el martell, les teles de color roig amb textos. Crida l’atenció, això sí, el raïm, reminiscència supose del tradicional vi moldau. Per la resta tot sembla estranyament conegut i vell.

Des de dins del cotxe tire una foto amb el mòbil. Ens han avisat amb claredat que no ho fem però comence a avorrir-me. Entre el primer control i aquesta frontera no hi ha ni dos quilòmetres i ja portem una hora enganxats ací. La foto servirà per a obrir el primer article de VilaWeb sobre el viatge, pense. Finalment ens obren la barrera i passem. Un guàrdia molt estirat ens dona la benvinguda en el nom del Soviet Suprem de la república. Doncs, gràcies…

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

  1. És curiós, però no sé si us heu fixat que el nom oficial del Transdnièster inclou l’adjectiu
    ‘moldava’ (és “República Moldava del Transdnièster”). Això es veu tant a l’escut com al mapa de l’altre apunt.
    Potser l’hi posen tot esperant que tornin els “bons temps”, quan es
    podran reintegrar a Moldàvia perquè aquesta es reintegrarà a Rússia…

    Encara és més curiós que el text central de l’escut (els altres són
    massa petits per llegir-los) estigui escrit en “moldau”, és a dir,
    romanès amb alfabet ciríl·lic. El tercer mot, “Nistriana”, vol dir “del Dnièster”, riu que en romanès es diu “Nistru”. Al mapa, en canvi, el nom del “país” és en rus. Potser hi ha diferents versions lingüístiques de l’escut, vés a saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.